Zobacz wÄ…tek - Polacy! Jak wy to robicie?
NAS Analytics TAG

Polacy! Jak wy to robicie?

O wszystkim
_________

Postprzez stuuwa » 27/4/2008, 22:26

kosciół trzeba opodatkować to sie od razu dziura budżetowa załata
stuuwa
Świeżak

Postprzez simonw » 27/4/2008, 22:32

hehehe, tak zrobilem kiedys po pijaku spec. wersje POSa (punkt spzedazy) z karta menu z grzechami i modulem fiskalnym :)))) niestety martketing sredni, bo nie sprzedalo sie :D ida tylko do restauracji..
Oprogramowanie dla gastronomii i hotelarstwa (otwórz link)
programy dla gastronomii (otwórz link)
Program do restauracji i hotelu (otwórz link)toshiba g900 (otwórz link)
kasy fiskalne sklep internetowy (otwórz link)
Obrazek (otwórz link)
simonw
Mieszkaniec forum

Postprzez stuuwa » 27/4/2008, 22:55

kasa fiskalna powinna byc w kazdym kosciele, a jak po koledzie to na plecy i jazda
stuuwa
Świeżak

Postprzez simonw » 28/4/2008, 01:01

drukarka fiskalna w kosciele i monitor do wybrania grzechow, a ministranci z recznymi kasami na 500PLU (kodow) po kolendzie;)
Obrazek (otwórz link)
simonw
Mieszkaniec forum

Postprzez front247 » 28/4/2008, 06:17

simonw napisał(a):Francuzi - ochronili swoj dorobek narodowy wpuszczajac agresora na teren kraju. Czy to dobre rozwiazanie, imo tak - nic zlego im sie nie dzialo, walczyli wybierajac partyzantke (wiemy jak - beka) ale ochronili piekne zabytki.
Takze nie ocenialbym ich tak surowo - odnalezli sie w nowych realiach i obronili dorobek kraju.

Anglicy, coz... oberwalo im sie saznie, a darem Hitlera dla Warszawy sa 4ro pasmowe drogi ;)

Tak darem sÄ… 4 psmowe drogi i...r.z.....e miasto.
Musialem sie wtrÄ…cic.
Panie Moderatorze,moze warto byloby przeniesc sie na jakies niemieckie forum i sprubowac tam swych sil,bo skoro,,nasz ,,kraj ci nie leży,to po co sie męczyc,a to forum jest polskie.
Następna sprawa,jesli w twoich żyłach płynie niemiecka krew to ok,ale ty chyba w takim razie nie znasz mentalnosci własnego narodu.
Ja jako Polak miałem i mam dosc dużo do czynienia z Niemcami,w bardzo róznych sytuacjach,i wiesz co ...za h..a nie potrafie myslec podobnie do nich.
Wystarczy przesledzic historie ostatnich 1000 lat ,ile razy kto komu wbijał nóż w plecy.
Sorry ale ja jestem patriotą bo wiele rzeczy przekazali mi dziadkowie,a nie dlatego ze mam przedrostek von,który przecież a jakże by inaczej zobowiązuje :idea: .
pozdrawiam
simonw ,mam do ciebie pytanie bez złosliwości; Gdyby teoretycznie powtórzyła sie sytuacja ze miedze Polska a Niemcami doszło by do wojny(choc przy dzisijszych ukladach politycznych i militarnych to prawie niemozliwe),po której stronie byś stanął?
front247
Świeżak

Postprzez raca » 28/4/2008, 10:20

gratuluje podejścia typu: "wpuścili niemców i ochronili zabytki"
to ja Ci wjadę na kwadrat i "zapoznam się bliżej" z Twoją siostrą i mamą ale nie stłukę żadnej szklanki a Ty wtedy mi podziękuj za to że nie zrobiłem Ci krzywdy,
masz podejście typowego sprzedawczyka,
oby nie pobili, żeby Cię tylko nikt nie uderzył,
ja mam trochÄ™ inne,
dla mnie są rzeczy ważniejsze niż własne życie,
tak zostałem wychowany, nie mógł bym żyć ze świadomością że nie zrobiłem wszystkiego by uratować moją rodzinę, by ją ochronić,
to zrobił dla mnie mój dziadek i pradziadek, dlatego chodzę na głosowanie chociaż nie ma na kogo głosować, poświęcili swoje życie abym miał prawo wyboru. Abym mógł żyć we własnym kraju i być wolnym i nie bać się że moja córka padnie ofiarą "uczucia" jakiegoś obcokrajowca z bronią przy pasku.
raca
Świeżak

