[biblioteka] Uprawnienia do prowadzenia motocykla
Musisz mieć chyba cokolwiek co udowodni panom policjantom, że masz ukończone 18 lat np. legitymacja szkolna, bo tam chyba jest zaznaczony rok urodzenia, jeżeli nie masz to gorzej bo mogą się czepiać że ich okłamujesz i może zabiorą Ci dowód rej. albo wykręcą świece (jak to robią często u nas). Ale lepiej mieć coś przy sobie do udowodnienia ukończenia 18 lat<br><hr>Niedzielan69Komentatorzy napisał(a):Witam wszystkich ! Mam pytanie odnośnie skutera ;] Bo mam już 18 lat ale jeszcze dowodu osobistego nie mam bo mi wyrabia urząd i będę musiał poczekać na dowód do 26 Maja. I chciałem się was zapytać czy mogę jeździć skuterem bez dowodu osobistego chodź mam 18 lat już ?? Proszę o szybką odpowiedzPozdrawiam !<br><hr>Pan Dariusz<br>
Komentatorzy napisał(a):witam.
czy zna pan juz odpowiedź na to pytanie? bo sama mam taki problem:) i nie wiem czy mogę już jeździć czy nie...<br><hr>karolina<br>Komentatorzy napisał(a):Na skutrze tak .
Jeżeli masz karte motorowerową ! <br><hr>snike<br>Komentatorzy napisał(a):No tak. Ale mi odkrycie. Tyle to przecież wiem. Nie muszę mieć do tego 18 lat. Chodzi mi o to czy muszę mieć dowód aby już jeździć. bo 18 lat mam już ukończone no ale na dowód jeszcze bd czekać..<br><hr>karolina<br>
- Komentatorzy
- Mieszkaniec forum
no właśnie zastanawiałam się czy legitymacja wystarczy jak cośKomentatorzy napisał(a):Witam wszystkich ! Mam pytanie odnośnie skutera ;] Bo mam już 18 lat ale jeszcze dowodu osobistego nie mam bo mi wyrabia urząd i będę musiał poczekać na dowód do 26 Maja. I chciałem się was zapytać czy mogę jeździć skuterem bez dowodu osobistego chodź mam 18 lat już ?? Proszę o szybką odpowiedzPozdrawiam !<br><hr>Pan Dariusz<br>
czy zna pan juz odpowiedź na to pytanie? bo sama mam taki problem:) i nie wiem czy mogę już jeździć czy nie...<br><hr>karolina<br>Komentatorzy napisał(a):Na skutrze tak .
Jeżeli masz karte motorowerową ! <br><hr>snike<br>Komentatorzy napisał(a):No tak. Ale mi odkrycie. Tyle to przecież wiem. Nie muszę mieć do tego 18 lat. Chodzi mi o to czy muszę mieć dowód aby już jeździć. bo 18 lat mam już ukończone no ale na dowód jeszcze bd czekać..<br><hr>karolina<br>Komentatorzy napisał(a):Musisz mieć chyba cokolwiek co udowodni panom policjantom, że masz ukończone 18 lat np. legitymacja szkolna, bo tam chyba jest zaznaczony rok urodzenia, jeżeli nie masz to gorzej bo mogą się czepiać że ich okłamujesz i może zabiorą Ci dowód rej. albo wykręcą świece (jak to robią często u nas). Ale lepiej mieć coś przy sobie do udowodnienia ukończenia 18 lat<br><hr>Niedzielan69<br>

- Komentatorzy
- Mieszkaniec forum
Powinna wystarczyć, a na pewno większych kłopotów sobie nie powinnaś narobić, więc myślę że możesz śmiało jeździć ; d Tylko nie zapominaj o dowodzie rej. i ubezpieczeniu ;p<br><hr>Niedzielan69Komentatorzy napisał(a):Witam wszystkich ! Mam pytanie odnośnie skutera ;] Bo mam już 18 lat ale jeszcze dowodu osobistego nie mam bo mi wyrabia urząd i będę musiał poczekać na dowód do 26 Maja. I chciałem się was zapytać czy mogę jeździć skuterem bez dowodu osobistego chodź mam 18 lat już ?? Proszę o szybką odpowiedzPozdrawiam !<br><hr>Pan Dariusz<br>
