Zobacz wątek - <i>[biblioteka]</i> Jak prać ciuchy motocyklowe?
NAS Analytics TAG

[biblioteka] Jak prać ciuchy motocyklowe?

Komentarze użytkowników
_________

[biblioteka] Jak prać ciuchy motocyklowe?

Postprzez Åšcigacz » 13/1/2011, 16:25

Dyskusja na temat: Jak prać ciuchy motocyklowe?
Przeczytaj więcej na ten temat na stronie:
Jak prać ciuchy motocyklowe?
Åšcigacz
Mieszkaniec forum

Postprzez Komentatorzy » 13/1/2011, 16:25

Żadna membrana nie jest zrobiona z włókien jak pisze autor, a jedynie sam związek chemiczny, z którego wykonana jest membrana jest tak wytworzony, że powstałe kanaliki(pory) są na tyle małe, aby uniemożliwić przenikanie wody od zewnątrz i na tyle duże, że molekuły pary wodnej powstałej z potu wydostają się na zewnątrz. Jest to tzw. membrana fizyczna, np. gore-tex. Istnieje jeszcze grupa membran, które nie mają w ogóe porów a dyfuzja pary wodnej odbywa się na zasadzie dipola elektrycznego, np. sympa-tex (membrany chemiczne)

Pozdrawiam!<br><hr>Piotrek VFR 800
Komentatorzy
Mieszkaniec forum

Postprzez Komentatorzy » 13/1/2011, 16:38

Komentatorzy napisał(a):Żadna membrana nie jest zrobiona z włókien jak pisze autor, a jedynie sam związek chemiczny, z którego wykonana jest membrana jest tak wytworzony, że powstałe kanaliki(pory) są na tyle małe, aby uniemożliwić przenikanie wody od zewnątrz i na tyle duże, że molekuły pary wodnej powstałej z potu wydostają się na zewnątrz. Jest to tzw. membrana fizyczna, np. gore-tex. Istnieje jeszcze grupa membran, które nie mają w ogóe porów a dyfuzja pary wodnej odbywa się na zasadzie dipola elektrycznego, np. sympa-tex (membrany chemiczne)

Pozdrawiam!<br><hr>Piotrek VFR 800<br>
Ciekawe detale, dzięki! Przyznam bez bicia że moja wspominka o włóknach pochodzi z opinii eksperta. Przyjmijmy, że był to po prostu telegraficzny skrót ;)<br><hr>PiotrJ
Komentatorzy
Mieszkaniec forum

Postprzez Komentatorzy » 13/1/2011, 18:33

Jeszcze bym dodał, że warto przed praniem w pralce powyjmować wszystkie ochraniacze. Ja swoje dodatkowo poopisywałem srebrnym markerem który jest lewy/prawy, strona wew/zew. Jeżeli pierzemy kurtkę i spodnie czasami trudno się połapać który element jest z łokcia, barku lub kolana ;-) A szczerze w życiu nie wsadziłbym skóry bydlęcej grubszej niż 1mm do pralki! Nubuk jeszcze. Są teraz fajne środki do prania skór na mokro tzw. wetcleaning. <br><hr>4pifka
Komentatorzy
Mieszkaniec forum

Postprzez Komentatorzy » 14/1/2011, 12:04

Komentatorzy napisał(a):Żadna membrana nie jest zrobiona z włókien jak pisze autor, a jedynie sam związek chemiczny, z którego wykonana jest membrana jest tak wytworzony, że powstałe kanaliki(pory) są na tyle małe, aby uniemożliwić przenikanie wody od zewnątrz i na tyle duże, że molekuły pary wodnej powstałej z potu wydostają się na zewnątrz. Jest to tzw. membrana fizyczna, np. gore-tex. Istnieje jeszcze grupa membran, które nie mają w ogóe porów a dyfuzja pary wodnej odbywa się na zasadzie dipola elektrycznego, np. sympa-tex (membrany chemiczne)

Widzę że się znasz na temacie dlatego pozwolę sobie zadać pytanie. Wiadomo że po kilkuletnim używaniu texów (u mnie gore tex) w miejscach newralgicznych zaczynają przepuszczać (u mnie szczególnie zgięcia na wewnętrznej części łokcia) czy można temu jakoś zapobiec zaimpregnować czy to normalne i trzeba się po prostu pogodzić. Z górę dzięki każdemu za podpowiedź. Pozdrawiam.<br><hr>rechot
Komentatorzy
Mieszkaniec forum

