Zobacz wÄ…tek - Polacy! Jak wy to robicie?
NAS Analytics TAG

Polacy! Jak wy to robicie?

O wszystkim
_________

Postprzez simonw » 27/4/2008, 00:14

Kedar-88 napisał(a):nie na fakt nie można patrzyć przez pryzmat II wojny.... w końcu wybili tylko 6 milionów osób...... a Polacy też nie mogą mieć pretensji w końcu 123 lata pod zaborami ledwo co udało im się wydostać, atu kolejne piekło rozpętane przez "naród wybrany".....

Rosjanie wybili wiecej i jakos sie o tym nie mowi. Wojna to wojna, ale zginelo wiecej innych narodow niz nasza biedna, walczaca w pierwszej linii za caly swiat polska... sorry ;] Jak slysze jak to nauczyciele mowia czy czytalem ksiazki wojenne, martylogia zabija i wszystko jest tak poprzekrecane zeby bylo ze niemcy sa zli a polacy dobrzy. Ot, grafomania. (a za te poglady mialem awanture w kuratorium - wygrana notabene)

Hm, to moze tak - pod zaborami zylo sie lepiej - coby nie mowic o okolicznoscia, zabor Pruski byl najlepszym zaborem, zbierajacym elite intelektualna, gdzie poziom zycia byl wysoki. Inwestowano w rozwoj nauki oraz urbanizacje miast. Architektura, nauka, kultura, wyksztalcenie - to jest to co dali nam Niemcy.
Parafrazujac pewna scene z klasyki kina

Co dali nam niemcy
- nic
Szkoly
- no dobra, szkoly
Kulture
- niech bedzie, szkoly i kulture
Architekture
- szkoly, kulture, architekture
Rzemioslo
- szkoly, kulture architekture, rzemioslo
Sztuke
- szkoly, kulture architekture, rzemioslo, sztuke ale oprocz tego nic im nie zawdzieczamy.

Raz jeszcze prosze Cie o przejzenie na oczy - nie mozesz negowac faktow historycznych, ze byly zabory owszem, a ze pod nimi bylo lepiej, to takze jest prawda. Porownaj sobie zabor Ruski a Pruski.
Ha, no i jedyna autostrada w polsce to Wroclaw Berlin, na olimpiade :)

Kedar-88 napisał(a):Panowie więcej patriotyzmu nie liżmy im aż tak tyłków...możemy żyć z nimi w zgodzie...zgoda...utrzymywać dobre kontakty i w ogóle...ale pisanie pod tytułem nasi niemieccy bracia to jest typowe lizustwo.....

Biorac pod uwage ze jestem krwi niemieckiej, coz - napisalem jak uwazam za sluszne :) A ze mieszkam w polsce i jestem polakiem, to ze moja rodzina tutaj prowadzila interesy przed wojna itp, to zupelnie inna sprawa, niejako zastane realia.

A druga rzecz - nie wiem czy sledzisz moje wypowiedzi, ale kazdego czlowieka traktuje tak samo, czy jest on zolty , bialy, czy nosi turban czy jest niemcem badz zydem - jest _czlowiekiem_ i to glownie chcialem przekazac, bo okreslenie "niemiec" jest bezmala obelga.

Kedar-88 napisał(a):....Ci którzy tak chwalą Niemców niech mi odpowiedzą na to pytanie: "który Niemiec chwali inny naród?"....hmmm żaden?

Mylisz sie znow. Otoz, doskonale sobie zdaja sprawe z tego jakie sa realia, co u nich jest do poprawy, na czym sie wzoruja i z czego czerpia by sie rozwijac jako narod, wiec mowienie takie hmmm.. jest bezpodstawne ;) Natomiast polacy sa tak dumni ze nie patrza na innych i dalej mamy XIX wiek w polsce i XXI w Unii :)
Oprogramowanie dla gastronomii i hotelarstwa (otwórz link)
programy dla gastronomii (otwórz link)
Program do restauracji i hotelu (otwórz link)toshiba g900 (otwórz link)
kasy fiskalne sklep internetowy (otwórz link)
Obrazek (otwórz link)
simonw
Mieszkaniec forum

