Zobacz wątek - Wypadek- wycena szkód
NAS Analytics TAG

Wypadek- wycena szkód

O wszystkim
_________

Wypadek- wycena szkód

Postprzez masino » 4/9/2009, 11:23

Witam

Wczoraj miałem wypadek z samochodem osobowym(wina kierowcy auta-wymuszenie pierszeństwa) , motocykl ma skasowany cały przód i możliwe, że rama także się skrzywiła. Teraz moje pytanie na jakiej zasadzie działa wycenianie szkód bo w poniedziałek ma przyjechać rzeczoznawca(czy jak mu tam) z firmy ubezpieczeniowej pani kierującej auto i ma ocenić szkody. Tyle że wg mnie Oni wycenia możliwie jak najmniej żeby jak najmniej musieli mi wypłacić za odszkodowanie. Co mam robić do kogo się zgłosić, może do Suzuki ? Dodam, że w moim mieście nikt nie chce się tym zająć tzn. nie ma mechanika który by wycenił szkody, a najbliższy salon suzuki jest 100km odemnie, a dokładnie w Białymstoku.

Pozdrawiam i licze na szybkÄ… pomoc ;)
masino
Świeżak

Postprzez malyzck » 4/9/2009, 11:32

ja mialem podobna sytuacje w zeszlym sezonie

wiec przyjezdza "rzeczoznawca" robi foty i ocenia stan pojazdu czy nadaje sie do naprawy czy nie, w moim przypadku uznal szkode calkowita gdyz naprawa na nowych czesciach przekroczyla by wartosc pojazdu, wyplacil mi 70% ceny rynkowej za pojazd, i tyle samo za zniszczona odzież. Natomiast to nie oznacza ze moto nie mozna naprawic ja naprawielm kupilem uzywane plastiki+ lakiernik, pelny serwis silnika wraz z zebatkami 2 biegu i dobrze na tym wyszedlem bo jeszcze pare pln zostalo, z tego co piszesz moto jest powazniej uszkodzone niz moje bylo wiec pewnie tez uznaja szkode calkowita 70% ceny rynkowej i zostawia wrak. Jak by pytali ile dales mow np 2 tys. wiece niz kupiles bo nieraz sugeruja sie tym ile dales, umnie tak bylo ale dla tego ze nie mieli w szacunkach Rf-ki

pamietaj ze nalezy ci sie odszkodowanie za odziez i inne uszkodzone gadzety typu komorka.

Jesli miales jakiekolwiego obrazenia, stluczenia i takie tam to tez domagaj sie odszkodowania za uszczerbek na zdrowiu, ja wyrwalem za to kupe kasy, ale blizna na nodze zostanie. Wyplacaja wtedy odszkodowanie z OC sprawcy

Walcz o swoje :D

mam nadzieje ze nic powaznego Ci sie nie stalo
pozdro
malyzck
Bywalec

Postprzez masino » 4/9/2009, 11:50

Dzięki za info malyzck ;) Dużo mi rozjaśniłeś.
Moto mam uszkodzone w takim stopniu że : lagi połamane, przednia felga wygięta, przednia lampa połamana wraz z całą przednia owiewką w tym : kabelki i przewody od hamulców, boczne owiewki w 1/3 połamane, tylnia owiewka popękana, wgniecenie w baku, lekko porwana tynie siedzenie i wydaje mi się że tylne koło jest lekko przesunięte w lewą stronę , do tego chyba zgieła mi się dźwignia zmiany biegów bo nie można zmienić biegu bo blokuje wystająca część .
Mi na szczęście nic się nie stało groźnego oprócz potłuczenia i ponaciąganych scięgien szyjnych i taki efekt że siedzę w gorsecie teraz, a moto mam skasowane...
masino
Świeżak

Postprzez malyzck » 4/9/2009, 11:58

spoko spoko

skoro masz gorset to pamietaj zglosic do ubezpieczyciela sprawcy roszczenie o odszkodowanie za uszczerbek na zdrowiu. i nie bierz zadnych ochlapow, mozesz spokojnie wytargac 2-3 tysie ja wziolem do tego prawnika
malyzck
Bywalec

