Zobacz wÄ…tek - Hamowanie z jednoczesnÄ… redukcjÄ… ?
NAS Analytics TAG

Hamowanie z jednoczesnÄ… redukcjÄ… ?

Jak nauczyć się wheelie? stoppie?
Czy zmieniać biegi ze sprzęgłem czy bez?
_________

Postprzez Drizzt Do'Urden » 27/8/2008, 21:32

Redukcja do 1 na skrzyżowniach ma również funkcję tzw. "obronną", gdy w lusterku zobaczysz szybko toczącą sie ciężarówkę, która prawdopodobnie nie wyhamuje by się zatrzymać a ty akurat zapomniałeś zredukować i stoisz na 4 to myśli jakie przebiegają wtedy przez głowę nie nadają sie do cytowania :oops: . Mając silnik na odpowiednich obrotach (użytecznych) zawsze jesteśmy gotowi na dynamiczną reakcję. Pozdro
Drizzt Do'Urden
Świeżak

Postprzez Kedar-88 » 27/8/2008, 21:43

marcio napisał(a):to ja mam pytanie. macie tak ze sobie jedziecie, sprzęgło ciągle wciśnięte, i zaczynacie zrzucać biegi no i pierwszy zrzut - cicho, drugi- głośniej, trzeci- bardzo, czwartego sie boje żeby mi sie skrzynia nie rozleciała :P
czy to jest normalne? ze za każdym coraz głośniej(z wysprzęgleniem)?

dlatego jest tak ponieważ są za duże różnice obrotowe pomiędzy silnikiem a skrzynią...jeśli chcesz tak zrzucać to rób przegazówke przed zrzuceniem każdego biegu w duł i będzie wszystko wchodziło płynie....
Bandit 1200
Kedar-88
Stały bywalec

Re: z dwójki na jedynkę podczas jazdy

Postprzez Traperoso » 27/8/2008, 23:59

Janek300 napisał(a):Na kursie prawa jazdy także usłyszałem od instruktora, że nie można wrzucać na N podczas jazdy motocykla.

Chyba dlatego, że się nie da bo jak napisałeś żeby zapodać N moto musi stać. Przynajmniej moje moto tak ma.
Kawasaki ER5 2005
Traperoso
Mieszkaniec forum

Re: z dwójki na jedynkę podczas jazdy

Postprzez MadboY » 28/8/2008, 00:07

Traperoso napisał(a):
Janek300 napisał(a):Na kursie prawa jazdy także usłyszałem od instruktora, że nie można wrzucać na N podczas jazdy motocykla.

Chyba dlatego, że się nie da bo jak napisałeś żeby zapodać N moto musi stać. Przynajmniej moje moto tak ma.

Instruktorowi chodzilo raczej o to, zeby nie jezdzic na wysprzegleniu tylko zawsze miec wbity bieg.

A luz mozna wlaczyc jadac i dla silnika nie jest to nic groznego.
Jazda na moto to najprzyjemniejsza rzecz jaką można robić w ubraniu ;)
MadboY
VIP Åšcigacz.pl

Postprzez Traperoso » 28/8/2008, 00:15

Aha tyle, że u mnie się nie da, wiem z praktyki i teorii (w manualu jest tak napisane).
Kawasaki ER5 2005
Traperoso
Mieszkaniec forum

Postprzez Scarlet » 31/8/2008, 23:18

HWC napisał(a):
marcio napisał(a):czy to jest normalne? ze za każdym coraz głośniej(z wysprzęgleniem)?

To sie dzieje przewaznie jesli dobrze nie wysprzeglisz albo masz sprzęgło rozpierpapier :) Nie spotkałem sie z takimi cudami w zanym z moto. Chociarz moze w kawasaki ER-5 ? nie pamietam bo tylko raz sie przejechalem.

Dokładnie - jeżdże na ER-5 i właśnie taki motyw mi się pojawia, ale nie próbowałem jeszcze redukować do jedynki na wysprzegleniu z przegazówką (jakos mi to nie przyszło do głowy a normalnie przecież tak robie jak zmieniam pojedynczo biegi), jak to pomoże to jutro(dzisiaj) napiszę.

A propos N w czasie jazdy - też na kursie mi wbijali żeby absolutnie na luzie nie jechać, wydaje mi się że ma to sens, bo w razie zagrożenia mamy ograniczone możliwosci reakcji... mam racje?
Mogę pomóc nakręcić lub zmontować jakiś dobry film motocyklowy :)
Scarlet
Świeżak

Postprzez Scarlet » 1/9/2008, 17:55

dobra, sprawdziłem. jak się zrzuca biegi do jedynki cały czas na wysprzęgleniu to miedzygaz przy kazdym zrzucie faktycznie redukuje huk skrzyni.
Mogę pomóc nakręcić lub zmontować jakiś dobry film motocyklowy :)
Scarlet
Świeżak

Postprzez andy7 » 1/9/2008, 19:25

Szacunek dla Tomka Kulika ale chyba nie umiem jezdzic :mrgreen: bo nie uzywam / stosuje przegazowki. jakos nic mi nie zgrzyta, nie strzela i z moto tez nic sie nie dzieje. moze dlatego ze nie katuje ?

:wink:
andy7
Moderator

Poprzednia strona

Powrót do Technika jazdy

Kto przeglÄ…da forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 6 gości

na górê