Postprzez SzpiceR » 27/4/2008, 10:42

za to co zrobili powinni odpokutowac!!
a tymczasem co? przyjezdza cwele stare SSmany do nas i ogladaja sobie miasto podczas gdy nasi ludzie gnija w szpitalach :/ jak mozna ich lubic? toz to zdrada narodu
ten co sobie nie żałuje
SzpiceR
VIP Åšcigacz.pl

Postprzez bolokolo » 27/4/2008, 11:33

pod zaborami bylo lepiej? niby dla kogo? ciekawe jakbys zyl w tamtych czasach i byl polakiem.mysle, ze bys robil wszystko by znow byc wolnym krajem, chociaz moze by ci pasowalo byc malpka w niemieckim cyrku.widze, ze sa jeszcze patrioci, nawet nie musza byc nimi w duzym stopniu, ale wazne ze sa.
zx12r-sprzedane.w dalekich planach zx14. | www.fight-club.pl | Don Bolo | Masz coÅ› do mnie?Z bani?
bolokolo
Bywalec

Postprzez gelo007 » 27/4/2008, 12:03

bolokolo napisał(a):pod zaborami bylo lepiej? niby dla kogo?
Dla sprzedawczyków, kolaborantów etc.
gelo007
Administrator

Postprzez bolokolo » 27/4/2008, 12:05

za komuny takim tez dobrze sie zylo.
zx12r-sprzedane.w dalekich planach zx14. | www.fight-club.pl | Don Bolo | Masz coÅ› do mnie?Z bani?
bolokolo
Bywalec

Postprzez simonw » 27/4/2008, 12:19

Szpicer - bylo 65 lat temu, ok? Jakos nie mowisz nic o rosjanach , ktorzy wytlukli wiecej ludzi, wprowadzili socjalizm, praktycznie rozwalili calkowicie kraj, do dzisiaj ciezko sie po tym pozbierac - ale oczywiscie nie lubisz niemcow. Pomysl zanim cos napiszesz stary - poczytaj.

Bolo - Patriotyzm to chyba cos innego, niz bezpodstawne, blisko 5 pokolen dalej meczenie kogos, kto sterroryzowany przez chorego umyslowo przywodce - poszedl na wojne. Biorac pod uwage nawet i prawowitosc i karnosc niemcow, wielu bylo przeciw i pomagali zarowno partyzantom jak i narodowi Zydowskiemu. Tak wiec generalizowanie ze byli "bee" jest dziecinne.
Co do zaborow - moge sie zgodzic ze zycie pod okupantem nie jest najlepszym sposobem - jednakze nie wolno negowac wkladu okupanta w rozwoj naukowy i kulturalny Polakow. Porownaj prosze zabor Pruski a Ruski jak to wygladalo. Zauwaz takze ze "wolnosc" byla zaiste wielka.

Widzisz, patryiotyzm imo to cos zdeczka innego jak rozpamietywanie grzechow przeszlosci. W ten sam sposob mozna by powiedziec ze Kosciol Katolicki takze jest beee, bo byly wyprawy krzyzowe (i w sumie jest beee, ale to nie ten temat). Po prostu pamietajmy o swoich korzeniach, ale nie deprecjonujac innych nacji - zauwaz ze nacjonalizm jest to wlasnie "zle pojety" patriotyzm. Dopoki narod sie rozwija, jest ok. Zobacz na nas, nie rozwijamy sie, drepczemy w miejscu, obrzucajac innych blotem ... cos nie tak chyba. Czas przestac sie umartwiac i zalic, a dzialac i tego nam potrzeba.
Obrazek (otwórz link)
simonw
Mieszkaniec forum

Postprzez bolokolo » 27/4/2008, 12:58

nie pisze, ze patriotyzm objawia sie nienawiscia do szwabow.chodzi o to, ze sa osoby ktore nie dalyby sie omamotac niemcom czy roskum, tylko walczylylyby o kraj.co widze po pomorzu, zanim dostalo sie w nasze rece niemcy naprawde ladnie pobudowali itp., ale co z tego ?malo co zbudowli zostalo, a te ktore sa to w wiekszosci juz ruiny.nasz kraj jest w takim polozeniu, ze zawsze mielismy na granicach wrogow.z jednej strony rosja, z drogiej niemcy, z innej austria,turcy,szwedzi.a zobacz na niemcy?napoleon zrobil im baty, ale pozniej sobie poradzili.to nie oni sa poszkodowani zawsze, tylko oni sa agresorem.zgadzam sie, ze nie tylko my jestesmy poszkodowani w historii, ale caly czas mielismy doslownie przesrane.
bolokolo
Bywalec