Postprzez masino » 4/9/2009, 12:11

A mam jeszcze pytanie , czy w każdym przypadku jeśli jest szkoda całkowita to wypłacają 70 % ceny rynkowej ?
masino
Świeżak

Postprzez malyzck » 4/9/2009, 12:17

niestety ale tak jest tam jakis zapis wedlug ust. .....

ze firma ubezpieczeniowa wyplaca ok. 70% warosci rynkowej- zlodziejstwo ale tak jest

http://www.rzu.gov.pl/skargi/najczestsz ... lkowita__3

ciekawy artykul moze i by sie dalo walczyc o wiecej ale to chyba juz z motyka na .........
malyzck
Bywalec

Postprzez masino » 4/9/2009, 12:27

Oki , dzieki jeszcze raz za wszelkie info, pozdro ;)
masino
Świeżak

Postprzez malyzck » 4/9/2009, 12:30

spoko
zycze szybkiego powrotu do 100% zdrowia, jak najwyzszego odszkodowania i oby to byla ostatnia taka przygoda
pozdro
malyzck
Bywalec

Postprzez Qbiak » 4/9/2009, 18:17

rzeczoznawca uzna ze moto do kasacji, czyli wyplaca ci 70%. cos tam slyszalem ze kazde moto ktore jest przed 2004 i ma uszkodzone min. 10 elementow zostaje uznane jako kasacja. malyzck ile czekales za kasa od dnia zgloszenia szkody?
Qbiak
Świeżak

Postprzez Czester » 4/9/2009, 18:28

Masino, masz rację, ze rzeczoznawca z firmy ubezpieczeniowej sprawcy będzie tak wyceniał szkody, żeby jak najmniej wypłacić. Miałem kiedyś taki przypadek, z tym że z samochodem. Rzeczoznawca uznał szkodę całkowitą i zaproponował wypłacenie jakiejś śmiesznej sumki. Ja korzystając z tego, że mam w rodzinie rzeczoznawcę poprosiłem go o pomoc. Zrobił fotki z auta, sporządził dokumentację i wycenił szkodę na 30% więcej niż tamten bo do wartości auta doliczył jego wyposażenie a tamten chyba liczył od najuboższej wersji. Jak za dwa dni zajechałem do ubezpieczalni z tymi papierami to dla rzeczoznawcy kopara opadła. Próbował coś tam jeszcze negocjować ale powiedziałem mu, że jeśli kwestionuje opinię niezależnego rzeczoznawcy to spotkamy się w sądzie. Od razu zmiękł i po dwóch tygodniach wypłacili mi ile trzeba.
Pomyśl, może masz w swoim moto coś nieseryjnego, co mogłoby zwiększyć jego wartość? Może jakiś akcesoryjny wydech czy alarm?
Wypadki chodzÄ… po ludziach, ludzie po wypadkach nie zawsze.
Czester
Administrator

Postprzez malyzck » 4/9/2009, 19:24

Qbiak napisał(a):rzeczoznawca uzna ze moto do kasacji, czyli wyplaca ci 70%. cos tam slyszalem ze kazde moto ktore jest przed 2004 i ma uszkodzone min. 10 elementow zostaje uznane jako kasacja. malyzck ile czekales za kasa od dnia zgloszenia szkody?

prawie 30 dni czekalem na wypłate kasy
malyzck
Bywalec

Postprzez masino » 4/9/2009, 20:25

Hmm z nieseryjnego wyposażenia to gmole, tuba od tłumika, sportowe sety i podnożki, stalowe oploty hamulcowe i to chyba wszystko.
masino
Świeżak

Postprzez Czester » 4/9/2009, 20:44

No to wciskaj to wszystko rzeczoznawcy. Każde dodatkowe wyposażenie podwyższa wartość pojazdu. Przy szkodzie całkowitej powinien wziąć to pod uwagę.
Wypadki chodzÄ… po ludziach, ludzie po wypadkach nie zawsze.
Czester
Administrator

Postprzez Konio » 4/9/2009, 21:34

Mi np koles z PZU wycenil rekawice SP1 na 120zl SMX-4 na 300 a kobmi na 700....
Produkcja, dystrybucja, masturbacja
Blady 900 puk puk puk
Konio
Mieszkaniec forum

Powrót do Hydepark

Kto przeglÄ…da forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 59 gości

na górê