Postprzez Komentatorzy » 15/1/2011, 09:52

Komentatorzy napisał(a):Widzę że się znasz na temacie dlatego pozwolę sobie zadać pytanie. Wiadomo że po kilkuletnim używaniu texów (u mnie gore tex) w miejscach newralgicznych zaczynają przepuszczać (u mnie szczególnie zgięcia na wewnętrznej części łokcia) czy można temu jakoś zapobiec zaimpregnować czy to normalne i trzeba się po prostu pogodzić. Z górę dzięki każdemu za podpowiedź. Pozdrawiam.<br><hr>rechot<br>
Po kilku latach nawet tak dobra membrana jak gore-tex zaczyna zwyczajnie pękać i powstają dziury przez które cieknie. Można kurtkę zaimpregnować np. środkiem nikwax, ale to nie zlikwiduje dziury, a jedynie sprawi, że przeciekanie pojawi się w czasie deszczu kilka minut później. Woda będzie spływać po kurtce jak po kaczce, ale tylko przez jakiś czas dopóki przez małe zapewne dziury się nie przeleje.<br><hr>Piotrek VFR
Komentatorzy
Mieszkaniec forum

Postprzez Komentatorzy » 17/1/2011, 14:28

Ludzie, żadnego prania skóry, nawet ręcznie a gdzie w ogóle w pralce! Mam wypróbowany sposób na "pranie" swoich chiuchów skórzanych.
Robię to tak - wywracam na lewą stronę i piorę ręcznie podszewkę, która jest tekstylna, tak żeby nie zmoczyć skóry, jest to możliwe. Tak samo piorę wszystkie kieszenie. Zostawiam tak do wyschnięcia. Kiedy materiał wyschnie układam ubrania w pozycji jak do noszenia (trzeba pozamykać wszystkie zamki) i postępuję mniej więcej jak z butami, tzn. przecieram lekko mokrą szmatką, jak wyschnie nacieram jakimś tłuszczem i poleruję. Bardzo dobrze się sprawdza Plak, może być też bezzapachowa oliwka dla dzieci albo wazelina, ewentualnie bezbarwna pasta do butów, ale bywa że utrzymuje się po niej nieprzyjemny zapach. Dobry sposób i naprawdę odświeża skórę.<br><hr>Opos
Komentatorzy
Mieszkaniec forum

Postprzez Komentatorzy » 17/1/2011, 16:16

Do prania kurtki motocyklowej z membraną najlepiej używać specjalnych preparatów do prania odzieży motocyklowej np.
<a href="http://www.scigacz.pl/index.php/product/12408/Oleje_smary_chemia/Chemia_odziezowa/S100/TEXTIL_WASH_250ML_S100_SRODEK_DO_ODZIEZY.html" target="blank" class="link">http://www.scigacz.pl/index.php/product/12408/Oleje_smary_chemia/Chemia_odziezowa/S100/TEXTIL_WASH_250ML_S100_SRODEK_DO_ODZIEZY.html</a><br><hr>Kaspian
Komentatorzy
Mieszkaniec forum

Postprzez Komentatorzy » 18/1/2011, 22:04

niestety w naszych warunkach pralka to koniecznosc dla tekstyliow. ostatniego lata po 3 dniach calodziennej jazdy w miescie w tym koszmarnym upale kurtka modeki cuchnela niemilosiernie. macie jakis sposob na zabezpieczenia antypotne? dodam ze jezdze w bieliznie termoaktywnej ale przy takich temperaturach to sie zwyczajnie nie sprawdza. jakies spraye? cos z dodatkiem jonow srebra?<br><hr>mocz
Komentatorzy
Mieszkaniec forum

Postprzez Komentatorzy » 15/2/2011, 20:55

Jestem motocyklistą i prowadzę Pralnię Chemiczną czyli pranie w środku "per", ale mamy już nową innowacyjną technologię prania odzieży i skór w wodzie- IBW - IDRO BIO WASH.
W praniu skór ważne jest przede wszystkim, by w tym czasie odbywała się IMPREGNACJA - to tyle, ale trzeba użyć PROFESJONALNYCH środków.
Pralnia mieści się w Toruniu przy ul. Rydygiera 43.
Pozdrawiam <br><hr>tumry2
Komentatorzy
Mieszkaniec forum

