Zobacz wątek - Motocykl na co dzień do 5000 zł
NAS Analytics TAG

Motocykl na co dzień do 5000 zł

Tutaj tylko zadajemy pytania o ocenę oferty motocykla, którą sobie upatrzyłeś. Dotyczy motocykli o pojemności większej niż 125 ccm.
_________

Motocykl na co dzień do 5000 zł

Postprzez Vraith » 17/5/2012, 17:41

- Jakie masz doświadczenie (ile km na jakim sprzęcie) : Jakieś 50ccm - 10k km

- Wiek, waga, wzrost : 18 lat, 60kg, 175cm

- Do jakich celów chcesz używać motocykla (jazda na co dzień - do pracy/szkoły/ po mieście czy trasie, weekendowe latanie z kumplami dla rozrywki, turystyka dłuższa/dalsza, jazda z plecaczkiem czy bez, jazda po torze, jazda po szutrach lub cięższym terenie), w jakich udziałach procentowych?

Motocykl do jazdy codziennej (szkoła) jak i do jazdy turystycznej w weekendy (póki co niedalekie odległości, aż opanuję jazdę.

- Ile kilometrów chcesz przelatać w sezonie? Około 10k km
- Ile gotówki masz na sam motocykl i czy pomyślałeś o ciuchach? Na motocykl mam 5000 zł, na ubrania osobna suma.
- Jaki budżet możesz przeznaczyć na jego utrzymanie w sezonie? Około 1000 zł
- Jakie motocykle Ci siÄ™ podobajÄ… - sportowe, nakedy, turystyki, enduro itp. : Tylko turystyczne
- Które modele na tą chwilę przyciągnęły Twoją uwagę? Brałem pod uwagę jak na razie dwa motocykle : Honda cb 500 lub Suzuki gs500.

W sprawie kosztów utrzymania motocykla nie mam doświadczenia, więc proszę nie wrzeszczeć że tylko 1000zł (to wstępna kwota). Nie zależy mi na prędkości tylko na wygodzie podczas jazdy, samemu jak i z pasażerem.
Vraith
Świeżak

Postprzez Kaai » 17/5/2012, 17:48

dorzuć jeszcze kawę er5 i masz 3 polecane, dobre moto, co wyrwiesz w lepszym stanie, to bierz.
white/blue zipp pro 50
Bo Zabija Nas To Co Kochamy Najbardziej ;(
Kaai
Mieszkaniec forum

Postprzez Szym23 » 17/5/2012, 18:04

Spokojnie dostaniesz coś nie zmęczonego Za te pieniądze.
Tylko musisz troszke szukać
Gdzie zaczyna się pasja, tam kończy się ekonomia.
Szym23
Świeżak

Postprzez Vraith » 17/5/2012, 21:51

A ile około wynosi utrzymanie motocykla przez jeden sezon ?
Vraith
Świeżak

Postprzez piotr_motoland » 18/5/2012, 06:29

Witam.Suma 5tys.umozliwia tobie kupienia przyzwoitego egzemplarza gs,cb,hondy dominator,koszt utrzymania? w zaleznosci w jakim stanie kupisz,czy tylko olej,filtry ,swiece do wymiany,czy inne, naped,opony itp,podstawowy koszt to ok.350zl,,
piotr_motoland
Świeżak

Postprzez rosiboj » 18/5/2012, 08:26

piotr_motoland napisał(a):...podstawowy koszt to ok.350zl,,

:lol:

Nawet w nowym motocyklu to nie bedzie 350 zl. Jeszcze nie mialem motocykla, zebym kupil go i to wszystko, poza olej swieca, napewno beda opony (w ciagu jednego roku a to juz jest ponad 1000), nie kupujesz nowego, wiec serwis przy wiekszych przebiegach to juz nie jest wymiana oleju ale regulacje wielu elementow, wymiany zuzytych, linek itp, plyny hamulcowe, ppopekane przewody, po zimie prawdopodobnie bedzie do wymiany akumulator, tutaj zaworki podregulowac , tam napinacz wymienic. Czasem sie jakas gleba trafi. 5K pln jak masz na serwisowanie to mozesz spac spokojnie. Nie wspomnielismy jeszcze o kosztach ubezpieczenia to tez chyba liczy sie jako utrzymanie. Jak kupisz moto, to sie zaraz okarze, ze kufer by sie przydal, albo tank bag albo cos ... mozesz spokojnie sie spodziewac ,ze nie liczac paliwa w pierwszym roku z portfela zniknie ci 2K co najmniej.
Tysiąc serc jedno bicie one direction ponad życie
rosiboj
Moderator

