Wysokie obroty...pytanko
• Strona 1 z 1
Wysokie obroty...pytanko
Witam!
Jestem szczęśliwym posiadaczem Yamaszki R6 '02. Jest to mój pierwszy motorek o większej pojemności i mocy. W związku z tym mam pytania:
1. Do ilu tysięcy obrotów mogę kręcić na pierwszym i drugim biegu? Do czerwonej kreski (ok. 14 tys.), tak samo jak na wyższych biegach? Nie chciałbym zajechAĆ silnika przesadzając na niższych biegach
2. Czy dość głośne zgrzytnięcie skrzyni biegów przy zmianie biegu z pierwszego na drugi to normalne? Podejrzewam, że to przez bieg neutralny, znajdujący się pomiędzy tymi dwoma.
Proszę o pomoc. Z góry dzięki. Pozdrawiam
Jestem szczęśliwym posiadaczem Yamaszki R6 '02. Jest to mój pierwszy motorek o większej pojemności i mocy. W związku z tym mam pytania:
1. Do ilu tysięcy obrotów mogę kręcić na pierwszym i drugim biegu? Do czerwonej kreski (ok. 14 tys.), tak samo jak na wyższych biegach? Nie chciałbym zajechAĆ silnika przesadzając na niższych biegach

2. Czy dość głośne zgrzytnięcie skrzyni biegów przy zmianie biegu z pierwszego na drugi to normalne? Podejrzewam, że to przez bieg neutralny, znajdujący się pomiędzy tymi dwoma.
Proszę o pomoc. Z góry dzięki. Pozdrawiam
-
YankeeS_46 - Świeżak
1. możesz tyrać 1 i 2 ile chcesz:D tymbardziej ze nie jedziesz ciągle na odcięciu na tych biegach tylko któtkotrwalo ozywasz na nich wyzszych obrotów. ALE...
2. właśnie przez to kręcenie na 1 jest zgrzyt przy przebiciu na 2, bo jak zmieniasz z 1 na 2 przy 6k-7k rpm to tego zgrzutu nie ma, bynajmniej nie powinno być:)
2. właśnie przez to kręcenie na 1 jest zgrzyt przy przebiciu na 2, bo jak zmieniasz z 1 na 2 przy 6k-7k rpm to tego zgrzutu nie ma, bynajmniej nie powinno być:)
lubie sobie zjechać z gixera^^.
-
motoman - VIP Åšcigacz.pl
Dwójka przyjmuje największe obciążenia, dlatego trzeba ją wrzucać delikatnie (nie oznacza to że masz na jedynce zamulać). Po prostu z wyczuciem. Podobno po wrzucaniu tego biegu można określić stopień zużycia skrzyni - tak wyczytałem. W moim moto jak wrzucałem 2 przy czerwonym polu to lubiła wyskakiwać ale jak wrzucałem ją na średnio-wyższych obrotach działała jak w zegarku.
Żeby się upewnić przeczytaj post Motomana
Żeby się upewnić przeczytaj post Motomana
-
suley - Świeżak
Fz6 ma silnik z R6, jak patrzyłem to blok podobny do tego 99-02, i bardziej podobny jak ten 03-05;) takze skrzynka pewnie taka sama, ewentualnie przełozenia inne, takze mowie jak u siebie z mysla ze w R6 jest podobnie;)
lubie sobie zjechać z gixera^^.
-
motoman - VIP Åšcigacz.pl
• Strona 1 z 1
Kto przeglÄ…da forum
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 7 gości