Zobacz wątek - <i>[biblioteka]</i> Scooter tuning - na złamanie karku
NAS Analytics TAG

[biblioteka] Scooter tuning - na złamanie karku

Komentarze użytkowników
_________

Postprzez Komentatorzy » 2/10/2009, 21:59

Komentatorzy napisał(a):nie ma co biadolic bo mlodosc ma swoje lata i musi sie wyszumiec<br><hr>Leszczu<br>
Komentatorzy napisał(a):... byle to wyszumiane nie miało miejsca na OIOM -ie, szum moczu z cewnika :-/<br><hr>E.T.<br>
Komentatorzy napisał(a):Lepiej niech się wyszumi, choćby miało sie to skończyć kilku miesięcznym pobytem na oddziale niż żałować że sie czegoś nie zrobiło.<br><hr>Aga<br>
Komentatorzy napisał(a):Pozwól zatem, że uderzę Cię młotkiem w palec, lub zrzucę ze schodów :) Wspomnienia godne Travisa Pastrany :)<br><hr>Boczo<br>
Komentatorzy napisał(a):Jeśli byłaby fanką pił spalinowych to mogłabym nawet potrzymać taką w ręku. Ale jestem zwolenniczką skuterów. To że robimy wszystko aby jeździć szybciej i mocniej jest dla mnie normalne, nawet za cenę zadrapań czy złamań.<br><hr>Aga<br>
Komentatorzy napisał(a):Szkoda że nie jesteś fanką myślenia.Ale czego się spodziewać po skuterkowcach.Miłych szlifów dzwonów itp.<br><hr>asd<br>
Komentatorzy napisał(a):Oj, a Tobie mamusia zawsze nosek wyciera? Do niej biegniesz jak się przewrócisz i kolanko stłuczesz? Trzeba samemu wszystko przeżyć a nie chodzić całe życie w kokonie jak jakaś larwa.<br><hr>Aga<br>
Komentatorzy napisał(a):a teraz włącz myślenie, dziewczyno. Kit jeśli sama się rozgnieciesz o ścianę. Wiesz, nawet nie byłoby mi żal, bo "trzeba się wyszumieć", tak. Gorzej jeśli przy okazji skosisz kogoś postronnego, miła perspektywa?
Masakra, ludzie czy Wy naprawdę nie macie wyobraźni...<br><hr>ja<br>
Odezwał się ulubieniec "warzyw". Może jeszcze parę sloganów mi tu rzucisz? Akurat nie skoszę nikogo postronnego. Co najwyżej pieszego, który nie spojrzy pod nogi gdzie lezie...<br><hr>Aga
Komentatorzy
Mieszkaniec forum

Postprzez Komentatorzy » 3/10/2009, 11:24

Posiadałem skuter. Dostałem go od rodziców w wieku 14 lat był to mój pierwszy "motor" w życiu. Przez pierwsze pół roku rodzice nie pozwoli mi wyjeżdżać dalej jak po za moje osiedle i ciągle patrzyli jak jeżdżę przez okno. Potem namówiłem ich żeby pozwolili dojeżdżać mi do szkoły skuterem. Jeździłem na 50cc 2 lata. Przyznaję że puki było 50cc to była praktycznie non stop dzida. Potem postanowiłem zrobić 70cc i od tego momentu jak ruszałem to gazu dawałem tylko tyle żeby ruszyć i w zależności od tego co się działo na drodze. Moc była wystarczająca nie widziałem sensu w dawaniu gazu na full a potem gwałtownemu hamowaniu. Dziś mam 17 lat do 18 brakuje mi 6 miesięcy. Jeżdżę obecnie 125 w 2t SM. I teraz to w ogóle rzadko przekręcam nawet jak 1/2 manetki. Jak będę chciał poszaleć to pojadę na tor wyścigowy a mam taki zamiar wyszaleć się a na co dzień jeździć spokojnie. Jestem zdania, że to nie jest wina młodych kierowców tylko rodziców tych że młodych kierowców którzy nie uświadamiają swoich pociech o skutkach ich zachowań. Jaka jest odpowiedzialność rodzica który kupuje 13 letniemu dziecku skuter o pojemności 70cc i mocy ponad 10KM.<br><hr>Prz3mas
Komentatorzy
Mieszkaniec forum