Postprzez turboponczek » 28/4/2008, 12:27

haha dobre pytanie front247. Czekamy na odpowiedz
turboponczek
MEGA TROLL

Postprzez SzpiceR » 28/4/2008, 14:59

brawa Raca :) wiesz SAJMON to specifuczny ludz... moze i boi sie zeby tylko w gebe nie dostac, ale dymac im sie raczej nieda :D

// simonw
ten co sobie nie żałuje
SzpiceR
VIP Åšcigacz.pl

Postprzez simonw » 28/4/2008, 15:00

Widze atak na moja osobe, bo osmielilem sie jawnie powiedziec ze p* farmazony :) Jak zwykle, glos rozsadku i zjednoczonej europy- Simon-W

Moze najpierw wyjasnimy sobie pewne niezaprzeczalne prawdy zanim bedziemy polemizowac - tak wiec - prosilbym o zwrocenie uwagi na to co pisze, a nie wybieranie polslowek i skladanie sobie obrazu tego co wedle kogos powiedzialem. To nieco zmienia. Napisalem ze zupelnie bezpodstawnie i irracjonalnie ludzie sie unosza duma (potocznie mowiac wyzej s* niz d* maja) i deprecjonuja inne narody, ich znaczenie, prawo do zycia - a wyolbrzymiaja bledy o ktorych juz nikt nie pamieta - dodam tylko iz jesto to dwulicowe iz niektorzy uwazaja sie za osoby religijne a dziwnym trafem zapominaja iz Hitler i Stalin i paru innych lacznie wymordowali mniej ludzi niz Kosciol w swoich latach swietnosci ;] Wiec moze oceniajmy uczciwiej. Ogolnie polak to musi pokazac jaki nie jest przekozak - taka mentalnosc mozna strawic. Ale niedopuszczalne jest manipulowanie faktami i pranie glow mlodziezy, cala literatura wojenna ktora jest w kanonie lektur to skrzetnie wybrane i sfabryowane dziela, ukazujace wielkie poswiecenie, walke itp Polakow i bezsilnosc innych oraz zlo Niemcow... po prostu tak to mialo wygladac, taka byla propaganda - no polska cierpi za miliony, a on tez milijon sie nazywal i duzo palil haszyszu. Tyle w temacie - zero obiektywizmu w przedstawieniu realiow historycznych, zero krytycznej oceny. Nie dziw sie wiec ze niemiec Cie nie polubi, jesli powszechnie wiadomo iz polak to pijak , zlodziej i nacjonalista nie szanujacy nikogo i niczego. Czemu tak jest? Porozmawiaj z rodakami. I zamiast zrobic cos by naprawic ten obraz, bysmy nei byli tak traktowani, wszyscy unosza sie duma i pogarszaja nasza miedzynarodwa sytuacje. Ale dobra, ok - rozumiem ze tak lubimy i chcemy byc popychadlem europy. Ja nie i dla tego o tym mowie

Patriotyzm hm, uwazasz ze jako dobry obywatel _kochajacy_ kraj chcesz jego zaglady. Widzisz, jauwazam ze Francja postapila slusznie, dorobek narodowy zabytki sredniowiecza, nowozytnosci, liczne zbiory naukowe, muzea - to narod o wysokiej kulturze i zaprzeczyc sie nie da, ze nasza szlachata pila po katach czy zajezdzala sobie sasiadow, a Francja byla ogniskiem wiedzy, nauki, rozwoju Europy. Poswiecic to? W imie czego, to byl by strzal w noge bezmala. A Twoje przejaskrawienie, coz - okupantowi nie bylo zle, wielu niemcow zdezerterowalo i pozostalo we francji zakladajac rodziny i nie sadze ze z pistoletem przy skroni. Zluzuj. Podobnie moja rodzina pozostala tutaj w polsce wsrod polakow, a nie wrocila do Niemiec - mozna powiedziec ze wojna polaczyla ludzi ponad narodowo - o takim aspekcie pewnie nie myslales.

