Zobacz wÄ…tek - Turystyk do miasta
NAS Analytics TAG

Turystyk do miasta

Tutaj tylko zadajemy pytania o ocenę oferty motocykla, którą sobie upatrzyłeś. Dotyczy motocykli o pojemności większej niż 125 ccm.
_________

Turystyk do miasta

Postprzez radzik_71 » 20/5/2012, 23:22

Witajcie,

szykuję się do zmiany sprzęta, rozglądam się, rozglądam i nie mogę nic do siebie dopasować.

Ale do rzeczy.

Szukam motocykla, którym będę mógł na co dzień dojeżdżać na uczelnię (5-7km po Wrocławskich korkach), więc musi być w miarę nie-szeroki (choć znów bez przesady - chcę się po prostu przecisnąć przez większe korki, nie wciskać w każdą szparkę na każdej ulicy - teraz z szeroką kierownicą [820mm] i sakwami jakoś dawałem radę). To będzie szacuję koło 80% użycia go. Drugie wymaganie jest kompletnie różne od pierwszego - mianowicie chcę by był wygodnym turystycznie sprzętem do dalszych wypadów (300-500km, z czasem może nawet dłuższe) i tu uwaga - dalszych wypadów z plecaczkiem. Z łatwą i powszechnie dostępną możliwością zamocowania kufrów, a najlepiej z kuframi od razu.

Wiec w skrócie. Średnio duży, wygodny motocykl, z kuframi dla dwóch osób na dalsze wypady, a po powrocie do miasta boczne kufry zostają w garażu, do tylnego idą zeszyciki i przeciskamy się na uczelnię.

Początkowo myślałem nad czymś typu 650GS/TransAlp, ale doszedłem do wniosku, że raczej z asfaltu nie zjadę, wiec coś bardziej szosowego. Przemknęły mi przez głowę takie sprzęty jak PanEuropean, czy K100 LT, ale to zdecydowanie za duże. Obawiam się, że Diversion nie jest tym czego szukam w kwestiach wygody. Ostatnio zwrócił moją uwagę seven-fifty z akcesoryjnymi owiewkami i szybą, kurfami, ale średnio prawdę mówiąc mam o tego typu motocyklach pojęcie, więc pytam was ;)

I jeszcze ankieta:

- Jakie masz doświadczenie (ile km na jakim sprzęcie),
Intruder 800 - kilkaset km, potem wymuszona zmiana na obecną VT600 - tu ponad 1k zrobione, może pod 2k km.
- Wiek, waga, wzrost,
22 lata, 95kg, 173cm
- Do jakich celów chcesz używać motocykla (jazda na co dzień - do pracy/szkoły/ po mieście czy trasie, weekendowe latanie z kumplami dla rozrywki, turystyka dłuższa/dalsza, jazda z plecaczkiem czy bez, jazda po torze, jazda po szutrach lub cięższym terenie), w jakich udziałach procentowych?
j.w
- Ile kilometrów chcesz przelatać w sezonie?
5-6k
- Ile gotówki masz na sam motocykl i czy pomyślałeś o ciuchach?
Ciężko powiedzieć dokładnie - tyle ile dostanę za moją Hanię, mam nadzieję, że uplasuje się to koło 8-8,5k zł
- Jaki budżet możesz przeznaczyć na jego utrzymanie w sezonie?
Tyle ile będzie trzeba? Byle jak najmniej ;)
- Jakie motocykle Ci siÄ™ podobajÄ… - sportowe, nakedy, turystyki, enduro itp.
Pytanie nieobiektywne - podobają mi się wszystkie ;) No może nakedy trochę mniej. Ale szukam turystyka jak już wyżej wspomniałem :)
- Które modele na tą chwilę przyciągnęły Twoją uwagę?
j.w. choć to nie ma większego znaczenia, bo kompletnie nie mam pomysłu w którą stronę pójść - czekam na rady, propozycje

Ach i to pewnie dość istotne - chciałbym trafić w pojemności w granicy 700-800cm (+100/-50) ;)

Z góry dzięki wszystkim za wypowiedzi i rady :mrgreen:
radzik_71
Świeżak

Postprzez the-o » 21/5/2012, 06:10

tdm 850? oblukaj
Theo
Kawasaki ER5 -> KTM LC2
the-o
Świeżak

Postprzez drewnom » 21/5/2012, 08:30

Może duże varadero ?
otomoto.pl/honda-varadero-xl-125-zadbany-M3378471.html
drewnom
Świeżak

Postprzez radzik_71 » 21/5/2012, 09:27

o Varadero myślałem, ale poza zasięgiem cenowym jest.

TDM do tej pory jakoś zepchnąłem (jak już widzę niesłusznie) na bok ze względu na zbyt sportowy charakter jak mi się wydawało. Teraz widzę, że byłaby niezła opcją. Tylko, że nie wiem, czy nie za wysoki.
radzik_71
Świeżak

Postprzez the-o » 21/5/2012, 09:51

przymierz sie na cycle-ergo.com

w jakis sposob strona moze ci pomoc w wyborze moto.
Theo
Kawasaki ER5 -> KTM LC2
the-o
Świeżak

Postprzez maciejka69 » 21/5/2012, 09:52

TDM 850, GSX 750 jajko, a tak naprawdę biorąc pod uwagę, że chcesz 80% miasto, to myślę, że dobrym rozwiązaniem byłby mały bandit (do turystyki też zresztą jest ok)
GSX1400
maciejka69
Stały bywalec

Postprzez radzik_71 » 21/5/2012, 23:11

the-o napisał(a):przymierz sie na cycle-ergo.com

w jakis sposob strona moze ci pomoc w wyborze moto.

Fajna stronka, dzięki.

Ale pokazuje to czego się boję. TDM ma wysokość siedzenia 32,2", a dla przykładu BMW R1100R, które wydawało mi się za wysokie, lub na granicy max wysokości moto dla mnie ma 31". A tu jeszcze 3cm więcej.

80% miasto - tak, ale wolałbym mieć moto nakierowane bardziej na turystykę. W mieście sobie poradzę o ile nie będzie za duży. Wolę się bardziej namęczyć jadąc w korku przez 5km, niż męczyć przez 500km tylko dlatego, że w korku jeździ się łatwiej.

No i równie ważne jest dla mnie, żeby plecaczkowi też się wygodnie siedziało na długim wypadzie...

Na dniach spróbuję przymierzyć się do jakiegoś TDMa z okolicy, zobaczymy jak mi się spodoba.
radzik_71
Świeżak

Postprzez TakiTamGar » 22/5/2012, 23:38

To może jednak Honda VFR? Sam się przymierzam do kupna jakiejś z roczników 1998-2002. Niezniszczalny sprzęt. Do tego w mieście da radę, a w trasie bajka.
TakiTamGar
Świeżak

Postprzez radzik_71 » 23/5/2012, 08:22

Chyba zbyt sportowa bryła jak dla mnie.

W trasie może faktycznie jak się trafi na drogi byłoby fajnie, ale niektóre skróty z których korzystam jeżdżąc po mieście bardziej przypominają Road Of Bones niż ulice w cywilizowanym kraju jeśli chodzi o stan nawierzchni.

Jednak szukam chyba czegoÅ› o bardziej "turystycznej" budowie.
radzik_71
Świeżak

Powrót do Oceny ofert sprzedaży.

Kto przeglÄ…da forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 3 gości

na górê