Opony - dolacz swoja opinie/zapytanie na temat firmy, modelu
Witam.Panowie czy ktoś już jeździł na oponach Metzeler Sportek M1 lub Michelin Pilot Road 2?Chodzi mi o rozmiar 120/70/17 i 160/60/17 do motocykla Suzuki Bandit 650 N.Które kupić?Nie jeżdzę agresywnie i sportowo.W większości przemieszczam się po mieście.Zależy mi na oponach trwałych tak aby zrobić na nich około 12-15 tyś kilometrów.Czy jest to możliwe na jednym komplecie?Dzięki za odpowiedż
ognisty podmuch
Suzuki Bandit 650 N , Yamaha FZ1,aktualnie Suzuki B-King
Suzuki Bandit 650 N , Yamaha FZ1,aktualnie Suzuki B-King
- Backdraft
- Świeżak
Hmm... ja mam pilot roada 1'kę w moim szerszeniu i po 20 kkm jeszcze środek nie zszedł do TWI a motorem jeżdże nie tylko do kościoła zauważyłem że od czasu jak zacząłem go stawiać to trochę szybciej chyba oponka schodzi.
Więc na pewno dużo zależy od tego jak jeździsz i gdzie ... czy to jakieś bardziej kręte tereny czy same proste itd itp. ale pilot road 2 powinien dać radę ... jest trochę śliski środkiem, ale boki dość dobrze trzymają choć ktoś kiedyś określił mój zestaw
przód Macadam 100 120/80/16 tył pilot road 180/55/17 jako kaskaderski ... ale to chyba była mocna przesada
Więc na pewno dużo zależy od tego jak jeździsz i gdzie ... czy to jakieś bardziej kręte tereny czy same proste itd itp. ale pilot road 2 powinien dać radę ... jest trochę śliski środkiem, ale boki dość dobrze trzymają choć ktoś kiedyś określił mój zestaw
przód Macadam 100 120/80/16 tył pilot road 180/55/17 jako kaskaderski ... ale to chyba była mocna przesada
KuRcZaK
- Kurczak
- Świeżak
Mam mozliwosc kupienia prawie nowych oponek Bridgestone BT45, oczywiscie rozmiary dla mojej Suzy. Jezdzi ktos z Was na takich?
Wolaja za nie jakies 270-300pln i sadze ze to dosc tanio jak za komplet.
Warto???
Warto???
GS 500E '93 --> VFR 800 '00
-
Kris2k - VIP Åšcigacz.pl
Kris2k napisał(a):Mam mozliwosc kupienia prawie nowych oponek Bridgestone BT45, oczywiscie rozmiary dla mojej Suzy. Jezdzi ktos z Was na takich?
Warto???
Niewarto!! To drewnianie opony. Jeżdżę na takich GSem i szczerze mówiąc po przesiadce z chińskiej L-ki byłem zszokowany jak szybko przód zaczyna tracić przyczepność przy hamowaniu. 270-300 za komplet? Hm to tanio ale na nich dobrze nie pojeździsz. Poszukaj lepiej czegoś innego. Ja też muszę wymienić gumy. Zdecyduję się chyba na Pirelli Sport Demon. Tylko jak z trwałością tych pirelek? 10-12 tys.km przejadą? Pozdrawiam
-
Inku - Bywalec
TOROWIEC : widzę że jeździłeś i na D208 i na D209
obecnie na tyle mam już slicka prawie ;
Sportmax Qualifier D209J
nic o nich znaleźć nie mogę w sieci :
http://www.google.pl/search?hl=pl&q=dun ... Szukaj&lr=
11.06 zmieniam ten tył - pomimo że slick - nie mam problemów na suchym asfalcie w mieście - a w deszcz raczej się nie wybieram - jak mnie dorwie - zwalniam znacznie i też problemów nie miałem.
powiedz proszę bo polecono mi w serwisie YAMAHY D208 - jakie jest porównanie i Twoje odczucie jeżeli chodzi o różnice D209 a D208 - ja mam świadomość że sprzedaje się to, co sprzedawca chce sprzedać. A tągumę zmieniam z przyzwoitości - poprzedni właściciel ostro ją traktował stąd kształt zjechania jest od przyspieszeń na prostych mega dziwny.
