Zobacz wątek - Kombnezoni 2pc, buty, rękawice. Marka?
NAS Analytics TAG

Kombnezoni 2pc, buty, rękawice. Marka?

Jakie rękawice, kask, gmole?
_________

Kombnezoni 2pc, buty, rękawice. Marka?

Postprzez wysoczanin » 22/1/2012, 21:34

Witam;) Pod koniec poprzedniego sezonu zakupiłem moto. Na zbliżający się sezon chciałbym już mieć pełen osprzęt bo po pierwsze bezpieczniej, a po drugie pojadę w końcu na zlot jakiś bo tak wstyd był.
Coś o sobie. Moje wymiary 192 cm wzrostu i 95 kg wagi. Moto Kawasaki z750 09r. Na tor nie zamierzam jeździć.
Ma ktoś jakieś propozycję odnośnie ów rzeczy które potrzebuję? Nie musi to być nic markowego. Mam 5k przeznaczone na ten cel, ale jak wydam mniej to będzie więcej na bene;)
Sam zastanawiam się nad Alpinestars GP-Pro Suit albo SP-1 Suit, ale nie wiem czy nie jest to zbyteczny wydatek.. Wyczytałem również pozytywne opinie o RST Razor, a cena znacznie mniejsza.
Proszę o pomoc w wyborze;)
wysoczanin
Świeżak

Postprzez halogen » 23/1/2012, 09:06

halogen
Świeżak

Postprzez wysoczanin » 24/1/2012, 01:22

Czytałem i niestety stare posty oraz mało tam jest o porządnym sprzęcie;/ Modeka do mnie nie przemawia... Więc może się ktoś wypowie...?
Najważniejsze dla mnie bezpieczeństwo!!
wysoczanin
Świeżak

Postprzez wysoczanin » 25/1/2012, 00:36

Alpinestars 2 częściowy też jest;) Najważniejsze dla mnie bezpieczeństwo, czyli żeby wytrzymały był i miał dobrej jakości skórę, szwy i certyfikowane ochraniacze oraz garb. Nie musi być Alpiny, Berika, Dainesse czy też Arlen Ness'a! Podoba mi się np. http://allegro.pl/kombinezon-2-czesciowy-skorzany-rst-tractech-pro-i2069470936.html (otwórz link) albo http://sklep.scigacz.pl/kombinezon-dwuczesciowy-4sr-edition-black-p-20632.html (otwórz link).

A co do Bazarów Moto to które polecacie? Poznan, Wrocek czy Łódź? A może jakiś inny lepszy w okolicach WLKP?
wysoczanin
Świeżak

Postprzez tomek_gda » 25/1/2012, 09:04

A potrafisz sensownie uzasadnić posiadanie garba? Lepiej normalną kurtkę bezgarbową + żółw.
tomek_gda
Świeżak

Postprzez tomek_gda » 25/1/2012, 13:27

Nie zgodze się. Skoro chce mieć garb to chyba powinien mieć ku temu jakiś powód? Choćby taki że mu się podoba. Mi jednak chodzi o jakieś bardziej sensowne uzasadnienie.
tomek_gda
Świeżak

Postprzez tomek_gda » 25/1/2012, 14:18

Uzasadniać wyboru kurtki bez garba nie trzeba, dlatego że jego brak jest czymś normalnym (przynajmniej dla mnie). Wypadałoby jednak uzasadnić chęć jego posiadania (np. wzrost bezpieczeństwa - to chyba akurat bzdura, lepsza aerodynamika, +50pkt respektu pod kolumną zygmunta czy coś w den deseń). Comprende ? :-)

Otrzymujesz ostrzeżenie.
Autor nie zadał pytania po co jest "garb", więc nie odchodź nagminnie od tematu.
komarcc
tomek_gda
Świeżak

Postprzez tomek_gda » 25/1/2012, 14:29

Nie o to mi chodziło. Być może autor chce kupić kurtkę z garbem z powodu jakiś błędnych przekonań. Np. usłyszał gdzieś że garb podwyższa bezpieczeństwo - a o ile mi wadomo to wcale tak nie jest, bo nie po to stosuje się garby. Chodzi o to żeby nie okazało się że garb będzie mu służył wyłącznie do utrudniania zakładania plecaka.
tomek_gda
Świeżak

