Zobacz wątek - Kurtka czy zbroja
NAS Analytics TAG

Kurtka czy zbroja

Jakie rękawice, kask, gmole?
_________

Kurtka czy zbroja

Postprzez Grzybek1595 » 6/7/2013, 00:10

Siema, mogę o baardzo okazyjnej cenie kupić taką zbroję:
http://www.revzilla.com/product/alpines ... n-jacket-1

Pytanie tylko, czy można w niej latać zamiast kurtki i czuć się bezpiecznie? Czy na jesień wystarczy założyć ją pod zwykłą kurtkę, czy mimo wszystko zakłada się to pod kurtkę motocyklową?

Bo jak mam kupować to albo zbroję albo kurtkę dlatego pytam :)
Grzybek1595
Świeżak

Postprzez cekaj_no » 6/7/2013, 02:42

Do miasta pewnie wystarczy, żeby używać bez zakładania kurtki. Natomiast w trasie, przy wiekszych prędkosciach w razie gleby to raczej nie spełni swojego zadania. Ochraniacze trzymaja się na siatce ktora sie przetrze w ciagu sekund i watpie aby zostaly tam gdzie powinny. Tak więc o ile jeżdzisz w mieście w miare przepisowo to ok, ale nic wiecej. Chyba, że offroad. Mam podobny wynalazek i pomimo ze to siatka to strasznie w tym goraco w miejscu ochraniaczy, wiec zakładam to tylko w dluzszą trasę pod kurtkę tekstylną, pod skorzana robi sie dla mnie za sztywno i malo komfortowo.
cekaj_no
Świeżak

Postprzez alxbox » 6/7/2013, 09:01

kurtka z protektorami wygodniejsza i bardziej uniwersalna. zbroja bezpieczniejsza ( rozbudowany system protektorów) ale mniej praktyczna i raczej mnie wygodna. dodatkowo do zbroi i tak wypadało by mieć jakąś kurtkę z trudno ścieralnej tkaniny, bo przy ewentualnie szlifie siatka zbroi podrze się i te wszystkie protektory są na nic.
alxbox
Świeżak

Postprzez bober3 » 6/7/2013, 10:14

Z tymi bardzo okazyjnie to ja bym uważał, bo można trafić na podróbkę :)
Jeżeli masz do wyboru albo kurtkę albo buzer to weź kurtkę, bardziej uniwersalne. Swoją drogą w taką pogodę jak dziś to nawet w zbroi się spocisz.
<a href="http://tiny.pl/hv4l3">RADIOACTIVE</a>
bober3
Świeżak

Postprzez AMRacing_pl » 8/7/2013, 18:32

Moim zdaniem kurtka będzie zdecydowanie lepsza,tym bardziej na lato,pod warunkiem oczywiście zakupu dobrej jakości kurtki,solidnej firmy,a to sporo kosztuje i musisz się z tym liczyć. Taniej z pewnością będzie szukać w dobrych i godnych zaufania sklepach internetowych.
AMRacing_pl
Świeżak

Postprzez leff » 9/7/2013, 14:22

kurtka, przy zbroi boli nawet uderzenie wiekszego owada, pomjajac, ze pod zbroja nawet zwykla koszulka sie koszmarnie gniecie no i zbroja nie ma nawet jednej kieszeni
Twoj podpis jest za dlugi
leff
ZlyCzlowiek

Postprzez Nal » 11/7/2013, 14:26

Kurtka, zdecydowanie bardziej uniwersalna przy starcie i końcu sezonu oraz przy dłuższych wyprawach.
<a href="http://szkolnis.pl">szkolnis.pl</a>
Nal
Świeżak

Postprzez kravec » 14/7/2013, 16:56

Zbroja daje radę w mieście. Siatka akurat jest w miejscach gdzie przy glebie nie ma styku z asfaltem więc z tym przecieraniem bym tak nie przesadzał. Jednak jest to tak jakby dodatek. Jeśli masz wybór zbroja/kurtka to 100% kurtka (najlepiej tekstyl z wentylacją). W zbroi latałem po mieście z 3 sezony- koszulka-zbroja-koszulka, lub koszulka-zbroja-bluza. W upały i tak grzeje. CO do samej zbrojki- ten model akurat rewelacyjny nie jest. lepiej szukać czegoś z asymetrycznym zapięciem.
kravec
Administrator

Powrót do Akcesoria motocyklowe