Nowy Kask - budzet do 2000zl
• Strona 1 z 1
Nowy Kask - budzet do 2000zl
Witam Wszystkich
Chcialbym kupic sobie jakis nowy kask do motocykla moj aktualny kask to shoei raid 2, mam tez sharka niestety nie pamietam konkretnie modelu ale dalem za niego 600 zl jakis rok temu na allegro wiec jest to raczej nizsza polka (W sumie tego kasku nawet nie uzywam tylko mam go dla plecaczka).
Chcialbym by kask byl mozliwie jak najbardziej lekki oraz to co jest dla mnie najbardziej wazne cichy, tak by mozna bylo jezdzic pomiedzy 150- 190 i szum nie byl zbyt dokuczliwy.
Zaleta bylo by tez mozliwosc przeniesienia wizierow oraz pinlockow z starego kasku shoei (przy zalozeniu ze byl by to kask tej firmy).
Moj budzet to 2000 zl, z gory dzieki za wszystkie sugestie i ciekawe propozycje

Chcialbym kupic sobie jakis nowy kask do motocykla moj aktualny kask to shoei raid 2, mam tez sharka niestety nie pamietam konkretnie modelu ale dalem za niego 600 zl jakis rok temu na allegro wiec jest to raczej nizsza polka (W sumie tego kasku nawet nie uzywam tylko mam go dla plecaczka).
Chcialbym by kask byl mozliwie jak najbardziej lekki oraz to co jest dla mnie najbardziej wazne cichy, tak by mozna bylo jezdzic pomiedzy 150- 190 i szum nie byl zbyt dokuczliwy.
Zaleta bylo by tez mozliwosc przeniesienia wizierow oraz pinlockow z starego kasku shoei (przy zalozeniu ze byl by to kask tej firmy).
Moj budzet to 2000 zl, z gory dzieki za wszystkie sugestie i ciekawe propozycje

