Kupno motocykla dla poczÄ…tkujÄ…cego
• Strona 1 z 2 • 1, 2
Kupno motocykla dla poczÄ…tkujÄ…cego
Witam,
Wiem że tematów o kupnie motocykla było dużo, jednakże ja mam bardziej sprecyzowane wymagania, których na innych postach nie ma. Żeby nie zanudzać, w skrócie: Chcę kupić motocykl. Dodam że jestem początkujący dlatego szukam małej pojemności (125cm3), żebym mógł jeździć nim na prawko A1. Jednakże potrzebuję waszej rady. Mam 16 lat i 176cm wzrostu i chciałbym wiedzieć jaki motocykl byłby dla mnie najlepszy. Nie drogi, gdyż będe dysponował budżetem od 2000 do 2500zł max! Rok produkcji nie ma znaczenia. Spalanie paliwa nie więcej niż 4l/100km. No i żeby te 100km/h lub więcej jeździł. Ale i również żeby był dobrej jakości i wytrzymał i te kilka lat. Chciałbym abyście podali mi propozycje motocykli które mieszczą się w moich wymaganiach. W skrócie motocykl do 2500zł, spalanie poniżej 4l/100km, dobra prędkość, rok produkcji nie ważne, wytrzymały i dobry.
Czekam na wasze propozycje, podajcie mi wszystkie propozycje które znacie. Za każdą pomoc serdecznie dziękuje.
Pozdrawiam.
Wiem że tematów o kupnie motocykla było dużo, jednakże ja mam bardziej sprecyzowane wymagania, których na innych postach nie ma. Żeby nie zanudzać, w skrócie: Chcę kupić motocykl. Dodam że jestem początkujący dlatego szukam małej pojemności (125cm3), żebym mógł jeździć nim na prawko A1. Jednakże potrzebuję waszej rady. Mam 16 lat i 176cm wzrostu i chciałbym wiedzieć jaki motocykl byłby dla mnie najlepszy. Nie drogi, gdyż będe dysponował budżetem od 2000 do 2500zł max! Rok produkcji nie ma znaczenia. Spalanie paliwa nie więcej niż 4l/100km. No i żeby te 100km/h lub więcej jeździł. Ale i również żeby był dobrej jakości i wytrzymał i te kilka lat. Chciałbym abyście podali mi propozycje motocykli które mieszczą się w moich wymaganiach. W skrócie motocykl do 2500zł, spalanie poniżej 4l/100km, dobra prędkość, rok produkcji nie ważne, wytrzymały i dobry.
Czekam na wasze propozycje, podajcie mi wszystkie propozycje które znacie. Za każdą pomoc serdecznie dziękuje.
Pozdrawiam.
-
david25BST - Świeżak
W tym problem, że prawko A jest od 24 roku życia więc, nawet jeśli poczekałbym i kupiłbym jakąś 500-stkę to i tak nie mógł bym nią jeździć. dlatego szukam jakąś 125-tkę. Że ciężko to wiem, inaczej nie pytałbym się was o pomoc 

-
david25BST - Świeżak
Momencik bo mi nadzieję robicie. Prawko A jest aktualnie od 18 roku życia. Ale z tego co czytałem to w 2013 ma wejść na 24 rok życia. Chyba że coś się zmieniło. Mam aktualnie 16 lat, czy jest może nadzieja że załapię się na prawko A za 2 lata jak skończę 18-stkę? Jeśli tak to suzuki gs 500 byłby dobrym wyborem, jest tani, mało pali, dobre osiągi, ładny wizualnie, motorek cud
i gdybym jeszcze miał na niego prawko. Mógłby mi ktoś powiedzieć jak wchodzą przepisy na to prawko A? Bo gdybym się załapał na 18 rok życia odpuścił bym sobie 125-tkę i zaoszczędził pieniądze na gske i prawko A.
Pozdrawiam

Pozdrawiam
-
david25BST - Świeżak
Stary, poczytaj przepisy bo głupoty gadasz. Nawet jeśli nowe przepisy Cię złapią to w wieku 18lat GS-em 500 będziesz mógł jeździć. Z którego rocznika i miesiąca jesteś? Nowe wchodzą 19 stycznia 2013 roku z tego co pamiętam.
