Zobacz wątek - Jak zacząć przygodę z motocyklami / crossami ?
NAS Analytics TAG

Jak zacząć przygodę z motocyklami / crossami ?

Jeśli chcesz porozmawiać o motocyklach, które nadają się dla posiadaczy kategorii A1 lub B (powyżej 3 lat) to jest to miejsce dla Ciebie.
_________

Postprzez cioracz » 6/3/2016, 14:28

Prawko się robi to raz. Dwa po co będziemy Ci mówic zebyś robił prawko skoro już sam zdecydowałeś że prawka nie robisz. O DT chyba już wszystko masz ;)
Simson s51 jest, Jawa 350 typ.632 jest
cioracz
Mieszkaniec forum

Postprzez Zimny72 » 6/3/2016, 14:35

W uzupełnieniu do Lagiboy'a ;) Szanowni Koledzy zapominają, że prawko jazdy nie uprawnia wyłącznie do wjechania na drogę publiczną, uprawnia do czegoś dużo ważniejszego - do UBEZPIECZENIA siebie i motocykla. :D Miałem podobną rozkminkę przed zakupem skutera - chciałem kupić 50ccm na prawko B i "tak jak wszyscy" odblokować, no bo prędkość max 50km/h, to przecież szybciej da się hulajnogą... :D Tyle, że na jednym forum (nie Ścigacza) Koledzy wyjaśnili mi konsekwencje: bierzesz udział w wypadku i choćby to nie była twoja wina, a druga strona wypadku była pijana w 3 d..., to winny jesteś zawsze Ty:
1) jeżeli nie masz żadnego prawka albo niewłaściwe, to faktycznie prowadzisz pojazd bez uprawnień, więc w ogóle nie powinieneś znajdować się na drodze,
2) jeżeli nie masz ubezpieczenia, albo masz ubezpieczone moto na inną kategorię niż faktycznie prowadzisz (te odblokowania i przeróbki), to faktycznie nie jesteś ubezpieczony.
Zatem jeżeli bierzesz udział w jakimkolwiek wypadku tj. w Twoim przypadku wjedziesz na entuzjastów nordicwalkingu w lesie i któregoś uszkodzisz, to jesteś winny, płacisz za szkody i leczenie z własnej kasy w pełnym zakresie, a jak ktoś dozna trwałego uszczerbku na zdrowiu to płacisz alimenty do końca życia. Tj. do czasu pełnoletniości płacą Twoi rodzice. Zatem zanim na coś wsiądziesz, to przegadaj temat z przyszłymi płatnikami. Bo nie wierzę, że skończy się tylko na lesie, zapewne dojdziesz do wniosku, że "szybko przelecisz jakąś podrzędną ulicą, ot tak by gliny nie zobaczyły"... ;)
W efekcie powyższych przemyśelń zrobiłem prawko A i kupiłem motocykl 750ccm. :D
Moto Guzzi V7 - szkoda życia na brzydkie motocykle.
Zimny72
Zimny Drań

Postprzez cioracz » 6/3/2016, 14:43

No ktoś to za nas napisał :D Ten temat był tyle razy wałkowany że masakra. Kiedyś była rozkmina że pół biedy jak wjedziesz komuś w tył i za zderzak wart 200zł zapłacisz 5k. Ale co by było jakby wjechał w przystanek pełen ludzi i płacił z 10 rent. Posłuchaj rozsądku a nie szczeniackiego ****. Już pisałem ile jeździłem bez prawka i to nie było dobre
Simson s51 jest, Jawa 350 typ.632 jest
cioracz
Mieszkaniec forum

Postprzez Mp2011 » 6/3/2016, 16:28

ja myślę jedynie w ten sposób że on nie będzie jeździł po czyiś samochodach czy po przestankach tylko w lesie po ziemi albo po polach nie sądzę ze ktos go nie zauważy i nie zejdzie nawet jak on dobrze nie zauważy albo on nie zauważy terenowego samochodu w lesie to jest smieszne xd dziury w na polu można nie zauważyć ale nie samochodu chyba ze ma sie 5 dioptrii xd
Mp2011
Świeżak

Postprzez lagiboy » 6/3/2016, 16:51

powiedz to wszystkim tym którzy się rozsmarowli na drzewach, płotach, słupach, barierkach, ścinach, ciężarówkach, samochodach, przystankach, domach. nie myśl za kogoś, niech każdy myśli za siebie.
black matt=grey (color by honda)
lagiboy
Moderator

Postprzez Mp2011 » 6/3/2016, 17:28

nie żeby coś ale większość wypadków na drodze z udziałem motocykli jest powodowana przez samochody , a jeżeli przez motocykle to zazwyczaj wynika to z braku umiejętności kierowcy danego motocykla lub braku rozsądku czy wyobraźni , to że zrobi on prawo jazdy to na pewno nie zacznie inaczej myśleć lepiej , ktoś kto ma prawo jazdy Kat A a wsiądzie na np cr 125 też może się jak to mowisz rozsmarować o drzewo jak nie będzie myślał co robi
Mp2011
Świeżak

Postprzez Zimny72 » 6/3/2016, 19:58

Kolega nie zrozumiał - nawet gdyby to nie była jego wina, a po drugiej stronie byłby pijany jak bela kierowca puszki, to winnym jest rider bez uprawnień i to on będzie bulił za wszystkie szkody. ;)
Moto Guzzi V7 - szkoda życia na brzydkie motocykle.
Zimny72
Zimny Drań

Postprzez Mp2011 » 6/3/2016, 20:47

tak bo w lesie to pewnie będzie jechał jeszcze może tirem pijany koleś a on specjalnie w niego wjedzie bo jak będzie jechał coś nie halo to sie wcale nie zczai i nie ucieknie, nawet po drodze zwykłej jadąc możesz w ciągu dosłownie kilku sekund takim enduro uciec od jakiej kolwiek przeszkody do rowu czy coś , ktos kto sie tu wypowiada wg czymś takim jeździł ? wie jak wygląda jazda enduro po lasach ? czy 2 razy sie przejechał i ludzi straszy ?
Mp2011
Świeżak

Postprzez lagiboy » 6/3/2016, 21:13

są inne możliwości, może się zapisać do klubu, sądzę że w trójmieście są jakieś i zacząć sobie tam. ale to kosztuje za to wnosi wiele dobrego.
black matt=grey (color by honda)
lagiboy
Moderator

Postprzez Czester » 6/3/2016, 21:20

To w końcu masz 14 czy 16 lat? Zdecyduj się a później zacznij zadawać pytania.
Wypadki chodzÄ… po ludziach, ludzie po wypadkach nie zawsze.
Czester
Administrator

Poprzednia strona

Powrót do Motocykle od 51 do 125 ccm - kategoria A1/B

Kto przeglÄ…da forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 4 gości

na górê