[biblioteka] Kupowanie testów - magia i mroki...
• Strona 1 z 4 • 1, 2, 3, 4
[biblioteka] Kupowanie testów - magia i mroki...
Dyskusja na temat: Kupowanie testów - magia i mroki dziennikarstwa motoryzacyjnego
Przeczytaj więcej na ten temat na stronie:
Kupowanie testów - magia i mroki dziennikarstwa motoryzacyjnego
Przeczytaj więcej na ten temat na stronie:
Kupowanie testów - magia i mroki dziennikarstwa motoryzacyjnego
- Ścigacz
- Mieszkaniec forum
Niestety chamstwo jest wszędzie. Na ulicach, w biurach, w domach, nie mówiąc już o internecie. Ludzie odnoszą się do siebie z pogardą, złością i zazdrością. Przykre to ale tak właśnie jest. Zawsze śmieszy mnie, kiedy czytam komentarze po teście BMW albo Ducati. Powiedzmy sobie szczerze, że są to jednak marki w Polsce dość egzotyczne, stąd dziwi mnie zawsze ilu jest znawców tematu. Problem w tym, że większość tych znawców nie stała nawet koło motocykla. Nie przeszkadza im to jednak na wygłaszanie opinii: "Ducati zaraz się rozsypie", "BMW znów zapłaciło za test". Pamiętacie wściekły atak na Anię Jackowską? Zamiast podziwu i radości, wylał się jad. A jako, że Ania podróżuje na BMW to wylewka jadu osiągnęła apogeum. Przykre to i nie wiem, czy kiedyś ulegnie to zmianie. Niestety zaczynam w to wąptpić. Dzięki za dobry tekst. Pozostańmy jednak optymistami, może kiedyś...<br><hr>Gnypek
- Komentatorzy
- Mieszkaniec forum
Przyganiał kocioł garnkowi.
Może jakieś nowe testy by się ukazały, bo ostatnio bieda u was <br><hr>moto
Może jakieś nowe testy by się ukazały, bo ostatnio bieda u was <br><hr>moto
- Komentatorzy
- Mieszkaniec forum
Spoko, niedługo będzie test R1200GS RallyeKomentatorzy napisał(a):Przyganiał kocioł garnkowi.
Może jakieś nowe testy by się ukazały, bo ostatnio bieda u was <br><hr>moto<br>

- Komentatorzy
- Mieszkaniec forum
Boczo, nie odpuszczaj ! Ja czytam te Twoje jak mówisz "wypociny" nie dlatego, że chcę obiektywnej oceny ale dlatego , że WŁAŚNIE Twoja subiektywna ("Boczowa") ocena najbardziej mi odpowiada. Gdyby było inaczej to wcale bym nie czytał. Koło do góry !!
<br><hr>E.T.