Jeżeli masz karte motorowerową ! <br><hr>snike<br>Komentatorzy napisał(a):No tak. Ale mi odkrycie. Tyle to przecież wiem. Nie muszę mieć do tego 18 lat. Chodzi mi o to czy muszę mieć dowód aby już jeździć. bo 18 lat mam już ukończone no ale na dowód jeszcze bd czekać..<br><hr>karolina<br>Komentatorzy napisał(a):Musisz mieć chyba cokolwiek co udowodni panom policjantom, że masz ukończone 18 lat np. legitymacja szkolna, bo tam chyba jest zaznaczony rok urodzenia, jeżeli nie masz to gorzej bo mogą się czepiać że ich okłamujesz i może zabiorą Ci dowód rej. albo wykręcą świece (jak to robią często u nas). Ale lepiej mieć coś przy sobie do udowodnienia ukończenia 18 lat<br><hr>Niedzielan69<br>Komentatorzy napisał(a):no właśnie zastanawiałam się czy legitymacja wystarczy jak coś<br><hr>karolina<br>
- Komentatorzy
- Mieszkaniec forum
WITAM
POSIADAM CROSSA O POJEMNOŚCI 125cc (WIĘKSZEJ NIŻ 50cc) TEN POJAZD JEST BEZ HOMOLOGACJI. NIE MAM UPRAWNIEŃ DO KIEROWANIEM POJAZDEM WIĘKSZYM NIŻ 50cc. MOJE PYTANIE JEST PROSTE "GDZIE MOGĘ PORUSZAĆ SIĘ POJAZDEM TEGO TYPU "??? -z góry dziękuje i pozdrawiam
<br><hr>Skipper
POSIADAM CROSSA O POJEMNOŚCI 125cc (WIĘKSZEJ NIŻ 50cc) TEN POJAZD JEST BEZ HOMOLOGACJI. NIE MAM UPRAWNIEŃ DO KIEROWANIEM POJAZDEM WIĘKSZYM NIŻ 50cc. MOJE PYTANIE JEST PROSTE "GDZIE MOGĘ PORUSZAĆ SIĘ POJAZDEM TEGO TYPU "??? -z góry dziękuje i pozdrawiam

- Komentatorzy
- Mieszkaniec forum
Przepisy wchodza z dniem 19.02.2013. Ale stare przepisy dot. rekrutacji na prawo jazdy kat. A koncza sie z poczatkiem roku 2012, wiec przez caly rok, nie bedzie przeprowadzana rekrutacja na prawko kat. A. Parodia. Jak ktos sie jeszcze zdarzy zapisac w 2011, a nie wiem, czy jeszcze zapisuja, to normalnie zrobi sobie to prawko.<br><hr>TeeMJotKomentatorzy napisał(a):orientuje się ktoś czy na100% wejdzie prawko na A od 24 roku zycia .?<br><hr>Olusia<br>Komentatorzy napisał(a):Wejść - wejdzie na 100% ten nowy przepis. Tylko nie wiadomo dokładnie kiedy to będzie, ponoć w tym roku juz musi wejsc, gdyz jakies prawo unijne narzuca to prawo, i zaczely sie o tym pogloski ok. 3 lat temu i straszono ze wejdzie niebawem. Ten rok jest ostatnim rokiem ponoć, kiedy ma to zostac uchwalone. <br><hr>Piotr ef<br>
- Komentatorzy
- Mieszkaniec forum
każdy skuterek chiński za 1500 zł z marketu pojedzie ci max 65 takie już są skuterki, które są motoroweramiKomentatorzy napisał(a):Witam jeżeli zdałem na kartę motorowerową to czy mogę poruszać się motorowerem powyżej 50cm?czy max to 50cm?<br><hr>mikisdz1998<br>Komentatorzy napisał(a):dokładnie, to jeżeli zda się na kartę motorowerową można prowadzić pojazd, którego pojemność nie przekracza 49.9cm
oraz prędkość 45km/h, czyli praktycznie zwykły simson już nie jest motorowerem ; d bo przekracza prędkość 45km/h<br><hr>Niedzielan69<br>

- Komentatorzy
- Mieszkaniec forum
Nic jeśli motor jest zarejestrowany na motorower a z takiej pojemności wynika, że tak to posiadasz karte motorowerową, która uprawnia do jazdy takową maszyną. Chyba, że pojazd nie jest zarejestrowany...<br><hr>BetonKomentatorzy napisał(a):jesli mam tylko karte rowerowa to co mi grozi jak mnie zatrzyma policja na 50ccm prosze o szybka odpowiedz i zgory dzieki pozdro<br><hr>tomek<br>
- Komentatorzy
- Mieszkaniec forum
na pewno nie ja tez znam przepisy drogowe i niemoge jeździć motorynka po ulicach pytałem sie policji i nie bylem zsakoczony<br><hr>motoKomentatorzy napisał(a):Czy moge jeżdzic na motorynce która osiąga prędkość po niżej 45km/h na karcie rowerowej znając wszystkie przepisy????????<br><hr>SEBA(Oświęcim)<br>
