Pierwsza pomoc..........
• Strona 3 z 4 • 1, 2, 3, 4
laser napisał(a):Szkoła pilocealna trwa 2 lata jak pisałem wyżej a studia trwają 3 lata.
Na studium jest ciekawiej bo jest więcej praktyki a studia sama nudna teoria
Troszke racji w tym jest, na studiach jest obszerniejszy material plus przedmioty ogolne, ktore sa obowiazkowe w szkolnictwie wyzszym. Jednak co do tego, ze jest sama nudna teoria sie nie zgodze. Sa cwiczenia, na ktorych jest praktyka oraz po kazdym roku sa praktyki zawodowe na SORze, w pogotowiu, w strazy pozarnej, na oddzialach szpitalnych, w prosektorium ( to zalezy od szkoly).
Poza tym w tym roku, zamykaja wszystkie te dwuletnie szkoly i obowiazywac beda tylko 3-letnie studia, dlatego tak wielu ratownikow po tych szkolach robi studia.
Motorbikes are everywhere, especially in my heart.
So others may live...

So others may live...
-
mokuso - Świeżak
Ja moge powiedziec ze LO mialem akurat bardzo ogarnietego kolesia od PO, ktory klad bardzo duzy nacisk na pierwsza pomoc i wygladalo to tak ze prkatycznie przez caly jeden semstr cwiczylismy ta pierwsza pomoc, jeszcze jak dawno dawno temu robilem patent zeglarski tez mialem pierwsza pomoc, tak samo jak na kursie na samochod i moto. Moge powiedziec ze wiedze teortyczna zdobylem i jako tako orientuje sie co mam robic jezeli ktos bedzie chcial zejsc z tego swiata i jak pomagac ludzia ktorzy sie jakos poharatali. Zastanawiam sie tylko jak bedzie wygladala sprawa w warunkach naturalnych, bo przeciez nie da sie kazdego czlowieka wyszkolic rownierz praktycznie.
Nie ma nic piekniejszego niz dwa kola i jeden slad...
Yamaha YZF 600 Thundercat
Yamaha YZF 600 Thundercat

-
Taser - Bywalec
laser napisał(a):mokuso ile trwają studia po tej 2letniej ? tez 2 czy mniej ?
Niezaleznie od tego, czy ktos skonczyl dwuletnie studium, czy nie studia trwaja 3 lata. Konczy sie je licencjatem. U mnie na uczelni np. jest tak, ze Ci, ktorzy juz sa ratownikami maja przepisywane oceny z niektorych przedmiotow i nie musze na nie chodzic. Oni wiedze maja ogromna, bo wielu z nich pracuje w zawodzie, ale niestety przepisy sie zmienily i chcac sie utrzymac w pracy musza miec studia wyzsze.
So others may live...

So others may live...
-
mokuso - Świeżak
Taser napisał(a): Zastanawiam sie tylko jak bedzie wygladala sprawa w warunkach naturalnych, bo przeciez nie da sie kazdego czlowieka wyszkolic rownierz praktycznie.
nie chcij miec okazji sie przekonać

mokuso napisał(a): niestety przepisy sie zmienily i chcac sie utrzymac w pracy musza miec studia wyzsze.
mokuso, najlepiej ma znajomy ojca jak się zatrudniał to robił jako kierowca, jak pewnie wiesz kiedys tak było można, i w sunie do nie dawna, teraz jest kierowca-ratownik

co do samych ratowników, niektórzy faktycznie chcą pomóc, chwała im za to, ale nie którym to bym dał w mordę i zwolnił, wszystko robią od nie chcenia, znam takiego jednego, z kalisza , co zamim się na chyli nad pacjentem to mówi ze nie żyje wybacz ale takich tylko tępić!
-
laser - Bywalec
no widzisz moj Ojciec byl kierowca w pogotowiu i mechanikiem a jak karetka byla potrzebna to jechala po 12 w nocy do mnie ponad 1h... w dzien autem ja jade spokojnie do szpitala 15min...
Nienawidze sluzby zdrowia... pracuja tam mega debile przynajmniej u mnie... jak lezalem w szpitalu to nic nie umieli zrobic... palec u nogi mam zrypany a kolano boli... patalachy...
Nienawidze sluzby zdrowia... pracuja tam mega debile przynajmniej u mnie... jak lezalem w szpitalu to nic nie umieli zrobic... palec u nogi mam zrypany a kolano boli... patalachy...
Produkcja, dystrybucja, masturbacja
Blady 900 puk puk puk
Blady 900 puk puk puk
-
Konio - Mieszkaniec forum
laser napisał(a):mokuso, najlepiej ma znajomy ojca jak się zatrudniał to robił jako kierowca, jak pewnie wiesz kiedys tak było można, i w sunie do nie dawna, teraz jest kierowca-ratownikwiec w wielu ponad 40 iść do szkoły
a tu juz trzeba byc troche kumatym
co do samych ratowników, niektórzy faktycznie chcą pomóc, chwała im za to, ale nie którym to bym dał w mordę i zwolnił, wszystko robią od nie chcenia, znam takiego jednego, z kalisza , co zamim się na chyli nad pacjentem to mówi ze nie żyje wybacz ale takich tylko tępić!
No niestety, tez mam takiego znajomego i paru takich lebkow na roku... A co do tego, ze niektorzy sa jacy sa.... łapy opadaja, ale gdzie nie spojrzysz tacy sie znajdą, szkoda tylko, że od nich zależy ludzkie życie