- Komentatorzy
- Mieszkaniec forum
Dużo Ci zapłacili za chwalenie go?:D:D:D<br><hr>ktoosiuKomentatorzy napisał(a):Przyganiał kocioł garnkowi.
Może jakieś nowe testy by się ukazały, bo ostatnio bieda u was <br><hr>moto<br>Komentatorzy napisał(a):Spoko, niedługo będzie test R1200GS Rallye<br><hr>Boczo<br>
- Komentatorzy
- Mieszkaniec forum
30 srebrników.<br><hr>BoczoKomentatorzy napisał(a):Przyganiał kocioł garnkowi.
Może jakieś nowe testy by się ukazały, bo ostatnio bieda u was <br><hr>moto<br>Komentatorzy napisał(a):Spoko, niedługo będzie test R1200GS Rallye<br><hr>Boczo<br>
Komentatorzy napisał(a):Dużo Ci zapłacili za chwalenie go?:D:D:D<br><hr>ktoosiu<br>
- Komentatorzy
- Mieszkaniec forum
Jeremy Clarkson otwarcie pisze, że te "testy" to taka nieformalna umowa pomiędzy producentem a dziennikarzem. "Tak, pojedziesz do RPA testować nowe BMW" - dziennikarz rozumie: "Jak napiszę coś głupiego, to już nigdy nie pojadę na zagraniczną wycieczkę testować sprzęt" (tak, taki krytyczny test może mieć wpływ na sprzedaż). Więc dziennikarz ostrożnie napisze, że jest to porządny sprzęt, wklei kilka tekstów które usłyszał na prezentacji produktu i wie, że gdy nowy model wejdzie na rynek, pojedzie choćby i do Hiszpanii testować Zipp'a - jest to atrakcyjna odmiana w pracy. Jak po czymś takim napisać coś złego? Potem każdy dziennikarz, który był na takiej konferencji pisze to samo w innej gazecie co sprawia, że wygląda to na przedruk "od sponsora". Prawda jest taka, że dziennikarz ze zwykłymi zarobkami nie może sobie pozwolić na tak częste beztroskie wycieczki all-inclusive, dodatkowo - coraz bardziej zacieśnianie - znajomości "w branży" sprzyjają np. otrzymaniu rabatu od producenta X na zakup własnego motocykla. Czy to źle? Tak jest wszędzie.
To jest w końcu biznes, dziennikarz pojawia się na demo-motocyklach, w demo-ciuchach, jeździ na demo-wycieczkę, gazeta prowadzi przy okazji sklepik "przygazetowy" w którym sprzedaje ciuchy, w których - a jakże - też się pokazuje na testach. No i się kręci. Dlaczego się dziwić powszechnemu oburzeniu? Bo to nie są prawdziwe testy, to raczej takie opisy produktów z blogów modowych, gdzie nastoletnie psity dostają ciuchy za to, że wspomną o tym co teraz noszą. Taki dziennikarski trendsetting. (Czy to jest w ogóle dziennikarstwo?)
Ty Boczo jesteś w porzo, jeździsz starym rupciem jakim jeździ 90% czytelników, jego recenzja była uczciwa (tak, to był prawdziwy test). Większości jednak trudno przychodzi zaakceptować fakt, że młody dziennikarz jeździ nowiutkim moto za 60 tys. w ciuchach za 10 tys. Po prostu tego nie przełkną. Inną sprawą są testy motocykli, które użytkownicy przekazują do testu - to już inna inszość.
No i nie zależnie od tego co się napisze zawsze można na końcu napisać (po tym, jak po kilu latach ludziom popękają ramy w motocyklach), że testowe motocykle były nowe, asfalt równy, a mechanicy widocznie co noc podstawiali nowe motocykle, więc wad nie sposób było zauważyć
Ja to rozumiem - co nie znaczy, że akceptuję.
Pozdrawiam.<br><hr>Polemik
To jest w końcu biznes, dziennikarz pojawia się na demo-motocyklach, w demo-ciuchach, jeździ na demo-wycieczkę, gazeta prowadzi przy okazji sklepik "przygazetowy" w którym sprzedaje ciuchy, w których - a jakże - też się pokazuje na testach. No i się kręci. Dlaczego się dziwić powszechnemu oburzeniu? Bo to nie są prawdziwe testy, to raczej takie opisy produktów z blogów modowych, gdzie nastoletnie psity dostają ciuchy za to, że wspomną o tym co teraz noszą. Taki dziennikarski trendsetting. (Czy to jest w ogóle dziennikarstwo?)
Ty Boczo jesteś w porzo, jeździsz starym rupciem jakim jeździ 90% czytelników, jego recenzja była uczciwa (tak, to był prawdziwy test). Większości jednak trudno przychodzi zaakceptować fakt, że młody dziennikarz jeździ nowiutkim moto za 60 tys. w ciuchach za 10 tys. Po prostu tego nie przełkną. Inną sprawą są testy motocykli, które użytkownicy przekazują do testu - to już inna inszość.
No i nie zależnie od tego co się napisze zawsze można na końcu napisać (po tym, jak po kilu latach ludziom popękają ramy w motocyklach), że testowe motocykle były nowe, asfalt równy, a mechanicy widocznie co noc podstawiali nowe motocykle, więc wad nie sposób było zauważyć

Ja to rozumiem - co nie znaczy, że akceptuję.
Pozdrawiam.<br><hr>Polemik
- Komentatorzy
- Mieszkaniec forum
Ganicie chamstwo, a podobno "Ścigacz" a salonach nie ma zbyt dobrej opinii.Już nie wspominając o dziennikarstwie,bo przepraszam bardzo - gdzie się podziała.. interpunkcja?<br><hr>afgrt
- Komentatorzy
- Mieszkaniec forum
Trochę chaotycznie napisane ale rozumiem Cię! Generalnie tak jest wszędzie, gdzie ma się do czynienia z szeroko pojętym konsumpcjonizmem. Jedni od drugich zależni, koło zamknięte, prawda jak zwykle gdzieś po środku, a konsument i tak nie wie co sądzić
<br><hr>pawelpaciorek

- Komentatorzy
- Mieszkaniec forum
Tia. A czy to tło strony Ścigacza z logo BMW to jest już na stałe
?
Chyba ono nie pojawia się za darmo, no i jak tu zbesztać w teście motocykl swego sponsora, trudno chyba ?<br><hr>Lamer

Chyba ono nie pojawia się za darmo, no i jak tu zbesztać w teście motocykl swego sponsora, trudno chyba ?<br><hr>Lamer
- Komentatorzy
- Mieszkaniec forum
Czytałeś tekst? Chyba nie. Jest coś takiego jak reklama, to jest w kazdej branzy. Ja tu nie widze zeby scigacz. "beszta" BMW. uzyj oczu i mozgu i poczytaj jeszcze raz<br><hr>DżemorKomentatorzy napisał(a):Tia. A czy to tło strony Ścigacza z logo BMW to jest już na stałe?
Chyba ono nie pojawia się za darmo, no i jak tu zbesztać w teście motocykl swego sponsora, trudno chyba ?<br><hr>Lamer<br>
- Komentatorzy
- Mieszkaniec forum
nie czytałęś w artykule ze "przyślijcie nowe trzy" ?? jak Boczo skończy tłumaczyć tym pięknym, półnagim dziewczynom technikę prawidłowej redukcji, to będzie test. to chyba oczywiste.<br><hr>misiakwKomentatorzy napisał(a):Przyganiał kocioł garnkowi.
Może jakieś nowe testy by się ukazały, bo ostatnio bieda u was <br><hr>moto<br>
- Komentatorzy
- Mieszkaniec forum
No i co to za jad i hamskie pouczanie mnieKomentatorzy napisał(a):Tia. A czy to tło strony Ścigacza z logo BMW to jest już na stałe?
Chyba ono nie pojawia się za darmo, no i jak tu zbesztać w teście motocykl swego sponsora, trudno chyba ?<br><hr>Lamer<br>Komentatorzy napisał(a):Czytałeś tekst? Chyba nie. Jest coś takiego jak reklama, to jest w kazdej branzy. Ja tu nie widze zeby scigacz. "beszta" BMW. uzyj oczu i mozgu i poczytaj jeszcze raz<br><hr>Dżemor<br>