Postprzez wysoczanin » 27/1/2012, 22:39

trochę temat zboczył z kursu, ale odpowiem... dla bezpieczeństwa gdyż czytałem na innych forach, że w minimalnym stopniu również zwiększa bezpieczeństwo. pomijając oczywiście wątek aerodynamiczny (który również jakby nie patrzeć wpływa na bezpieczeństwo w jakimś tam stopniu). jeżeli jestem w błędzie to proszę mnie uświadomić;) albo gdy to jest niewygodne a najlepiej za i przeciw;)

nie obrazę się również jak ktoś na temat się wypowie;)

pzdr

jutro blokada miast! godzina 12!
wysoczanin
Świeżak

Postprzez relakzstyle » 28/1/2012, 12:57

ludzie co was obchodzi po co mu garb? bedzie chcial to sobie wszyje w plecy lodowke . Mysle ze za 5 tysi mozna fajne graty kupic. z750 to nie sport i ja bym proponowal

kask http://allegro.pl/promocja-kask-x-lite- ... 68701.html
buty http://allegro.pl/sidi-buty-vertigo-lei ... 94414.html
kombi http://allegro.pl/kombinezon-motocyklow ... 34051.html
rekawice http://allegro.pl/rekawice-sportowe-arl ... 46165.html
bielizna http://allegro.pl/listing.php/search?st ... tegory=159
relakzstyle
Świeżak

Postprzez tomek_gda » 28/1/2012, 19:02

Upadek z nakeda i ze sporta przy takich samych prędkościach boli tak samo :-)
tomek_gda
Świeżak

Postprzez hubi199 » 28/1/2012, 19:40

Akurat garb coś pomoże, zapobiegnie w pewnym stopniu wygięciu głowy do tyłu.
Przy kontakcie o asfalt plecami, on najpierw dotknie asfaltu i dopiero głowa (o ile jest sie przytomnym).
hubi199
Bywalec

Postprzez zero22 » 28/1/2012, 20:08

Kask Arai Chaser albo jakiś Shoei.
Buty Sidi Vertigo lub Alpinestars SMX Plus.
Rękawice (wiadomo ja się zakochałem w Knox Handroid i kupiłem) ale jeżeli nie masz tyle kasy to jakieś Alpiny czy Racera (np. SICURO FLUO) powinny być OK.
Odzież termo polecam Brubeck Cooler, na prawdę dobra jakość.
Co do kombi to nie pomogę bo sam planuję dopiero kupić.

ps. Mi się wydaje że garby są po to aby zredukować turbulencje kasku powstające przy wysokich prędkościach - mogę się mylić :lol:
zero22
Świeżak

Postprzez Rave_89 » 28/1/2012, 21:39

eneasz napisał(a):Serio nikt nie wie po co sa garby?

hmmm... na wodę jak u wielbłądów?? :E

To nie jest odpowiednie miejsce na takie odpowiedzi.
komarcc
Rave_89
Świeżak

Postprzez wysoczanin » 29/1/2012, 22:54

To teraz wszyscy już wiedzą po co jest garb;) Mam gdześ co pomyślą sobie inni. Wolę go mieć chociaż ze względu na fakt aerodynamiczny pomijając inne aspekty;)

A teraz wracając do tematu. "Ogarnąłem się trochę bardziej" i tak!

Kask - HJC Fg-15 Ben Spies Replica (mam)

Kominiarka - Brubeck (mam)

Kombinezon(jest kilka i proszę o pomoc). Wszystkie 2-częściowe!
4SR RR Edition
RST Tracetech
Alpinestars GP Pro
Alpinestars RC-1
Alpinestars SP-1

Jeżeli ktoś ma inne propozycję to pisać.

Buty(również proszę o radę)
Sidi Vertigo/Mega Gore/Corsa/Vortice
Alpinestars S-MX Plus

Rękawiczki
Knox Handroid(raczej na 100%)
Alpinestars GP Tech (ewentualnie)

Bielizna termoaktywna
Brubeck Cooler

To by było wszystko;) Najważniejsze bezpieczeństwo!!

