Zobacz wątek - przesiadka z CBR 125 na wiekszy
NAS Analytics TAG

przesiadka z CBR 125 na wiekszy

Tutaj tylko zadajemy pytania o ocenę oferty motocykla, którą sobie upatrzyłeś. Dotyczy motocykli o pojemności większej niż 125 ccm.
_________

przesiadka z CBR 125 na wiekszy

Postprzez medusa » 8/9/2010, 10:38

witam wszystkich.

Od ponad roku jezdze CBR 125 i powoli zbliza sie moment przesiadki na cos wiekszego. Kiedys naiwnie wierzylam, ze przeskok na 600 nie sprawi mi problemu, ale po przeczytaniu kilku artykulow, przymierzeniu kilku szescsetek (waga / gabaryty) i ostatnim wypadku znajomego, polozylam uszy po sobie i zamiast wielkiego kroku postanowilam zrobic mniejszy i mysle o Kawasaki Ninja 250.

Teraz kilka informacji o mnie:
- dotychczas zrobilam 1600 km
- mam 33 lata, 166 cm, 69 kg
- motocyklem dojezdzam do pracy, a po pracy lub w weekendy lubie sobie pojezdzic po okolicy (Isle of Man- TT :-)
- zdecydowanie podobaja mi sie sylwetki sportowe, ale ogranicza mnie to jesli chodzi o pojemnosc, bo znalazlam tylko Ninje w tej kategorii
- jesli chodzi o kase, to bede brala motor na raty + swoja 125-tke sprzedam lub oddam w rozliczeniu, wiec nie powinno byc z tym wiekszego problemu

Teraz pare pytan:
- czy Ninja 250 w porownaniu do CBR 125 to faktycznie 2 razy wiecej mocy / predkosci
- jak wyglada sprawa utrzymania tego motocykla
- jesli ktos z was mial doswiadczenie z tym modelem prosze o opinie
- czy oprocz wyzej wymienionego modelu sa na rynku inne 'scigacze' o tej pojemnosci

Dzieki za jakiekolwiek opinie / porady!

pozdrawiam :-)
medusa
Świeżak

Postprzez stear » 8/9/2010, 11:43

Mam ten sam dylemat co ty. I wybiore albo SUZUKI GS 500F albo juz normalna 600sete.

Tutaj masz podobny temat:
viewtopic.php?t=53335

pozdro600 :D
stear
Świeżak

Postprzez slusar_o2 » 8/9/2010, 12:10

wystarczyło trochę poszukać

viewtopic.php?t=53146
slusar_o2
Świeżak

Postprzez medusa » 8/9/2010, 12:54

slusar_o2 napisał(a):wystarczyło trochę poszukać

viewtopic.php?t=53146

Dzieki za link, ale wciaz kilka pytan pozostalo bez odpowiedzi, stad moj post. 'Troche poszukalam' i mialam nadzieje, ze uda mi sie zebrac wiecej informacji z pierwszej reki.
medusa
Świeżak

Postprzez Sykopson » 8/9/2010, 13:34

no wiec tak
sa motocykle podobne do tego ale raczej nie wyruzniaja sie taka sylwetka
polecam Bandita S600, wujek ma takiego i on sie na nim uczyl.
wg mnie bardzo ladny w wersji naked. w dodatku ja mam lat 16, 170cm wzrostu i 62kg, a jezdzi mi sie na nim super.
umiarkowana moc, a jak sie docisnie to poszaleje sie tez.

co do ninja to on jest w tej chwili jedyny chyba na rynku z wygladem prawdziwego przecinaka i poj. 250
na pewno jest dużo szybszy od cbr i lzejszy od innych scigaczy

(((prosze o nie komentowanie mojego wieku, poniewaz motocyklami interesuje sie od pewnego czasu i swoje wiem. to ze mam 16 nie znaczy ze nie moglem jezdzic na 600 (oczywiscie na odludziu).)))

ja bede od razu bral 600 lub 500 po 18
ale jak tak sie boisz to bierz ninja i sie nie zastanawiaj
Suzuki Bandit 400 był

Suzuki SV650 S jest
Sykopson
Stały bywalec

Postprzez medusa » 8/9/2010, 14:27

Sykopson napisał(a):no wiec tak
sa motocykle podobne do tego ale raczej nie wyruzniaja sie taka sylwetka
polecam Bandita S600, wujek ma takiego i on sie na nim uczyl.
wg mnie bardzo ladny w wersji naked. w dodatku ja mam lat 16, 170cm wzrostu i 62kg, a jezdzi mi sie na nim super.
umiarkowana moc, a jak sie docisnie to poszaleje sie tez.

co do ninja to on jest w tej chwili jedyny chyba na rynku z wygladem prawdziwego przecinaka i poj. 250
na pewno jest dużo szybszy od cbr i lzejszy od innych scigaczy

(((prosze o nie komentowanie mojego wieku, poniewaz motocyklami interesuje sie od pewnego czasu i swoje wiem. to ze mam 16 nie znaczy ze nie moglem jezdzic na 600 (oczywiscie na odludziu).)))