Nie podoba mi sie generalizowanie, taka zbiorowa nienawisc, bezmala "pieszczona i podsycana" przez lata. Nalezy to zdecydowanie ukrocic i zyc normalnie w nowych realiach a nie rozpamietywac. Popatrz ile narodow polacy zajechali, ile podporzadkowali kiedy byli potega itp... a jakos nie rozpamietuja. Wiec wrzucic nieco na luz, asertywnosc, tolerancja, brak podzialow - nowa droga. Butnosc, kozaczenie nigdzie nas nie zaprowadzi a jedynie pogorszy juz oplakany wizerunek polski i polakow w zjednoczonej europie. Moze cos w ta strone wypadalo by popracowac?

I najbardziej oczekiwane, jak sadze. Odpowiedz na pytanie

(...)simonw ,mam do ciebie pytanie bez złosliwości; Gdyby teoretycznie powtórzyła sie sytuacja ze miedze Polska a Niemcami doszło by do wojny(choc przy dzisijszych ukladach politycznych i militarnych to prawie niemozliwe),po której stronie byś stanął?(...)

Po pierwsze prosze Cie, co widac w moim SIGU, Simon, Szymon nie simonw. Czytanie ze zrozumieniem jak widze takze nieco kuleje :) Ale juz na powaznie -

Po drugie duze znaczenie ma tutaj sens dzialan wojennych - jesli dla przykladu mielibysmy u wladzy jakiegos wariata produkujacego bron chemiczna badz atomowa, zapewniam Cie ze po stronie NATO najpewnikiem w armii Niemieckiej. Jesli bylo by zas odwrotnie, po stronie armi Polskiej. Po prostu po stronie ktora ma racje, a ze obecnie teatr wojenny moze byc tylko taki - NATO vs. ktos/cos, bedzie to strona NATO, ale w jakich barwach, to juz zalezy od ukladu politycznego. Jedno jest pewne - po wlasciwej stronie, w obronie ludzi i pokoju (w Europie, bo niekoniecznie bawi mnie wysylanie polskich wojakow na wojne USA -> NIKT, o podzial ropy). Notabene wojny z wirtualnym wrogiem ktorego wogole nie bylo i nie istnial, sprowokowanej przez wywiad amerykanski. A niebawem czeka nas obrona Chin, bo szykuje sie sprowokowanie wojenki, by ustawic odp. Chiny ktore zagrazaja Ameryce gospodarczo.
Obrazek (otwórz link)
simonw
Mieszkaniec forum

Postprzez SzpiceR » 28/4/2008, 17:54

SAJMONIE WUU! :D a spojrz jak sa podsycani... wejdz sobie na jaki server ffa.de albo inny dojcz i napisz cos do nich na ten temat, poleca teksty w stylu
-jude
-komunisci (tylko po dojcze)
-alkoholic
-jude i komunisci
Tyle mlodzi niemcy wiedza o polsce, wiec czemu ja mam ich dobrze traktowac, za tekst o zydzie mialem ochote lać tych hitlerowców
ten co sobie nie żałuje
SzpiceR
VIP Åšcigacz.pl

Postprzez raca » 28/4/2008, 20:21

A Ty dalej swoje,
w d...... mam to co francuzom zostało po okupacji przez krótkiego adolfa,
jest takie powiedzenie
"lepiej umrzeć na stojąco niż żyć na kolanach".
Nie czuje nienawiści do niemców, do rosjan, to nie moje czasy, ale pamiętam co niemcy zrobili mojemu pradziadkowi a rosjanie dziadkowi. To historia której nie zapomnę bo wiem dokąd idę póki wiem gdzie mam swoje korzenie.
Pomimo tego jako słowianin bliżej mi do rosjan niż do niemców. Jeśli Ci się tu nie podoba to zrób coś by to zmienić albo wyjedź tam gdzie Ci się podoba.
Historię będę powtarzał swoim dzieciom by również pamiętały, nie ucząc ich nienawiści za to co się stało ale wzajemnego zrozumienia.
Jeśli ktokolwiek zapomni co przeżyła Polska lub Niemcy pojawi się groźba że sytuacja może się powtórzyć.
raca
Świeżak

