Zobacz wÄ…tek - Ciuchy na miasto - FZ6 S2
NAS Analytics TAG

Ciuchy na miasto - FZ6 S2

Jakie rękawice, kask, gmole?
_________

Ciuchy na miasto - FZ6 S2

Postprzez zero22 » 20/5/2011, 04:53

Witam wszystkich mam kilka pytań odnośnie ciuchów na pierwszy motocykl którym będzie za pewne Yamaha FZ6 lub Honda CBF 600.

Na ciuchy będę miał do przeznaczenia maksymalnie 4000zł choć wolałbym mniej.

Jeżeli chodzi o kask to wiem że muszę szukać czegoś z kompozytu, rękawice jakieś Alpinestars na wyprzedaży za rozsądną cenę powinienem trafić, buty tak samo, lecz największy problem będę miał z wyborem kombinezonu.

Moto będę używał głównie do jazdy po mieście na małe odległości tylko w dobrą pogodę.

Z tego co zdążyłem wyczytać to raczej pełen kombinezon skórzany odpada na miasto, myślę nad czymś z tekstylu. Na dół jeansy kevlarowe na górę tekstyl np. modeki to dobry wybór? Jeansy wkłada się pod buty czy luźno obciąga na założone buty? I gdzie dostanę większe rozmiary ponieważ ważę 120kg :?:

Aha i jak wygląda sprawa żółwia pod tekstyl, warto?
zero22
Świeżak

Postprzez RUTRA.RD » 20/5/2011, 08:15

pod warszawa otworzyli outlet z ciuchami motocyklowymi jedz tam i zobacz co maja. i przejdź na dietę ŻP
TL1000R- Odszedł została Hayabusa i
Nowy nabytek KTM RC8
RUTRA.RD
VIP Åšcigacz.pl

Postprzez maska321 » 20/5/2011, 14:01

Dobrze kombinujesz...sam jezdze na Streecie Triplu glownie okolice 3miasta i zestaw jeanow-mottowear i krotkiej kurtki tekstylnej adrenaline w cieplejsze dni sprawdza sie znakomicie...spodnie oczywiscie na buty.

No i zeby za bardzo po nerkach nie wialo zadladam pas ochronny...
maska321
Świeżak

Postprzez bryk77 » 20/5/2011, 15:45

Mam dwie pary rękawic Alpiny (krótkie model mustang (otwórz link) oraz długie model SP-1 (otwórz link)). Rękawice dobre i jestem zadowolony (SP-1 jeszcze nie testowałem), ale słyszałem wiele opinii, że za podobne pieniądze można dostać coś lepszego, np. 4SR. Generalnie za ok. 300 zł jest już co kupić.
Niedawno jeden z userów opisywał rękawice Arlen Ness. (otwórz link) Może i Tobie przypadną do gustu.

Dobry kask kupisz już za jakieś 600 zł (HJC FG-15).

Miasto czy nie, ja bym brał skórę, ale to głównie dlatego, że nie mam przekonania do kurtek tekstylnych. Zwracaj uwagę na to czy kurtka ma podpinkę i dobrą wentylację.

Jeśłi chodzi o buty popatrz na Alpinestars SMX-5 i SIDI B2 (cena ok. 700 zł.).

Jeden z naszych forumowych kolegów (pan_wiewiorka - niekwestionowany miszcz zakrętów - no offence :D ) opisał swoje dżinsy Mottowear Espada XTP. (otwórz link) Poczytaj i wyciągnij własne wnioski.

P.S. Jak dla mnie to możesz Rometem jeździć i nie będzie to miało większego znaczenia. :wink:
bryk77
Stały bywalec

Postprzez zero22 » 21/5/2011, 05:38

Okej zrobiłem takie zestawienie w podpórce o info z forum, z salonów oraz od kolegów:

Wszystko w kolejności co najbardziej mnie interesuje:

-Kask (Arai Viper , Arai Chaser , HJC FG-15)

~~~ Może ktoś posiada stronkę skąd można za dobrą cenę sprowadzić nówkę Arai Viper/GT rozmiar XXL?

- Rękawice (jeszcze się nie zdecydowałem ale wolałbym jakieś droższe lepsze ze skóry kangurzej - jakieś propozycje?)

- Buty (Sidi Vertigo Air - na prawdę bardzo przewiewa je w trasie? , Sidi Vertigo - a jak z tymi w mieście i trasie?)

- Spodnie (proszę o polecenie jeansów kewlarowych na ciepłe dni i na duży tyłek ;))

- Kurtka (to samo co spodnie...)

- Bielizna termiczna (coś więcej o firmie Brubeck? Jaki model na gorące dni?)
zero22
Świeżak

Postprzez zero22 » 27/5/2011, 01:41

Proszę o odpowiedź, dodałem moje przemyślenia :)
zero22
Świeżak

Postprzez bryk77 » 27/5/2011, 01:52

zero22 napisał(a):Kask (Arai Viper , Arai Chaser , HJC FG-15)

~~~ Może ktoś posiada stronkę skąd można za dobrą cenę sprowadzić nówkę Arai Viper/GT rozmiar XXL?

Szukaj na www.fc-moto.de

Mają sporo przecen kasków w Twoim rozmiarze. Była tu nawet pozytywna recenzja tego sklepu także możesz być pewny zakupu. Ewentualnie popatrz na www.ebay.co.uk

Jeśli chodzi o sam kask to najpierw przymierz wszystkie interesujące Cię modele w jakimś sklepie. Mnie świetnie leży na głowie Chaser i RX-7, ale Viper/GT i Quantum już nie - te dwa ostatnie są bardzo wąskie.
HJC FG-15 to fajny garnek, ale również mi niestety kiepsko na głowie leży.
Jeśli masz taką niewymiarową głowę jak ja to możesz mieć problem.

P.S. Napisz jakÄ…Å› recenzjÄ™ po zakupie dla potomnych. :wink:
bryk77
Stały bywalec

Postprzez zero22 » 27/5/2011, 03:45

O recenzję możecie być spokojni, pochwale się na pewno 8)
Jutro miałem zajechać do paru sklepów ale Obama przylatuje i będzie niezły kocioł w centrum :?

Co do rękawic to znalazłem chyba jedne z lepszych (droższych :twisted: )
Mianowicie KNOX HANDROID. Ktoś je posiada, jakieś opinie? Aha no i oczywiście trafiłem od razu na niepokojące zdjęcie...
Załączniki
0319001500.jpg
0319001500.jpg (78.98 KiB) PrzeglÄ…dane 2675 razy
zero22
Świeżak

Postprzez Hyde » 30/5/2011, 15:37

Co powiesz na rękawice Alpinestars SP-1? Polecam.

Rękawic nie kupuj krótkich, kupuj za nadgarstek, bo w tych krótkich strasznie wieje w chłodniejsze dni i mniej chronią nadgarstek przez ewentualnymi uszkodzeniami.
Hyde
Bywalec

Postprzez Rave_89 » 30/5/2011, 17:56

co do kasku to mogę jeszcze polecić AGV STEALTH SV MULTI STILE, na ten moment w malowaniu z 2010 roku można go wyrwać za około 800 złotych tylko trzeba troche poszukać ;)
Rave_89
Świeżak

Powrót do Akcesoria motocyklowe

Kto przeglÄ…da forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 3 gości

na górê