olej do amortyzatorów
• Strona 1 z 1
olej do amortyzatorów
Witam was. Mam do was takie pytanie czy mogę zmieszać dwa oleje do amortyzatorów, tylko ze jeden to castrol 10w syntetyk a drugi to agip 15w i to najprawdopodobniej mineralny.
Powiedzcie mi jaka jest różnica miedzy olejem mineralnym a syntetycznym?
Powiedzcie mi jaka jest różnica miedzy olejem mineralnym a syntetycznym?
- art20
- Świeżak
do amorków zmieszać można aczkolwiek lepiej zalać jednolity olej. jakie są róznice ? w produkcji. mineralny jest robiony z ropy. syntetyk z estrów. jeżeli o to ci chodzi
KTM 300 EXC
Yamaha FZ6
GasGas TXT 250
Częsci do motocykli, serwis, tuning.. PW
Yamaha FZ6
GasGas TXT 250
-
henio12323 - Moderator
LEPIEJ NIE! ponieważ jak zmieszasz mineralny z syntetykiem to sie z nich może zrobić taka "galareta" i wtedy jest nie fajnie ale nie wszystkie oleje tak reagują (tylko niektóre)
- marciniaczek
- Świeżak
dokładnie. ale to na opakowaniu masz napisane czy wolno mieszac., mozesz próbke tez zrobic. zmieszac troche tego i tego wymieszac i zobaczysz czy sie kluski nie porobią ale to rzadki przypadek ;P
KTM 300 EXC
Yamaha FZ6
GasGas TXT 250
Yamaha FZ6
GasGas TXT 250
-
henio12323 - Moderator
No nic, najwyżej zaleje w całości tego 10w , ale to jest xt-ek wiec będzie miękko.Dotychczas miałem zalanego tego 15w ale w chłodniejsze dni to zęby można było stracić na dołkach,a i w ciepłe dni było troszkę za miękko.
- art20
- Świeżak
mi w serwisie nie mieli jak sprzedac 1.2 litra tego samego oleju to do silkolene dolali 0.2 agipa i nic sie nie działo. oba sytnetyki i wszystko jest idealnie
KTM 300 EXC
Yamaha FZ6
GasGas TXT 250
Yamaha FZ6
GasGas TXT 250
-
henio12323 - Moderator
jeśłi zmieszasz ten sam typ oleju z tym samym wskaźnikiem (choć różnych firm) to nie ma wielkiej tragedii
np synetyk z syntetykiem
mieszanie różnych typów (np. sntetyk i półsyntetyk) grozi zważeniem
np synetyk z syntetykiem
mieszanie różnych typów (np. sntetyk i półsyntetyk) grozi zważeniem
(...) Jeżeli w CV napiszesz "2012-2014: sommelier - freelancer" to nikt się nie domyśli, że dwa lata chlałeś z rozpaczy po utracie poprzedniej pracy.
-
madcap - Administrator
nie wyjdzie półsyntetyk a bliżej nieokreślone coś. Choć możę wyglądać jak olej ale nie musi miec jego właściwości. Dlaczego? Bo olej połsyntetyczny to olej na bazie destylacji ropy naftowej tak samo jak mineralny z tą różnicą, że zawiera dodatki stabilizujące i uszlachetniające. Olej syntetyczny jest wytwarzany całkowicie od podstaw - z estrów. Wyjdzie zatem mieszanina estrów i oleju mineralnego. Teorytycznie można mieszać oleje miedzy sobą ale to zależy od tego czy producent dopuścił taką możliwość. w 95% nic sie nie stanie ale w 5% bedzie syf pozorna oszczednośc 20zł
http://www.tinyurl.pl?PlJBVNPo PrzeglÄ…d Twojego moto w P-N!
-
Przemo_rene - VIP Åšcigacz.pl
• Strona 1 z 1
Kto przeglÄ…da forum
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość