Zobacz wątek - <i>[biblioteka]</i> Światła mijania w dzień - używać czy...
NAS Analytics TAG

[biblioteka] Światła mijania w dzień - używać czy...

Komentarze użytkowników
_________

[biblioteka] Światła mijania w dzień - używać czy...

Postprzez Åšcigacz » 19/4/2010, 12:44

Dyskusja na temat: Światła mijania w dzień - używać czy nie?
Przeczytaj więcej na ten temat na stronie:
Światła mijania w dzień - używać czy nie?
Åšcigacz
Mieszkaniec forum

Postprzez Komentatorzy » 19/4/2010, 12:44

powiem więcej- za dnia MY powinniśmy jeździć na światłach drogowych, szczególnie Ci którzy lubią "odkręcić manetkę" bardziej, wtedy jest większa szansa, że ktoś nas dostrzeże w porę

pozdrawiam<br><hr>adam_1987
Komentatorzy
Mieszkaniec forum

Postprzez Komentatorzy » 19/4/2010, 12:47

Co za głupoty wymyślają przeciwnicy jazdy bez świateł. Riposta z rekinem na Oceanie-świetna. Prawda jest taka, że jest jednak więcej plusów jazdy na światłach. Poza tym osobiście jadąc w trasę jeszcze przed wprowadzeniem nakazu włączałem światła-właśnie po to żeby mnie było lepiej widać! A jak ktoś nie chce włączać to niech nie włącza-jakieś ogromne kary za brak świateł też nie są ;)
p.s. jak komuś szkoda 7 zł/miesiąc na paliwo to niech się na rower przesiądzie<br><hr>Kali
Komentatorzy
Mieszkaniec forum

Postprzez Komentatorzy » 19/4/2010, 12:56

Uważam, że obowiązek jazdy na światłach przez całą dobę dla wszystkich użytkowników dróg to najmądrzejszy przepis ruchu drogowego wprowadzony w ostatnich latach. Zawsze trafiali się tacy kierowcy, którzy jeździli bez świateł np. po zachodzie słońca lub we mgle, no bo przecież oni wszystko widzą. Ten przepis załatwił sprawę raz, a dobrze i z pewnością przyczynia się do poprawienia bezpieczeństwa na naszych koszmarnych drogach.<br><hr>Gnypek
Komentatorzy
Mieszkaniec forum

Postprzez Komentatorzy » 19/4/2010, 12:57

A ja jestem za zniesieniem nakazu jazdy w dzień na światłach. Dzięki temu będę bardziej widoczny, bo sam i tak będę je zawsze włączał:).<br><hr>P
Komentatorzy
Mieszkaniec forum

Postprzez Komentatorzy » 19/4/2010, 13:07

Komentatorzy napisał(a):powiem więcej- za dnia MY powinniśmy jeździć na światłach drogowych, szczególnie Ci którzy lubią "odkręcić manetkę" bardziej, wtedy jest większa szansa, że ktoś nas dostrzeże w porę

pozdrawiam<br><hr>adam_1987<br>
a to jest totalna głupota akurat - jadać na światłach drogowych w lusterku widać tylko kule światła. jeździ się na światłach mijania i robi lekkie blinki kierownicą, wtedy najlepiej widać motocykl. zwłaszcza, jak delikatnie podniesie się lampę, żeby linia światła była w lusterku. <br><hr>hhh
Komentatorzy
Mieszkaniec forum

Postprzez Komentatorzy » 19/4/2010, 13:28

Komentatorzy napisał(a):A ja jestem za zniesieniem nakazu jazdy w dzień na światłach. Dzięki temu będę bardziej widoczny, bo sam i tak będę je zawsze włączał:).<br><hr>P<br>
Dzięki temu, mając słońce prosto w oczy wieczorową porą, nie zauważysz samochodu jadącego na przeciwko Ciebie, będącego w trakcie manewru wyprzedzania.<br><hr>w
Komentatorzy
Mieszkaniec forum

Postprzez Komentatorzy » 19/4/2010, 13:38

wlaczone swiatla przez caly czas nie wplynely na poprawienie bezpieczenstwa i nie zmniejszyly liczby wypadkow w zadnym stopniu, chodzi, chodzilo i bedzie tu chodzic tylko pieniadze tkz: podatek swiatlowy i jak pieknie wyliczono w tym artykule kosztuje to nas 3,5mnl zloty dziennie.<br><hr>moto fan
Komentatorzy
Mieszkaniec forum

