Zobacz wÄ…tek - Kawasaki ZX250r
NAS Analytics TAG

Kawasaki ZX250r

Tutaj tylko zadajemy pytania o ocenę oferty motocykla, którą sobie upatrzyłeś. Dotyczy motocykli o pojemności większej niż 125 ccm.
_________

Kawasaki ZX250r

Postprzez enklava » 30/5/2011, 14:02

Cześć wszystkim

Niebawem, bo w połowie lipca, zamierzam dokonać zakupu pierwszego moto po 2 latach jazdy na skuterku. Mój wybór padł na Kawasaki Nina 250 ZXR:twisted:
Zakupu będę dokonywał u jednego z Polskich dealerów.
Jest to pierwszy tak poważny zakup w moim życiu i zupełnie nie wiem jak do tego podejść: dlatego proszę osoby z takim doświadczeniem ( pojazd nowy, z salonu ) o wszelkie porady, każda najdrobniejsza informacja będzie dla mnie na wagę złota, bo w tym momencie jestem naprawdę zielony.
Pojazd chce kupić na matkę, ponieważ mam 23 lata i jestem dopiero w trakcie robienia prawka, wiec żadnych zniżek nie posiadam.
Jeśli chodzi o strój to mam już pewne rzeczy wypatrzone dla siebie, ale nie wiem w co dodatkowo powinienem zainwestować.

Z góry dziękuję za wszelką pomoc :)
enklava
Świeżak

Postprzez Sykopson » 30/5/2011, 14:58

zainwestuj w crash pady jak kupisz moto bo to bedzie co innego w porównaniu z sq i może się czasem zdarzyć mały ślizg bądź wywrotka, A crashe ochronią zielonego( bo mam nadzieje że będzie zielony :twisted: ) przed brzydkimi bliznami.
Suzuki Bandit 400 był

Suzuki SV650 S jest
Sykopson
Stały bywalec

Postprzez enklava » 31/5/2011, 21:13

1. Co do ubezpieczenia to oczywiście będę współwłaścicielem :)
2. Co do ceny to targuje, ale najlepsza oferta wygląda tak, że cena jest tylko o 1000 zł niższa niż na aukcji, czyli z 17900 brutto na 16900 brutto , ale i tak to jest mało, zwłaszcza, że kupować będę rocznik 2010 :/ Nie potrafię za bardzo negocjować z tymi salonami, inne oferty wyglądały tak, że dawali 500-1000 zł na zakup dodatkowych akcesorii + ich montaż gratis.

3. Crashpady oczywiscie zamontuję przed tym jak motor opuści salon :)

4. Co to jest ta olejarka ??

5. Kawa oczywiście będzie ZIELONA :twisted:

Jakieś jeszcze sugestie ? Bo to co napisaliście to do tego momentu udało mi się samemu ustalić.

Powie mi ktoś jak przeprowadzić transakcję, tak by jeszcze tego samego dnia dostać tymczasowe blachy i stać się równocześnie właścicielem pojazdu. W jakiej kolejnosci załatwiać te wszystkie sprawy ???
enklava
Świeżak

Postprzez kowal_71 » 31/5/2011, 21:19

Nie ma czegoś takiego jak tymczasowe blachy. Tablice są stałe, jedynie dowód masz tymczasowy. Jak kupisz moto, udajesz się do wydziału komunikacji i tam rejestrujesz, potem ubezpieczasz. W zależności od kolejek, trwa to około 2 godzinki ;) potem tylko nawijać kilometry!

A olejarka to urządzenie do automatycznego smarowania łańcucha - dolewasz co jakiś czas do zbiorniczka i niczym się nie martwisz.

Tak z innej beczki - masz ciuchy? Moto to nie skuter, nie lata siÄ™ w spodenkach i T-shircie...
Kawasaki ZR-7S
Yamaha FZ6 FAZER
kowal_71
Bywalec

Postprzez Pgumek » 1/6/2011, 11:07

Witam,

Podczes zakupu postaraj sie zaopatrzyc w dobrej klasy smar w sprayu do lancucha (o ile nie skusisz sie na olejarke). W malej Kawie naprawde trzeba dbac o regularne smarowanie.

Najlepiej od razu po zakupie naklej tank pada. Bak latwo porysowac byle sprzaczka w kurtce.

PS Jak planujesz "dostarczyc" sprzet do domu?
Pgumek
Świeżak

Postprzez enklava » 2/6/2011, 13:37

Dzięki za info odnośnie smarowania i tej olejarki. Czy ewentualnie mógłbym prosić o jakiś link do tego sprzętu oraz do odpowiedniego smaru.

Tank Pad naklejÄ… mi w salonie

Sprzęt prawdopodobnie zakupie w okolicach miejsca zamieszkania, więc z transportem nie bedzie problemu.

Co do ciuchów to kupuje z miejsca kurtkę, lepszy kask ( cena około 800 zł ) oraz rękawice. W następnej kolejnosci przy kolejnej wypłacie: buty, a w następnym miesiącu spodnie.
Myślę, że co do bezpieczeństwa to sam fakt, że kupuje na pierwsze moto 250ccm świadczy o tym, że poważnie podchodzę do tematu :)

Czekam na kolejne sugestie.

Mam pytanie odnośnie ubezpieczenia NNW : polecacie jakieś konkretne ? Niestety ta pasja łączy się z ogromnym ryzykiem i chyba każdy kto wsiada na moto ma w głowie tą myśl, że może stać się obciążeniem dla swojej rodziny do końca życia < TFU TFU TFU > !!!! Chciałbym się porządnie ubezpieczyć i zabezpieczyć, znacie jakieś polisy stricte dla fanów jednośladów ?
enklava
Świeżak

Powrót do Oceny ofert sprzedaży.

Kto przeglÄ…da forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 3 gości

na górê