Postprzez Komentatorzy » 3/10/2009, 11:57

Tez autor tego tekstu ma jakies kompleksy na temat dzwieku, chlopie pewnie zaczynales na komarku i co-ma to super ekstra bulgot?Najpierw pomysl jaki ty byles w przeszlosci. Cwaniaki mysla ze juz motocykl maja z odpowiednia pojemnoscia to moga kazdego jechac a sami swoich popisow nie widzicie- ryk silnika przekraczajacy 96dB,jazda na jednym kole,predkosc powyzej 90km/h poza terenem zabudowanym i kto tu stwarza wieksze zagrozenie dla zycia? Wy to tez pewnie od bogatych tatusiow macie mtory bo w tak mlodym wieku was nie stac nawet na malucha.<br><hr>scoot
Komentatorzy
Mieszkaniec forum

Postprzez Komentatorzy » 3/10/2009, 17:14

mam seryjny skuter i nie powiem, lubie nim przydusic, a na wyscigi nie pojade bo rodzice nie pozwola "bo to jest niebezpieczne"... jeszcze nie widzialem nikogo kto by jechal kosiarą w stroju na scigacza... nawet na amatorskich wyscigach zeby zostac dopuszczonym wystarczy tylko bluza z dlugim rekawem i dlugie spodnie... nikt mi nie wmówi, ze skuter wazacy 90kg jest tak samo niebezpieczny jak moto, ktory ma 200kg wiecej... sam nie przepadam za skuterami ale nie widze, az takiego niebezpieczenstwa... i nie mowcie, ze gimnazjalisci sie zdenerwowali bo postawcie sie w naszej sytuacji i zastanowcie sie co byscie powiedzieli... zawsze bronilem motocyklistow jesli ktos ich oczerniał, ale jak widac sami oczerniaja innych bo nie jezdza juz motorowerem tylko motocyklem...<br><hr>...
Komentatorzy
Mieszkaniec forum

Postprzez Komentatorzy » 3/10/2009, 21:12

Tekst byłby ok, gdyby nie uogólnienie całej grupy użytkowników przez autora... Zawsze i wszędzie wszystko musi jechać stereotypem? Nie wszyscy są źli, wiem to po sobie. Właśnie przymierzam się do zmiany mojej 50ccm na coś większego(pewnie na 125-250ccm) i dotychczas nie robiłem prawie niczego, co opisywał autor tekstu. Dlaczego prawie, ponieważ zdarzyło mi się kiedyś uczyć się i trochę stuntowć, ale zawsze robiłem to w odludnym miejscu i miałem na uwadze swoje i postronnych osób bezpieczeństwo, więc można wykluczyć słowo "prawie" z poprzedniego zdania. Jak już pisałem, dlaczego piszesz tak stronniczo, jednoznacznie?! Nie wszyscy są źli!

P.S. przed planowaną zmianą moto zrobiłem kat. A, bo nie lubię bezprawia :)<br><hr>Dywersant
Komentatorzy
Mieszkaniec forum

Postprzez Komentatorzy » 4/10/2009, 00:26

Komentatorzy napisał(a):hehehe a ja mam simsona S51B i nikt mi tu niepodskoczy ;d szczerze nielubie skuterow ...... a i na karte motorowerowa mialem 10 pytan HAHAHAHAHA szkole ... haha<br><hr>:D:d .............................................<br>
Komentatorzy napisał(a):moj s70/6 wciaga wszystkie chinole nosem ,ale styczen rozpocznie polowanie na fzr 1000 ;]<br><hr>yo<br>
no i to jest prawdziwa glupota z simsona odrazu przejsc na litra tylko pogratulowac glupoty. Tacy powoduja najwiecej wypatkow trzeba przechodzic stopniowo radzil bym ci jak co to 400 setke a nie litra przemysl to<br><hr>Wariat
Komentatorzy
Mieszkaniec forum