Postprzez Komentatorzy » 19/4/2010, 13:38

A ja uwazam ze nakaz jazdy na swiatlach powinien byz zachowany tylko trzeba by go bylo nieco zmodyfikowac. Otoz obowiazek jazdy na swiatlach powinien byc przez caly rok ale POZA TERENEM ZABUDOWY. Swiatla w terenie zabudowy nie sa potrzebne bo predkosc jest mala a i w korkach na nic sie nie przydaja. A ktos kto jest w trasie wlaczy swiatla i bedzie ich uzywac bo przeciez nie bedzie ciagle ich wlaczac i wylaczac.<br><hr>...
Komentatorzy
Mieszkaniec forum

Postprzez Komentatorzy » 19/4/2010, 14:31

Komentatorzy napisał(a):A ja jestem za zniesieniem nakazu jazdy w dzień na światłach. Dzięki temu będę bardziej widoczny, bo sam i tak będę je zawsze włączał:).<br><hr>P<br>
Komentatorzy napisał(a):Dzięki temu, mając słońce prosto w oczy wieczorową porą, nie zauważysz samochodu jadącego na przeciwko Ciebie, będącego w trakcie manewru wyprzedzania.<br><hr>w<br>
Na szczęście takie sytuacje zdarzają mi się bardzo rzadko, a jak już się zdarzą, to jadę ostrożnie. Czy jest nakaz czy nie zawsze trzeba brać pod uwagę, że z przeciwka może jechać ktoś kto nie zapalił świateł.<br><hr>P
Komentatorzy
Mieszkaniec forum

Postprzez Komentatorzy » 19/4/2010, 15:06

Artykuł nie jest obiektywny i wymienia znane, wręcz powszechne powielane błędne argumenty. Pomimo że na początku tekstu autor słusznie zauważył, że jak coś widać lepiej, to siłą rzeczy coś innego widać gorzej, ale w dalszej części stanowisko jest już zupełnie odwrotne. Ponadto przewija się kilkukrotnie aspekt rzekomego zwiększonego bezpieczeństwa, choć od lat wiadomo, że patrząc po ilości wypadków nic takiego się nigdzie nie obserwuje. Organizacje którym zależy na wprowadzeniu nakazu jazdy na światłach w KAŻDYM kraju argumentują o min 20% spadku ilości wypadków, a tymczasem NIGDY ani w ŻADNYM się to nie potwierdza.<br><hr>Tom01
Komentatorzy
Mieszkaniec forum

Postprzez Komentatorzy » 19/4/2010, 15:13

Ja i tak latam na dlugich za dnia, ogulnie jestem za.<br><hr>SK_84
Komentatorzy
Mieszkaniec forum

Postprzez Komentatorzy » 19/4/2010, 15:22

Komentatorzy napisał(a):Ja i tak latam na dlugich za dnia, ogulnie jestem za.<br><hr>SK_84<br>
Zapalanie długich jest najlepszym dowodem na to, że skoro w taki kretyński sposób zwiększamy prawdopodobieństwo zauważenia nas, to ewidentnie coś jest nie tak.<br><hr>Tom01
Komentatorzy
Mieszkaniec forum

Postprzez Tom01 » 19/4/2010, 15:27

Komentatorzy napisał(a):Dzięki temu, mając słońce prosto w oczy wieczorową porą, nie zauważysz samochodu jadącego na przeciwko Ciebie, będącego w trakcie manewru wyprzedzania.

Jeśli ktoś nie jest bezwzględnie pewny, że droga jest wolna nie powinien w ogóle zaczynać wyprzedzania. Farmazony o tym jak to światła w takiej sytuacji pomagają jest tylko świadectwem stwarzania niebezpieczeństwa przez kogoś, kto tylko po światłach ocenia bezpieczeństwo.
Tom01
Świeżak

