Jak nowy motocykl na poczÄ…tek?
• Strona 1 z 2 • 1, 2
Jak nowy motocykl na poczÄ…tek?
Witam.
Szukam w miarę nowego lub całkiem nowego motocyklu na początek zaczęcia przygody z motocyklem. Czy znajdę u was pomoc na co mam patrzeć ? Jakie modele są godne uwagi etc. ?
Chętnie porozmawiam z kimś z Krakowa/okolic która mogła by doradzić.
Pozdrawiam
Szukam w miarę nowego lub całkiem nowego motocyklu na początek zaczęcia przygody z motocyklem. Czy znajdę u was pomoc na co mam patrzeć ? Jakie modele są godne uwagi etc. ?
Chętnie porozmawiam z kimś z Krakowa/okolic która mogła by doradzić.
Pozdrawiam
- KondiKrk
- Świeżak
Cieszymy się że szukasz, cieszymy się że chcesz jeździć i cieszymy się że chcesz kupić nowy.
I co z tego jak nie możemy Ci pomóc bo nie dałeś nam takiej możliwości.
Powiedz ile zielonych chcesz na ten cel przeznaczyć i jakie moto Cię interesują (co Ci się podoba).
I co z tego jak nie możemy Ci pomóc bo nie dałeś nam takiej możliwości.
Powiedz ile zielonych chcesz na ten cel przeznaczyć i jakie moto Cię interesują (co Ci się podoba).
,,De gustibus non est disputandum"(łac.)-O gustach się nie dyskutuje.
-
Landryss25 - VIP Åšcigacz.pl
Przepraszam zapomniałem.. Myślę że tak do 25 tysięcy chce się zmieścić.
Niestety to co mi się podoba nie wchodzi w grę jeśli chodzi o dostęp budżetu na pierwszy motocykl i doświadczeniu. (Bardzo mi się podoba Ducati 848)
Niestety to co mi się podoba nie wchodzi w grę jeśli chodzi o dostęp budżetu na pierwszy motocykl i doświadczeniu. (Bardzo mi się podoba Ducati 848)
- KondiKrk
- Świeżak
To napisz jeszcze: jakie masz doświadczenie w jeździe po drogach w ogóle, jakie dośw. na jednośladach, jak chcesz jeździć (miasto/turystyka/ jakiś offroad/ weekendowo/ z plecaczkiem), ile km chcesz przejechać w sezonie, czy odłożyłeś kasę na ciuchy, czy motocykl musi być nowy/świeży, czy nie lepiej kupić starszego sprzęta do nauki, a po sezonie zmienić na coś lepszego?
Yamaha XJ600 -> TDM 900 -> DRZ 400e
-
Kamusial - Bywalec
Jazda samochodem od 3 lat legalnie.(bez prawa jazdy też się trochę przemieszczało) na jednośladzie to sporadycznie tak jak. gs 500 jakaś yamaha enduro no i oczywiście to co na kursie. A jeździć chcę głównie miasto/turystyka. Nie wiem ile chce przejechać km bo nikt tego nie wie.. mogę przejechać tysiąc bo nie będę czuł więzi z motorem a mogę przejechać 8-10 tys. W tych pieniądzach chciałbym kupić odzież motocyklową.
- KondiKrk
- Świeżak
w stosunku do tego co napisałeś:
1. odlicz około 3-4 tyś na kask, odzież i akcesoria (tu warto zainwestować, ponieważ odzieży nie zmienia się co roku).
2. sporadycznie to brzmi dla nas tak jak wcale, więc kup coś używanego (na razie piszę coś, bez podania propozycji), ponieważ od kilku bzdurnych upadków motocykla na początku trudno się uchronić, takich jak złe ustawienie na podpórce kończące się tzw parkingówką, czy zakręt ze zbyt małą prędkością, itp, pamiętaj, że każdy upadek to jakieś szramy na motocyklu.
3. rozejrzyj się w propozycjach do 15-16 tyś. resztę zostaw na obsługę i ewentualne naprawy, jeśli nie wydasz na ewnentualne naprawy i ewntualne lakierowania,, czego szczerze życzę, to zaoszczędzone pieniądze zainwestuj, będziesz mógł za czas jakiś, gdy się rozjeździsz i dojdziesz do wniosku, że to co kupiłeś chcesz sprzedać i kupić coś lepszego, zainwestować w nowsze moto. rozglądając się w tym przedziale cenowym nie stracisz tak na odsprzedaży motocykla w późniejszym czasie.