Moto : YZF 1000 R Thunder Ace 150KM/235KG
coś na miasto 80-200km/h ( paro km proste nawierzchnie z dobrym asfaltem + lekkie łuki - obwodnice miasta co 2-4km światła - nie pcham się w korkach, a jeżeli juz to tam jestem mega grzeczny )
Cez.
ps.najechętniej kupiłbym taką samo D209 - gumka megamięciutka, próbowałem ją skłonic do uślizgu np tylny hebel na mokrym, i po mimo braku prawie bieżnika odprowadzającego wodę - żeby się uśliznęła - trzeba się mega starać - tzn zrobić to kompletnie bez wyczucia.
obecnie na tyle mam już slicka prawie ;
Sportmax Qualifier D209J
nic o nich znaleźć nie mogę w sieci :
http://www.google.pl/search?hl=pl&q=dun ... Szukaj&lr=
11.06 zmieniam ten tył - pomimo że slick - nie mam problemów na suchym asfalcie w mieście - a w deszcz raczej się nie wybieram - jak mnie dorwie - zwalniam znacznie i też problemów nie miałem.
powiedz proszę bo polecono mi w serwisie YAMAHY D208 - jakie jest porównanie i Twoje odczucie jeżeli chodzi o różnice D209 a D208 - ja mam świadomość że sprzedaje się to, co sprzedawca chce sprzedać. A tągumę zmieniam z przyzwoitości - poprzedni właściciel ostro ją traktował stąd kształt zjechania jest od przyspieszeń na prostych mega dziwny.
Moto : YZF 1000 R Thunder Ace 150KM/235KG
coś na miasto 80-200km/h ( paro km proste nawierzchnie z dobrym asfaltem + lekkie łuki - obwodnice miasta co 2-4km światła - nie pcham się w korkach, a jeżeli juz to tam jestem mega grzeczny )
Cez.
ps.najechętniej kupiłbym taką samo D209 - gumka megamięciutka, próbowałem ją skłonic do uślizgu np tylny hebel na mokrym, i po mimo braku prawie bieżnika odprowadzającego wodę - żeby się uśliznęła - trzeba się mega starać - tzn zrobić to kompletnie bez wyczucia.
-
cezare - VIP Åšcigacz.pl
Witaj Cezare.
Roznice miedzy tymi gumami sa minimalne.Mialem wrazenie ze D209 troche szybciej sie nagrzewaja i sa troche trwalsze .Przyczepnosc jesli jest lepsza to minimalnie ,podobnie prowadzenie .Genaralnie gumy lepsze od D208 ale niewiele, to bardzo podobny solidny poziom
Roznice miedzy tymi gumami sa minimalne.Mialem wrazenie ze D209 troche szybciej sie nagrzewaja i sa troche trwalsze .Przyczepnosc jesli jest lepsza to minimalnie ,podobnie prowadzenie .Genaralnie gumy lepsze od D208 ale niewiele, to bardzo podobny solidny poziom
- torowiec
- Świeżak
ok. będę więc cisnął o D209 - jeżeli mają, dobre opinie słyszałem też o Metzlerach - ale za krótko ma 2oo żeby poeksperymentować ;/
Cez.
Dziękuję Torowiec !
11.06 to juz poniedziałek
! 
Cez.
Dziękuję Torowiec !
11.06 to juz poniedziałek

-
cezare - VIP Åšcigacz.pl
mam pytanko... co byscie polecali do aprilii rs 250?? rozmiary gum to 110/70 i 150/60 R17.... po torze raczej nie bede mial okazji smigac (a szkoda) ale zalezaloby mi na dobrym prowadzeniu w winklach... myslalem nad pirelli diablo
http://opony.motoskansen.pl/opony/motoc ... ,5,i2.html
za komplet chca 850zl... tylko pytanie ile one wytrzymaja?? i czy przod nie zejdzie rownie szybko co tyl (ostatnio w motocyklu byl test gum i pisali o jednych metzelerach ze przod idzie tak samo szybko jak tyl).... ewentualnie co byscie polecali do tego moto?? moze jakies metzelery?? dunlopy??
za komplet chca 850zl... tylko pytanie ile one wytrzymaja?? i czy przod nie zejdzie rownie szybko co tyl (ostatnio w motocyklu byl test gum i pisali o jednych metzelerach ze przod idzie tak samo szybko jak tyl).... ewentualnie co byscie polecali do tego moto?? moze jakies metzelery?? dunlopy??