Postprzez gelo007 » 28/4/2008, 20:34

Rac(j)a, ale nie można generalizować, Niemcy kiedyś a Niemcy dziś to dwa różne narody. Nie można pozwolić na to, żeby ktoś pokutował wiekami za to co zrobił jego dziadek/pradziadek. To tak jakby Ciebie ktoś opluł bo dziadek babci torebkę ukradł 80 lat temu. Polacy mają tendencję do wywyższania się ponad innych. Mówią jacy to oni nie są wspaniali, czego to nie robią etc. tutaj zacytuję moją babcię: "Ci co walczyli o ten kraj to teraz mają tylko brzozowe krzyże".

Kolejna sprawa, wiele osób tutaj mówi, że są wielkimi patriotami etc., a jednocześnie opluwają naszego prezydenta :), tak tak Lecha. To się nazywa relatywizm moralny. Prezydentowi należy się szacunek, ale nie wszyscy o tym pamiętają.

A co do bronienia własnego kraju, jeżeli zaszłaby taka konieczność to nie uciekałbym przed moim obowiązkiem - Honor by mi nie pozwolił postąpić inaczej.

Pzdr.
gelo007
Administrator

Postprzez Inku » 28/4/2008, 21:00

simonw napisał(a): mozna by powiedziec ze Kosciol Katolicki takze jest beee

Bo jest!!

Ludziska skończcie powtarzać, że Niemcy byli narodem wybranym. Rasa aryjska chyba tylko nienawidziła narodu wybranego za który uważali się Żydzi. Nazywanie ich w ten sposób to błąd rzeczowy, to tak gwoli ścisłości.

Co do dyskusji: Po pierwsze to poznając historię, najpierw trzeba stwierdzić czy jest ona obiektywna. Kim jest autor i wiele wiele innych czynników, które składa się na ocenę źródła historycznego. Gadanie, że podczas zaborów to żyło się....blablabla to czcza gadanina. Przede wszystkim nie można opierać się na jednym źródle. Mi też nauczycielka historii opowiadała, że Hitler był - uwaga, trzymać się - żydem :shock:.
Do dyskusji się nie przyłączę bo nie będę dyskutował z 14 latkami, którzy coś tam usłyszeli i posiadając jakąś tam szczątkową wiedzę, zaczynają tu głosić teorie. Poza tym samo generalizowanie już mnie odpycha.
Pozdrawiam i konstruktywnych wniosków życzę :D

P.S Dzieci, do dyskusji o czymkolwiek trzeba posiadać wiedzę!
Półśrodki prowadzą do ćwierćrezultatów.

Suzi GS500F
Inku
Bywalec

Postprzez mar111cin » 28/4/2008, 21:27

gelo007 napisał(a):Kolejna sprawa, wiele osób tutaj mówi, że są wielkimi patriotami etc., a jednocześnie opluwają naszego prezydenta :), tak tak Lecha. To się nazywa relatywizm moralny. Prezydentowi należy się szacunek, ale nie wszyscy o tym pamiętają.

właśnie to mi się też nie podoba, prezydent jaki by nie był to zawsze prezydent, a skoro własny naród sie z niego śmieje to co dopiero inne nacje.

Co do relacji polsko-niemieckich to nic nie mam. Nie pluje do nih jak widze ich na mieście, chociaż przyznam że zbytnio sympatią ich też nie darze.
A piszecie już takie referaty że się tego czytać nie chce. Może by tak skracać jakoś myśli?

w każdym razie nie żyliście w tamtych czasach tak że co możecie o nich wiedzieć? niemcy byli agresorem i tego się nie zmieni.

nie lubię niemców za ich rygorystyczne podejście do życia, a jednocześnie podoba mi się w miare jak potrafią zaprowadzić porządek.
Jednak przedstawcie sie w niemczech że jesteście polakami.
<b>Life begins at 200km/h!!!!</b>
było gsx600f, było ZX12R :(, jest V-Strom 650 AK8 :)
mar111cin
VIP Åšcigacz.pl

