Zobacz wÄ…tek - podatki VAT PKB propaganda
NAS Analytics TAG

podatki VAT PKB propaganda

O wszystkim
_________

Postprzez madcap » 1/8/2010, 22:07

takich przepisów jest wiele
trzeba by zreformować - zredukować władze samorządowe, nasz radosny sejm i senat
posłużę się przykładem - miasto do 20 tyś mieszkańców i 15 radnych - każdy otrzymuje dietę radnego + dodatki, liczba radnych jest zdefiniowana w rozporządzeniu marszałka województwa ( zaznaczam, że nie wiem na jakiej podstawie prawnej), gdzie na logikę wystarczyłoby 5
o naszej stoycy nawet nie ma co pisać - więcej radnych niż posłów w sejmie
kolejna rzecz - o ile mogę zrozumieć parlament 2-izbowy, to jednak na co nam 100 senatorów?, przecież to nie pasuje do niczego
podejść do wydatków sejmowych jak w normalnym przedsiębiorstwie
od takich rzeczy zaczyna się oszczędności
odnośnie krus-u - to nie tylko rolnicy, to też często różni "artyści" i rzemieślnicy, którzy w ten sposób unikają składek do zus-u
(...) Jeżeli w CV napiszesz "2012-2014: sommelier - freelancer" to nikt się nie domyśli, że dwa lata chlałeś z rozpaczy po utracie poprzedniej pracy.
madcap
Administrator

Postprzez falconiforme » 2/8/2010, 15:14

http://www.wykop.pl/ramka/426659/propon ... iem-tuska/

madcap, ja też zarabiam jak artysta ze względu na prawa autorskie.
Nawet jeśli płacę mniej to nie znaczy, że wcale.
To ile idzie na same podatki (kilkanaście tys rocznie) z mojej kieszeni vs to co mi oferuje ten kraj to jest żenada lub złodziejstwo.
Jestem przykładem pracownika którego pensja ma źródła w innych krajach a jest wydawana w Polsce.

Przecież nie chodzi o to by zabrać ludziom jak najwięcej.
Kasy w Polsce trochę mamy tylko zjada je armia urzędników w pierwszej kolejności.
Ongoing Success
falconiforme
VIP Åšcigacz.pl

Postprzez CalibraHunter » 5/8/2010, 18:37

warto wspomniec, ze oprocz VAT z 22 do 23%, o czym teraz glosno, wzrasta podatek na produkty nieprzetworzone z 3 do 5% (zboze, ziemniaki, mleko,itp.), oraz produkty przetworzone z 7 do 8% (jogurty, sery itp.). O tym juz nikt nie mowi, a rolnicy jak zwykle najbardziej po tylkach dostana. Brawa dla glosujacych na Komuchowskiego.
Never let your FEAR decide your FUTURE.
CalibraHunter
VIP Åšcigacz.pl

Postprzez turboponczek » 8/8/2010, 20:11

http://podatki.wp.pl/kat,6637,title,Jes ... caid=1aab5

Co myslicie o tym ?

Wiadomo że to nie przejdzie, ale myślę jednak że sam pomysł dobry.. zresztą od dłuższego czasu tak uważam.
turboponczek
MEGA TROLL

Postprzez falconiforme » 9/8/2010, 07:28

Turbo, każda firma która ponosi straty i chce oszczędzać w pierwszej kolejności zwalnia pracowników.
Przez ostatnie 5 lat przybyło nam 100 000 urzędników. Rocznie kosztują nas ponad 5 mld zł.
Ale żaden rząd nie chce myśleć najpierw o zwalnianiu swoich ziomali.
Teraz rząd Tuska chce ich wykarmić. Wszyscy co trzy miesiące dostają premie. Tylko ciekawe za co?

Pomysł z marihuaną uważam za bardzo dobry. Zniknie szara strefa, podupadną "gangi" czy mafie.
Ongoing Success
falconiforme
VIP Åšcigacz.pl

Postprzez madcap » 9/8/2010, 07:58

z tym raczej się nie zgodzę, nadal będą zbyt konkurencyjni w stosunku do legalnych :lol:
(...) Jeżeli w CV napiszesz "2012-2014: sommelier - freelancer" to nikt się nie domyśli, że dwa lata chlałeś z rozpaczy po utracie poprzedniej pracy.
madcap
Administrator

Postprzez Konio » 9/8/2010, 10:59

Ja jestem za tym juz od dawna... niestety politycy nie sa tak inteligetni jak ja xD haha
Produkcja, dystrybucja, masturbacja
Blady 900 puk puk puk
Konio
Mieszkaniec forum

Postprzez falconiforme » 9/8/2010, 12:07

pan_wiewiorka napisał(a):
falconiforme napisał(a):Pomysł z marihuaną uważam za bardzo dobry. Zniknie szara strefa, podupadną "gangi" czy mafie.

