Zobacz wątek - <i>[Rynek motocyklowy - raporty]</i> Sprzedaż motocykli w paździ
NAS Analytics TAG

[Rynek motocyklowy - raporty] Sprzedaż motocykli w paździ

Komentarze użytkowników
_________

[Rynek motocyklowy - raporty] Sprzedaż motocykli w pa

Postprzez Åšcigacz » 7/11/2012, 14:37

Dyskusja na temat: Sprzedaż motocykli w październiku 2012
Przeczytaj więcej na ten temat na stronie:
Sprzedaż motocykli w październiku 2012
Åšcigacz
Mieszkaniec forum

Postprzez Komentatorzy » 7/11/2012, 14:37

400 motocykli w calej polsce?
To jest przerazajace. A wiekszosc to i tak pewinie pierdziawki 125,250 produkcji Romet i tym podobne, oraz czesc yamah 250 dla szkol nauki jazdy i WORDow.
Z czego maja sie utrzymac te piekne salony, skoro przecietnie sprzedaja kilka szt motocykli w ciagu roku?
Szkoda i wspolczuje komus kto zainwestowal w ten biznes kilka lat temu gdy wydawalo sie ze rynek bedzie rosl i byly inne nastroje niz teraz.
Troche dziwi ze jest taka dysproporcja pomiedzy uzywanymi i nowymi, no ale Polska to kraj gdzie dzieja sie dziwne rzeczy. Wielu ludzi stac jest na nowe moto ale mentalnosc sprawia ze wola sprowadzic z niemiec bezwypadkowe od dziadka ktory jezdzil nim do kosciola, niz kupic za niewiele wiecej z pewnego zrodla nowke z gwarancja. To samo dotyczy samochodow, ale na szczescie sa auta firmowe, i dealerzy maja szanse jakos wegetowac.

<br><hr>hans
Komentatorzy
Mieszkaniec forum

Postprzez Komentatorzy » 7/11/2012, 14:47

Komentatorzy napisał(a):400 motocykli w calej polsce?
To jest przerazajace. A wiekszosc to i tak pewinie pierdziawki 125,250 produkcji Romet i tym podobne, oraz czesc yamah 250 dla szkol nauki jazdy i WORDow.
Z czego maja sie utrzymac te piekne salony, skoro przecietnie sprzedaja kilka szt motocykli w ciagu roku?
Szkoda i wspolczuje komus kto zainwestowal w ten biznes kilka lat temu gdy wydawalo sie ze rynek bedzie rosl i byly inne nastroje niz teraz.
Troche dziwi ze jest taka dysproporcja pomiedzy uzywanymi i nowymi, no ale Polska to kraj gdzie dzieja sie dziwne rzeczy. Wielu ludzi stac jest na nowe moto ale mentalnosc sprawia ze wola sprowadzic z niemiec bezwypadkowe od dziadka ktory jezdzil nim do kosciola, niz kupic za niewiele wiecej z pewnego zrodla nowke z gwarancja. To samo dotyczy samochodow, ale na szczescie sa auta firmowe, i dealerzy maja szanse jakos wegetowac.

<br><hr>hans<br>
Smutna prawda Hans!!! Dla porównania we wrześniu 2012 w polsce sprzedano troszkę ponad 7000 nowych samochodów. To jest normalnie jakiś dramat.<br><hr>kodill
Komentatorzy
Mieszkaniec forum

Postprzez Komentatorzy » 7/11/2012, 16:37

To nie dramat to Polska, skąd ludzie maja brać pieniądze na nowe motocykle...? Mieszkam w Irlandii i tutaj nowy motocykl można kupić za trzy wypłaty a w Polsce nie ma takiej szansy, jeżeli prezesi i inni ludzie na górze nie przestana przyznawać sobie milionów to nic z tego nie będzie, zwyczajni ludzie zarabiają za mało żeby kupować nowe maszyny a co za tym idzie rynek się wolniej rozwija, za to rynek staroci i powypadkowych motocykli rozwija sie dobrze. Dopuki to się nie zmieni to kiepsko będzie.<br><hr>adam
Komentatorzy
Mieszkaniec forum

Postprzez Komentatorzy » 7/11/2012, 16:55

Komentatorzy napisał(a):To nie dramat to Polska, skąd ludzie maja brać pieniądze na nowe motocykle...? Mieszkam w Irlandii i tutaj nowy motocykl można kupić za trzy wypłaty a w Polsce nie ma takiej szansy, jeżeli prezesi i inni ludzie na górze nie przestana przyznawać sobie milionów to nic z tego nie będzie, zwyczajni ludzie zarabiają za mało żeby kupować nowe maszyny a co za tym idzie rynek się wolniej rozwija, za to rynek staroci i powypadkowych motocykli rozwija sie dobrze. Dopuki to się nie zmieni to kiepsko będzie.<br><hr>adam<br>
W Polsce trzeba na średni motocykl 15 pensji. Patrzac w ten sposob to cud że cokolwiek sie sprzwdaje;)<br><hr>Prowler
Komentatorzy
Mieszkaniec forum