Postprzez front247 » 28/4/2008, 22:10

sajmonw...
Ja to rozumiem co napisałeś i nawet zgadzam sie z tym bo piszesz prawde,ale ja zadam pytanie retoryczne;czy jak ja pochodze z narodu uwazanego za pijaków to kogos krzywdze?
To nie ma nic do rzeczy,mozna eskimosów ganić za to ze jedza prawie tylko ryby i foki.....
Mi chodzilo tylko o to ze od niepamietnych czasów Niemcy darzyły nas tylko nienawiscią,i cel byl jeden-zniszcyc,zabic,wytruc zakopac,to samo ruscy.
Tam od najstarszego rozumem do najglupszego jest pod kopuła jedno-jak tu tych polaków jeszcze zgnębic.
Duzo czesc polakow owszem ma uraz i nielubi ruskich czy niemcow ,przewaznie za wojny,mordowanie itd,ale czy podasz mi chodz jeden przyklad ,w dziejach Polski zeby ,Polacy mordowali bezbronny naród niemiecki,rosyjski czy jaki kolwiek,
Ekspansja koscioła nie jest tu jak mi sie zdaje dobrytm przykladem ,poniewaz tamte czasy takie byly,walka i walka ale nikt nie strzelal drugiemu w tyl glowy z premedytacją i zimną krwią.
Przeciez to co robili podczas 2 wojny żydzi ukrainscy czy nawet rosyjscy,donosili do nkwd na polakow,tak zginąl moj pradziadek w Katyniu.
Przez donos,chcial uciekac do GG i nie zdazyl.
To bylo dawno.
A jak jest dzis?
juz pisze
ukraina ,wycieczka do kijowa rok 1999 ,moja mama uslyszala od wopisty ukraiskiego ze,,ty polska bladz nie podskoczysz tu jest ukraina,,--podczas próby przeszukania osobistego!!!!
Niemcy
rok 1998
Jade do hamburga z dwoma kolegami ,chlopaki jechali po czesci do jakiegos auta,ja sie zabralem na przejazdke,na autostradzie za cottbus,,łapanka,,,czyli zwęzenie ,ograniczenie predkosci do 15km/h i zatrzymują,wyrywkowo....my oczywiscie na bok,stoją 3 vw ,dwie policja jedna straz graniczna,podchodzą kazą wysiadac z auta,paszporty ,za 2 minuty,rzucają nas na maske auta z tylu kajdanki i do kabaryny ,potem wiozą okolo 140km do miasteczka Eberbach,i do celi.To wszystko bez jednogo slowa wyjasnienia,24 godziny w celi wyglądaly tak;co przysypialem to wchodzil policjant i pod sciane i imie i nazwisko albo fotka w twarz z lampy,w srodku nocy przyszlo dwoch,prowadzą mnie korytarzem..nic nie wiem gdzie ide ,po co....odwracam sie zeby zapytac juz powaznie spękany i slysze cytat.. verfluchte polnische bandite..
Okazalo sie ze prowadzony bylem na odciski palców,potym znow do celi
Rano oddaja nam sznorowki,do kabaryny i odwozÄ… nas na poblikÄ… granice do Zittau..patrzymy stoi nasz opel,wypuszczajÄ… nas ze slowem ..aus.. kazÄ… sie wynosic
Mam pisac dalej?To jest kalka tego co było kiedys,takze Panie sajmon w kochany,gadaj co chcesz a ja wiem swoje,a jesli masz przedrostek ,,von,, no to sie ciesz bo twoja d..a jest calkiem bezpieczna i nic ci nie grozi od swych ziomali.
pozdrawiam
front247
Świeżak

Postprzez raca » 29/4/2008, 06:55

"to ludzie ludziom zgotowali ten los"
są dobrzy i źli policjanci,
to samo tyczy się lekarzy, księży, niemców, żydów, rosjan itp.
co do kościoła to nikt nikomu nie każe dawać na tacę a nie rozumiem dlaczego za podatek ściągany od tych którzy dają na tacę ma sobie jakiś minister kupować bmw.Wiem wiem, tak kupi sobie je ksiądz, ale to każdego sprawa osobista czy go to razi czy nie.Kładę na tacę chociaż nikt mi nie każe, ksiądz w mojej parafii jeździ dobrym samochodem ale jest spoko chłopakWiem że gdyby nie było mnie stać opłacić pogrzebu to z całą pewnością odprawił by go za darmo.
Pamiętajcie że każdemu odmierzą taką miarą jaką sam mierzy.
Nie uogólniajmy.
Śmieją się z każdego prezydenta, kabarety, ludzie.
Jest osobą na świeczniku. Taki tego urok. Ja szanuję wybór kilku milionów polaków pomimo tego że nie jestem zadowolony z Jego działań.
raca
Świeżak

