Dobór kasku pomocy
• Strona 1 z 1
Dobór kasku pomocy
Witam. Mam problem. Oglądałem w sklepie kaski, i praktycznie zdecydowałem się na upatrzony i doradzany od dłuższego czasu model. Na stanie jednak w sklepie jest tylko model o rozmiarze M. Wydaje się, że pasuje bardzo dobrze, lecz nie mam porównania, bo nie mają rozmiaru S. Jest tylko M w różnych malowaniach. Na dodatek jest na niego świetna promocja, lecz to nie najważniejsze. Nie wiem co zrobić, szukałem po innych sklepach, nie ma S tego modelu. Mierzyłem S modelu innego, ale tej marki, odniosłem wrażenie, że jest bardzo ciasno. No i pytanie, czy kask musi być bardzo ciasny? Ta M-ka byla jakby w sam raz, policzki tak leżały że były ściśnięte aż tak ze mogłbyym jakby je 'podryźć od środka', machając głową nie czułęm by uciekał,ale trzymając i ruszając rekoma czuc lekkie ruchy ze da sie cos ruszyc,. Sklepowy powiedział, że tak ma być. W S-ce było bardzo ciasno, ciężko było go włożyć, ale włożyłem. Tutaj natomiast leżał na głowie jak hmm.. po prostu zero ruchu na boki przy ruszaniu rękoma kasku , sztywno mocno, az cos w ucho uwieralo. Jak to jest z tym?
- spik3r
- Świeżak
O takie coś znalazłem --> Jak dobrać kask? - Motosapiens.pl (otwórz link). Może Ci pomoże.
MT-07
-
Marsjanin - Bywalec
najgorsze ze nawet w internecie nie znalazlem tego modelu S. W ogole jakos na alledrogo nawet nie ma tego kasku w duzych ilosciach. Mowie o kasku Scorpion exo-700 . Moze znacie inne sklepy internetowe by w razie czego dorwac inny rozmiar?
- spik3r
- Świeżak
Też mam kask scorpiona tylko, że exo-450 i nie mogę narzekać. Bardzo dobrze wyciszony oraz idealnie pasuje jak na mnie, no i jeszcze ta pompka, naprawde przydatny bajer. Nie wiem jak by się zachował przy wypadku, ale w urzytkowaniu dobry. Jedyna wada to ciężar.
- 08Lukasz09
- Świeżak
Powiem tak. Miałem ten sam problem: głowa 58,5 cm czyli między M a L, i byłem dzisiaj cały okres otwarcia sklepu przymierzając kaski właśnie tych rozmiarów. Przymierzałem różne marki ale głównie shoei.
Spostrzeżenia są takie:
-nie wzorujcie się na tych filmikach z YT. Reguły są dobre, ale kasku nie da się na głowie unieruchomić, zawsze z większą lub mniejszą siłą będzie się go dało w którymś kierunku poruszyć (jakby tak nie było to kasku nie dałoby się zdjąć).
-większość radzi mniejszy rozmiar w takim przypadku, ale koniecznie posiedź w takim rozmiarze przynajmniej 30 min, Ja na początku jak włożyłem M-kę, to zdawało się że jest ok, cisnęło lekko nad uszami, ale myślę, posiedzę jeszcze. No i posiedziałem 40 min, i już po 25-ciu zaczęło boleć, po następnych 5-ciu ból był już piekący, ale siedziałem jeszcze. I NIE, kask na tyle się NIE DOPASUJE sam do głowy, eps się NIE wygniecie sam z siebie. A głowa jeszcze do tej pory mnie napierdziela w tych miejscach.
-Testowałem różne modele shoeia i w każdym tak samo, M za ciasny (ucisk nad uszami), L ok. Wychodzi na to, że moja głowa jest za szeroka w stosunku do długości. Bo w L-ce jak się uprę to mogę palce między kask a czoło włożyć.
-Spróbujcie z różnymi rozmiarami wkładek policzkowych, jeżeli dany producent takowe oferuje. Jest różnica. Niestety podczas zakupu dostajemy standardowe wkładki i nie można ich wymienić na inne, można sobie inne dokupić za osobną opłatą.
I na koniec, nie wiem jak wam, ale dla mnie nie ma porównania do shoei, w innych a to uszy podwinięte, a to brak miejsca na brodę lub nos, a to mało uszu nie urwie przy ściąganiu (mimo, że kask niby dopasowany), a w shoeiu nic takiego nie ma miejsca.
Pozdrawiam i mam nadzieję, że moje spostrzeżenia się komuś na coś przydadzą.
Spostrzeżenia są takie:
-nie wzorujcie się na tych filmikach z YT. Reguły są dobre, ale kasku nie da się na głowie unieruchomić, zawsze z większą lub mniejszą siłą będzie się go dało w którymś kierunku poruszyć (jakby tak nie było to kasku nie dałoby się zdjąć).
-większość radzi mniejszy rozmiar w takim przypadku, ale koniecznie posiedź w takim rozmiarze przynajmniej 30 min, Ja na początku jak włożyłem M-kę, to zdawało się że jest ok, cisnęło lekko nad uszami, ale myślę, posiedzę jeszcze. No i posiedziałem 40 min, i już po 25-ciu zaczęło boleć, po następnych 5-ciu ból był już piekący, ale siedziałem jeszcze. I NIE, kask na tyle się NIE DOPASUJE sam do głowy, eps się NIE wygniecie sam z siebie. A głowa jeszcze do tej pory mnie napierdziela w tych miejscach.
-Testowałem różne modele shoeia i w każdym tak samo, M za ciasny (ucisk nad uszami), L ok. Wychodzi na to, że moja głowa jest za szeroka w stosunku do długości. Bo w L-ce jak się uprę to mogę palce między kask a czoło włożyć.
-Spróbujcie z różnymi rozmiarami wkładek policzkowych, jeżeli dany producent takowe oferuje. Jest różnica. Niestety podczas zakupu dostajemy standardowe wkładki i nie można ich wymienić na inne, można sobie inne dokupić za osobną opłatą.
I na koniec, nie wiem jak wam, ale dla mnie nie ma porównania do shoei, w innych a to uszy podwinięte, a to brak miejsca na brodę lub nos, a to mało uszu nie urwie przy ściąganiu (mimo, że kask niby dopasowany), a w shoeiu nic takiego nie ma miejsca.
Pozdrawiam i mam nadzieję, że moje spostrzeżenia się komuś na coś przydadzą.
- PawełCBR
- Świeżak
• Strona 1 z 1
Powrót do Akcesoria motocyklowe
Kto przeglÄ…da forum
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 5 gości