- Komentatorzy
- Mieszkaniec forum
Biorąc pod uwagę to że nie ma on homologacji to nie możesz się poruszać po drogach publicznych, lasach państwowych? Bo w końcu masz crossa i jeździsz nim pewnie po polach. Z moich informacji wynika że jeśli złapie cię straż leśna albo policja to mają oni prawo do odstawienia pojazdu na parking. Ponieważ nie mając homologacji nie możesz go zarejestrować jeśli nie jest zarejestrowany to nie masz ubezpieczenia jeśli nie masz ubezpieczenia to masz problem. Ale to jedynie teoria, nie spotkałem się jeszcze z takim przypadkiem w praktyce, ogólnie polecał bym ostrożną jazdę, i nie podpadanie sąsiadomKomentatorzy napisał(a):WITAM
POSIADAM CROSSA O POJEMNOŚCI 125cc (WIĘKSZEJ NIŻ 50cc) TEN POJAZD JEST BEZ HOMOLOGACJI. NIE MAM UPRAWNIEŃ DO KIEROWANIEM POJAZDEM WIĘKSZYM NIŻ 50cc. MOJE PYTANIE JEST PROSTE "GDZIE MOGĘ PORUSZAĆ SIĘ POJAZDEM TEGO TYPU "??? -z góry dziękuje i pozdrawiam<br><hr>Skipper<br>

- Komentatorzy
- Mieszkaniec forum
Sory ale mam ptanie czy moge prowadzic od 15 lat jakis crosem o pojemnosci skokowej do 50cm ³ ps na inych forach czyytalem ze mozna na karte rowerowa ktura posiadam czy to prawda ps orituje sie ktos jak jest w niemczech prosli bym o odpisywanie na email <a href="http://www.nr006" target="blank" class="link" rel="nofollow">www.nr006</a>@wp.pl z gury dziekuje ps jak nie to komentarz terz nie zaszkodzi <br><hr>Gipsik
- Komentatorzy
- Mieszkaniec forum
DO 50 cm3 możesz prowadzić go na karcie motorowerowej pod warunkiem że pojazd jest zarejestrowany i ubezpieczony (OC) i nie widzÄ™ przeciwwskazaÅ„. Co do niemiec nie wiem czy nie musisz mieć już prawa jazdy z okreÅ›lonÄ… kategoriÄ…, w WLK Brytanii tak jest aby poruszać siÄ™ motocyklem musisz mieć A1 i w tedy uprawania ciÄ™ to do prowadzenia motocykla do 125ccm<br><hr>emilooo007Komentatorzy napisaÅ‚(a):Sory ale mam ptanie czy moge prowadzic od 15 lat jakis crosem o pojemnosci skokowej do 50cm ³ ps na inych forach czyytalem ze mozna na karte rowerowa ktura posiadam czy to prawda ps orituje sie ktos jak jest w niemczech prosli bym o odpisywanie na email <a href="http://www.nr006" target="blank" class="link" rel="nofollow">www.nr006</a>@wp.pl z gury dziekuje ps jak nie to komentarz terz nie zaszkodzi <br><hr>Gipsik <br>
- Komentatorzy
- Mieszkaniec forum
Nie musisz słyszałem że poniżej 51ccm nie trzeba karty ale musisz się tego dowiedzieć od kogoś kto się na tym zna bo się możesz przeliczyć<br><hr>EmilKomentatorzy napisał(a):ej mam pytanie mam skuter 49ccm i trzeba miec karte motorowerową?? piszcie plx!!!!!!! 485114<br><hr>mam pytanie wazne!!!!!!!!!!!!!<br>
- Komentatorzy
- Mieszkaniec forum
wydaje mi się że jeśli ma tylko 49 ccm to nie trzeba karty ale musisz spytać kogoś kto się na tym zna<br><hr>EmilKomentatorzy napisał(a):ej mam pytanie mam skuter 49ccm i trzeba miec karte motorowerową?? piszcie plx!!!!!!! 485114<br><hr>mam pytanie wazne!!!!!!!!!!!!!<br>
- Komentatorzy
- Mieszkaniec forum
nie można prowadzić pojazdu spalinowego na drogach publicznych nie mając do tego uprawnień. Kiedyś chyba inaczej było. Aby prowadzić motorower (motocykl do 49,9ccm) musisz posiadać uprawnienie: karta motorowerowa lub dowód osobisty.<br><hr>Niedzielan69Komentatorzy napisał(a):ej mam pytanie mam skuter 49ccm i trzeba miec karte motorowerową?? piszcie plx!!!!!!! 485114<br><hr>mam pytanie wazne!!!!!!!!!!!!!<br>Komentatorzy napisał(a):wydaje mi się że jeśli ma tylko 49 ccm to nie trzeba karty ale musisz spytać kogoś kto się na tym zna<br><hr>Emil<br>