A co do targów motocyklowych to w którym największy się odbywa?
wysoczanin
Świeżak

Postprzez tomek_gda » 29/1/2012, 23:17

wysoczanin napisał(a):To teraz wszyscy już wiedzą po co jest garb;) Mam gdześ co pomyślą sobie inni. Wolę go mieć chociaż ze względu na fakt aerodynamiczny pomijając inne aspekty;)

Jak już masz to nie ma sensu wymieniać.

wysoczanin napisał(a):Buty(również proszę o radę)
Alpinestars S-MX Plus

Mam i polecam vertigo. Reszty nie macałem, nie zakładałem ale alpiny teżsą dobre. Z w/w co byś nie wziął będziesz zadowolony tylko koniecznie przymierz przed zakupem zwłaszcza sidi.

wysoczanin napisał(a):Rękawiczki

Jak chcesz wydać dużo pesos to bierz heldy titany, a jak mniej to trochę tańsze heldy :lol: Nie lubię handroidów bo każdy się nimi podnieca. A jeśli chodzi o bezpieczeństwo to nie prezentują nic więcej niż titany.

Jeśli chodzi o kombinezon to jak masz kasę to łykaj alpinę. Jakość lepsza jak 4sr czy rst.
tomek_gda
Świeżak

Postprzez zero22 » 30/1/2012, 02:22

Hehe widzę że w kolejnej osobie zaszczepiłem zachwyt do Handroid'ów i dobrze!

Ja mam Sidi Vortice, kupiłem je bo mam dość dużą stopę oraz łydkę i dzięki nim mogę doskonale spasować i kontrolować buty. Ponadto mają opatentowany system dzięki któremu nie skręcimy kostki (Vertigo tego nie mają) i na prawdę to działa jak je zakładam to czuję sztywność, jak najbardziej polecam.

A co do Brubeck Cooler to polecam wziąć mniejszy rozmiar bo bielizna jest na prawdę elastyczna, ona ma przylegać nie wisieć, ponadto numeracja trochę zawyżona moim zdaniem.

Kombinezon też mam zamiar nie długo kupić, mi nie podoba się nic Alpinestars'a, przymierzałem (kombi, rękawice) i jak dla mnie jest przereklamowana.

Natomiast firma Dainese zaskoczyła mnie jakością, wiadomo to firma porównywalna do Alpiny lecz moim zdaniem mają lepszą jakość kombi, zwróć uwagę na model:

http://www.dainese.com/us_en/motorbike/ ... &subcat=11

Koszt w Polsce to koło 3000 PLN.
zero22
Świeżak

Postprzez halogen » 30/1/2012, 06:45

wysoczanin napisał(a):To teraz wszyscy już wiedzą po co jest garb;) Mam gdześ co pomyślą sobie inni. Wolę go mieć chociaż ze względu na fakt aerodynamiczny pomijając inne aspekty;)

Kombinezon(jest kilka i proszę o pomoc). Wszystkie 2-częściowe!
4SR RR Edition
RST Tracetech
Alpinestars GP Pro
Alpinestars RC-1
Alpinestars SP-1

Jeżeli ktoś ma inne propozycję to pisać.

Buty(również proszę o radę)
Alpinestars S-MX Plus

Rękawiczki

Bielizna termoaktywna
Brubeck Cooler

To by było wszystko;) Najważniejsze bezpieczeństwo!!

A co do targów motocyklowych to w którym największy się odbywa?

Kombik - wedle uznania bo i tak każdy spełni swoje zadanie

Rękawice - jakiś czas temu chciałem handroidy ale nie wnoszą kompletnie nic z bezpieczęństwa niż wcześniej wspomniane heldy albo biomechy które akurat ja kupiłem i jestem mega zadowolony a cena dużo niższa. Na handroida +10 do lansu ale ogólnie dużo plasitku.

Buty - w wiekszości te októrych piszesz to modele różniące się przepuszczalnościa wody itp. Ja nie latam w jakies specjalnie deszczowe dni i mam SIDI Vertigo. Sa idealne, maja regulacje i dobra wentylacje. Tak wiec jak nie bedzies smigal w deszczu lub typowa turystyka motocyklowa gdzie nie wiesz jaka cie pogoda zastanie to nie ma sensu np brac wersji z gore itp
halogen
Świeżak

Postprzez relakzstyle » 30/1/2012, 16:46

z rekawic kozackie sa racery sicuro
relakzstyle
Świeżak

Postprzez Gregorgsxr » 30/1/2012, 21:08

Mam gp-techy alpiny. Są niesamowite. Mega wentylacja, tytanowe szwy, kozacki wygląd.
Ps. Mam do sprzedania kombinezon alpiny octane czarny 1 - częściowy rozmiar 56. Jest w bardzo dobrym stanie.
Gregorgsxr
Świeżak

Następna strona

Powrót do Akcesoria motocyklowe