jaki "wyposażenie" do pierwszego motocykla
• Strona 1 z 2 • 1, 2
jaki "wyposażenie" do pierwszego motocykla
Hej, chciałem się dowiedzieć jaki sprzęt powinienem kupić i ile pieniędzy na to odłożyć do pierwszego moto? (wiem już że będzie to Yamaha XJ600) Robię sobie plan ile będę musiał wyłożyć pieniędzy na sprzęt do moto... oczywiście żeby to nie były jakieś ciuchy z górnej półki, kaski Arai itd itp
chcę się skupić na najpotrzebniejszych rzeczach...

-
Bitson - Świeżak
Na poczÄ…tek najbardziej potrzebne:
- Kask (najlepiej integralny) - minimum 500-600 pln. Chłopaki często polecają np. HJC
- Kurtka - skórzana lub tekstyl, co kto lubi. Jeśli tekstyl, to żeby był z dobrego materiału i z twardymi ochraniaczami to cena min. 600-700 pln. Skórę z twardymi ochraniaczami kupisz może nawet taniej.
- Ochraniacze na kolana - ok. 60-70 pln
- Rękawice - powyżej 100 pln
- Buty - wg mnie bardzo ważne, ale to jak już kto uważa. Od 300 pln
W sumie w przedziale 1300 - 2000 zł powinieneś się zmieścić, w zależności czy będziesz kupował buty czy nie. Jeśli nie, to jeździj w czymś z twardą podeszwą, adidasy są dobre żeby pokopać piłkę na hali.
- Kask (najlepiej integralny) - minimum 500-600 pln. Chłopaki często polecają np. HJC
- Kurtka - skórzana lub tekstyl, co kto lubi. Jeśli tekstyl, to żeby był z dobrego materiału i z twardymi ochraniaczami to cena min. 600-700 pln. Skórę z twardymi ochraniaczami kupisz może nawet taniej.
- Ochraniacze na kolana - ok. 60-70 pln
- Rękawice - powyżej 100 pln
- Buty - wg mnie bardzo ważne, ale to jak już kto uważa. Od 300 pln
W sumie w przedziale 1300 - 2000 zł powinieneś się zmieścić, w zależności czy będziesz kupował buty czy nie. Jeśli nie, to jeździj w czymś z twardą podeszwą, adidasy są dobre żeby pokopać piłkę na hali.
GSX1400
-
maciejka69 - Stały bywalec
jeśli chodzi o kurtkę to szukam skórzanej, jest strasznie duży wybór i nie potrafię sie zdecydować którą ewentualnie doliczyć
jak na razie znalazłem http://moto.allegro.pl/kurtka-motocyklo ... 70569.html taką.
co do butów, to znalazłem: http://allegro.pl/seca-razor-44-buty-mo ... 05218.html lub http://allegro.pl/krotkie-buty-moto-adr ... 98576.html , a nie wiem czy będą odpowiednie.

jak na razie znalazłem http://moto.allegro.pl/kurtka-motocyklo ... 70569.html taką.
co do butów, to znalazłem: http://allegro.pl/seca-razor-44-buty-mo ... 05218.html lub http://allegro.pl/krotkie-buty-moto-adr ... 98576.html , a nie wiem czy będą odpowiednie.
-
Bitson - Świeżak
najlepiej znajdź gdzieś w okolicy sklep z ubraniami motocyklowymi - ja przymierzałem skóry kilku różnych firm i wszystkie na metce miały taki sam rozmiar a faktycznie jedne były np. za krótkie jedne za ciasne / szerokie itp. nawet jeśli w sklepie będziesz miał mniejszy wybór to przynajmniej znajdziesz coś dopasowanego.
- Trax
- Świeżak
no najbliższy sklep z takimi ciuchami mam w rybniku o ile jeszcze istniej
wróce do polski to ogarne co i jak... może być tak że będą mieli tylko ubrania od 1000zł wzwyż.
Może polecicie jakieś sklepy z ubraniami ok 50km od Rybnika? Te co znajduje mają bardzo ubogą oferte... max 2 kurtki itd, więc ciężko by było dostać coś odpowiedniego.

