Czy supermoto na pierwszy motor to dobry pomysł?
• Strona 1 z 1
Czy supermoto na pierwszy motor to dobry pomysł?
Witam, od dłuższego czasy chodzi mi po głowie zakup motoru. Nie rajcuje mnie prędkość lecz zwinność motocykla. Oczywiścnie mam na mysli SUPERMOTO, lecz cały czas zastanawiam się nad pojemnością i mocą bo wiadomo, że te maszyny sporo potrafią. Moje doświadczenie można przyrównać do zera, doświadczeniem chyba nie mozna nazwać jazdy motorowerami. Oczekuję na podpowiedzi i porady.
- piotreks
- Świeżak
kazdym moto nie jest łątwo
czy kupisz supermoto czy cos ulicznego w podobnej pojemnosci i mocy to podobnie by ci sie latało - chodź prowadzenie jest całkiem inne. jak dla mnie łatwiej jest opanować lekkie SM niz ciezkiego np suzuki GSa
co do samego moto sa rózne bardziej i mniej sportowe, głownie zalezy gdzie chcesz tym latać, fajne i tanie SM na miasto - suzuki DR 350 moc nie powala, ale też nie jest mało żeby nie mozna było sie pobawić. za ponad 10 tysi masz suzuki DR-Z 400 w lajtownych wersjach tez nie jest mega mocna i tym juz na prawde fajnie mozna sie pobawic ( znajomy startuje na rozwiercanej DRZcie w zawodach SM ) dalej masz suzuki DR 600/650 ( 650 nowsza lepsza ) tutaj juz ciezsza maszynka ale za to lepsza w nieco dalsze wypady. te są w miare godne polecenia, bo nie oddaja mocy tak jak wyczynowe sprzęty, jak masz olej w głowie to nawet 650 pojemnosci DRki jest do ogarniecia. aczkolwiek mozna sie zabic na duzo słabszej DR 350
wyzej masz sprzęty typu ktm lc4 620/640 tez super sprzet po tuningu tez na prawde sporo kucy mozna wycisnąc, husqvarny sm, tutaj tez niby tyle pojemnosci co DR ale mocy i momentu masz sporo wiecej i to wszystko jest oddawane duzo raptowniej, niektórzy i od lc4 zaczynaja i nie konczą na cmentarzu, ale to juz twoja decyzja
no i jeszcze bardzie jwyczynowe zabawki, np ktm EXC 520-525-530 ( lub fabryczna wersja SM - SMR ) to juz ostre lekkie i mocne sprzęty i raczej odradzam na 1 moto

co do samego moto sa rózne bardziej i mniej sportowe, głownie zalezy gdzie chcesz tym latać, fajne i tanie SM na miasto - suzuki DR 350 moc nie powala, ale też nie jest mało żeby nie mozna było sie pobawić. za ponad 10 tysi masz suzuki DR-Z 400 w lajtownych wersjach tez nie jest mega mocna i tym juz na prawde fajnie mozna sie pobawic ( znajomy startuje na rozwiercanej DRZcie w zawodach SM ) dalej masz suzuki DR 600/650 ( 650 nowsza lepsza ) tutaj juz ciezsza maszynka ale za to lepsza w nieco dalsze wypady. te są w miare godne polecenia, bo nie oddaja mocy tak jak wyczynowe sprzęty, jak masz olej w głowie to nawet 650 pojemnosci DRki jest do ogarniecia. aczkolwiek mozna sie zabic na duzo słabszej DR 350

wyzej masz sprzęty typu ktm lc4 620/640 tez super sprzet po tuningu tez na prawde sporo kucy mozna wycisnąc, husqvarny sm, tutaj tez niby tyle pojemnosci co DR ale mocy i momentu masz sporo wiecej i to wszystko jest oddawane duzo raptowniej, niektórzy i od lc4 zaczynaja i nie konczą na cmentarzu, ale to juz twoja decyzja
no i jeszcze bardzie jwyczynowe zabawki, np ktm EXC 520-525-530 ( lub fabryczna wersja SM - SMR ) to juz ostre lekkie i mocne sprzęty i raczej odradzam na 1 moto

KTM 300 EXC
Yamaha FZ6
GasGas TXT 250
Częsci do motocykli, serwis, tuning.. PW
Yamaha FZ6
GasGas TXT 250
-
henio12323 - Moderator
no własnie za miasto juz nie jest ciekawie czyms małym 690 niby mozna spróbować ale jak dla mnie szkoda było by maszyny na 1 sprzęt, łatwo sobie uszkodzic np smigając na nieodpowiednich biegach sprzęt ma tyle momentu że nawet na bardzo wysokim biegu mozna sobie pyrkac 30 km h i duzo korbowodów potem pada od takiej jazdy ;P własnie głownie laików. najlepiej było by gdybys sie przejechał i sam ocenił czy dasz rade. jedno jest wiadome - sprzęt jest dosyc mocny i swietnie sie prowadzi pod władza dobrego kierowcy. amator moze sobie łatwo krzywde zrobic bo np uslizg tylnego koła to dla takiego moto nie problem
gorzej potem ten uslizg skontrolować

KTM 300 EXC
Yamaha FZ6
GasGas TXT 250
Yamaha FZ6
GasGas TXT 250
-
henio12323 - Moderator
Albo jeszcze wchodzi w rachubę BMW X-Moto, a co do KTMa to zastanawiam się czy ma sens kupić maszynę za tą cenę i wyrządzić jej jakieś szkody. Ale też myślę czy ma sens ciągle zmieniać motor, bo KTMa z głowy chyba szybko się nie pozbędę, więc nawet jeśli kupię bardziej potulny motor to i tak będę myślał o zmianie w następnym sezonie.
Yamaha xt660 x odpada. Muszę chyba znaleźć osobę która posiada jakiś z tych sprzętów, przejechać się i ocenić. Chyba innej sensownej możliwości nie ma. Ale widzę, że jest kilka osób zorientowanych w temacie SUPERMOTO i może jakieś fajne propozycje motorów się znajdą.
Albo tak jak wcześniej wspomniałeś, ciekawą propozycją jest KTM 640, poczytałem o KTMie 690 i ta maszyna naprawdę sporo potrafi a w niedoświadczonych rekach tylko szkody może wyrządzić. Tylko kupując supermoto trzeba mieć sporo szczęścia do samego egzemplarza, bo maszyny te są dość intensywnie eksploatowane.

Albo tak jak wcześniej wspomniałeś, ciekawą propozycją jest KTM 640, poczytałem o KTMie 690 i ta maszyna naprawdę sporo potrafi a w niedoświadczonych rekach tylko szkody może wyrządzić. Tylko kupując supermoto trzeba mieć sporo szczęścia do samego egzemplarza, bo maszyny te są dość intensywnie eksploatowane.
- piotreks
- Świeżak
• Strona 1 z 1
Powrót do Oceny ofert sprzedaży.
Kto przeglÄ…da forum
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 7 gości