[biblioteka] Nowe kategorie prawa jazdy na...
Wlasnie nawet byla o tym mowa w wiadomosciach... nie mam pojecia..<br><hr>MotocyklistaKomentatorzy napisał(a):witam znalazlem cos takiego ze niebedzie mozna zdawac prawka na motor przez rok czy to jest prawda?
<a href="http://www.sfora.pl/Polacy-nie-beda-mogli-zdawac-na-prawo-jazdy-Przez-rok-a37392" target="blank" class="link" rel="nofollow">http://www.sfora.pl/Polacy-nie-beda-mogli-zdawac-na-prawo-jazdy-Przez-rok-a37392</a><br><hr>dawid49z<br>

- Komentatorzy
- Mieszkaniec forum
Rząd zapowiedział szybką nowelizację ustawy, w której jest ten dawno zuważony błąd dotyczący kandydatów na kat. A itp, zobaczymy jak się z tym uporają, ja czytałem na którymś forum - "nie zdziwmy się, jak zobaczymy w zimę egzaminacyjne motory, na których część z Was będzie zdawać egzamin heh, cóż takie życie, ale lepiej wcześniej, bo to co będzie po lutym 2012 to oo-ooo-oo!
<br><hr>A
, B, C, E, w trakcie D

- Komentatorzy
- Mieszkaniec forum
To jak to w końcu jest? będę mógł zrobić prawko w 2012 roku na kat. A jako 21-latek czy nie. Ostatnio dużo sie zmienia i zgłupiałem już :/<br><hr>Hornet600
- Komentatorzy
- Mieszkaniec forum
Heh jak każdy powoli, sami ustawodawcy się pomylili a co MY mamy powiedzieć...Komentatorzy napisał(a):To jak to w końcu jest? będę mógł zrobić prawko w 2012 roku na kat. A jako 21-latek czy nie. Ostatnio dużo sie zmienia i zgłupiałem już :/<br><hr>Hornet600<br>

- Komentatorzy
- Mieszkaniec forum
To od 2013 roku nie bede prowadzić motoroweru na dowód tylko bede musiał wyrabiać prawo jazdy ?<br><hr>JOHNY
- Komentatorzy
- Mieszkaniec forum
tak,Komentatorzy napisał(a):To od 2013 roku nie bede prowadzić motoroweru na dowód tylko bede musiał wyrabiać prawo jazdy ?<br><hr>JOHNY<br>
prawo jazdy AM można będzie zdawać już od 11 lutego 2012r. ale do stycznia 2013r można jeszcze jeździć na dowód osobisty - potem już tylko na prawo jazdy AM, chyba, że jest się w posiadaniu prawa jazdy innej kategorii (np.B) to prawo jazdy AM też podchodzi pod inne (wtedy tam to prawo jazdy jest uprawnieniem na kierowanie motorowerem).<br><hr>Gabi
- Komentatorzy
- Mieszkaniec forum
Oj będzie, będzie bigosu niedługo heh i egzaminacyjne motorki z L z zimę hehe!<br><hr>A
, B, C, E, w trakcie D

- Komentatorzy
- Mieszkaniec forum
Zadawałem tutaj wcześniej pytanie, jak to będzie jak mi zawieszą egzaminy i nie dam rady do lutego 2012 zrobić prawka, czy dostane wtedy A2. Wysłałem takie pytanie do Ministerstwa Transportu i otrzymałem odpowiedź. Jeśli jeszcze kogoś to interesuje to: przepisy wprowadzające kategorię A2 prawa jazdy i związane z tym faktem ograniczenia wiekowe w dostępie do kierowania motocyklami dużej mocy zaczną obowiązywać, zgodnie z art. 139 pkt 3 ww. ustawy, z dniem 19 stycznia 2013 r. Uzyskanie przed tą datą prawa jazdy kategorii A będzie możliwe bez wprowadzanych tymi przepisami ograniczeń.<br><hr>Daniel
- Komentatorzy
- Mieszkaniec forum
Czyli tak wychodzi, że spokojnie będzie jeszcze można do stycznia 2013 zdawać normalnie na A mając 18 latek, ale lepiej nie bawić się - szybciej kurs, egzamin i z głowyKomentatorzy napisał(a):Zadawałem tutaj wcześniej pytanie, jak to będzie jak mi zawieszą egzaminy i nie dam rady do lutego 2012 zrobić prawka, czy dostane wtedy A2. Wysłałem takie pytanie do Ministerstwa Transportu i otrzymałem odpowiedź. Jeśli jeszcze kogoś to interesuje to: przepisy wprowadzające kategorię A2 prawa jazdy i związane z tym faktem ograniczenia wiekowe w dostępie do kierowania motocyklami dużej mocy zaczną obowiązywać, zgodnie z art. 139 pkt 3 ww. ustawy, z dniem 19 stycznia 2013 r. Uzyskanie przed tą datą prawa jazdy kategorii A będzie możliwe bez wprowadzanych tymi przepisami ograniczeń.<br><hr>Daniel<br>