Postprzez the-o » 18/5/2012, 08:55

rosiboj troche przesadzasz. za 5k pln kupi moto w przyzwoitym stanie w ktorego nie bedzie musial wkladac kasy co najmniej przez jeden sezon. ja mam np. er5 gdzie opony, naped na ok 3 sezony jeszcze, olej zmieniony swiezo, regulacja zaworow i synchro dopiero co zrobione. jedynie klocki z przodu do wymiany (50zl), zarejestrowany, przeglad i ubezpieczenie do konca roku. i chce ponizej 5000zl
oczywiscie jak znajdzie sie jakis pedant to bedzie chcial calego przemalowac, powymieniac przewody, tarcze itp. tylko po co to? to juz sa koszty na zyczenie kupujacego. poprostu takie widzi mi sie. tak samo akcesoriow do moto nie licz bo to nie ma nic wspolnego z eksploatacja.
Theo
Kawasaki ER5 -> KTM LC2
the-o
Świeżak

Postprzez Vraith » 18/5/2012, 09:18

Rosiboj, motocykl za 5000 to chyba nie będzie taki złom o jakim Ty piszesz :P Bez przesady, przecież nie kupię motocykla w którym nic nie było robione, za poprzedniego właściciela.
Vraith
Świeżak

Postprzez marcin22aa » 18/5/2012, 09:45

A jaka masz pewność ze sprzedający mówi prawdę co było robione?? Pewne rzeczy warto posprawdzać po kupieniu, dla własnego bezpieczeństwa mało kto inwestuje w moto do sprzedaży chociaż ja tak z robiłem, zima były inne plany a na wiosnę sprzedałem ale takie coś to są wyjątki. A co do tematu dla mnie fajnie się latało xj 600 s za taka kasę można poszukać dobrego egzemplarza. Tylko szybko się znudziła.
Ostatnio edytowano 18/5/2012, 09:50 przez marcin22aa, łącznie edytowano 1 raz
marcin22aa
Świeżak

Postprzez Vraith » 18/5/2012, 09:47

Marcin - jeżeli jechałbym kupić motocykl, to tylko ze znajomym, który zna się na motocyklach od bardzo dawna. Wiadomo że nie wszystko będzie można sprawdzić, ale to już zawsze coś.
Vraith
Świeżak

Postprzez marcin22aa » 18/5/2012, 09:59

No tak chodzi mi tylko o to ze na początek, olej filtr, filtr powietrza, płyn hamulcowy ewentualnie chlodniczy to standard niby nie duże koszta ale pomału się zbiera, jak pisałeś 1 tys w zupełności wystarczy jeżeli się trafi dobry sprzęt naprawdę zadbany opony, napęd, nie licząc paliwa :twisted:
marcin22aa
Świeżak

Postprzez rosiboj » 18/5/2012, 10:04

No wlasnie, nie wszystko sprawdzisz to raz, a dwa to co dzisiaj jest dobre jutro moze sie zepsuc a znajomy napewno nie jest jasnowidzem. Kupujesz motocykl ktory ma pare lat, wiec nie licz na to,ze material sie nie zmeczyl, gumy nie poparcieja itd. Druga sprawa, sprzedajac powiem, tak zmienilem olej na najdrozszy na swiecie, zrobilem zawory, synchro, czyscilem je sratatata ... O ile nie bedzie niewiadomo co sie dzialo, to nie ma szans ,ze na 100% udowodnisz mi, ze nie mowie prawdy. Zawsze bedzie, a to pewnie wina paliwa a to bo stal, itd. Licz jak uwazasz, jak tylko doradzam, zebys sie raczej mile zaskoczyl niz niemilie rozczarowal, twoj ruch.

Jak widac, kazdy kupuje i za chwile sprzedaje, motocykl za 5K byl pewnie w rekach kilku ludzi (chyba, ze kupujesz od pierwszego wlasciciela) i bedzie mial kilka ukrytych histori.
Tysiąc serc jedno bicie one direction ponad życie
rosiboj
Moderator

Postprzez Vraith » 18/5/2012, 10:46

Tak jak napisałeś, możliwe że posiadał (a raczej na pewno) kilku właścicieli. Mi się nie śpieszy z zakupem motocyklu, lepiej poczekać, poszukać i kupić coś co miało mniej więcej 1/2 właścicieli, niż większą ilość. Poszukam jakiegoś motocykla, który ktoś miał przez sporą ilość czasu, bo sprowadzonego motocykla od handlarza nie kupię na pewno.
Vraith
Świeżak

Postprzez piotr_motoland » 18/5/2012, 13:21

Zależy od kogo kupujesz jeżeli w Polsce od 20 letniego amatora to można się zdziwić ,jeżeli od handlarza ,rożnie z tym jest,czasami gość nie zdaje sobie sprawy jakie perelki sprowadził,możliwości jest wiele,motocykl kupuje sie przed sezonem lub po,ceny sa atrakcyjniejsze.Jeżeli chodzi o koszt początkowy 350zl to jak najbardziej,tak jak kolega napisal że 2kola,to chyba że moto spadło z piętra.pozdrawiam.
piotr_motoland
Świeżak

Powrót do Oceny ofert sprzedaży.

Kto przeglÄ…da forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 6 gości

na górê