Hamowanie z jednoczesnÄ… redukcjÄ… ?
• Strona 2 z 2 • 1, 2
Redukcja do 1 na skrzyżowniach ma również funkcję tzw. "obronną", gdy w lusterku zobaczysz szybko toczącą sie ciężarówkę, która prawdopodobnie nie wyhamuje by się zatrzymać a ty akurat zapomniałeś zredukować i stoisz na 4 to myśli jakie przebiegają wtedy przez głowę nie nadają sie do cytowania
. Mając silnik na odpowiednich obrotach (użytecznych) zawsze jesteśmy gotowi na dynamiczną reakcję. Pozdro

-
Drizzt Do'Urden - Świeżak
marcio napisał(a):to ja mam pytanie. macie tak ze sobie jedziecie, sprzęgło ciągle wciśnięte, i zaczynacie zrzucać biegi no i pierwszy zrzut - cicho, drugi- głośniej, trzeci- bardzo, czwartego sie boje żeby mi sie skrzynia nie rozleciała
czy to jest normalne? ze za każdym coraz głośniej(z wysprzęgleniem)?
dlatego jest tak ponieważ są za duże różnice obrotowe pomiędzy silnikiem a skrzynią...jeśli chcesz tak zrzucać to rób przegazówke przed zrzuceniem każdego biegu w duł i będzie wszystko wchodziło płynie....
Bandit 1200
-
Kedar-88 - Stały bywalec
Re: z dwójki na jedynkę podczas jazdy
Janek300 napisał(a):Na kursie prawa jazdy także usłyszałem od instruktora, że nie można wrzucać na N podczas jazdy motocykla.
Chyba dlatego, że się nie da bo jak napisałeś żeby zapodać N moto musi stać. Przynajmniej moje moto tak ma.
Kawasaki ER5 2005
-
Traperoso - Mieszkaniec forum
Re: z dwójki na jedynkę podczas jazdy
Traperoso napisał(a):Janek300 napisał(a):Na kursie prawa jazdy także usłyszałem od instruktora, że nie można wrzucać na N podczas jazdy motocykla.
Chyba dlatego, że się nie da bo jak napisałeś żeby zapodać N moto musi stać. Przynajmniej moje moto tak ma.
Instruktorowi chodzilo raczej o to, zeby nie jezdzic na wysprzegleniu tylko zawsze miec wbity bieg.
A luz mozna wlaczyc jadac i dla silnika nie jest to nic groznego.
Jazda na moto to najprzyjemniejsza rzecz jaką można robić w ubraniu 

-
MadboY - VIP Åšcigacz.pl
HWC napisał(a):marcio napisał(a):czy to jest normalne? ze za każdym coraz głośniej(z wysprzęgleniem)?
To sie dzieje przewaznie jesli dobrze nie wysprzeglisz albo masz sprzęgło rozpierpapierNie spotkałem sie z takimi cudami w zanym z moto. Chociarz moze w kawasaki ER-5 ? nie pamietam bo tylko raz sie przejechalem.
Dokładnie - jeżdże na ER-5 i właśnie taki motyw mi się pojawia, ale nie próbowałem jeszcze redukować do jedynki na wysprzegleniu z przegazówką (jakos mi to nie przyszło do głowy a normalnie przecież tak robie jak zmieniam pojedynczo biegi), jak to pomoże to jutro(dzisiaj) napiszę.
A propos N w czasie jazdy - też na kursie mi wbijali żeby absolutnie na luzie nie jechać, wydaje mi się że ma to sens, bo w razie zagrożenia mamy ograniczone możliwosci reakcji... mam racje?
Mogę pomóc nakręcić lub zmontować jakiś dobry film motocyklowy 

-
Scarlet - Świeżak
dobra, sprawdziłem. jak się zrzuca biegi do jedynki cały czas na wysprzęgleniu to miedzygaz przy kazdym zrzucie faktycznie redukuje huk skrzyni.
Mogę pomóc nakręcić lub zmontować jakiś dobry film motocyklowy 

-
Scarlet - Świeżak
• Strona 2 z 2 • 1, 2
Kto przeglÄ…da forum
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 6 gości