4.
moja propozycja - gs 500 lub cbf 500/600
w ramach sprawdzonego, zadbanego moto typu gs 500 proponuję porozmawiać z c-boolem z forum
1. odlicz około 3-4 tyś na kask, odzież i akcesoria (tu warto zainwestować, ponieważ odzieży nie zmienia się co roku).
2. sporadycznie to brzmi dla nas tak jak wcale, więc kup coś używanego (na razie piszę coś, bez podania propozycji), ponieważ od kilku bzdurnych upadków motocykla na początku trudno się uchronić, takich jak złe ustawienie na podpórce kończące się tzw parkingówką, czy zakręt ze zbyt małą prędkością, itp, pamiętaj, że każdy upadek to jakieś szramy na motocyklu.
3. rozejrzyj się w propozycjach do 15-16 tyś. resztę zostaw na obsługę i ewentualne naprawy, jeśli nie wydasz na ewnentualne naprawy i ewntualne lakierowania,, czego szczerze życzę, to zaoszczędzone pieniądze zainwestuj, będziesz mógł za czas jakiś, gdy się rozjeździsz i dojdziesz do wniosku, że to co kupiłeś chcesz sprzedać i kupić coś lepszego, zainwestować w nowsze moto. rozglądając się w tym przedziale cenowym nie stracisz tak na odsprzedaży motocykla w późniejszym czasie.
4.
A jeździć chcę głównie miasto/turystyka.
moja propozycja - gs 500 lub cbf 500/600
w ramach sprawdzonego, zadbanego moto typu gs 500 proponuję porozmawiać z c-boolem z forum
(...) Jeżeli w CV napiszesz "2012-2014: sommelier - freelancer" to nikt się nie domyśli, że dwa lata chlałeś z rozpaczy po utracie poprzedniej pracy.
-
madcap - Administrator
ja proponuje horneta na poczatek bo bardzo poreczny a i mocy nie brakuje.
tutaj wrzucam link gdzie teraz sie pojawily hondy w dobrej cenie:
http://otomoto.pl/index.php?sect=edit&id=M1867444
jak cos innego szukasz to tez tam pewnie znajdziesz wystarczy telefon wykonac.
tutaj wrzucam link gdzie teraz sie pojawily hondy w dobrej cenie:
http://otomoto.pl/index.php?sect=edit&id=M1867444
jak cos innego szukasz to tez tam pewnie znajdziesz wystarczy telefon wykonac.
- woziu
- Świeżak
Witka, może spodoba Ci się taka Kawa...
http://www.allegro.pl/item1011432961_ka ... _cena.html
...na miasto idealna, na trasę także, pod warunkiem, że nie będziesz chciał brać namiotów, karimat i butli z gazem
Tak poważnie to Ty masz Hajs, więc Ty decydujesz czy nowy, czy używkę
Też doradzałbym Ci używkę na początek a nowy jak już na prawdę będziesz wiedział czego chcesz od motocykla.
Jest kilka szkół wyboru pierwszego moto:
1. szkoła rozsądku- wybierasz jakąś 500cc z ok 50 rumakami, która MAX po sezonie się nudzi
2. szkoła kompromisu- kupujesz prawdziwego nakeda z ok 100 rumaków, masz moto ładne, które starczy na dłużej, ale jak za szybko zaczniesz przeginać to skopie Ci tyłek
3. szkoła przetrwania - kupujesz R1 (itp) masz jedwabisty sprzęt, można się pochwalić kolegom i tym bardziej dziewczynom, ale wyglądasz nim co najmniej śmiesznie, odbywając swoje pierwsze w życiu jazdy, strach jest ogromny a pokusa odkręcenia na prostej jeszcze więkasza, ryzyko kalectwa także...
Pozdro
http://www.allegro.pl/item1011432961_ka ... _cena.html
...na miasto idealna, na trasę także, pod warunkiem, że nie będziesz chciał brać namiotów, karimat i butli z gazem