- Komentatorzy
- Mieszkaniec forum
ja jeżdżę z okularami pod kaskiem! Poza tym bez przesady żeby kupować specjalny kask. Okulary pod kask i jedziesz.<br><hr>niedzielan69Komentatorzy napisał(a):witam mam 16 lat czy moge zdawać kurs na a1 jeżeli nosze okulary<br><hr>c++<br>
- Komentatorzy
- Mieszkaniec forum
Myślisz że ja będę czekał żeby zrobić prawko? ;/<br><hr>to jaKomentatorzy napisał(a):za****** zwalone sa te przepisy
teraz co najmniej 60% motocyklistów nie bedzie robilo prawka<br><hr>pawelllleek<br>
- Komentatorzy
- Mieszkaniec forum
od 16 lat można prowadzić do 125 poj i jest jeszcze określona moc silnika ale nie pamiętam. A jeśli tec co ma 16 mówi że ma 600 to może prowadzić jeśli umie uciekać od policji dobrze;p<br><hr>niedzielan69Komentatorzy napisał(a):Witam serdecznie , chciałam spytać się od ilu lat można prowadzic
motocykl Yamaha XT XT 600X .
Ponieważ bardzo mnie to dziwi , bo każdy mówi co inngo : o .
Chciałam kupić taki motocykl mojej kuzynce .
A to , że jestem taka młoda i szalona to i też bym sobie taki kupiła . Ale ja to akurat mam 19 lat , a niestety Wiktoria już nie , ma 16 lat .
I otóż chciała bym się dowiedzieć od ilu lat można go prowadzić !
Mam dwócxh znajomych którzy takimi jeżdza , jeden ma 21 , a drugi ma 16 i mówi , że można od lat 16 już p;rowadzić , czyżby to była prawda ?
<br><hr>LOLITKA<br>
- Komentatorzy
- Mieszkaniec forum
Witam mam 2 pytania... Otóż mając kartę motorową i prawo jazdy kategorii b,t jaki mogę prowadzić motocykl, chodzi mi tu o pojemność silnika gdyż słyszałem ze na B dozwolona pojemność to 125cc jednak chce się upewnić czy to prawda, oraz drugie pytanie czy cross jest dozwolony na drogach krajowych i można go zarejestrować czy to raczej zabawka na drogi polne ?<br><hr>Przemcio
- Komentatorzy
- Mieszkaniec forum
Do prowadzenia motocykla o pojemności do 125cc uprawnia prawo jazdy kategorii a1. Mając prawo jazdy kategorii innej niż "a" nie możesz prowadzić takiego motocykla. Jeśli ów cross ma homologację można nim spokojnie jeździć po drogach (zarejestrowany) jednak jeśli motocykl nie ma homologacji i/lub nie jest zarejestrowany, nie możesz jeździć nim po drogach publicznych. Przykład crossa który można rejestrować Yamaha DT 125 a przykład bez homologacji: Honda CR 125 (o ile się nie mylę jest to fullcross) I proszę pamiętać iż o crossa TRZEBA bardzo dbać i jeśli dużo z niego korzystamy należy praktycznie co rok robić remont generalny silnika.<br><hr>Niedzielan69Komentatorzy napisał(a):Witam mam 2 pytania... Otóż mając kartę motorową i prawo jazdy kategorii b,t jaki mogę prowadzić motocykl, chodzi mi tu o pojemność silnika gdyż słyszałem ze na B dozwolona pojemność to 125cc jednak chce się upewnić czy to prawda, oraz drugie pytanie czy cross jest dozwolony na drogach krajowych i można go zarejestrować czy to raczej zabawka na drogi polne ?<br><hr>Przemcio<br>
- Komentatorzy
- Mieszkaniec forum
Cześć mam 15 lat . Rodzice muwią ze jak zdam 2 klase to kupią mi crossa 125 cc od ilu latmusze robic na to prawko zebym mugł tym kierować ? 16 ? <br><hr>Damian
- Komentatorzy
- Mieszkaniec forum
Powrót do Komentarze do artykułów na Ścigacz.pl
Kto przeglÄ…da forum
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 25 gości