Co wybrać?? proszę o pomoc
• Strona 1 z 1
Co wybrać?? proszę o pomoc
Witam mam 16 lat i jestem posiadaczem XT 600 2kf . Jest to naprawdę godny polecenia motocykl ale w ostry teren jest trochę za ciężki. Trzeba się namęczyć przy nim bo 160kg w ostrym terenie to nie jest tak mało, a przecież nie o to tutaj chodzi. I nie wiem co zrobić czy dozbierać trochę i kupić sobie dużo lżejszego 2t czy coś w 4t a może sie z tym pogodzić i zostać przy XT. Myślałem o YZ 250 lub CR 250 ale niektórzy mówią, że 2t sie w teren nie nadaje tylko niby czemu. Nigdy nie miałem crossówki w 2t więc nie wiem jak jest naprawdę. Motocykl miał by być używany głównie w terenie ostre podjazdy, błoto itp. Pomóżcie!
- Jony3421
- Świeżak
Generalnie 250 w 2T to 60KM i mając 16 lat będziesz się więcej męczył tak samo jak na XT 600. Fakt XT to krowa aż 150kg. W twoim przypadku bym polecił 125 w 2T, a tu już masz do wyboru: CR, YZ, KX, RM, SX. To sróty modeli poszczególnych marek, a każda jest mocą taka sama. 2T w teren wg mnie w teren jest jak najbardziej preferowana 

-
grunder - Mieszkaniec forum
"Szklanka" w 2T nie sponiewiera go bez przesady, jeździ 600tą 4t . 250 kopa ma i poręczność w ciasnych nawrotach bajeczka ale to maszyna typowo pod tor motocrossowy. Ja miałem i przelot 20km ją męczył bo tyle miałem na drugi obiekt od siebie. Jak myslisz sypać po lesie "endurzyć" po wzgórzach i polnych drogach to 4t takie amszyny jak DRZ400 WR400 bedą lepsze. Pomyśl o takich. To lekkie konstrukcje z rozrusznikami maja fajne v-maxy i na dłuższe przeloty pięknie idą. Do tego dorzuciłbym KTM 525 exc też fajowa jak nei "lepsiejsza" ale nie wiem jak eksploatacja u pomarańczowych ale nie powinna byc wieksza niz Yamahy 4t
Yamaha YZF 1000
-
skidmarks - Stały bywalec
- mustafa_waw
- Świeżak
Co do WR 400 to słyszałem, że dość częste i drogie remonty, niby często głowice pękały. A co powiecie o YZF 426 albo coś więcej o DRZ 400 jak jest z remontami i wytrzymałością. Może podacie jeszcze jakieś inne modele w 2t lub 4t. Proszę o pomoc i z góry dziękuję
- Jony3421
- Świeżak
"To, że mam 16 lat to nie znaczy, że poruszam się motocyklem w promieniu 20m o domu:D "
Wiesz, biorę pod uwagę, że możesz być debilem i jeździć bez prawka tam gdzie nie wolno... ale nie masz czym się chwalić jeżeli tak robisz.
Wiesz, biorę pod uwagę, że możesz być debilem i jeździć bez prawka tam gdzie nie wolno... ale nie masz czym się chwalić jeżeli tak robisz.
- mustafa_waw
- Świeżak
Brzmiało tak, jakbyś nim zapier... jeździł po ulicach
Może tak robisz, ale w związku z moją uwagą bronisz się. Nie ważne, nie moja dupa w razie czego ucierpi, szerokości 

- mustafa_waw
- Świeżak
Tak słusznie to zauważyłeś, ma XT 600 która niecałe 50km i 150kg a exc ma +-55koni, 115kg i całkiem inny dół niż XT. Także uważam że 16-sto latkowi ten sprzęt całkowicie odpada, biorąc pod uwagę gabaryty motocykla, wiek motocyklisty oraz doświadczenie.
Do autora tematu: 125 w 2T to strzał w dziesiątke, ew 250 w 4T. Zawsze warto się przejechać takimi pojemnościami i wybrać czy w sam raz, czy za słaba.
Do autora tematu: 125 w 2T to strzał w dziesiątke, ew 250 w 4T. Zawsze warto się przejechać takimi pojemnościami i wybrać czy w sam raz, czy za słaba.
-
co wy mu radzicie ? 525 na 2 moto po krowie XT ? <lol2> moje 525 to moge któres z kolei moto w teren, smigałem wczesniej na 250 w 2T, i 525 to potwór, pierwsze dni jazdy praktycznie uczenie sie jeżdzenia od nowa, gdybym nie miał doswiadczenia na torze - pewnie do dzisiaj bał bym sie wjechac
. po XT doswiadczenia w sportowych maszynach nie ma zielonego pojęcia. jak grunder mówie 125 w 2T, ew 250 w 4T i dzida na tor. to idealne moto w tym wieku. ktos zaraz powie że " za słabe" moze i nie ma 500 koni pod tyłkiem, ale niech autor ogarnie ten sprzęt w 80% - to wtedy moze mówić że za słabe. 250 jest dla ludzi którzy maja pojęcie o jeździe sportowej. kupic mozna - tylko co to za jazda jak sie tym nie bedzie umiało jeździc
2T sie nie nadaje w teren ? to po co by produkowali oO
2T sie nadaje, ale najlepiej sobie radzi na torze, ale i tu niektóre firmy wychodza z odmiennymi modelami - hard enduro. przykładem jest ktm exc 125, sprzęt super na rajdy enduro. lekki, zwinny duzo bardziej wytrzymały od torowej wersji SX

2T sie nie nadaje w teren ? to po co by produkowali oO
2T sie nadaje, ale najlepiej sobie radzi na torze, ale i tu niektóre firmy wychodza z odmiennymi modelami - hard enduro. przykładem jest ktm exc 125, sprzęt super na rajdy enduro. lekki, zwinny duzo bardziej wytrzymały od torowej wersji SX
KTM 300 EXC
Yamaha FZ6
GasGas TXT 250
Częsci do motocykli, serwis, tuning.. PW
Yamaha FZ6
GasGas TXT 250
Częsci do motocykli, serwis, tuning.. PW
-
henio12323 - Moderator
O torze nie ma mowy tylko teren!! Ja wiem czy 250 2t jest tylko dla zawodowców u nas koleś sobie kupił husqvarnę wr 250 w 2t na pierwsze moto i jakoś daje rade i jest z tego zakupu zadowolony w 100% . Ale czy 125 w 2t wytrzyma dosyć częste i długie wypady w teren, i czy nie trza będzie co chwilę coś wymieniać?? Na motocyklach jeżdżę praktycznie od dziecka i myślę, ze zdobyłem trochę doświadczenia. Wiem może nie na exc 525 ale chcę kupić taki motocykl bym go nie musiał za chwilę zmieniać na inny!!!
- Jony3421
- Świeżak
No to człowieku już ci doradziliśmy co masz kupić, a ty dalej drążysz do nikąd. 125 w T lub 250 w 4T. Na wypad w teren weź sobie 2 świece zapłonowe do kieszeni i klucz od świec. 125 w 2T wystarczy, ale generalnie na długie wypady preferowany jest 4T.
-
• Strona 1 z 1
Powrót do Oceny ofert sprzedaży.
Kto przeglÄ…da forum
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 4 gości