Postprzez Komentatorzy » 4/10/2009, 09:14

świetny artykuł i doskonale się z nim zgadzam, ja sam miałem bardzo dużo do czynienia ze skuterami, tuningowanie skutów kolegom, jeżdżenie w rożne miejsca, nawet pracowałem całe wakacje naprawiając chińskie złomy, no i cóż, stwierdziłem jedno że większość kierowców skuterów nie wie co to jest moc itp. i dlatego jeździ non stop na full manetki, w zakręty wchodzą ile tylko da rade, i jak by im się nie tłumaczyło nie zmienią swoich nawyków aż...! aż po prostu nie zaliczą kraksy albo szlifu, miałem już z 5 takich przypadków nawet sam tego doświadczyłem, gdyż mój kumpel który jedzie non stop opór i lewym pasem i na chama chce nas minąć wkurzył mnie i chciałem go wziąć po wewnętrznej na zakręcie i gleba na kolegi skuterze przy 70km/h efekt: tydzień leżenia w domu gdyż nie mogłem chodzić z bólu, całe kolana łokcie itp. obdarte na szczęście skuterowi nic nie było i od tamtej pory jak wsiadam na skuter nigdy opór... dodam że sam teraz śmigam na 500cc i na niej nauczyłem się co to znaczy być motocyklistą i nauczyła mnie kultury na drodze, i ja wiem kiedy odpuścić, a jak takiemu dzieciakowi co jeździł parę lat na skuterze rodzice kupią zwykłą 125 to pomyślcie co się będzie działo, zaraz sprawdzenie przyśpiechy no i co zonk piekielna maszyna, to czas na v-max i niestety to może być ich ostatni v-max w życiu...<br><hr>7beat
Komentatorzy
Mieszkaniec forum

Postprzez Komentatorzy » 4/10/2009, 13:24

co do wieku czy tam wzrostu sie zgadzam sam dosiadam stuningowana 70ccm yamaha aerox na niezłych podzespoła i rozwijam predkosć po prostej 115-120km/h jeźdzę tak juz od 2.5 roku przypomne ze skuterówą pasje zaczelem od zdania karty motorowerowej czyli po 1 gimnzajum 14lat przejexdziłem 1rok na aprili 50ccm i w wieku 15.5 latałem na 70ccm dla mnie to jest bezpieczne jeśli jeździ się rozsadnie i ma sie dobry sprzęt a predkosc maxymalna rozwija sie na prostej a nie w zakrece na ;zwirku: dla mnie niebespieczenstwem na drodze władnie stanowia takie skutery co jeźdza 50km/h cały czas kolumna auto jeden pas na drugi zeby to ominać...80km/h to wystarczajaca prędkość na 2t 50cc i oczywiscie nie chinski sprzet<br><hr>roxi
Komentatorzy
Mieszkaniec forum

Postprzez Komentatorzy » 4/10/2009, 17:58

świetny artykuł sam widziałem jak banda małolatów latała na takich małych petardach i ani jednemu nie przyło do głowy że przy 70 km/h nie da się zatrzymać przed pasami w 10 metrów tym bardziej że gówniaże mają wyżyłowane silniki dyfuzory a nikt nie pomyślał że hamulce przy takich prędkościach po prostu niedają rady nawet w seryjnym sprzęcie głupota głupota ...............<br><hr>ddckdvclas;lasd
Komentatorzy
Mieszkaniec forum

Postprzez Komentatorzy » 4/10/2009, 20:07

Jak najbardziej się zgadzam. Nie ignorujcie skuterów! Stanowią one takie same zagrożenie jak każdy inny jednoślad. Chciałbym też zauważyć że większość kierowców samochodów, a nieraz nawet motocyklistów kpi sobie z młodych motorowerzystów. A przecież jak już napisałem, jeśli my stanowimy takie samo zagrożenie to powinniśmy być tak samo traktowani. Owszem, jest dużo dzieci, którym babcia kupiła na prezent urodzinowy skuterek z Biedronki i jeżdżą, nie znając nawet podstawowych przepisów, ale nie każdy taki jest.<br><hr>Marcin
Komentatorzy
Mieszkaniec forum

Postprzez Komentatorzy » 5/10/2009, 20:24

genialny artykuł dzieki rowniez ja sam sobie cos uswiadomilem...
Pozdrawiam,
Bartek<br><hr>Bartuus
Komentatorzy
Mieszkaniec forum

Postprzez Komentatorzy » 5/10/2009, 20:26

Komentatorzy napisał(a):hehehe a ja mam simsona S51B i nikt mi tu niepodskoczy ;d szczerze nielubie skuterow ...... a i na karte motorowerowa mialem 10 pytan HAHAHAHAHA szkole ... haha<br><hr>:D:d .............................................<br>
Komentatorzy napisał(a):moj s70/6 wciaga wszystkie chinole nosem ,ale styczen rozpocznie polowanie na fzr 1000 ;]<br><hr>yo<br>
Komentatorzy napisał(a):no i to jest prawdziwa glupota z simsona odrazu przejsc na litra tylko pogratulowac glupoty. Tacy powoduja najwiecej wypatkow trzeba przechodzic stopniowo radzil bym ci jak co to 400 setke a nie litra przemysl to<br><hr>Wariat<br>
dokladnie wszyscy mowia ze po 1 do motoru / skutera czy tam motoroweru trzeba sie przyzwyczaic
po 2 motory etapami.<br><hr>Bartuus
Komentatorzy
Mieszkaniec forum