Postprzez Komentatorzy » 7/11/2012, 18:02

<br><hr>hans<br>
Komentatorzy napisał(a):Smutna prawda Hans!!! Dla porównania we wrześniu 2012 w polsce sprzedano troszkę ponad 7000 nowych samochodów. To jest normalnie jakiś dramat.<br><hr>kodill<br>
A powiedz mi po co mi nowe auto skoro jezdze do pracy 9km w jedna strone od 12 lat? Moge kupic nowe auto tylko po co? Moje obecne warte jest jakies 5tys - w czasie ostatnich 7 lat jedyna awaria to padniety akumulator w marcu rano! Podaj mi kilka rozsadnych powodow dla ktorych mam wydac ok 40tys na nowe auto?<br><hr>seb
Komentatorzy
Mieszkaniec forum

Postprzez Komentatorzy » 7/11/2012, 18:43

przytomnie spierdolil bo czul ze rossi sie zbliza ;)<br><hr>tomasss
Komentatorzy
Mieszkaniec forum

Postprzez Komentatorzy » 7/11/2012, 19:05

<br><hr>hans<br>
Komentatorzy napisał(a):Smutna prawda Hans!!! Dla porównania we wrześniu 2012 w polsce sprzedano troszkę ponad 7000 nowych samochodów. To jest normalnie jakiś dramat.<br><hr>kodill<br>
Komentatorzy napisał(a):A powiedz mi po co mi nowe auto skoro jezdze do pracy 9km w jedna strone od 12 lat? Moge kupic nowe auto tylko po co? Moje obecne warte jest jakies 5tys - w czasie ostatnich 7 lat jedyna awaria to padniety akumulator w marcu rano! Podaj mi kilka rozsadnych powodow dla ktorych mam wydac ok 40tys na nowe auto?<br><hr>seb<br>
Jezdzij swoim autem ze 5k jak chcesz,
W Polsce jest bardzo duza grupa osob ktore zarabiaja znacznie wiecej niz te przyslowiowe 2 tysiace i spokojnie moga sobie pozwolic na nowy pojazd. Ale oni wola kupic roczne sprowadzone z niemiec. Znam kilka takich osob. Ich sprawa, ale dzieki takiemu podejsciu branza moto w Polsce kuleje.
To samo dotyczy motocykli, moze nawet w wiekszym stopniu.
To bardziej kwestia mentalnosci niz pieniedzy, bo to nie prawda ze w kraju ktory liczy 40 mln mieszkancow tylko ułamek % stac na nowy pojazd. To ze nie stac ciebie nie znaczy ze inni nie moga sobie pozwolic.
Po prostu kulturowo i cywilizacyjnie odstajemy jeszcze od zachodniej europy i myslenie Polaka (wole uzywane niz nowe) jest inne. Moze kiedys to sie zmieni.<br><hr>hans
Komentatorzy
Mieszkaniec forum

Postprzez Komentatorzy » 7/11/2012, 19:38

<br><hr>hans<br>
Komentatorzy napisał(a):A powiedz mi po co mi nowe auto skoro jezdze do pracy 9km w jedna strone od 12 lat? Moge kupic nowe auto tylko po co? Moje obecne warte jest jakies 5tys - w czasie ostatnich 7 lat jedyna awaria to padniety akumulator w marcu rano! Podaj mi kilka rozsadnych powodow dla ktorych mam wydac ok 40tys na nowe auto?<br><hr>seb<br>
Komentatorzy napisał(a):Jezdzij swoim autem ze 5k jak chcesz,
W Polsce jest bardzo duza grupa osob ktore zarabiaja znacznie wiecej niz te przyslowiowe 2 tysiace i spokojnie moga sobie pozwolic na nowy pojazd. Ale oni wola kupic roczne sprowadzone z niemiec. Znam kilka takich osob. Ich sprawa, ale dzieki takiemu podejsciu branza moto w Polsce kuleje.
To samo dotyczy motocykli, moze nawet w wiekszym stopniu.
To bardziej kwestia mentalnosci niz pieniedzy, bo to nie prawda ze w kraju ktory liczy 40 mln mieszkancow tylko ułamek % stac na nowy pojazd. To ze nie stac ciebie nie znaczy ze inni nie moga sobie pozwolic.
Po prostu kulturowo i cywilizacyjnie odstajemy jeszcze od zachodniej europy i myslenie Polaka (wole uzywane niz nowe) jest inne. Moze kiedys to sie zmieni.<br><hr>hans<br>
a ja kupilem sobie nowego fiacika, potem nowego quashqaia, potem nowego rometa zetka (ble), potem nowego rometa division 249, a w niedawno kupilem UZYWANEGO ducati monster - i.... z niego, narazie, jestem najbardziej zadowolony...nie wszystko zloto - teraz juz wiem, ze rozsadek lezy gdzies miedzy uzywanym a nowym tylko trzeba sie dobrze przyjrzec ;)<br><hr>moto-kierowca
Komentatorzy
Mieszkaniec forum

Powrót do Komentarze do artykułów na Ścigacz.pl

Kto przeglÄ…da forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 5 gości

na górê