Dzieki za pomoc. Prawda jest taka, ze podoba mi sie mnostwo wiekszych maszyn i kiedy zaczynalam jezdzic na swojej 125tce to ambitnie planowalam Fireblade'a po niedlugim czasie :-) No ale z czasem spokornialam i kiedy raz polozylam swoja honde, bo nie utrzymalam jej przy gwaltownym zahamowaniu, to doszlam do wniosku, ze cos kilka razy ciezszego od malej CBR to jeszcze nie dla mnie. Moze za pare lat, ale poki co nie chce sie bac wsiasc na wlasny motocykl, dlatego duze motocykla poki co tylko ogladam i wzdycham.
medusa
Świeżak

Postprzez arktan » 8/9/2010, 14:37

tylko kobietke moze odstraszać troche waga bandziora:P
arktan
Bywalec

Postprzez damianr » 8/9/2010, 14:49

Sykopson napisał(a):(((prosze o nie komentowanie mojego wieku, poniewaz motocyklami interesuje sie od pewnego czasu i swoje wiem. to ze mam 16 nie znaczy ze nie moglem jezdzic na 600 (oczywiscie na odludziu).)))

Nie, to trzeba skomentować...
1. Życzę Ci powodzenia na tych 600, ciekawe kto dał Ci na nich jeździć, bo ja jak nie zobaczę prawka, to nawet kumplom nie daję, tylko ewentualnie mogę przewieźć...

2. Ty się nie boisz, tak? 600 to nie 1000, ale po przesiadce ze 125, powinno budzić pewien respekt... Jeśli ją kupisz, to wątpię żebyś wykorzystał 100% możliwości, przez pierwszy sezon jazdy... I nie mów, że się dziewczyna boi... Po prostu ma poukładane w głowie i odczuwa ten respekt... Kozaczysz Kolego i tyle...

Wracając do tematu, to ja bym na Twoim miejscu brał tą kawe...
Jeździłem jeszcze dawno, dawno temu na takiej, ale bardzo krótko, więc zbyt dużo powiedzieć nie mogę...
Łatwo się prowadziła, trochę niewygodna (z tym, że ja mam 184cm ;)), technicznie wszystko ok, ale to mało Ci pomoże, bo miałem ją przez niecały miesiąc, więc tak czy tak, nic nie zdążyłoby się popsuć ;)

Możesz zastanowić się jeszcze nad GS 500 albo CB500, te motorki wybaczają błędy, liniowo oddają moc, co jest dobre dla początkujących, pozwalają czasem poszaleć, a w dodatku całkiem ciekawie wyglądają...

Mam nadzieję, że choć odrobinę pomogłem :)

Pozdrawiam
SPRZEDAM R1 RN12!!!
damianr
Świeżak

Postprzez Sykopson » 8/9/2010, 15:06

przepraszam, ja napisalem ze wykorzystuje 600 na 100%???
NIE
A nie lubie sie babrac w kupowanie przejsciowek.
kupie gs500 albo cos takiego i pojezdze pare sezonow
z regoly na sprzedazy trace wiec wole sobie kupic od razu element docelowy
a nie 250, 400, 500, 600, 750 i dopiero 1000
nie jestem typem drechola ktory odciska na maksa
wazne zeby motorek ladnie wchodzil w zakręty ladnie wygladal i brzmial
predkosc i przspieszenie na 2 miejscu

zeby zaraz nie bylo ze kupie sobie od razu 1000
i nie mowilem tu o przecinakach typu r6 i cbr600
na cbrze bylem tylko pasazerem, jezdzilem banditem i gsem
i o jezdzie po ulicy tez nie mowilem, napisalem ,,na odludziu,,

a nie wiem czy wiesz Pani napisala wczesniej ze BOI sie przesiadac od razu na przecinaka po tym co przeczytala i wysluchala.
Nie pisalem czegos typu ,,aaa, ja jestem kozak i sie nie boje, a ty sie boisz wiec wsiadz na 50 najlepiej,, Ja zarabiam marna kase w czasie wakacyjnym i oszczedzam na 600 (500) a nie na 250.

mam respekt i wiem ze to potwory uliczne ale nie bede cisnal i nie jestem mistrzem prostej
Suzuki Bandit 400 był

Suzuki SV650 S jest
Sykopson
Stały bywalec

Postprzez medusa » 8/9/2010, 16:39

Dziekuje Panowie za pomoc. Po wszystkich opiniach, ktore tu przeczytalam, jednak zdecyduje sie na ta 250. Oczy moze by i chcialy cos wiekszego, ale to jeszcze nie moja liga.
medusa
Świeżak

Postprzez madcap » 8/9/2010, 19:16

medusa zamiast małej ninji rozejrzyj się za gs500f
mocy raptem i aż 48 koni, wagowo też nie jest za ciężki
do twojego wzrostu będzie odpowiedni, wygląd z lekka scigaczowaty, koszty utrzymania dość niskie, charakterystyka pracy silnika dość przyjemna
ale najważniejsze, że bedzie stanowił bardzo dobry pomost pomiędzy cbrką125 a 600-kami

sorry, za nieco chaotyczną wypowiedź, ale mam nadzieję, że pomoże
(...) Jeżeli w CV napiszesz "2012-2014: sommelier - freelancer" to nikt się nie domyśli, że dwa lata chlałeś z rozpaczy po utracie poprzedniej pracy.
madcap
Administrator

Powrót do Oceny ofert sprzedaży.