PS: http://www.scigacz.pl/Nowe,kategorie,pr ... 14559.html tutaj masz wszystko wytłumaczone.
PS: http://www.scigacz.pl/Nowe,kategorie,pr ... 14559.html tutaj masz wszystko wytłumaczone.
-
motoluka - VIP Åšcigacz.pl
jackal_pl napisał(a):Najlepsze jest to, że nie będzie można zdawać w 2012 roku na kategorie A, ale to autora jeszcze nie dotyczy.
Nie rozumiem, wytłumacz jak możesz.
-
Jest luka w przepisach poczytaj o tym napewno coÅ› znajdziesz.
Dawid a Ty poczekaj w 2013 roku zrobisz prawko kategorii A2 (ograniczenie mocy do 35kw) i na legalu bęziesz jeździć gsem 500 lub innym motocyklem o mocy do 35kw/48km.
Co do Gs'a to spalanie idzie wyrobić od 3.5l do 6l na 100km w zależności jak jeździsz.
Ps Też mam 16 lat
A powiedz jeszcze czy jeździłeś już jakimś motorowerem by ogólne zasady zachowania motocykla złapać ?
Dawid a Ty poczekaj w 2013 roku zrobisz prawko kategorii A2 (ograniczenie mocy do 35kw) i na legalu bęziesz jeździć gsem 500 lub innym motocyklem o mocy do 35kw/48km.
Co do Gs'a to spalanie idzie wyrobić od 3.5l do 6l na 100km w zależności jak jeździsz.
Ps Też mam 16 lat
A powiedz jeszcze czy jeździłeś już jakimś motorowerem by ogólne zasady zachowania motocykla złapać ?
-
fincher - Bywalec
Zapodajcie jakieś dokładniejsze info, gdzie wstrzymane, w jakim okresie na podstawie czyjej decyzji. Zdziwiłem się pierwsze słyszę.
PS: fincher 3.5L GS-em? Ciężko będzie.
PS: fincher 3.5L GS-em? Ciężko będzie.
-
Czytałem na forum O gs'ach jakie im spalanie wychodzi i sporo osób pisało ze jak się postarają to zejdą do tych 3.5l ale to trzeba się postrać naprawdę.
Normalne spalanie to w granicy 4l
Pod tym linkiem przeczytaj http://omko.pl/artykul/162/problemy-z-n ... awem-jazdy
Normalne spalanie to w granicy 4l
Pod tym linkiem przeczytaj http://omko.pl/artykul/162/problemy-z-n ... awem-jazdy
Ostatnio edytowano 12/11/2011, 22:45 przez fincher, łącznie edytowano 1 raz
-
fincher - Bywalec
Bardzo podejrzane z tym, że niby nie będzie można robić prawa jazdy. Baaardzo podejrzane. Ciekawy jestem co z przepisywaniem prawka zrobionego na Ukrainie itp.
-
Podobno nasz sejm miał się tym zająć w 1"wszej kolejności ale znając naszych panów w garniturkach to zapewne nawet nie wiedzą o tym iż taki błąd jest.
Ogólnie to też jestem ciekaw czy jak bym zrobił prawko na ukrainie to czy w Polsce wydali by mi A2 czy A normalne.
Ogólnie to też jestem ciekaw czy jak bym zrobił prawko na ukrainie to czy w Polsce wydali by mi A2 czy A normalne.
DragStar125>CBR125>FZS600>FZ6n
-
fincher - Bywalec
fincher,
tak jeździłem, od 6 lat mam simsonka sr50, tak przelotnie to jeździłem hondą CBR 600f3 quad (przerabiany), rometem k 125, komarkiem z 1976 i hondą CBR 125R. I crossem 125 (nazwy nie pamiętam). ogólnie troszkę z motorkami kontaktu mam.
Jeśli chodzi o spalanie GS'a z moją jazdą jest to możliwe chociaż jeszcze nie jeździłem tym motorkiem.