Postprzez Komentatorzy » 5/10/2009, 20:31

Komentatorzy napisał(a):prawda jest taka, że do wszystkiego trzeba dorosnąć i 13 latki szalejący na scootach to nie jest dobry pomysł. Moim zdaniem karte motorowerową powinno sie zdawac od 16 lat <br><hr>16XxX<br>
Komentatorzy napisał(a):karta motorowerowa od 16 lat chyba przesadziłes bo od 16 A1 można zrobic<br><hr>gosc<br>
karta od 13 a1 od 16<br><hr>Bartuus
Komentatorzy
Mieszkaniec forum

Postprzez Komentatorzy » 5/10/2009, 21:08

Ja powiem tak (na początku dodam ze dziękuje za komenty typu "ChArT Weź Spłyń") jeździłem na motorynce i uważam ze to dobry pojazd na początek pocztkow ponieważ ogarnelem podstawy , ruch drogowy itp. Teraz przesiadłem sie na charta ma 20 lat i myślę ze nie powinienem na razie przesiadać się na nic szybszego , bo nie mam wystarczającej wprawy / doświadczenia , lubię go :) . I teraz kilka moich rozważań…
- kask powtarzający się temat . Ja staram się zawsze jeździć w kasku , bo wg. Mnie głupotą jest jazda bez kasku , ktoś ci wyjedzie i mozg na ulicy. No głupota stary temat . JEŻDZE W KASKU I SIĘ TEGO NIE WSTYDZE!!!
-sory koledzy „pro” odnośnie skuterów , ale mi osobiście na myśl „skuter” pojawia mi się przed oczyma dres który nie ogarnia co to biegi…, i btw jeździ bez kasku ! Sory tak już mam.
-zgadzam się z opinia o młodych skuterowcach , niemających pojęcia o ruchu drogowym i dającym dzidę by popisać się przed kumplami , ale z 2 strony nie zakreślajmy skuterowcow do dresów i szpanerów ze skuterami z reala czy lidla.
-nie mowie ze nie robie rożnych dziwnych rzeczy typu jazda bez trzymania kierownicy , wheelie czy ogólnie stunt ale robie to tam gdzie wiem ze jestem bezpieczny.
„JEDZ SZYBKO TAM GDZIE WOLNO”
Pozdrawiam,
Bartek<br><hr>Bartuus
Komentatorzy
Mieszkaniec forum

Postprzez Komentatorzy » 6/10/2009, 14:20

tekst bardzo dobry i adekwatny do tego co sie dzieje na drogach ostatnimi czasy mam 17 lat w lutym koncze 18 i ide na kursy prawka a i b akutualnie smigam rowerem lecz chodze do zaprzyjaznionek szkoly jazdy i jezdze czym sie tylko da i ile sie da czyli nabieram doswiadczenia ale mam znajomych(mojego brata koledzy) maja po 12-15 lat wiekszosc ma skutery jezdza jak chca i gdzie chca zero wyobrazni kazdy ma inny tlukim kupiony na allegro i modul zaplonowy aby lepiej szedl lecz w glowie pusto<br><hr>Sztuci
Komentatorzy
Mieszkaniec forum

Postprzez Komentatorzy » 11/10/2009, 15:33

a ja zauwazylem jeszcze cos innego : ludzie ktorzy maja 15-17 lat smigaja na starym cbr 600 poniewaz jest tansze od dobrego skutera.. sam mam 16 lat i sie szykuje na jakis motor ale najpierw mialem skuter.. a jesli taki 16nasto latek "dorobi" sie starego cbr ktore od nowego rozni sie cena i wygladem to wtedy nie ma mowy o bezpieczenstwie... czasem zazdroszcze "16 lat i 600setka..." ale jak widze jak piluje po nocach przez miasto to az sie boje.. minela 23 i on na rynku rozpedza sie do 100 przynajmniej? przy tym wymija auta zasuwajac miedzy nimi.. a kto wie ile jedzie do domu na wioske (mieszkam w miescie od 8 do 10 tysiecy mieszkancow wiec pod wzgledem bezpieczensta ze strony policji nie ma na co liczyc..<br><hr>czytelnik
Komentatorzy
Mieszkaniec forum