Nie sądzę. Akcyza na zioło byłaby wyższa niż na benzynę czy wódkę ;)

Tego nie wiemy. Ale sam fakt legalności sklepu z maryśką zmniejszyłby dochody szarej strefy. Wódka i tak ma akcyzę na poziomie 800% kosztów produkcji, a nie lecę na wschód by się nachlać.
Ongoing Success
falconiforme
VIP Åšcigacz.pl

Postprzez turboponczek » 9/8/2010, 12:16

Ale jakby była legalna to każdy mógłby uprawiać swoją.

Madcap o czym Ty gadasz. Ludzie też produkują nielegalnie alkohole. I co ? Kupujesz bimber od wujka Miecia czy jednak wolisz kupic flaszke w sklepie od pewnego producenta ?

Legalizacja niesie ze sobą własciwie same korzyści.
I nie mówicie mi że byśmy mieli samych ćpunów na ulicach ponieważ ten który nie bedzie chciał zapalić/zjeść/wetrzeć w siebie zielonego to poprostu tego nie zrobi. To tak jak z papierosami. Ja np nie palę. Kwestia wolnego wyboru.

Do tego producenci lamp, akcesoriów, wszelakich sprzętów potrzebnych do upraw, doniczki, opakowania, folie, elektryka, nawozy, podłoża, opakowania i multum innych powiązanych zyskują.

Nie mówie już o zużyciu wody, pradu.
+ Produkcja papieru, odzieży, biopaliw, kosmetyków, żywności.

Przecież ta roślina jest darem, cudem natury, który powinniśmy wykorzystać. Kraj wiatraków i rowerów już dawno to zrozumiał. Dlatego mają legalize od 30 czy tam 40 lat. I czerpią z tego korzyści.

Mógłbym pisać i pisać o tym...
turboponczek
MEGA TROLL

Postprzez madcap » 9/8/2010, 12:20

ty nie, ale ci co mieszkajÄ… przy wschodniej granicy, to towar targajÄ…
nawet paliwo z baku do baku idzie
więc po jaki sens podwyższać vat skoro to blokuje legalną konsumpcję różnego rodzaju dóbr?
wszak jak akcyza na wódę spadła, to sprzedaż wzrosła a więc i dochód skarbu państwa...
madcap
Administrator

Postprzez madcap » 9/8/2010, 12:59

madcap
Administrator

Postprzez Czester » 10/8/2010, 08:31

madcap napisał(a):ty nie, ale ci co mieszkają przy wschodniej granicy, to towar targają
nawet paliwo z baku do baku idzie

Już nie te czasy, ukróciło się i mało się to obu stronom opłaca, tak przemytnikom jak i potencjalnym klientom. Teraz to tylko fajki idą ale i tak 90% idzie na Niemcy i dalej.

madcap napisał(a):więc po jaki sens podwyższać vat skoro to blokuje legalną konsumpcję różnego rodzaju dóbr?
wszak jak akcyza na wódę spadła, to sprzedaż wzrosła a więc i dochód skarbu państwa...

Tu sie w pełni z Tobą zgadzam. Lata temu, kiedy najtańsza flaszka w sklepie kosztowała 25 zeta to oczywiste było, że piłem ruską wódę za 12 zł. Ale teraz mi się to nie kalkuluje bo zamiast wątpliwego pochodzenia azotoxu za 12 zł wole kupić państwową flaszkę za 15 zł i przynajmniej podczas picia nie mam stresa czy aby jutro nie oślepnę ;)
Wypadki chodzÄ… po ludziach, ludzie po wypadkach nie zawsze.
Czester
Administrator

Postprzez Czester » 10/8/2010, 09:06

W jaki niby sposób?
Czester
Administrator

Postprzez Czester » 10/8/2010, 09:54

Fuck, niedawno kupiłem nowa kasę fiskalną to co teraz? Kto będzie bulił za jej przeprogramowanie?
Czester
Administrator

Postprzez zadzior » 10/8/2010, 18:59

Yyy jakim chyuem paliwo tak staniało ? W koszalinie ponad 20gr na litrze spadło :shock: :shock:
zadzior
Stały bywalec

Postprzez fandzoilisz » 26/8/2010, 12:53

ciekway filmik
w jaki sposob "żond" szuka oszczednosci
http://www.youtube.com/watch?v=oBUwPOlY ... r_embedded
fandzoilisz
Bywalec

Poprzednia strona

Powrót do Hydepark

Kto przeglÄ…da forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 6 gości

na górê