Zobacz wÄ…tek - Wysokie obroty...pytanko
NAS Analytics TAG

Wysokie obroty...pytanko

Jak nauczyć się wheelie? stoppie?
Czy zmieniać biegi ze sprzęgłem czy bez?
_________

Wysokie obroty...pytanko

Postprzez YankeeS_46 » 7/4/2008, 17:53

Witam!
Jestem szczęśliwym posiadaczem Yamaszki R6 '02. Jest to mój pierwszy motorek o większej pojemności i mocy. W związku z tym mam pytania:
1. Do ilu tysięcy obrotów mogę kręcić na pierwszym i drugim biegu? Do czerwonej kreski (ok. 14 tys.), tak samo jak na wyższych biegach? Nie chciałbym zajechAĆ silnika przesadzając na niższych biegach :twisted:
2. Czy dość głośne zgrzytnięcie skrzyni biegów przy zmianie biegu z pierwszego na drugi to normalne? Podejrzewam, że to przez bieg neutralny, znajdujący się pomiędzy tymi dwoma.

Proszę o pomoc. Z góry dzięki. Pozdrawiam
YankeeS_46
Świeżak

Postprzez motoman » 7/4/2008, 22:53

1. możesz tyrać 1 i 2 ile chcesz:D tymbardziej ze nie jedziesz ciągle na odcięciu na tych biegach tylko któtkotrwalo ozywasz na nich wyzszych obrotów. ALE...
2. właśnie przez to kręcenie na 1 jest zgrzyt przy przebiciu na 2, bo jak zmieniasz z 1 na 2 przy 6k-7k rpm to tego zgrzutu nie ma, bynajmniej nie powinno być:)
lubie sobie zjechać z gixera^^.
motoman
VIP Åšcigacz.pl

Postprzez suley » 8/4/2008, 16:17

Na jedynce najlepiej nie katować bo wtedy 2 nie będzie miała długiego spokojnego życia. Ale z 2 na 3 już nie będzie takiego problemu.
suley
Świeżak

Postprzez Labiss » 8/4/2008, 17:26

Suley jesteś tego pewien,że powoduje to skrócenie
żywotności skrzyni ?

Ja katujÄ™ do odciny ile wlezie zawsze,ale nie wiem czy siÄ™ coÅ› psuje czy nie. :D
kretyn jakich mało
Labiss
MEGA TROLL

Postprzez suley » 8/4/2008, 17:39

Dwójka przyjmuje największe obciążenia, dlatego trzeba ją wrzucać delikatnie (nie oznacza to że masz na jedynce zamulać). Po prostu z wyczuciem. Podobno po wrzucaniu tego biegu można określić stopień zużycia skrzyni - tak wyczytałem. W moim moto jak wrzucałem 2 przy czerwonym polu to lubiła wyskakiwać ale jak wrzucałem ją na średnio-wyższych obrotach działała jak w zegarku.

Żeby się upewnić przeczytaj post Motomana
suley
Świeżak

Postprzez motoman » 8/4/2008, 23:27

Fz6 ma silnik z R6, jak patrzyłem to blok podobny do tego 99-02, i bardziej podobny jak ten 03-05;) takze skrzynka pewnie taka sama, ewentualnie przełozenia inne, takze mowie jak u siebie z mysla ze w R6 jest podobnie;)
lubie sobie zjechać z gixera^^.
motoman
VIP Åšcigacz.pl

Powrót do Technika jazdy

Kto przeglÄ…da forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 7 gości

na górê