Honda CBR 600F4i, 03
-
DajmosX - Świeżak
MANIAK. napisał(a):Kask na 2k? Niezledo jakiego bzyka ma to byc ? Sport , Sport-Turystyk , Turystyk ?
Do hondy cbr f4i. Jesli byl by tanszy niz 2 tys bo bym sie ucieszyl, to poprostu jest taka gorna granica jaka moge zaplacic. Myslalem nad shoei XR-1100, strasznie podoba mi sie to ze pinlock jest wiekszy i co najwazniejsze szybka tak jak by zaciska sie do uszczelki w kasku, i tak sie zastanawiam czy to naprawde daje jakis efekt w akustyce ? to znaczy czy rzeczywiscie ma to wplyw na poziom halasu ? A jesli tak, to czy jest on jakos mocno odczuwalny ?
Honda CBR 600F4i, 03
-
DajmosX - Świeżak
Podobno daje. Popytaj, może jakiś sklep w Twoim pobliżu ma testówkę. Jeśli byłeś zadowolony z Shoei'a, naturalnym byłoby przejście na Qwesta albo XR'a. Podobno XR ma ciut lepszą wentylację i jest ciut cichszy, nie wiem. Testowałem Qwesta i bardzo mi się podobał. Leciutki, cichy i dobrze leży
GSX1400
-
maciejka69 - Stały bywalec
kajak napisał(a):a myślałeś o Schuberth C3? Ja się właśnie nad nim zastanawiam i nad Shoei Neotec... oba mierzyłem i oba wydają się super
Tak zastanawialem sie wczesniej nad schuberthem ale koles ktory sprzedaje w sklepie kaski, powiedzial mi ze jego zdaniem shoei jest znacznie lepszy jesli chodzi o jakosc a dodam ze mial wszystkie mozliwe kaski z shoei i schuberta. W sumie tez jest to pewnie smieszne ze opieram sie na 1 opini ale gdybym kupil jakis model shoei to moglbym uzyc pinlockow i vizirow ktore juz posiadam mm chociaz w sumie moze i bym nie mogl, sam nie wiem, mogl bym czy bym nie mogl ? to znaczy czy viziery z raid 2 pasowaly by do tych nowych modeli shoei ?
Honda CBR 600F4i, 03
-
DajmosX - Świeżak
Ja mam od 2 tyg Shoeia Qwesta z szybą CW-1 czyli identyczną jak w XR1100. Powiem Ci tylko tyle, że XR będzie od razu głośniejszy od Qwesta, tą opinię mam potwierdzoną rozmowami z kumplami, którzy jeżdżą na ścigaczach właśnie w modelach XR1000 i XR1100. Szybka faktycznie jest super i ten docisk po zamknięciu po prostu rewelacja.
Jednak jak chcesz kask lekki i przy tym cichy to przymierz Schubertha SR1 to jest nowość i koszt plasuje się od 2000 do 2500zł. Moim zdaniem rewelacja, sam miałem go brać, jednak z rozsądku tego nie zrobiłem, szkoda by mi było rozwalić garnek za 2,5 tysiaka.
A co do Shoeia to Qwest jest najcichszym ich kaskiem i powiem Ci, że jedna rzecz im tylko nie wyszła w tym kasku, a mianowicie wlot powietrza na głowie, powyżej 140km/h lekko gwiżdże. Jednak zawsze do Shoeia można dokupić dodatkowe akcesoria, np: kołnierz wytłumiający i wtedy jest milusio podczas jazdy. W Schuberthcie to już nie jest potrzebne.
Za 2tys. zobacz też Araia Quantum, bardzo cichy kask nie to co RX7. No i kupujesz kask No.1 na świecie.
Jednak jak chcesz kask lekki i przy tym cichy to przymierz Schubertha SR1 to jest nowość i koszt plasuje się od 2000 do 2500zł. Moim zdaniem rewelacja, sam miałem go brać, jednak z rozsądku tego nie zrobiłem, szkoda by mi było rozwalić garnek za 2,5 tysiaka.
A co do Shoeia to Qwest jest najcichszym ich kaskiem i powiem Ci, że jedna rzecz im tylko nie wyszła w tym kasku, a mianowicie wlot powietrza na głowie, powyżej 140km/h lekko gwiżdże. Jednak zawsze do Shoeia można dokupić dodatkowe akcesoria, np: kołnierz wytłumiający i wtedy jest milusio podczas jazdy. W Schuberthcie to już nie jest potrzebne.
Za 2tys. zobacz też Araia Quantum, bardzo cichy kask nie to co RX7. No i kupujesz kask No.1 na świecie.
- tomkraft00
- Świeżak
tomkraft00 napisał(a):Ja mam od 2 tyg Shoeia Qwesta z szybą CW-1 czyli identyczną jak w XR1100. Powiem Ci tylko tyle, że XR będzie od razu głośniejszy od Qwesta, tą opinię mam potwierdzoną rozmowami z kumplami, którzy jeżdżą na ścigaczach właśnie w modelach XR1000 i XR1100. Szybka faktycznie jest super i ten docisk po zamknięciu po prostu rewelacja.
Dzieki, przejade sie jutro do sklepu i przymierze tego schuberta, i poszukam jakis info na necie o reszcze kaskow ktore opisales. Jeszcze raz dzieki za tego posta