- Komentatorzy
- Mieszkaniec forum
a czy to jest pewna wiadomośc ze przez cały rok 2012 bedzie można normalnie zdawać egzaminy na kat A i nie beda one wstrzymane tak jak bylo to zapowiadane?? i nie jest podwyzszony wiek do 24 lat bo juz tak z tym mieszaja ze nic nie wiem na 100%<br><hr>MackoKomentatorzy napisał(a):Zadawałem tutaj wcześniej pytanie, jak to będzie jak mi zawieszą egzaminy i nie dam rady do lutego 2012 zrobić prawka, czy dostane wtedy A2. Wysłałem takie pytanie do Ministerstwa Transportu i otrzymałem odpowiedź. Jeśli jeszcze kogoś to interesuje to: przepisy wprowadzające kategorię A2 prawa jazdy i związane z tym faktem ograniczenia wiekowe w dostępie do kierowania motocyklami dużej mocy zaczną obowiązywać, zgodnie z art. 139 pkt 3 ww. ustawy, z dniem 19 stycznia 2013 r. Uzyskanie przed tą datą prawa jazdy kategorii A będzie możliwe bez wprowadzanych tymi przepisami ograniczeń.<br><hr>Daniel<br>
- Komentatorzy
- Mieszkaniec forum
Kat.A od 24 lat wchodzi 19 stycznia 2013 roku... Co do przerwanych egzaminów na kat.A w 2012 roku to na dzień dzisiejszy z tego co wiem nie została wydana poprawka :/<br><hr>PeterQKomentatorzy napisał(a):Zadawałem tutaj wcześniej pytanie, jak to będzie jak mi zawieszą egzaminy i nie dam rady do lutego 2012 zrobić prawka, czy dostane wtedy A2. Wysłałem takie pytanie do Ministerstwa Transportu i otrzymałem odpowiedź. Jeśli jeszcze kogoś to interesuje to: przepisy wprowadzające kategorię A2 prawa jazdy i związane z tym faktem ograniczenia wiekowe w dostępie do kierowania motocyklami dużej mocy zaczną obowiązywać, zgodnie z art. 139 pkt 3 ww. ustawy, z dniem 19 stycznia 2013 r. Uzyskanie przed tą datą prawa jazdy kategorii A będzie możliwe bez wprowadzanych tymi przepisami ograniczeń.<br><hr>Daniel<br>Komentatorzy napisał(a):a czy to jest pewna wiadomośc ze przez cały rok 2012 bedzie można normalnie zdawać egzaminy na kat A i nie beda one wstrzymane tak jak bylo to zapowiadane?? i nie jest podwyzszony wiek do 24 lat bo juz tak z tym mieszaja ze nic nie wiem na 100%<br><hr>Macko<br>
- Komentatorzy
- Mieszkaniec forum
Wiem, że do tej pory kartę motorowerową większość 14-latków zdawała w szkole . czyli przyjeżdżał policjant i robiło się np."ósemkę" . Chciałbym się wieć dowiedzieć czy po wprowadzeniu tych nowych przepisów będzie to niemożliwe. Czy wtedy kartę będzie otrzymywać się w ośrodku szkoleniowym. Proszę o konkretną odpowiedż.
<br><hr>Marcin
<br><hr>Marcin

- Komentatorzy
- Mieszkaniec forum
Witam Wszystkich .
Jeśli mam prawo jazdy kategorii B, czy uprawnia mnie to do kierowania Motorowerem AM ??
Bo zamierzam kupic jakieś 125/50 . Jeśli się okaże że jako posiadacz Kat.B muszę zdawać na AM, to się zachlastam
<br><hr>MacieLLo
Jeśli mam prawo jazdy kategorii B, czy uprawnia mnie to do kierowania Motorowerem AM ??
Bo zamierzam kupic jakieś 125/50 . Jeśli się okaże że jako posiadacz Kat.B muszę zdawać na AM, to się zachlastam

- Komentatorzy
- Mieszkaniec forum
Witam
To jak w końcu to jest, bo artykuł jest troszkę niezrozumiały
W tym roku tj. 2012 można normalnie zdawać prawo jazdy tak? Bo mam 20 lat, kat B i chce na motocykl bo bez prawka mam już dosyć wyjazdów. Pytanie czy w tym roku jeszcze normalnie bez żadnych podziałów na kategorie ?<br><hr>Mateusz
To jak w końcu to jest, bo artykuł jest troszkę niezrozumiały