So others may live...

So others may live...
-
mokuso - Świeżak
mokuso napisał(a): szkoda tylko, że od nich zależy ludzkie życie
no właśnie o to chodzi, takich to powinni na zbyty pysk wywalić, to tej pracy trzeba miec to coś, a nie tylko "idę bo dobrze płacą"
zresztą post konia mówi wszystko

-
laser - Bywalec
w głębi serca nikt tam nie chce isc, bo opieka też żałosna... trafić na dobry szpital w PL trzeba sie postarać (o ile takie są)być może w każdym szpitalu jest ze 2 porządnych lekarzy ale co z tego jak 30 innych to debile, byle by wziąć w łapę , za granicą naszą jest 100x lepiej tam faktycznie sie przykładają, i nie chce tu mówić o filmach typu dr. house czy ostry dyżur, bo słychac pozytywne opinie od ludzi którzy tam byli, a nie od aktorów. U nas głupiego znieczulenia ciężko sie doprosić, wiadomo w ambulansie nie daja na SOR'ze tez nie choc ty bym juz dyskutował dlaczego NIE?
także ja tez nikomu nie życzę by tam się znalazł... i sobie tez nie
także ja tez nikomu nie życzę by tam się znalazł... i sobie tez nie

-
laser - Bywalec
Co do szpitali za granica, to tez nie jest tak kolorowo. Moze i maja wiecej kasy na to wszystko, maja lepsze zaplecze socjalne, ale tez znajda sie patalachy i ciency lekarze, ktorzy spierdola sprawe. Nie mialam okazji leczyc sie za granica, choc mieszkalam tam 2,5 roku, jednak troszke slyszalam, ze kolorowo to tam tez nie jest.
Ale faktycznie Polska to bagno.
Ale faktycznie Polska to bagno.
So others may live...

So others may live...
-
mokuso - Świeżak
Z nowosci, pani lekarz stwierdzila zgon pacjentki wiec nie uzyla aparatury znajdujacej sie w karetce. W kostnicy okazalo sie ze pani zyje -
lekarce postawiono zarzuty zagrozenia zycia, grozi jej do 5 lat wiezienia. Ciekawe czy utrata praw tez...
lekarce postawiono zarzuty zagrozenia zycia, grozi jej do 5 lat wiezienia. Ciekawe czy utrata praw tez...
Oprogramowanie dla gastronomii i hotelarstwa (otwórz link)
programy dla gastronomii (otwórz link)
Program do restauracji i hotelu (otwórz link)toshiba g900 (otwórz link)
kasy fiskalne sklep internetowy (otwórz link)
(otwórz link)
programy dla gastronomii (otwórz link)
Program do restauracji i hotelu (otwórz link)toshiba g900 (otwórz link)
kasy fiskalne sklep internetowy (otwórz link)

-
simonw - Mieszkaniec forum
laser jeszcze tego nie wiem, moze to zalezy od tego jaka osoba ma dyzur, bo nasza misja jest pomoc w cierpieniu. narazie jestem tylko zaczkiem pierwszoraczkiem, wiec jak sie dowiem to Ci powiem 

So others may live...

So others may live...
-
mokuso - Świeżak
sol213 napisał(a): moze uda sie kiedyś stworzyć pogotowie motocyklowe, czyli polączenie przyjemnego z pożytecznym
Takie coś to ja widziałem tylko na obrazku w podręczniku jakimś

Półtora roku temu skończyłem taki kurs pomocy przedmedycznej. Wiedzy nigdy nie wykorzystałem i mam nadzieję, że nie będę musiał

My style is di bom digi bom di deng di deng digdigi...
NINJA 250R <-- myy Precioussss
NINJA 250R <-- myy Precioussss
-
Kóba - Świeżak
• Strona 3 z 4 • 1, 2, 3, 4
Kto przeglÄ…da forum
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 46 gości