Tak poważnie to Ty masz Hajs, więc Ty decydujesz czy nowy, czy używkę

Jest kilka szkół wyboru pierwszego moto:
1. szkoła rozsądku- wybierasz jakąś 500cc z ok 50 rumakami, która MAX po sezonie się nudzi
2. szkoła kompromisu- kupujesz prawdziwego nakeda z ok 100 rumaków, masz moto ładne, które starczy na dłużej, ale jak za szybko zaczniesz przeginać to skopie Ci tyłek

3. szkoła przetrwania - kupujesz R1 (itp) masz jedwabisty sprzęt, można się pochwalić kolegom i tym bardziej dziewczynom, ale wyglądasz nim co najmniej śmiesznie, odbywając swoje pierwsze w życiu jazdy, strach jest ogromny a pokusa odkręcenia na prostej jeszcze więkasza, ryzyko kalectwa także...
Pozdro
- Muszka
- Świeżak
Obejrzyj stronkÄ™ ride to live, przeczytaj post falconiforme: viewtopic.php?p=209115#209115
i głęboko się przed sobą zastanów, czy warto realizować motocyklowe marzenie, o ile nie jesteś pewien już teraz. To na ogół studzi emocje, a przynajmniej ogranicza zapędy z mocą.
Ja jestem wyznawcą szkoły nr 1. Z tym, że w nowszych motocyklach ciężko o taki z 50 KM. Są jednak motocykle które delikatnie obchodzą się z właścicielem: CBF500/600, Gladius, ER6f lub Versys, może XJ6, ewentualnie ducati 620. Uważam, że motocykle te oferują dużo i nie powinny się znudzić po sezonie.
Druga opcja, to za mniejszą kasę wziąć sprzęt pokroju CB500, XJ600, GPZ500, GS500, CBF500, Bandit 400, którego nie będzie Ci szkoda przy chociażby parkingówkach, a po sezonie zmienić na coś z 80-100 KM jeżeli będziesz czuł taką potrzebę.
Trzecia możliwość to nowsza 250tka.
i głęboko się przed sobą zastanów, czy warto realizować motocyklowe marzenie, o ile nie jesteś pewien już teraz. To na ogół studzi emocje, a przynajmniej ogranicza zapędy z mocą.
Ja jestem wyznawcą szkoły nr 1. Z tym, że w nowszych motocyklach ciężko o taki z 50 KM. Są jednak motocykle które delikatnie obchodzą się z właścicielem: CBF500/600, Gladius, ER6f lub Versys, może XJ6, ewentualnie ducati 620. Uważam, że motocykle te oferują dużo i nie powinny się znudzić po sezonie.
Druga opcja, to za mniejszą kasę wziąć sprzęt pokroju CB500, XJ600, GPZ500, GS500, CBF500, Bandit 400, którego nie będzie Ci szkoda przy chociażby parkingówkach, a po sezonie zmienić na coś z 80-100 KM jeżeli będziesz czuł taką potrzebę.
Trzecia możliwość to nowsza 250tka.
Yamaha XJ600 -> TDM 900 -> DRZ 400e
-
Kamusial - Bywalec
Dziękuje za odpowiedzi w tym temacie.
Mam takie pytanie. Czy jakiś model Ducati np monster 600-620 jest do opanowania na początek przygody ? Pisze tak z ciekawości bo wczoraj widziałem grupkę osób którzy gdzieś okolo 6/7 osób czmychali sobie po Krakowie właśnie paroma modelami Ducati.
Ktoś może wie coś o tej grupce ?
Mam takie pytanie. Czy jakiś model Ducati np monster 600-620 jest do opanowania na początek przygody ? Pisze tak z ciekawości bo wczoraj widziałem grupkę osób którzy gdzieś okolo 6/7 osób czmychali sobie po Krakowie właśnie paroma modelami Ducati.
Ktoś może wie coś o tej grupce ?
- KondiKrk
- Świeżak
Nadaje siÄ™, obadaj tego http://www.allegro.pl/item989565322_duc ... _5_xj.html
Landryss25 może Ci co nieco o nim powiedzieć
Landryss25 może Ci co nieco o nim powiedzieć

GS500F --> SV650S --> Bandit 600N --> XV535 Virago
-
C-bool - Mieszkaniec forum
Heh jestem dokładnie tego samego wzrostu
Mój brat 186cm i ok 85kg wagi.
Jeździmy tym Monsterem od 2 lat i żaden z nas nigdy na pozycję za kierownicą nie narzekał. Moto dzięki swojej filigranowości jest zwinne i łatwe w prowadzeniu nawet dla początkujących. Mimo tego że jest małe osoby dość wysokie nie odczuwają dyskomfortu.
Jak chcesz wiedzieć więcej pisz na PW lub GG.

Mój brat 186cm i ok 85kg wagi.
Jeździmy tym Monsterem od 2 lat i żaden z nas nigdy na pozycję za kierownicą nie narzekał. Moto dzięki swojej filigranowości jest zwinne i łatwe w prowadzeniu nawet dla początkujących. Mimo tego że jest małe osoby dość wysokie nie odczuwają dyskomfortu.
Jak chcesz wiedzieć więcej pisz na PW lub GG.
,,De gustibus non est disputandum"(łac.)-O gustach się nie dyskutuje.
-
Landryss25 - VIP Åšcigacz.pl
A czy możecie doradzić jakiś motor dla laika. Z motorem miałem styczność tylko na kursie. Na co dzień nie miałem możliwości pojeździć. Prawa jazdy na samochód nie mam, ale jeździć umiem
Mam 172 cm wzrostu i 80 kg wagi. Cena motoru to tak do 30 tys. Potrzebny do jazdy po mieście. Myślę, że to będzie coś z tego co już proponowaliście koledze, ale chciałbym się jeszcze upewnić. Z góry dziękuję za pomoc.

Przeczytaj mój horoskop skorpion (otwórz link) lub wejdź na stronę i sprawdź dla swojego znaku zodiaku.
- Jakub43
- Świeżak
• Strona 1 z 2 • 1, 2
Powrót do Oceny ofert sprzedaży.
Kto przeglÄ…da forum
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 8 gości