Mając simsonka jeżdżę nim zwykle nie szybciej niż małym gazem na 4 biegu. Nie wariuje. Co prawda tym simkiem wariować się nie da, ale mogę powiedzieć że na motorach jeżdżę z olejem w głowie. wierzcie mi lub nie
Tankując w niego za 10zł (wchodzi teraz około 1,90l) mogę nim spokojnie 80km przejechać.
Jeśli chodzi o prawko A2, przemyślałem to i postanowiłem, że zrobię sobie po 18-stce. Gska kupię sobie kilka miesięcy wcześniej aby że tak powiem potrenować przed zdawaniem.
Co do kupna samego GS-a. Na allegro ceny są różne, które głównie zależą od rocznika produkcji. Za 3200zł dostałbym dobrego GS-a?
tak jeździłem, od 6 lat mam simsonka sr50, tak przelotnie to jeździłem hondą CBR 600f3 quad (przerabiany), rometem k 125, komarkiem z 1976 i hondą CBR 125R. I crossem 125 (nazwy nie pamiętam). ogólnie troszkę z motorkami kontaktu mam.
Jeśli chodzi o spalanie GS'a z moją jazdą jest to możliwe chociaż jeszcze nie jeździłem tym motorkiem.
Mając simsonka jeżdżę nim zwykle nie szybciej niż małym gazem na 4 biegu. Nie wariuje. Co prawda tym simkiem wariować się nie da, ale mogę powiedzieć że na motorach jeżdżę z olejem w głowie. wierzcie mi lub nie

Jeśli chodzi o prawko A2, przemyślałem to i postanowiłem, że zrobię sobie po 18-stce. Gska kupię sobie kilka miesięcy wcześniej aby że tak powiem potrenować przed zdawaniem.
Co do kupna samego GS-a. Na allegro ceny są różne, które głównie zależą od rocznika produkcji. Za 3200zł dostałbym dobrego GS-a?
-
david25BST - Świeżak
Egzaminy nie będą wstrzymane, więc nie panikujcie. http://www.motogen.pl/aktualnosci/z-kra ... rt852.html
tylko Lech Poznań
-
mlodapn - Świeżak
david25BST napisał(a):Gska kupię sobie kilka miesięcy wcześniej aby że tak powiem potrenować przed zdawaniem.
Jak kupisz przed egzaminem i nauczysz się jeździć to paradoksalnie na egzaminie będziesz miał gorzej. A to dlatego, że np. wyrobisz sobie dobre odruchy. Np. na światłach będziesz stawiał prawą nogę na ziemi, lewa na biegach, a zdaje się, że wymagane jest, żeby to prawa noga była zawsze na postoju na hamulcu

GS500F --> SV650S --> Bandit 600N --> XV535 Virago
-
C-bool - Mieszkaniec forum
C-bool napisał(a): Np. na światłach będziesz stawiał prawą nogę na ziemi, lewa na biegach, a zdaje się, że wymagane jest, żeby to prawa noga była zawsze na postoju na hamulcu
To nie jest wymagane. A odruchy? Chyba ta "ósemka " do potrenowania przed swoim domem jest do ćwiczenia.
Jeżdżąc w twoim przypadku Simsonem po publicznych drogach zaprawiony jesteś. GS500 przed prawkiem ci w tym nie pomoże.
Tak czy inaczej u nas zdawanie na motor jest mega łatwe.
Ja osobiście jestem za tym aby pierwsze "A" jakie się nabywa było na 2-3 lata z ograniczeniem kW i nie ważne czy gość ma 18 lat czy 4o i sie obudził bo koledzy w firmie mają to on też...
Później jeżdzą takie kaleki na R1 2 lata mistrze jazdy na krechę a w winklu nadal nie umie się odnaleźć bo prostszym w nauce motocyklem nigdy nie jechał
Yamaha YZF 1000
-
skidmarks - Stały bywalec
• Strona 1 z 2 • 1, 2
Powrót do Oceny ofert sprzedaży.
Kto przeglÄ…da forum
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 7 gości