Postprzez SzpiceR » 27/4/2008, 13:39

Ruskich tez nie lubie, ale oni sa jakos blizszi mimo wszystko niz te Kapucyny. I nie cwaniakuj simon bo ja równierz moge miec obywatelstwo niemieckie za samo nazwisko, masz mnie na naszej-klasie to wiesz. Ale mam ich gleboko w dupie nietrawie ich i tak zostanie. Bozia w sumie ich juz torche pokarala kobietami urody moich podeszw po wejsciu w psią ku...
ten co sobie nie żałuje
SzpiceR
VIP Åšcigacz.pl

Postprzez simonw » 27/4/2008, 14:01

Szpicus nie masz za co ich nieznosic, wiesz?:> Ciesz sie ze masz obok Gdansk z jakimis zabytkami, a nie jak Bydgoszcz np,plyte z urbanizacja na poziomie 0.

I poucz sie do matury, czytajac o postepowaniu rosjan a niemcow, zobaczymy kto bedzie Ci blizszy :)

A nazwisko znam - ;) Lepsze niz moje rodowe, ale brakuje Ci von.
Obrazek (otwórz link)
simonw
Mieszkaniec forum

Postprzez CalibraHunter » 27/4/2008, 14:17

Ale ja mam. A w szczegolnosci maj sister. Ona ma wiele do powiedzenia, bo z niemcami na szczeblu politycznym pracuje od wielu lat. Rowniez w Niemczech. Nie ma co ich bronic. Zmanierowane ****, traktujace nas jak ostatnie...

A Polacy to ofiary losu swoja droga. Nic nie potrafia zrobic. Naszym problemem jest naglasnianie spraw drobnych, miernych, nikomu niepotrzebnych a ignorowanie, ukrywanie i na sile olewanie tych najistotniejszych, majacych znaczenie na skale Europy.

Rosjanie to juz w ogole. Gorsi od Niemcow.
Never let your FEAR decide your FUTURE.
CalibraHunter
VIP Åšcigacz.pl

Postprzez Valentino-Rossi-46 » 27/4/2008, 15:45

Racja,Polska leży w środku europy a na dodatek z zachodu leżą Niemcy a ze wschodu Rosja. Te 2 państwa ,,zgadali się,, że zaatakują Polske równocześnie. Francja i Anglia z tego co pamiętam wypowiedziała wojne Niemcom,ale co z tego skoro nie prowadzili działań wojennych-dlatego ta wojna została nazwana ,,Dziwną Wojną,, Problem Polski leży własnie w rządzie,jestem ciekawy czy doczekamy się kiedyś ludzi którzy odmienią nasz kraj. 6milionów Polaków zgineło w 2 wojnie światowej z czego 3 miliony to byli Żydzi,ludzie którzy mieli BARDZO dużą ilość złota. Gdyby pozostali w Polsce były by same plusy: Nasz kraj byłby teraz na poziomie Niemców,bylibyśmy w częsci ,,Narodem Wybranym,, ...
Ale co zrobić historii nie zmienimy,mimo ciężkiej sytuacji cieszę się z tego ze jestem Polakiem. Jesteśmy mądrzy,pracowici itd. A to że ludzie żyją jak zwierzęta(nie wszyscy) to wina rządu. Polityk nie powinien zarabiać więcej niż 9000zł/mies. (i te oszczędności powinni odać dla kraju) A zarabia obecnie 30 000zł A to że wyjeżdżamy za chlebem za granice to jest smutne. Co zrobić.. pozdrawiam wszystkich patriotów. Aha Jeb*ć Ruskich i Szfabów. Respekt dla Żydów i Polaków. :)
Valentino-Rossi-46
Bywalec

