Motocykl do przyjemnej jazdy (16 lat)
• Strona 1 z 1
Motocykl do przyjemnej jazdy (16 lat)
Witam!
No więc mam 16 lat, wzrost 178cm, i waże 68 kg.
Potrzebny mi jest motocykl do 125/250 ccm. Do tej pory jeździłem skuterkiem chińczykiem który max wyciągną 70km/h. Czasami kolega pożyczył mi crossa (chińczyka) 125ccm albo komarka, ale najwięcej 6000km zrobiłem skuterem. Jeżdżę raczej na dłuższe przejażdżki z kolegami i czasem z dziewczyną, a jak wezmę do tyłu kogoś to zanim rozpędzi się ten skuterek do 50 to trzeba trochę poczekać, więc trochę lipa przed dziewczyną
a jak siÄ™ jedzie gdzieÅ› dalej to bardzo wolno.
Zatem więc potrzebuje mocniejszego, i troszeczkę szybszego motocyklu biegowego, i wygodnego (bo raczej dziewczyna na crossa nie wsiądzie xD).
Zbyt dużo oszczędności nie mam tylko 3000 pln, ale jak jeszcze sprzedam skuterka za poniżej 1000zł to dajmy na to te 3700. Wiem że w tej cenie za dużo oczekuje, ale chce znaleźć coś używanego i zadbanego, tylko nie wiem właśnie jakiego rodzaju motoru szukać.
Myślałem nad ścigaczem, ale nawet te małe pojemności są zbyt małe.
Z góry dzięki za odp
No więc mam 16 lat, wzrost 178cm, i waże 68 kg.
Potrzebny mi jest motocykl do 125/250 ccm. Do tej pory jeździłem skuterkiem chińczykiem który max wyciągną 70km/h. Czasami kolega pożyczył mi crossa (chińczyka) 125ccm albo komarka, ale najwięcej 6000km zrobiłem skuterem. Jeżdżę raczej na dłuższe przejażdżki z kolegami i czasem z dziewczyną, a jak wezmę do tyłu kogoś to zanim rozpędzi się ten skuterek do 50 to trzeba trochę poczekać, więc trochę lipa przed dziewczyną

Zatem więc potrzebuje mocniejszego, i troszeczkę szybszego motocyklu biegowego, i wygodnego (bo raczej dziewczyna na crossa nie wsiądzie xD).
Zbyt dużo oszczędności nie mam tylko 3000 pln, ale jak jeszcze sprzedam skuterka za poniżej 1000zł to dajmy na to te 3700. Wiem że w tej cenie za dużo oczekuje, ale chce znaleźć coś używanego i zadbanego, tylko nie wiem właśnie jakiego rodzaju motoru szukać.
Myślałem nad ścigaczem, ale nawet te małe pojemności są zbyt małe.
Z góry dzięki za odp

