Zobacz wątek - <i>[Aktualności]</i> Panele solarne zamiast asfaltu?
NAS Analytics TAG

[Aktualności] Panele solarne zamiast asfaltu?

Komentarze użytkowników
_________

[Aktualności] Panele solarne zamiast asfaltu?

Postprzez Åšcigacz » 2/6/2014, 09:59

Dyskusja na temat: Panele solarne zamiast asfaltu?
Przeczytaj więcej na ten temat na stronie:
Panele solarne zamiast asfaltu?
Åšcigacz
Mieszkaniec forum

Postprzez Komentatorzy » 2/6/2014, 09:59

genialne! <br><hr>luca_brasi
Komentatorzy
Mieszkaniec forum

Postprzez Komentatorzy » 2/6/2014, 11:24

Okej, panel zarabia na siebie ale wyobraźcie sobie koszty przebudowy istniejącej infrastruktury. Do tego jestem sobie w stanie wyobrazić kilka różnych wrogich lobby, które będą blokować wprowadzenie tej technologi do codziennego życia (kasa!). Ale pomysł genialny, szczególnie z tym podgrzewaniem i całoroczną jazdą :)<br><hr>szatan667
Komentatorzy
Mieszkaniec forum

Postprzez Komentatorzy » 2/6/2014, 11:51

Dlatego najlepszą opcją jest budowa krótkiego odcinka drogi, tak aby sprawdzić czy panele solarne rzeczywiście zdarzą egzamin wytrzymałości i funkcjonalności.<br><hr>bartekmar
Komentatorzy
Mieszkaniec forum

Postprzez Komentatorzy » 2/6/2014, 13:49

maly psiuks, wlamanie do centrali i jedna komenda ktos moze zmienic w polsce ruch na lewostronny :D haha<br><hr>mikus
Komentatorzy
Mieszkaniec forum

Postprzez Komentatorzy » 2/6/2014, 14:12

Komentatorzy napisał(a):Okej, panel zarabia na siebie ale wyobraźcie sobie koszty przebudowy istniejącej infrastruktury. Do tego jestem sobie w stanie wyobrazić kilka różnych wrogich lobby, które będą blokować wprowadzenie tej technologi do codziennego życia (kasa!). Ale pomysł genialny, szczególnie z tym podgrzewaniem i całoroczną jazdą :)<br><hr>szatan667<br>
Przecież i tak co jakiś czas trzeba naprawiać nawierzchnię. Wystarczy poczekać aż jakiś odcinek stanie się sitem (o to nie jest raczej trudno w Polsce) i zamiast nowego asfaltu położyć panele. Blokować to mogą ekolodzy bo ta banda zawsze znajdzie powód<br><hr>Ormus
Komentatorzy
Mieszkaniec forum

Postprzez Komentatorzy » 2/6/2014, 14:29

Komentatorzy napisał(a):Okej, panel zarabia na siebie ale wyobraźcie sobie koszty przebudowy istniejącej infrastruktury. Do tego jestem sobie w stanie wyobrazić kilka różnych wrogich lobby, które będą blokować wprowadzenie tej technologi do codziennego życia (kasa!). Ale pomysł genialny, szczególnie z tym podgrzewaniem i całoroczną jazdą :)<br><hr>szatan667<br>
Komentatorzy napisał(a):Przecież i tak co jakiś czas trzeba naprawiać nawierzchnię. Wystarczy poczekać aż jakiś odcinek stanie się sitem (o to nie jest raczej trudno w Polsce) i zamiast nowego asfaltu położyć panele. Blokować to mogą ekolodzy bo ta banda zawsze znajdzie powód<br><hr>Ormus<br>
Zgadzam się w 100 %. Wystarczy systematycznie zamiast kłaść nawierzchnię bitumiczną montować zaprezentowane panele i wkrótce wszystkie drogi będą zbudowane z tego materiału/tworzywa/nie wiem jak to nazwać/wynalazku chyba będzie najlepiej. Popierałbym na początek testowe układanie, żeby nie robić rewolucji. Przeciwnicy zawsze się znajdą jak to zawsze w naszym kraju, ale myślę że trzeba walczyć o wprowadzenie nawierzchni która daje pieniądze, a nie pochłania je.<br><hr>pawel
Komentatorzy
Mieszkaniec forum

Postprzez Komentatorzy » 3/6/2014, 07:04

Opcja jest wyjątkowo ciekawa. Tym bardziej iż jadąc nie trzeba będzie uważać by nie najechać na śliski pas. Jedyne w co wątpie to właśnie materiał - szkło, twardy, kruchy i śliski materiał. Po pęknięciu strasznie ostry. Jak wyprofilować szkło by miało przyczepność nie mniejszą niż asfalt? Druga sprawa - wypadki, wiadomo zdarzają się i co gdy taki np TIR łupnie na panel całą swoją masą? Wytrzyma to, szczerze nie jestem przekonany, a nawet jeśli to nie odpadnie cały element?<br><hr>rafik54321
Komentatorzy
Mieszkaniec forum

Powrót do Komentarze do artykułów na Ścigacz.pl

Kto przeglÄ…da forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 13 gości

na górê