Honda CBR 600F4i, 03
-
DajmosX - Świeżak
Jeśli Shoei to napewno XR-1100 (skoro tak go wszyscy chwalą).
A może coś ze stajni Arai? Chasera dostaniesz poniżej 1500 zł. Minus jest taki, że nie ma wyjmowanego środka, a jedynie "policzki". Porównania wielkiego nie mam, bo miałem przedtem jedynie taniego AGV.
Chaser przy otwartej wentylacji jest dość głośny. A tak to same plusy - wygodny, nie czuć go w ogóle, nie kiwa głową przy większych prędkościach. Jestem zadowolony z zakupu.
Jeszcze jedna opcja... Jeśli może być tańszy to może Shark S900 lub HJC HQ-1. Tu podobnie jak z XR-1100 zasłyszane pozytywne opinie.
A może coś ze stajni Arai? Chasera dostaniesz poniżej 1500 zł. Minus jest taki, że nie ma wyjmowanego środka, a jedynie "policzki". Porównania wielkiego nie mam, bo miałem przedtem jedynie taniego AGV.
Chaser przy otwartej wentylacji jest dość głośny. A tak to same plusy - wygodny, nie czuć go w ogóle, nie kiwa głową przy większych prędkościach. Jestem zadowolony z zakupu.
Jeszcze jedna opcja... Jeśli może być tańszy to może Shark S900 lub HJC HQ-1. Tu podobnie jak z XR-1100 zasłyszane pozytywne opinie.
-
bryk77 - Stały bywalec
- tomkraft00
- Świeżak
ciekawą propozycją moze być Shoei X-Spirit 2 no ale troche musiałbyś dołożyć.
mała recenzja http://www.youtube.com/watch?v=1br5uR-Y ... e=youtu.be
how low can you go? | www.pajacyk.pl
-
k9aro3l - Stały bywalec
k9aro3l napisał(a):ciekawą propozycją moze być Shoei X-Spirit 2 no ale troche musiałbyś dołożyć.
rozumiem, że taką wyrażasz opinię, bo to co najdroższe zawsze jest najlepsze?
GSX1400
-
maciejka69 - Stały bywalec
Wielkie dzieki za wszystkie sugestie i pomocne opinie, jednak zdecydowalem sie na shoei XR-1100
Jade go odebrac w poniedzialek wiec mysle ze za jakies 2 tygodnie moge zrobic jego recenzje i napisac pare slow czy rzeczywiscie jest duza roznica w porownaniu do wczesniejszego kasku czyli raid 2
Jeszcze raz wielkie dzieki

Jeszcze raz wielkie dzieki

Honda CBR 600F4i, 03
-
DajmosX - Świeżak
maciejka69 napisał(a):k9aro3l napisał(a):ciekawą propozycją moze być Shoei X-Spirit 2 no ale troche musiałbyś dołożyć.
rozumiem, że taką wyrażasz opinię, bo to co najdroższe zawsze jest najlepsze?
nie, słabo się orientuję w kaskach powyżej 1k, a że znalazłem przypadkiem na yt recenzję kasku od shoei po polsku dość fajnie wszystko pokazane więc pomyślałem że chłopakowi może coś pomoże.
how low can you go? | www.pajacyk.pl
-
k9aro3l - Stały bywalec
ja mialem dzis kupic neotec shoei ale niestety ma inne zapiecie, i strasznie uwiera w 'jablko adama'. Gdyby mial takie zapiecie jak qwest czy schuberth c3 to byl by super a tak lipa....
wygodniejsze w zapinaniu ale uwiera .radze nie tylko zakladc kask w sklepie ale tez go zapinac i porusac glowa....
wygodniejsze w zapinaniu ale uwiera .radze nie tylko zakladc kask w sklepie ale tez go zapinac i porusac glowa....
- darnoko
- Świeżak
Pamiętaj że szyby są zamienne tylko w tych modelach:
typ: CX-1 pasuje do xr700 - xr800 - xr 900 - Raid I - Syncrotec I i II (to są dużo starsze modele),
.
typ: CX-1V pasuje do: xr1000 - Raid II - X Spirit I - Multitec,
typ: CW-1 pasuje do: xr1100 - Qwest - X Spirit II
(nie wiem czy szyba typu CW-1 pasuje do najnowszego Neotec).
typ: CX-1 pasuje do xr700 - xr800 - xr 900 - Raid I - Syncrotec I i II (to są dużo starsze modele),
.
typ: CX-1V pasuje do: xr1000 - Raid II - X Spirit I - Multitec,
typ: CW-1 pasuje do: xr1100 - Qwest - X Spirit II
(nie wiem czy szyba typu CW-1 pasuje do najnowszego Neotec).
BMW r1100rs, zx10r
- BMW_Zbyszek
- Świeżak
• Strona 1 z 1
Powrót do Akcesoria motocyklowe