Postprzez Komentatorzy » 19/4/2010, 15:44

Komentatorzy napisał(a):A ja uwazam ze nakaz jazdy na swiatlach powinien byz zachowany tylko trzeba by go bylo nieco zmodyfikowac. Otoz obowiazek jazdy na swiatlach powinien byc przez caly rok ale POZA TERENEM ZABUDOWY. Swiatla w terenie zabudowy nie sa potrzebne bo predkosc jest mala a i w korkach na nic sie nie przydaja. A ktos kto jest w trasie wlaczy swiatla i bedzie ich uzywac bo przeciez nie bedzie ciagle ich wlaczac i wylaczac.<br><hr>...<br>
Dokładnie, jestem tego samego zdania!<br><hr>trampolina
Komentatorzy
Mieszkaniec forum

Postprzez Komentatorzy » 19/4/2010, 15:45

Komentatorzy napisał(a):Ja i tak latam na dlugich za dnia, ogulnie jestem za.<br><hr>SK_84<br>
Komentatorzy napisał(a):Zapalanie długich jest najlepszym dowodem na to, że skoro w taki kretyński sposób zwiększamy prawdopodobieństwo zauważenia nas, to ewidentnie coś jest nie tak.<br><hr>Tom01<br>
wyjedzie ci jeden z drugim choc wcale nie bedzesz dawal w piec to sam zaczniesz jezdzic na "kretynskich" dlugich szpecu <br><hr>SK_84
Komentatorzy
Mieszkaniec forum

Postprzez Komentatorzy » 19/4/2010, 16:12

Komentatorzy napisał(a):Artykuł nie jest obiektywny i wymienia znane, wręcz powszechne powielane błędne argumenty. Pomimo że na początku tekstu autor słusznie zauważył, że jak coś widać lepiej, to siłą rzeczy coś innego widać gorzej, ale w dalszej części stanowisko jest już zupełnie odwrotne. Ponadto przewija się kilkukrotnie aspekt rzekomego zwiększonego bezpieczeństwa, choć od lat wiadomo, że patrząc po ilości wypadków nic takiego się nigdzie nie obserwuje. Organizacje którym zależy na wprowadzeniu nakazu jazdy na światłach w KAŻDYM kraju argumentują o min 20% spadku ilości wypadków, a tymczasem NIGDY ani w ŻADNYM się to nie potwierdza.<br><hr>Tom01<br>
Chyba nie doczytałeś dokładnie. Ogólna liczba wypadków nie spadła ale spadła liczba wypadków przy dobrych warunkach. Nie twierdzę, że to wyłącznie dzięki światłom, ale w to że Polacy jeżdżą bezpieczniej nie uwierzę, przede wszystkim dlatego że ja zacząłem jeździć po 2007 roku ;)<br><hr>.....
Komentatorzy
Mieszkaniec forum

Postprzez Wilku111 » 19/4/2010, 16:22

Nie wyobrażam sobie, żeby mieli ten nakaz znieść. Jak coś świeci to jedzie, a jak jedzie to musze na to uwazać. Jak coś nie świeci to podświadomie nie biore tego pod uwage.
moje największe hobby to alkohol i masturbacja
Wilku111
VIP Åšcigacz.pl

Postprzez Komentatorzy » 19/4/2010, 16:25

CO ZA BZDURY!!!
jeździłem "na światłach" już na początku lat 80-tych, kiedy pajace urodzone w berecie z antenką pokazywali mi łapami i krzykiem..."kolego masz światła włączone akumulator ci się wyładuje" bo było to nie do pomyślenia jak można używać świateł w dzień?
dziś być może dlatego żyję bo zjeździłem kawał Polski i nieraz było gorąco! mnie nie jest potrzebny nakaz jazdy na światłach mam tylko nadzieję, że znajdzie się na drogach więcej braci tak pojmujących swoje (i nie tylko) bezpieczeństwo!!!<br><hr>stillalive
Komentatorzy
Mieszkaniec forum

Postprzez Tom01 » 19/4/2010, 16:37

Komentatorzy napisał(a):wyjedzie ci jeden z drugim choc wcale nie bedzesz dawal w piec to sam zaczniesz jezdzic na "kretynskich" dlugich szpecu <br><hr>SK_84

Ciężko mi przyznać się do tej samej głupoty ale też jeżdżę na długich. Dlatego właśnie, że reguły widoczności na drodze są poważnie zaburzone.
Tom01
Świeżak

Następna strona

Powrót do Komentarze do artykułów na Ścigacz.pl

Kto przeglÄ…da forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 2 gości

na górê