Postprzez mar111cin » 29/4/2008, 08:23

no może kabaret jeszcze by przełknał, ale denerwuje mnie publiczne wyśmiewanie w mediach, często mało smaczne.
<b>Life begins at 200km/h!!!!</b>
było gsx600f, było ZX12R :(, jest V-Strom 650 AK8 :)
mar111cin
VIP Åšcigacz.pl

Postprzez Chatte » 29/4/2008, 09:10

Co do księży- ksiądz z mojego LO wcale nie delikatnie chwalił się zegarkami po 300złotych, skarpetki podgrzewane na rower, nowiutkim oplem vectrą jeździ, buciki nie z byle skąd, a marudzi że biedny... Przestał parkować i szpanować samochodem odkąd któryś z uczniów mu ślicznie cały bok potraktował czyms ostrym.
Z drugiej strony inny ksiądz- hokeista, skacze na spadochronie, kto potrzebuje rady czy pomocy, ten ją dostaje, też chciał na motorze jeździć, ale coś nie wysżło.

Powyższe osoby stanowią przykład jak bardzo może się różnić wewnętrznie jedna grupa społeczna, więc gadanie typu Ruskie/Szwaby/Żydzi/Arabowie/Filipińczycy/Policjanci/Piekarze/diabli wiedzą kto jeszcze są be fuj i ohyda, jest bez sensu. Nie można mierzyć wszystkich jedną miarką.

Co do wojny- proponuję skupić się na normalizacji stosunków i obalaniu stereotypu Polaka-pijaka-złodzieja na własną rękę. Niech choć kilka osób zmieni zdanie, a to już dużo. Chcesz coś poprawić? zacznij od siebie i swego otoczenia, a nie marudź, że nikt nic nie robi.
<b>Agnieszka idź, popatrzymy sobie... JAK GRASZ xD</b>

Mr Jurewicz:
Ogolnie jako Gdanszczanim, uwazam ze gdyby nie sasiedztwo śledziowa, bylibysmy stolica Polski :P
Chatte
MEGA TROLL

Postprzez SzpiceR » 29/4/2008, 09:19

ale fanatyzm alkoholowy był, jest i bedzie :D tylko to złodziejstwo z czasów mlodych wilków, jumy etc. bedzie ciezko zmazac
ten co sobie nie żałuje
SzpiceR
VIP Åšcigacz.pl

Postprzez Chatte » 29/4/2008, 09:28

Marcin daj spokój- czy to takie trudne nie pić? Wszystko jest dla ludzi, ale jak się ktoś sprawi gorzej niż świnia, to jaki szacunek można mieć do takiej osoby? To że było jest i będzie (won z takimi durnymi hasełkami usprawiedliwiającymi chlanie btw) nie jest żadnym wytłumaczeniem.
Człowiek się zmienia, tylko krowa na pastwisku nie.

Złodziejstwo- szerzy się dalej. Może państwo zamiast zamykać kolejne obiekty, zabierać formy rozrywki i wyżycia, zaczęłoby dotrzymywac obietnic? Może ci ludzie mając coś do roboty, mogąc się "wyżyć", rozładować energię, nie robiliby rozrób i kradzieży dla szpanu, zabawy czy tam czego...
Rzecz jasna mówię tu o złodziejstwie dla zabawy, pokazania się znajomym, a nie dla chęci zysku...
<b>Agnieszka idź, popatrzymy sobie... JAK GRASZ xD</b>

Mr Jurewicz:
Ogolnie jako Gdanszczanim, uwazam ze gdyby nie sasiedztwo śledziowa, bylibysmy stolica Polski :P
Chatte
MEGA TROLL

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Hydepark

Kto przeglÄ…da forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 53 gości

na górê