Zobacz wÄ…tek - Pierwszy kombiak.
NAS Analytics TAG

Pierwszy kombiak.

Jakie rękawice, kask, gmole?
_________

Pierwszy kombiak.

Postprzez Archer » 30/1/2013, 23:59

Witam serdecznie!

Jestem nowy na forum, lecz nie nowy na motocyklu. Do tej pory jeździłem w tekstylnej kurtce i spodniach, lecz zamierzam sobie kupić na nadchodzące 19 urodziny kombinezon skórzany.

Niedawno byłem z ciekawości w inter motors i rzucił mi się w oczy pewien kombiak niestety dość drogi, z ciekawości przymierzyłem, i powiem wam, że było mi w nim bardzo wygodnie. Wszystko dopasowane, w pozycji na motocyklu również idealnie pasuje, oto on :

http://intermotors.pl/product-pol-5581- ... bialy.html

Wiem, że przepłacę w tym przypadku bo firma etc. etc. Bardziej pytałbym o protektory zwłaszcza zewnętrzne. Bo upatrzyłem sporo tańszego, Tschula z tytanowymi protektorami zewnętrznymi

http://allegro.pl/tschul-780-titanium-s ... 73765.html

I teraz tak, jest jakaś wielka różnica w tych protektorach? Znając moje szczęście zaliczę parę szlifów, a wolałbym nie ucierpieć za bardzo. Jak bardzo różnią się protektory tytanowe od zwykłych? Może są inne istotne różnice?

Alpinestars mi pasuje ze względu na to, że mam już buty alpine i rękawice jeśli chodzi o motocykl, a poza tym dostałem też parę ciuchów od tej firmy. Wiem wiem lans, że wszystko od alpinestars itd, ale nie o to tu chodzi.

A może szukać jakiegoś innego kombiaka? Jeżdżę na SV 650S w tym sezonie chciałbym zrobić kolejne 8k kilometrów, a na następny chciałbym się już na CBRkę przesiąść.

Pozdrawiam!
Archer
Świeżak

Postprzez relakzstyle » 31/1/2013, 12:32

Poszukaj dobrze... Ja kupilem w IM alpine Sg-1 za 1100,00 zł czyli taniej niz tschula. Akurat jesli chodzi o model 737 mierzylem i to co moge powiedziec ze byl super, ladnie lezal i sprawial wrazenie solidnego. Mimo to ja jestem snobem i poszukalbym w wyprzedazy albo alpine albo arlen ness berik ? Stosunkowo tanie mozna wyrwac za niecale 2k. Tschula nie skreslam bo moim zdaniem z ta kase to robia najlepsze kombi ale nie wiadomo jak z protektorami , bo to ze sa twarde OK ale jakie maja wartosci tlumienia?
relakzstyle
Świeżak

Postprzez Kaai » 31/1/2013, 13:13

a ja mam co do oryginalności w IM wielkie niedowierzanie.

autorze tematu, jesteś pewien, że masz buty i rękawice z a*?
dla przykłądu, rękawice a* model sp1 to wydatek rzędu 600-700zł, jeśli dałeś mniej, to nie masz a*, taki szczegół. tschul to dobra tania firma
white/blue zipp pro 50
Bo Zabija Nas To Co Kochamy Najbardziej ;(
Kaai
Mieszkaniec forum

Postprzez Miczab » 31/1/2013, 13:31

Chodzi Ci o ceny wyprzedażowe, że są poglebione o kwoty dochodzące do tysięcy?

IM jest importerem Alpiny, zaopatruje sklepy itd. Nie mam wglądu w ich statystyki, ale podejrzewam, że obrót na Alpinie idzie w miliony. Nawet na 10% marży masz z miliona 100 000 zarobku. Jak sprzedasz kombiak ze stratą powiedzmy 1500 zł, to lepiej tak zrobić, być 1500 w plecy na 100 000 i mieć odblokowany hajs na nowe zatowarowanie, czy niech leży, traci na wartości aż nie wyciągniesz z niego nic albo 200 zł zamiast 1500?
Miczab - Twój partner w motozakupach ;)
Miczab
Administrator