Postprzez Komentatorzy » 30/3/2012, 16:47

Komentatorzy napisał(a):niestety w naszych warunkach pralka to koniecznosc dla tekstyliow. ostatniego lata po 3 dniach calodziennej jazdy w miescie w tym koszmarnym upale kurtka modeki cuchnela niemilosiernie. macie jakis sposob na zabezpieczenia antypotne? dodam ze jezdze w bieliznie termoaktywnej ale przy takich temperaturach to sie zwyczajnie nie sprawdza. jakies spraye? cos z dodatkiem jonow srebra?<br><hr>mocz<br>
popytaj np w sklepach z odzieza gorska...
ja osobiscie zakupilem w promocji -30% kurtane Merlina eigera z bdb wentylacja regulowana zamkami na rekawach , klatce i barkach i wylotowe na plecach . Jesli ktos szuka opinii o odziezy i zna angielski polecam sportbikeshop.co.uk<br><hr>Jacek
Komentatorzy
Mieszkaniec forum

Postprzez Komentatorzy » 16/8/2013, 07:54

Komentatorzy napisał(a):Ludzie, żadnego prania skóry, nawet ręcznie a gdzie w ogóle w pralce! Mam wypróbowany sposób na "pranie" swoich chiuchów skórzanych.
Robię to tak - wywracam na lewą stronę i piorę ręcznie podszewkę, która jest tekstylna, tak żeby nie zmoczyć skóry, jest to możliwe. Tak samo piorę wszystkie kieszenie. Zostawiam tak do wyschnięcia. Kiedy materiał wyschnie układam ubrania w pozycji jak do noszenia (trzeba pozamykać wszystkie zamki) i postępuję mniej więcej jak z butami, tzn. przecieram lekko mokrą szmatką, jak wyschnie nacieram jakimś tłuszczem i poleruję. Bardzo dobrze się sprawdza Plak, może być też bezzapachowa oliwka dla dzieci albo wazelina, ewentualnie bezbarwna pasta do butów, ale bywa że utrzymuje się po niej nieprzyjemny zapach. Dobry sposób i naprawdę odświeża skórę.<br><hr>Opos<br>
A co z rękawiczkami, ciężko je wywrócić na drugą stronę bo posiadają usztywnienia.. Przydało by im się porządne pranie wewnątrz, bo jazda przy wysokich temperaturach spowodowała intensywne przepocenie. Jakiś sposób?<br><hr>xxx
Komentatorzy
Mieszkaniec forum

Postprzez Komentatorzy » 23/4/2014, 08:51

sposób. na mycie kombi rekawic butow i kasku.

pod koniec sezonu skok do jeziorka z mostu chwilke po plywac jeden nurk
pozniej sztotka i czyszcze w w ty jeziorku
wszysko za jednym razem
(kombi dwu,buty, rekawice, i kask,odziez termo )
po umyciu wszystiego jedno punkanko cały i wychodzę. z jeziora i 5km jadę do domu w domu nakladam oliwke iszusze jest wszysko czyszcze i wysznie to do szafy
(przyjemne z pozytecznym [plywanie z obciążeniem ] )<br><hr>lukasz
Komentatorzy
Mieszkaniec forum

Postprzez Komentatorzy » 9/11/2014, 22:04

Jak czytam, że pranie tekstylnej odzieży motocyklowej to taki koszmar, to myślę sobie, że skafander z NASA jest łatwiej wyprać. Ja pracuję 13 lat w branży pralniczej i jestem zdania, że ciuchy należy prać jeśli metka mówi, że można prać w pralce. Generalnie większość tkanin tekstylnych to poliester i można je prać w określonych warunkach. Ze względu na wszelkie membrany nie należny stosować płynów zmiękczających. Należy pamiętać aby po każdym praniu poddać ciuszek impregnacji. Najlepiej profesjonalnej, także przeprowadzonej w pralce. Ja moje ciuchy piorę kilka razy w roku.<br><hr>Michaan
Komentatorzy
Mieszkaniec forum

Postprzez Komentatorzy » 3/4/2015, 22:55

ja nie mam problemu odkąd kombinezon ozonuję. rzucam do plastikowego worka włączam na 20 min ozonator i nieprzyjemny zapach, grzybki , bakterie mam z głowy. Prosty, skuteczny sposób. Używam tego ale sąa tez prostsze modele <a href="http://zdrowiemojapasja.pl/pl/p/Ozonator-jonizator-powietrza-i-wody-ZYH103/209" target="blank" class="link" rel="nofollow">http://zdrowiemojapasja.pl/pl/p/Ozonator-jonizator-powietrza-i-wody-ZYH103/209</a><br><hr>Lenik
Komentatorzy
Mieszkaniec forum

Powrót do Komentarze do artykułów na Ścigacz.pl

Kto przeglÄ…da forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 2 gości

na górê