Może polecicie jakieś sklepy z ubraniami ok 50km od Rybnika? Te co znajduje mają bardzo ubogą oferte... max 2 kurtki itd, więc ciężko by było dostać coś odpowiedniego.
-
Bitson - Świeżak
Bitson napisał(a):Może polecicie jakieś sklepy z ubraniami ok 50km od Rybnika? Te co znajduje mają bardzo ubogą oferte... max 2 kurtki itd, więc ciężko by było dostać coś odpowiedniego.
Zamiast brać kurtkę z lansiarskim ale niepotrzebnym Ci na razie garbem, jak już chcesz chronić kręgosłup, kup żółwia albo twardy ochraniacz na plecy i włóż zamiast gąbki, którą mają kurtki w tej cenie. Co do butów, jeśli bierzesz pod uwagę zakup, bierz raczej długie. Nie mam pojęcia o sklepach na Śląsku w okolicach Rybnika, może koledzy pomogą
GSX1400
-
-
k9aro3l - Stały bywalec
Sklepy na śląsku?? troche się tego zwiedziło więc mogę polecić ci:
AMR Motors - Gliwice
amotors - Chorzów
MOTO-ATV - Zabrze
Motohybrid - Zabrze
Ratka-Motocykle - Mikołów
4ride - Katowice
MotoModa24 - Miasteczko ÅšlÄ…skie
a dalej już www.google.pl i jedziesz
AMR Motors - Gliwice
amotors - Chorzów
MOTO-ATV - Zabrze
Motohybrid - Zabrze
Ratka-Motocykle - Mikołów
4ride - Katowice
MotoModa24 - Miasteczko ÅšlÄ…skie
a dalej już www.google.pl i jedziesz

- Rave_89
- Świeżak
Buty to może Adrenaline SBR-230 a kurtka Tschul? Mam i nie wydaje się być jakimś badziewiem
A można na allegro nową wyrwać nawet i za 400 zł 

WR 426
-
nie_mam_motora - Świeżak
Invinciblee napisał(a):maciejka69 napisał(a):- Ochraniacze na kolana - ok. 60-70 pln
Na drogowe moto? Czyli porysowany bak + brak skóry na pośladkach przy glebie
Przyczepić się można do wszystkiego, a że Ty jesteś rzep pierwszej wody, to inna sprawa. Skoro chłop chce po taniości to wydaje mi się, że lepiej zainwestować w buty i ochraniacze na kolana niż w spodnie i adidasy. Warto lepiej ochronić stopę i JAKOŚ kolana, niż martwić się o zdartą skórę na pupci
GSX1400
-
Nie pisałem żeby nie kupować butów. Raczej byłbym za kupnem butów i spodni z protektorami tam gdzie potrzeba. Porysowanego baku też raczej nikt nie chce mieć, po prostu takie ochraniacze średnio nadają się to do tego zastosowania i zwróciłem na jego minusy, to źle?
-
Invi - VIP Åšcigacz.pl
Buty i tak i tak kupie
jakoś nie widze jazdy na motorze bez butów do tego przeznaczonych... nawet przy mniejszej glebie na rowerze zwykłe buty potrafią się rozpaść... co dopiero na motorze. Jak będę w sklepie to rozejrzę się za kurtką jak i za spodniami, bo nie potrafił bym zaufać ochraniaczom.

-
Bitson - Świeżak
-
http://moto.allegro.pl/hit-motocyklisty ... 61183.html co powiecie na to?
całkiem fajny zestawik wg mnie
chociaż... nie podobają mi sie te wyjmowane wstawki ochraniaczy, czy to jest pewne że utrzyma sie na miejscu podczas jakiegokolwiek ślizgu? .. są tam też buty, które nie wiem jak Wam, ale mnie przypominają bardziej jakieś gumowce
ale tak to tylko wygląda, myśle że spełnia swoje zadanie bardziej niż buciki sportowe (to już lepiej jeździć w japonkach
)

-
Bitson - Świeżak
Dosyć przyzwoicie to wygląda na tą cenę. Buty wyglądają jak wyglądają, trzeba byłoby zobaczyć w realu. Natomiast najsłabiej mi wygląda kurtka.
GSX1400
-
Przyzwoicie to wygląda jak za tą cenę, ale ja w tej kwocie wołałbym rękawice Tschul 212. Buty spodnie i kask ujdą no a kurtka hmmm no za tą cenę raczej nic fajnego nie ma niestety. Chociaż z 400PLN na Helda, RST czy Seca. No ale tak czy tak to już taki naciągany, budżetowy zestaw.
-
motoluka - VIP Åšcigacz.pl
Ja Ci tylko napiszę, że mam kurtkę skórzaną i jeździ się OK.
Natomiast spodnie tekstylne i nie da się w nich wytrzymać.
Czyli kurtki tekstylnej nie kupiłbym za nic
Natomiast spodnie tekstylne i nie da się w nich wytrzymać.
Czyli kurtki tekstylnej nie kupiłbym za nic

-
nie_mam_motora - Świeżak
nie_mam_motora napisał(a):Natomiast spodnie tekstylne i nie da się w nich wytrzymać.
Wypnij podpinkÄ™

GSX1400
-
• Strona 1 z 2 • 1, 2
Powrót do Akcesoria motocyklowe
Kto przeglÄ…da forum
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 2 gości