Boczo starał się wyśmiać w tekście teorie spiskowe dotyczące rzekomego kupowania testów. Nie wiem czy testy się faktycznie często 'kupuje' ale jeśli ktoś bierze kasę z reklamy od firmy A i znacznie mniej lub wcale od firmy B to naturalne jest że w teście porównawczym motocykla firm A i B przychylniejszym okiem ocenia się A (mam nadzieję że nie pogubiłeś się w moim wywodzie

<br><hr>Lamer
- Komentatorzy
- Mieszkaniec forum
nawet nie wiedziałem że w tle jest logo bmw bo mam za wąski wyświetlaczKomentatorzy napisał(a):Tia. A czy to tło strony Ścigacza z logo BMW to jest już na stałe?
Chyba ono nie pojawia się za darmo, no i jak tu zbesztać w teście motocykl swego sponsora, trudno chyba ?<br><hr>Lamer<br>

- Komentatorzy
- Mieszkaniec forum
czytanie testów i podniecanie się nimi to czysty bezsens,przecież wystarczy samemu zrobić test motocykla i jest to darmowe jeżeli chodzi o 1 godzinę jazdy dodatkowa godzina to ok 70 -90 zł,można także motocykl przetestować przez sobotę i niedzielę
oczywiście za większą opłatę-ok 400 zł<br><hr>x
oczywiście za większą opłatę-ok 400 zł<br><hr>x
- Komentatorzy
- Mieszkaniec forum
- Komentatorzy
- Mieszkaniec forum
Komentarze z testów trzeba umieć czytać. Wszystkie są pełne pozytywnych opinii o kazdej marce i tylko gdzieniegdzie pojawia się delikatna uwaga że coś jest nie tak . Wynika to własnie z relacji dziennikarz-producent , a dalej zamieszczanie reklam , nowe modele do testowania ,itd. Ja to rozumiem i nie mam pretensji do dziennikarzy .Mój wybór motocykla jest składową tak wielu czynników ,że po przeczytaniu takiej czy innej opinii ---swoje wiem.<br><hr>Janusz
- Komentatorzy
- Mieszkaniec forum
Ten tekst to ciekawy atak na .... własną redakcję. Te półnagie topmodelki to oczywiście przerysowanie, ale fakt, że dziennikarz motocyklowy zarabia marne grosze, a reszta pochodzi z "prezentów" od firm motocyklowych, prezentów do testów oczywiście, które po pewnym czasie sprzedawane są na allegro lub wśród znajomych to już fakt. Ile kasków można mieć na półce? A ile kurtek możemy ubrać na siebie? Myślę, że to przewrażliwienie na punkcie BMW, czy doszukiwanie się kryptoreklamy to nie "polski pociąg do teorii spiskowych" to również nie mentalność zaborów i szukanie wroga, ale reakcja na rażące przykłady laurkowych tekstów bez cienia krytycyzmu. Produkt placement w wyprawach motocyklowych, sponsorowanie wielu imprez, czy nawet ta bezsensowna tapeta BMW na portalu niestety odbija się rykoszetem i przestajemy wierzyć, że to co czytamy jest prawdą. Gdybym był dziennikarzem motocyklowym sam nie wiem jakbym postępował, ale na pewno fajne prezenty miałyby pośredni lub bezpośredni wpływ na wydźwięk tekstu jaki piszę. Mnie boli również antagonizm jaki tworzy się pomiędzy motocyklistami BMW, a resztą. Chyba nikt nie ma pomysłu jak to zmienić. Weźcie się za to Panowie. To jest wyzwanie dla dziennikarzy. Testy zawsze będą tylko subiektywną opinią. Lepiej czytać testy użytkowników, którzy nie są jeszcze motocyklowymi celebrytami i nie zdążyli zostać wciągnięci na listę budżetów marketingowych importerów. Również i ci nie są obiektywni - chwalą swoje, zapominają o wadach, koloryzują, ale robią to nieświadomie.
Tapeta BMW out. Do demotywatorów. <br><hr>Gregu
Tapeta BMW out. Do demotywatorów. <br><hr>Gregu
- Komentatorzy
- Mieszkaniec forum
- Komentatorzy
- Mieszkaniec forum
• Strona 1 z 4 • 1, 2, 3, 4
Powrót do Komentarze do artykułów na Ścigacz.pl