-
kravec - Administrator
Planuje wymiane opon na Metzeler Racetec M3. Może ktoś miał i jest w stanie powiedzieć ile na nich przejechał? Teraz mam jakieś Dunlopy i zrobiłem 7,5 tys. km i juz sie prawie skonczyly, wiec to troche mało
Ktoś wie czym się różnią Metzeler Sportec M3 i Metzeler Sportec M3 C ??

-
hefron - VIP Åšcigacz.pl
hefron napisał(a):Planuje wymiane opon na Metzeler Racetec M3. Może ktoś miał i jest w stanie powiedzieć ile na nich przejechał? Teraz mam jakieś Dunlopy i zrobiłem 7,5 tys. km i juz sie prawie skonczyly, wiec to troche mało
Od kiedy ty masz dunlopy?
Ostatnio miałeś pilot power.
Ja na takich zrobiłem niecałe 6k i uważam że to bardzo dobry wynik.
Na racetec może uda się zrobić połowę tego, a sportec teoretycznie powinien wytrzymać troszeczkę dłużej.
http://www.bikepics.com/members/cichy929/ | SMR450/YZ125
-
cichy - VIP Åšcigacz.pl
Racetec to typowo torowe gumy sÄ….
Dolicz sobie to, że twój motocykl generuje nie mały moment obrotowy.
Dolicz sobie to, że twój motocykl generuje nie mały moment obrotowy.
-
cichy - VIP Åšcigacz.pl
Torowych oponek to ja nie potrzebuje, raczej bardziej uniwersalne dostosowane do motocykla. Czasem na tor bym chcial sie wybrac, ale tez czesto się zdarza jeździć w ulewie. Wiem, że jeśli coś jest do wszystkiego to jest do niczego, ale na jakieś kompromisy trzeba przystać. Ostatnio dużo się zmienia na rynku opon i przeczytanie całego wątku szczerze mówiąc nic mi nie pomogło. Troche strzelam z tymi Metzlerami. Może inne byłyby lepsze, nie wiem.
-
hefron - VIP Åšcigacz.pl
-
cichy - VIP Åšcigacz.pl
Ja ostatnio u siebie miałem Metzeler Sportec M-1. IMHO super oponki. Fajnie trzymają nawet słabo rozgrzane. Pewnie się na nich czujesz. Co do trwałości to jakieś 6-7 tys. na tyle, przy średnio ostrej jeździe. Tył mi się właśnie skończył i znowu je zamówiłem. Na przedzie pozostało mi ich jeszcze ok. 40-50%.
Ciekaw jestem czy ktoś miał doczynienia z modelem M-3 w porównaniu do M-1? Jak się zużywają itd.?
Ciekaw jestem czy ktoś miał doczynienia z modelem M-3 w porównaniu do M-1? Jak się zużywają itd.?
-najpierw DR 600
-potem GPZ 500
-potem CBR 900RR SC33
-teraz GSX R1000 K3 i Varadero 1000 XL
-potem GPZ 500
-potem CBR 900RR SC33
-teraz GSX R1000 K3 i Varadero 1000 XL
- Baboon
- Świeżak
Ja teraz mam M3, ale porównania nie mam.
Miałem kiedyś M1 z tym, że na CBR600F3 więc trochę wolniej je zużywała, myślę, że przebiegi będą na podobnym poziomie.
Miałem kiedyś M1 z tym, że na CBR600F3 więc trochę wolniej je zużywała, myślę, że przebiegi będą na podobnym poziomie.
-
cichy - VIP Åšcigacz.pl
Lovtza napisał(a):Zapodaj sobie komplet Pirelli Dragon albo Metzelery Sportec M3. Tylko bądz świadomy, ze to grozi lekkim szokiem na plus
Witam,
...a właśnie - nikt nic nie wspomina o Dragon'ach, szkoda bo ciekaw jestem innych opinii i - co za tym idzie, własnego wyczucia.
Jeżdżę FMX 650 na "fabrycznym" zestawie Dragonów (120 i 150 na 50), teraz jest super, natomiast musiały się nieco "rozjeździć" żebym czuł się tak fajnie i komfortowo jak teraz, bo początki były "nerwowe"

Szczerze polecam, sÄ… warte swojej ceny!
D675, TT600, RSV1000R, WSK
-
TomJonez - Świeżak
Kto przeglÄ…da forum
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 2 gości