Postprzez Kaai » 31/1/2013, 13:58

ja rozumiem, tylko patrz. jak mają kombiaki po 4k podczas sezonu, potem wyrpzedzaż i sprzedają za 1100, i powiedz mi, czy taki sam kombiak, za 2k by nie poszedl? poszedl. 50% ceny, a nie 25%

rękawicę miałem na łapie od nich, sp1 za 300zł, wygladalo jak szmaty, kupilem na allegro (teraz nie pamietam sklepu) za 700, jakosc nieporownywalnie lepsza. moze tamte byly czesto 'probowane' i sie rozcisnely czy cos nie weim, ale jakosc jest straaaaaasznie inna
white/blue zipp pro 50
Bo Zabija Nas To Co Kochamy Najbardziej ;(
Kaai
Mieszkaniec forum

Postprzez relakzstyle » 31/1/2013, 14:27

dalem 1100 w zime ostatnia sztuka w Polsce ;-) (jesli chodzi o siec IM)
relakzstyle
Świeżak

Postprzez Miczab » 31/1/2013, 14:58

Kaai, oczywiście, że by poszedł, ale na tą cenę też mają wpływ różne czynniki. Sam zauważyłeś, produkty mierzone, albo ekspozycje. Można się za te 50% ceny bujać albo za mniej zrobić hura-promocję i nikt nie narzeka, bo ma gwiazdę na d***. Kogo obchodzi, że ta gwiazda zwiedziła jeszcze 234567890 innych d**, albo została zalana olejem na magazynie. :)

Jak kupuję coś po mega wyprzedaży, to nie spodziewam się nie wiadomo czego, niestety większość ludzi tego nie rozumie. :)
Miczab - Twój partner w motozakupach ;)
Miczab
Administrator

Postprzez Archer » 31/1/2013, 23:34

Akurat resztę kupowałem w innym sklepie, po prostu przez przypadek tam wylądowałem i z ciekawości przymierzyłem :)

Co do Tschula, fakt nie wiem, jak z wartością tłumienia. A coś Dainesa? Szczerze wolałbym wydać teraz więcej i mieć ciuchy na lata, a nie za rok kupować kolejnego kombiaka za 1.5k zł czy coś w tym stylu. Jeżdżę w sezonie codziennie i wymagam od rzeczy których używam niezawodności, wysokiej jakości jak i użyteczności. Jak każdy nie lubię gdy mnie coś zawodzi i nie lubię wyrzucać pieniędzy w błoto, dlatego wiem, że sporo się najeżdżę i wiele ich przymierzę, tylko chciałbym może jakichś porad co do konkretnych modeli/firm może jakieś swoje osobiste przemyślenia, co osobiście polecacie?
Jedź tak, by móc żyć, żyj tak, by móc jeździć!
Archer
Świeżak

Postprzez Hyde » 1/2/2013, 01:40

Archer, przedstawiłeś dwa kombinezony o ogromnych rozstrzale cenowym, a jakby tak wcelować się w coś pomiędzy? Np. Berik?
Hyde
Bywalec

Postprzez Cyganopulos » 2/2/2013, 13:10

Miałem ten sam dylemat co Ty rok temu. Jeżeli nie masz jakichś mega wygórowanych założeń, a liczy się dla Ciebie komfort, jakość wykonania, trwałość i ładny dizajn za rozsądną kase to bierz tschula. Ja mam 2 częściowy 747 z garbem i jest zaje***. Dobra, mięciutka skóra, zamki YYK, w zestawie slidery, atestowane wkładki. Wcześniej jeździłem w kombiaku FLM i powiem szczerze, że Tschul nie ma sie czego powstydzić. Polecam. Celuj w modele 2012+
Cyganopulos
Świeżak

Postprzez Archer » 4/2/2013, 21:51

Czyli będę raczej w tego Tschula.

Chyba, że Hyde polecisz coś tego Berika. Wrzuciłem takie modele ponieważ miałem okazje je zobaczyć i przymierzyć. Póki co faworytem moim jest właśnie Tschul, chyba, że coś nowego mi wpadnie w oko, ale to się odezwę po radę ;) Wielkie dzięki wszystkim za pomoc! ;)
Jedź tak, by móc żyć, żyj tak, by móc jeździć!
Archer
Świeżak

Postprzez ENDUROMAAN » 8/2/2013, 14:14

Spidi ma fajne kombiaki ale kosztuja tyle co dwa Beriki. Ze 4 k trzaba dac ale pewnie warto :D
ENDUROMAAN
Świeżak

Powrót do Akcesoria motocyklowe

Kto przeglÄ…da forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 6 gości

na górê