Zobacz wÄ…tek - Pierwsze moto - Yamaha fz6 / mt 03/ honda cbf ... ?
NAS Analytics TAG

Pierwsze moto - Yamaha fz6 / mt 03/ honda cbf ... ?

Tutaj tylko zadajemy pytania o ocenę oferty motocykla, którą sobie upatrzyłeś. Dotyczy motocykli o pojemności większej niż 125 ccm.
_________

Pierwsze moto - Yamaha fz6 / mt 03/ honda cbf ... ?

Postprzez Darq » 21/10/2011, 11:49

Witam,
Jak w temacie rozglądam się za pierwszym w życiu motocyklem szosowym. Postaram się opisać wszystko tak jak zalecają moderatorzy żebym mógł liczyć na sensowne rady.

Jeśli chodzi o moje doświadczenie to 4 lata temu (mam teraz 24 lata) zrobiłem prawko, od 3 lat jeżdżę na crossie (yamaha yz250f - polecam;) ) ale po ulicach nie miałem okazji pojeździć od egzaminu na prawko.

Ważę 83 kg i mam 191cm wzrostu.

Szukam motocykla głównie do przyjemnej jazdy po mieście, czasem niedalekie wypady, na pewno nie dłuższe trasy. Zależy mi przede wszystkim na przyjemności z jazdy, czyli nie koniecznie chcę latać 180km/h ale bardziej skupiałbym się na przyspieszeniu i praktycznym wykorzystaniu moto w mieście.

Co do ceny to myślę że max to 15 000zł za sam sprzęt i oczywiście zakładam że kolejne kilka tys wydam na ciuchy bo z jazdy na corssie jestem nauczony że bez odpowiedniego ubioru się nie jeździ i nie mam zamiaru latać w jeansach.

Co do budżetu na utrzymanie i kilometrażu na sezon to nie jestem w stanie się póki co określić bo to zapewne wyjdzie w praniu.

Póki co interesują mnie 3 modele:

1. Yamaha fz6 (nie fazer) - wiem, że od 2010 już nie produkują ale używki są dostępne. Pytanie czy nie za mocny jak na pierwszy moto, bo ma ponad 90KM.

2. Yamaha MT 03 - Wyczytałem że dość nerwowy na niskich obrotach ale to na pewno trzeba się przejechać i samemu określić czy mi pasuje.

3. Honda cbf600 - Tym miałem okazję trochę się pokręcić po osiedlowych ścieżkach ale nie na tyle żebym mógł coś powiedzieć czy mi pasuje czy nie.

Bardzo prosiłbym o wszelkie rady doświadczonych kolegów którzy mieli styczność z tego typu motocyklami co byłoby najlepsze w moim wypadku biorąc pod uwagę głównie wygodę (191cm wzrostu), przyjemność z jazdy i praktyczne wykorzystanie moto. Oczywiście jeśli macie jakieś inne propozycję to jestem na nie otwarty.

Z góry dziękuję za każdą odpowiedź.
Pozdr!
Darq
Świeżak

Postprzez Kelhorn » 21/10/2011, 17:08

Jak na pierwszy sprzęt to MT-03. Na niskich obrotach to prawie każde moto jest nerwowe.
Kelhorn
Świeżak

Postprzez Darq » 21/10/2011, 17:49

No jak wyżej napisałem jest to jedna z opcji ;) miałeś okazję pojeździć? myślisz że przy moim wzroście tak krótki moto będzie ok?
Darq
Świeżak

Postprzez hubi199 » 21/10/2011, 17:57

mt to singiel, pozostałe r4.
W twoim przypadku myśle, że fz6 nie powinien cie przestraszyć skoro latałeś crossem (nie wiem jak dobrze nim jeżdziłeś)
Oczywiście będziesz musiał się wiele nauczyć(jak każdy z nas) i pomału zdobywać doświadczenie.
Masz również kilka motocykli typu naked: gsr600, hornet, bandit, sv650, er6.
Pierwsze 2 które podałem mają ok.100km więc czym przycisnąć jest.
Pozostałe w granicach 70km.
Masz jeszcze z750, jednak to już raczej nie na początek.
Jednak na początku napewno będziesz w miare ostrożnie jeżdził nimi. Jednak gdy będziesz pewny swoich umięjętności odkręcisz manetke do końca, przy dużej mocy może to skończyć się tragicznie więc rozważ najpierw pozostałe sprzęty które wymieniłem

Edit
Zajrzyj na cycle-ergo.com
I sprawdz pozycje
hubi199
Bywalec

Postprzez Sykopson » 21/10/2011, 18:10

http://cycle-ergo.com/
masz i dopasuj siÄ™ wizualnie
Suzuki Bandit 400 był

Suzuki SV650 S jest
Sykopson
Stały bywalec

Postprzez Darq » 21/10/2011, 18:13

Dzięki za propozycje, powiem szczerze że er6 wydaje się być ciekawym pomysłem. Pozycję na cycle ergo sobie posprawdzałem i muszę powiedzieć że tak na "sucho" na ekranie to nie wiele mi daje informacji.

Wiem, że przy moim wzroście muszę na to zwrócić szczególną uwagę.

Ciekawi mnie czy ktoś mojego wzrostu ma doświadczenia z jazdy MT 03 ?? bo ten właśnie model ze względu na sprawność w mieście i mniejszą moc od pozostałych najbardziej mnie przyciąga.

PS: co do crossa to nie mi oceniać, zawodnikiem nie jestem ale 3 sezony na torze trochę mnie nauczyły. Między innymi tego że jazda w terenie i na ulicy to dwie inne bajki więc traktuje siebie w kontekście ulicy jak zupełnego żółtodzioba ;)

PS2: z tym dopasowanie na stronce to mam wrażenie że na każdym ten wirtualny człowieczek wygląda jakoś średnio ;)
Darq
Świeżak

Postprzez Darq » 22/10/2011, 18:45

Mimo to chętnie poznam opinie kogoś kto miał okazję jeździć tymi maszynkami :)

Kolego zapoznaj siÄ™ z regulaminem w punkcie pisania post pod swoim postem i korzystania z opcji "edytuj"

senekkorzenna
Darq
Świeżak

Powrót do Oceny ofert sprzedaży.

Kto przeglÄ…da forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 147 gości

na górê