Postprzez Komentatorzy » 13/10/2009, 19:27

Ja mam skutera i też go tuninguje bo inaczej nie da się jeździć , bo wszyscy cię wyprzedzają i wolę jechać na skuterze z kartą a nie jak inni na 125 bez prawka bo nie mają za grosz rozumu!<br><hr>KŁOSELkK_xp
Komentatorzy
Mieszkaniec forum

Postprzez Komentatorzy » 14/10/2009, 09:36

Komentatorzy napisał(a):Tez autor tego tekstu ma jakies kompleksy na temat dzwieku, chlopie pewnie zaczynales na komarku i co-ma to super ekstra bulgot?Najpierw pomysl jaki ty byles w przeszlosci. Cwaniaki mysla ze juz motocykl maja z odpowiednia pojemnoscia to moga kazdego jechac a sami swoich popisow nie widzicie- ryk silnika przekraczajacy 96dB,jazda na jednym kole,predkosc powyzej 90km/h poza terenem zabudowanym i kto tu stwarza wieksze zagrozenie dla zycia? Wy to tez pewnie od bogatych tatusiow macie mtory bo w tak mlodym wieku was nie stac nawet na malucha.<br><hr>scoot<br>
Chyba czytanie tekstu ze zrozumieniem stanowi dla Ciebie poważny problem. Autor nie broni motocyklistów, tylko skupia się na problemie małolatów bez uprawnień, bez wiedzy o przepisach jeżdżących na skuterach. Co do hałasu to jak ktoś jeździł kiedyś simsonem czy ogarem miał biegi i nie używał gazu "cyfrowo" a naskuterze co tam od razu rolgaz do oporu i co mu to da? Skoro maszyna ma 4km to nie odfrunie po tym jak odkręcisz manetkę do końca, nie lepiej odkręcać ten gaz stopniowo i nie robić zbędnego hałasu, gdzie w przypadku wielu 50ccm na pewno przekracza dopuszczalne normy bo uszy bolą bardziej niż od dźwięku przelatującego nisko F16...idź małolat do domu<br><hr>trampek
Komentatorzy
Mieszkaniec forum

Postprzez Komentatorzy » 15/10/2009, 19:02

MAcie racje 10 czy 12 latek na skuterze to przesada ale mam pytanie do was motocyklisci. Co wam przeszkadza w tym ze niektorzy skuterzysci jezdza po 100km/h???
Na waszych 1000ccm tez troche przesadzacie bo 250km/h to troche duzo no nie? wyobrazcie sobie wycieczke skuterem o v-maxie 45? i tak jak prawo nakazuje trzymacie sie prawej krawędzi jezdzni
i gdy przychodzi wam wykonac lewoskret a inni zadupcaja jak niepowiem co..
szczerze wam powiem ze smiesza mnie malolaty na chinczykach z dziurawym wydechem, i gazujac na swiatlach;) ale jesli mozna ze skutera rakiete to prosze bardzo;) a co do jazdy po torze to znajdzcie mi powyzej 10 na cala polske to bedzie dobrze. np. ja do nalblizszego toru mam 300km. pozdro i lewa w góre!<br><hr>Miker Stns.pl
Komentatorzy
Mieszkaniec forum

Postprzez Komentatorzy » 23/10/2009, 12:18

tak szczerze mowiac to te chinskie padla na 50ccm jezdza po 80 wiec nie ma co gadac ze wszyscy tuninguja skutery , kit ze jestem jednym z tuningerow skutera ale zaczynalem od 2 motorynek i potem byl skuter 50ccm i jechal 75 km/h nastepnie zmienil sie ze jechal 105 i jakos nie spowodowalem zadnego wypadku ani nie uczestniczylem w tego typu zdarzeniach , moze jazda 50ccm jest satysfakcjunaca?? toczy sie pol godziny do 60 i jedzie max 65 co to ma byc motorower powinien byc dobrym poczatkiem przed wieksza pojemnoscia bo z takiej motorynki na np fireblade to chyba smierc jest gwarantowana?<br><hr>sevo1992
Komentatorzy
Mieszkaniec forum

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Komentarze do artykułów na Ścigacz.pl