- dthard
- Świeżak
masz 16 lat, więc jedyne co możesz:
1. AM i do 50 ccm
2. A1 (jesli masz, jeśli nie masz musisz zrobić) i do 125 ccm.
3. 3000-3700 to stanowczo zbyt niski budżet.
1. AM i do 50 ccm
2. A1 (jesli masz, jeśli nie masz musisz zrobić) i do 125 ccm.
3. 3000-3700 to stanowczo zbyt niski budżet.
(...) Jeżeli w CV napiszesz "2012-2014: sommelier - freelancer" to nikt się nie domyśli, że dwa lata chlałeś z rozpaczy po utracie poprzedniej pracy.
-
madcap - Administrator
hmm co do prawa jazdy to moim zdaniem nie opłaca mi się teraz robić, ponieważ no nie jestem zbyt zamożny i nie chce co 2 lata bulić za prawko + na 18 podwójnie bo jeszcze kategorii B.
Mandat za jazdę bez uprawnień, kosztuje do 500zł. Ale zostawmy sprawy prawne, po prostu chce kupić jakiś tani, używany motorek, i chciałbym żebyście mi polecili motorki na moje wymogi.
Oczywiście nie chce jakiegoś wielkiego turystyka, bo moim zdaniem one są raczej dla starszych ludzi.
Mandat za jazdę bez uprawnień, kosztuje do 500zł. Ale zostawmy sprawy prawne, po prostu chce kupić jakiś tani, używany motorek, i chciałbym żebyście mi polecili motorki na moje wymogi.
Oczywiście nie chce jakiegoś wielkiego turystyka, bo moim zdaniem one są raczej dla starszych ludzi.
- dthard
- Świeżak
mandat 500zł, prawko pewnie koło tysiąca. Ponoć jak się ma prawko kat B to mandat za brak uprawnień na motocykl to 300zł. Tak jak Fugu mówił, o kosztach w razie wypadku lepiej nie wspominać. Wg mnie gra nie warta świeczki, lepiej poczekać do 18 i zrobić A2, wtedy można kupić już całkiem fajny sprzęt.
A nie orientuje się ktoś czy po zrobieniu A1/A2, zdawanie egzaminu na poziom wyżej (A2/A) wymaga kolejnego pełnego kursu?
A nie orientuje się ktoś czy po zrobieniu A1/A2, zdawanie egzaminu na poziom wyżej (A2/A) wymaga kolejnego pełnego kursu?
- pawel1394
- Świeżak
Jeszcze. Ustawa wlasnie jest nowelizowana, za pare chwil bedzie:
poza tym mandat jest od 17 roku życia.
m.
Dz. U. z 2013 r. poz. 482, z późn.zm.; art. 94 napisaÅ‚(a):„§ 3. Kto na drodze publicznej, w strefie zamieszkania lub strefie ruchu prowadzi pojazd mechaniczny, nie majÄ…c do tego uprawnienia, podlega karze aresztu, ograniczenia wolnoÅ›ci albo grzywny nie niższej niż 3.000 zÅ‚.
poza tym mandat jest od 17 roku życia.
m.
-
Fugu - Mieszkaniec forum
w sumie to nawet lepiej, tak powinno być, że zrobienie uprawnień jest tańsze od mandatu, a nie odwrotnie.
jeszcze jakby wprowadzili coś takiego że po zrobieniu np A1, żeby zdać na A2 wystarczy np 10h kursu a nie 30 (bo pewne nawyki z kat A1 już mamy, ale trzeba się przyzwyczaić do mocy) i analogicznie z A2 i A to byłoby świetnie.
a co do tematu, naprawdę, uważam że lepiej poczekać 2 lata i zrobić A2, niż robić A1. dwa lata to nie jest aż tak dużo. co do jazdy bez uprawnień, to nie dość że mandat będzie wysoki, to konsekwencje kolizji/wypadku będą bardzo poważne
jeszcze jakby wprowadzili coś takiego że po zrobieniu np A1, żeby zdać na A2 wystarczy np 10h kursu a nie 30 (bo pewne nawyki z kat A1 już mamy, ale trzeba się przyzwyczaić do mocy) i analogicznie z A2 i A to byłoby świetnie.
a co do tematu, naprawdę, uważam że lepiej poczekać 2 lata i zrobić A2, niż robić A1. dwa lata to nie jest aż tak dużo. co do jazdy bez uprawnień, to nie dość że mandat będzie wysoki, to konsekwencje kolizji/wypadku będą bardzo poważne
- pawel1394
- Świeżak
@Invi: i zagwarantujesz ze nie wejdzie?
Zreszta, nawet w tej chwili, jazda bez prawka srednio sie oplaca. Zlapia cie, zaplacisz 1/2 kosztow prawka i dalej go nie bedziesz mial. Best case. Bo przy odrobinie pecha rozpierniczysz jakies auto i pozbedziesz sie dziesiatek tysiecy PLN.
Zreszta, nawet w tej chwili, jazda bez prawka srednio sie oplaca. Zlapia cie, zaplacisz 1/2 kosztow prawka i dalej go nie bedziesz mial. Best case. Bo przy odrobinie pecha rozpierniczysz jakies auto i pozbedziesz sie dziesiatek tysiecy PLN.
-
Fugu - Mieszkaniec forum
Zgadzam siÄ™ z Invi i pawel1394
Nie opłaca się robić co chwile prawka.
Nawet na skuterku jeździłem bez uprawnień, raz mnie policja złapała, dała pouczenie i kazała prowadzić do domu. Po pewnej przerwie znowu jeździłem i do teraz żadnej policji. A przynajmniej takie miałem szczęście. Nie opłacało mi się w wieku 14-15 lat AM robić bo dodać wszystkie koszty wychodziło jakieś 750 zł najtaniej.
Co do mandatu, to mojego kolege młodszego policja złapała, a mandat 300 zł dostał jego ojciec, za dawanie pojazdu osobie bez uprawnień.
Lecz z drugiej strony Fugu masz rację, jak coś we mnie walnie albo odwrotnie to się do końca życia nie wypłace :/
A co do motocyklu to dostane jakieÅ› propozycje?
Nie opłaca się robić co chwile prawka.
Nawet na skuterku jeździłem bez uprawnień, raz mnie policja złapała, dała pouczenie i kazała prowadzić do domu. Po pewnej przerwie znowu jeździłem i do teraz żadnej policji. A przynajmniej takie miałem szczęście. Nie opłacało mi się w wieku 14-15 lat AM robić bo dodać wszystkie koszty wychodziło jakieś 750 zł najtaniej.
Co do mandatu, to mojego kolege młodszego policja złapała, a mandat 300 zł dostał jego ojciec, za dawanie pojazdu osobie bez uprawnień.
Lecz z drugiej strony Fugu masz rację, jak coś we mnie walnie albo odwrotnie to się do końca życia nie wypłace :/
A co do motocyklu to dostane jakieÅ› propozycje?

- dthard
- Świeżak
• Strona 1 z 1
Powrót do Motocykle od 51 do 125 ccm - kategoria A1/B
Kto przeglÄ…da forum
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 5 gości