- Komentatorzy
- Mieszkaniec forum
No dobrze.. Ustawa mówi, że prawko kat. A ważne będzie 15 lat.. A co po 15 latach? Na nowo robić prawo jazdy? Czy tylko kontrola lekarska i po sprawie..<br><hr>Enkeiz
- Komentatorzy
- Mieszkaniec forum
Witam.
Od pół roku jestem szczęśliwym posiadaczem A1, jednak cbr 125 powoli zaczyna się robić słaba
Osiemnastkę mam dopiero pod koniec tego roku tj. 10 grudnia. Czy mając możliwość zapisania się jeszcze 10 września (3 miesiące przed osiemnastką) uda mi się zdać prawo jazdy kategorii A na starych zasadach w tym roku lub przyszłym? Czy zapisując się we wrześniu jako, że sezon się kończy muszę czekać i tak na egzamin do wiosny 2013r. (Godziny wyjeździłbym jeszcze we wrześniu, żaden problem, znajomy instruktor). Gdybym miał wyjeżdżone godziny i jedynie czekał na egzamin? Bo wątpię, że ktoś pozwoli mi zdać egzamin na motor w grudniu
Łudzę się, że w lato 2013 będę legalnie jeździł turystykiem 500...
Jeśli wiecie coś na ten temat podpowiedzcie
Pozdrawiam motocykliści. Piąteczka.<br><hr>Kacper
Od pół roku jestem szczęśliwym posiadaczem A1, jednak cbr 125 powoli zaczyna się robić słaba

Osiemnastkę mam dopiero pod koniec tego roku tj. 10 grudnia. Czy mając możliwość zapisania się jeszcze 10 września (3 miesiące przed osiemnastką) uda mi się zdać prawo jazdy kategorii A na starych zasadach w tym roku lub przyszłym? Czy zapisując się we wrześniu jako, że sezon się kończy muszę czekać i tak na egzamin do wiosny 2013r. (Godziny wyjeździłbym jeszcze we wrześniu, żaden problem, znajomy instruktor). Gdybym miał wyjeżdżone godziny i jedynie czekał na egzamin? Bo wątpię, że ktoś pozwoli mi zdać egzamin na motor w grudniu

- Komentatorzy
- Mieszkaniec forum
potem przejdziesz badania lekarskie (podobne do tych co przechodzisz jak zdajesz na prawko) i przedłuża Ci się prawo jazdy o kolejnych ileśtam lat<br><hr>gabin96Komentatorzy napisał(a):No dobrze.. Ustawa mówi, że prawko kat. A ważne będzie 15 lat.. A co po 15 latach? Na nowo robić prawo jazdy? Czy tylko kontrola lekarska i po sprawie..<br><hr>Enkeiz<br>
- Komentatorzy
- Mieszkaniec forum
A jak ja mam 18 urodziny 5 marca 1995 roku to juz nie mam szansy zrobic prawka na motor wczesniej? Jezeli zrobie w tym roku na 125 to mnie tez obowiazuje to wszystko?<br><hr>jaam
- Komentatorzy
- Mieszkaniec forum
tzn 2013 roku:)<br><hr>jaamKomentatorzy napisał(a):A jak ja mam 18 urodziny 5 marca 1995 roku to juz nie mam szansy zrobic prawka na motor wczesniej? Jezeli zrobie w tym roku na 125 to mnie tez obowiazuje to wszystko?<br><hr>jaam<br>
- Komentatorzy
- Mieszkaniec forum
Musze Cie zmartwic. Nowe zasady beda Ciebie obowiazywaly. Jezeli teraz zrobisz kat. A1 bedzie najlepsze rozwiazanie bo prawdopodobnie otrzymasz prawko bezterminowo o ile lekarz tak zdecyduje i zdasz na latwiejszych zasadach. Namawiam do zapisania sie na kurs na ta kategorie. Natomiast jezeli skonczysz te 18 lat a to bedzie po wejsciu ustawy w zycie to bedziesz musial czekac do 24 roku zycia na kat.A badz zrobic kat. A2 i po dwoch latach starac sie o kat A. Pozdrawiam MotocyklistaKomentatorzy napisał(a):A jak ja mam 18 urodziny 5 marca 1995 roku to juz nie mam szansy zrobic prawka na motor wczesniej? Jezeli zrobie w tym roku na 125 to mnie tez obowiazuje to wszystko?<br><hr>jaam<br>

- Komentatorzy
- Mieszkaniec forum
Powrót do Komentarze do artykułów na Ścigacz.pl