Postprzez Leitho » 27/4/2008, 16:14

ten debil gruby z angli pojechal do niemiec, a jak Hitler pokazal mu miedzynarodowy palec pokoju i kazal spier*alac to ten wysiadajac na lotnisku w angli pokazal kawalek papieru i powiedzial: przywiozlem pokoj.
Francuzi podczas wojny gnebili polakow, stosowali represje, i ogolnie nas nienawidzili, dlaczego? Bo bali sie niemcow i nie chcieli z nimi walczyc tylko sie bezsensownie poddac najezdzcy
wiec tego:
VR46 napisał(a):Francja i Anglia z tego co pamiętam wypowiedziała wojne Niemcom

tak naprawde nigdy nie bylo
Na kolana chamy !
Leitho
VIP Åšcigacz.pl

Postprzez bolokolo » 27/4/2008, 16:16

anglicy musieli sie pozniej bronic przed nalotami niemieckich bombowcow, a francuzi jedli slimaki.
bolokolo
Bywalec

Postprzez simonw » 27/4/2008, 16:27

Francuzi - ochronili swoj dorobek narodowy wpuszczajac agresora na teren kraju. Czy to dobre rozwiazanie, imo tak - nic zlego im sie nie dzialo, walczyli wybierajac partyzantke (wiemy jak - beka) ale ochronili piekne zabytki.
Takze nie ocenialbym ich tak surowo - odnalezli sie w nowych realiach i obronili dorobek kraju.

Anglicy, coz... oberwalo im sie saznie, a darem Hitlera dla Warszawy sa 4ro pasmowe drogi ;)
Obrazek (otwórz link)
simonw
Mieszkaniec forum

Postprzez Chatte » 27/4/2008, 16:52

Valentino- dziwna wojna vel śmieszna lub siedząca to byłą wojna niemiecko-francuska, kiedy siedzieli wszyscy w okopach a francuzi prowadzili naloty ulotkowe :] taka mała propaganda, w każdym razie mało wspólnego toto z Polską wówczas miało.

Anglia z Francją i owszem wojnę wypowiedzieli, ale oprócz dokonania tego chwalebnego aktu, to nawet tyłków z siedzeń nie podnieśli. Za co mieli nas lubić? za nasze upodobania profaszystowskie? nie bardzo raczej.

Hitler chciał później wojnę wszczynać, ale że był chory (nie jestem pewna ale coś neurologicznego na pewno) i chciał się "załapać" za życia na wojenkę, do której tak pięknie przygotował Niemcy i okrążając Polskę (myśmy temu dzielnie przyklaskiwali-tępe muły), no to wcześniej zaczął balet. A myśmy i tak dostali po tyłku.
<b>Agnieszka idź, popatrzymy sobie... JAK GRASZ xD</b>

Mr Jurewicz:
Ogolnie jako Gdanszczanim, uwazam ze gdyby nie sasiedztwo śledziowa, bylibysmy stolica Polski :P
Chatte
MEGA TROLL

Postprzez simonw » 27/4/2008, 21:48

nei spam, masz racje!
Obrazek (otwórz link)
simonw
Mieszkaniec forum

Postprzez stuuwa » 27/4/2008, 22:26

kosciół trzeba opodatkować to sie od razu dziura budżetowa załata
stuuwa
Świeżak

Postprzez simonw » 27/4/2008, 22:32

hehehe, tak zrobilem kiedys po pijaku spec. wersje POSa (punkt spzedazy) z karta menu z grzechami i modulem fiskalnym :)))) niestety martketing sredni, bo nie sprzedalo sie :D ida tylko do restauracji..
Obrazek (otwórz link)
simonw
Mieszkaniec forum

Postprzez stuuwa » 27/4/2008, 22:55

kasa fiskalna powinna byc w kazdym kosciele, a jak po koledzie to na plecy i jazda
stuuwa
Świeżak

Postprzez simonw » 28/4/2008, 01:01

drukarka fiskalna w kosciele i monitor do wybrania grzechow, a ministranci z recznymi kasami na 500PLU (kodow) po kolendzie;)
Obrazek (otwórz link)
simonw
Mieszkaniec forum

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Hydepark

Kto przeglÄ…da forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 79 gości

na górê