Zobacz wątek - Ubiór na motocykl do 3 tys.
NAS Analytics TAG

Ubiór na motocykl do 3 tys.

Jakie rękawice, kask, gmole?
_________

Ubiór na motocykl do 3 tys.

Postprzez lebowskiz » 15/2/2012, 20:11

Witam,

Chcę przeznaczyć wyżej wymienioną kwotę na kask, kurtkę, spodnie, buty i rękawice. W sieci jest masa porównań i opinii ale ciężko jest mi zdecydować się na coś konkretnego. Ciuchów będę używał na nakedzie. Ubiór ma być dość uniwersalny, pozwalający swobodnie przemieszczać się pieszo. Jeśli chodzi o kurtkę to tylko skóra. Kask integralny. Jeansowe spodnie dają sporo swobody i w coś takiego bym celował. Dodam, że obecnie mieszkam w Wielkiej Brytanii i zakupu dokonam tutaj. Spotkałem się z opiniami, że akcesoria motocyklowe są tańsze na zachodzie, jednak śledząc aukcje na eBay odnoszę inne wrażenie.

Z góry dziękuje za wszelkie propozycje i pozdrawiam.
lebowskiz
Świeżak

Postprzez hubi199 » 15/2/2012, 21:16

Jeszcze twój styl jazdybardzo ważna informacja. Jazda rekreacyjna czy bardziej sportowa. Moto tylko na słoneczne dni?

Kask jeśli w tym budżecie masz się zmieścić to coś <1000zł
celuj w HJC (np fg-15, hq1 jak znajdziesz) Suomy vandal, Shark, Bell M1, Wyższe modele AGV.

Reszte ciężko dopasować, jeśli nie kurtka sportowa to niezbyt ci pomogę.
hubi199
Bywalec

Postprzez stirlitz » 16/2/2012, 09:26

Powiem tak do niedawna stałem przed podobnym problemem, wydałem na zestaw nieco więcej niż 3k ale myślę że warto, mam fz6n czyli głównie miejski szaleniec lecz zdecydowałem sie na uniwersalny ubiór tekstylny zarówno na ciepłe dni jak i na wyprawy bo co mi tam, motocykl zmienie lub zamontuje owiewke i mozna Europe zwiedzać, a więc do rzeczy:

Alpinestars LONG RANGE - zestaw kurtka + spodnie. Spinane w komplet dużo wywietrzników, odpinane ocieplenie i odpinana podpinka drystar (przeciwdeszczowa)

Buty - Alpinestars SMX5 świetne i bardzo wygodne , kompromis między sportowymi a turystycznymi, przy deeszczu stopa zmoknie raczej ale bezpiueczeństwo i wygoda na wystarczającym poziomie.

Kask - Shark VISION R - cóż, wszystko co potrzeba, duży wizjer i blenda wbudowana to fajny bajer. Myślałem o Shoei na początku ale ten mi sie podobał i pozwolił zaoszczędzić:)

Rękawice - właśnie kupuję, albo A* SP1, lub coś typowo do miasta A* OCtane lub Air Carbon

LEWA!
stirlitz
Świeżak

Postprzez Miczab » 16/2/2012, 09:49

Cześć,
w takich pieniądzach rozglądałbym się za:
kask: HJC FG-15 lub R-PHA-10, czyli w zależności jak trafisz z rozmiarem i malowaniem w PL od 600 do 1500zł.
kurtka: 4sr Racing Maniac - to taka ucywilizowana kurtka od kombinezonu. Trochę przedłużona, więc nie wieje po nerach, a wygląda całkiem fajnie. Samą markę 4sr mam sprawdzoną. Idzie 3. sezon jak będę męczył ich kombi i śladów użytkowania praktycznie brak. http://sklep.scigacz.pl/advanced_search ... 578e8a1705
spodnie: Mottowear. Od niechałych 200 (stare kolekcje) do 600 za nowe modele. Tutaj polecam Espadę CT - nowy model, który nie ma podszycia kevlarem tylko kevlar jest wtopiony w cały materiał. Mam starą Espadę i jestem zadowolony. Możesz też jeszcze wyłapać ostatnie sztuki z zeszłorocznej kolekcji, model City np. za ~280 zł u nas w sklepie.
buty: to już zależy czego oczekujesz. Jeśli budżetowo, poleciałbym z Gaerne, jeśli nie, to zdecydowanie SIDI.
rękawice: na miasto polecałbym coś z krótkich, np. Racer Mickey http://sklep.scigacz.pl/sportowe-rekawi ... 22775.html za ~289, wnętrze z kangura, więc bardzo wygodne.

W zależności od tego jakie buty i spodnie byś wybrał wyszło mi ok. 3300 - 3500. (Kask policzyłem bezpiecznie za klocka). Budżet przekroczony, ale za nick jestem w stanie spokojnie dać Ci taki rabat, że nie będziesz miał na co narzekać przy ww. produktach. Przesyłka do GB to też nie jest tragedia cenowa: ~120-130 zł ubezpieczona.

Wziąłeś pod uwagę temperatury w jakich będziesz jeździł? Na niezbyt ciepłe dni jeansy nie będą najlepszym wyborem. W najlepszym wypadku będziesz musiał doinwestować w bieliznę termo. W GB pewnie masz sporo taniej niż my markę Oxford - polecam serię Chillout, działa. :)

Pozdro
Miczab - Twój partner w motozakupach ;)
Miczab
Administrator

Postprzez lebowskiz » 16/2/2012, 22:36

Dzięki za odpowiedzi. Dodam tylko, że to będzie pierwszy motocykl. Na weekend porozglądam się po lokalnych sklepach biorąc pod uwagę Wasze sugestie.
lebowskiz
Świeżak

Postprzez Marcinrednose » 2/3/2012, 19:13

W Anglii na kaski jest 0% VAT zatem są sporo tańsze niż w PL.
Ja mam Shoei X-Spirit II - w PL koszuje ponad 3 tyś, w Anglii kupiłem za 1,7 tyś.
MieszkajÄ…c tam masz do wyboru do koloru w super cenach.
Marcinrednose
Świeżak

Powrót do Akcesoria motocyklowe

Kto przeglÄ…da forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość

na górê