Zobacz wątek - Kombi dwuczęściowe czy jedno?
NAS Analytics TAG

Kombi dwuczęściowe czy jedno?

Jakie rękawice, kask, gmole?
_________

Kombi dwuczęściowe czy jedno?

Postprzez motoftw » 8/1/2011, 08:55

Mam problem :D Na wakacje szykuje się zmiana sprzętu na coś sportowego, i będę musiał wyposażyć się w kombiaka, pytanie jakie mnie trapi to czy szukać dwuczęściowego czy jednoczęściowego? Składam się przy tym drugim, bo kurtkę na moto mam i jakbym chciał zarzucić samą kurtkę to nie ma problemu(jakaś krótka przejażdżka), a jak gdzieś dalej to całe kombi więc chyba nie ma sensu brać dwuczęściowego? Jakie są zalety kombi jednoczęściowego? I jakbyście mogli coś podać powiedzmy do 1500zł ostatecznie do 2000, wiem, mogę wejść na allegro, ale chcę znaleźć dobry kompromis jakości do ceny więc mam nadzieje, że pomożecie :wink: Pozdro
Honda CB 500 ----> Honda NX 650
motoftw
Stały bywalec

Postprzez mognilwo » 8/1/2011, 11:37

http://allegro.pl/tschul-737-titanium-n ... 87000.html
Zbieram siano na ten kombi, to będzie dobry kompromis o jaki Ci chodzi.
Kombinezon dwuczęściowy jest bardziej praktyczny:
- możliwość jazdy w samej kurtce
- możliwość zdjęcia kurtki na postoju w upalne dni
- czynności fizjologiczne.
Ostatnio edytowano 8/1/2011, 15:24 przez mognilwo, łącznie edytowano 1 raz
mognilwo
Świeżak

Postprzez Landryss25 » 8/1/2011, 12:00

Do 2k tu masz duży wybór kombiaków: http://www.fc-moto.de/epages/fcm.sf/de_ ... Lederkombi

Ja np dla siebie jestem za kombi 2 częściowym mimo że nie korzystam nigdy z samej kurtki bo ona się do tego nie nadaje. Czasem jak gdzieś podjadę wygodnie jest zrzucić kurtkę, usiąść wygodnie i coś dobrego zjeść :D
,,De gustibus non est disputandum"(łac.)-O gustach się nie dyskutuje.
Landryss25
VIP Åšcigacz.pl

Postprzez motoftw » 8/1/2011, 16:41

A jednoczęściowego nie można zdjąć trochę góry czy coś ?:D A jak z torami? Nie trzeba mieć czasem jednocześciowego? Nie ukrywam, że chciałbym w tym sezonie chociaż raz się wybrać na tor. Mongliwo na tschula patrzyłem ale patrząc po zdjęciach ten materiał jakoś odstaje od berika czy arlen nessa i może ktoś się wypowie kto posiada/ł tschula? Landrys25 z moto.de raczej nie będę ściągał bo się boje :D
motoftw
Stały bywalec

Postprzez mognilwo » 8/1/2011, 16:57

Możesz opuścić górę w jednoczęściowym ale nie będzie Ci komfortowo.

Nie wiem jak jest z torem, obiło mi się o uszy, że trzeba mieć jednoczęściowy, ale ile w tym prawdy...

Po zdjęciach nie wiele się dowiesz co do jakości skóry, nie wiem czy odstaje ob berika czy arlen nessa. Jest to dobry kompromis pomiędzy jakością i ceną, dużo osób wypowiadało sie pochlebnie o tej marce. Jak masz na tyle siana to bierz coś z wyższej półki, ja zdecydowałem się na tschula.
mognilwo
Świeżak

Postprzez Danny84 » 8/1/2011, 18:53

Witam, a ja mam pytanko, czy lepiej kupić kombi z garbem, czy bez? I zastanawiam się nad tym
http://moto.allegro.pl/kombinezon-dwucz ... 84038.html
lub tym
http://moto.allegro.pl/alpinestars-rc-1 ... 02553.html
Z góry dziękuję za porady i opinię.
Pozdrawiam...
SUZUKI GSX-R 1000 K7 :-)
Danny84
Świeżak

Postprzez Seba_ER5 » 8/1/2011, 21:42

I tak w samej kurtce nie bedziesz jezdzil bo sa za krotkie....
Seba_ER5
VIP Åšcigacz.pl

Postprzez Stanislav » 8/1/2011, 23:15

Seba_ER5 napisał(a):I tak w samej kurtce nie bedziesz jezdzil bo sa za krotkie....

Rozwijając wątek...Otóż to. Wieje po plecach(po nerach) nieludzko. Z resztą nie wygląda to za fajnie, a powiedziałbym, że komicznie.

Niby mój kumpel jeździ w samej kurtce RC-1, ale ma rozmiar większą niż jest mu potrzebna. A jak się kupuje kombi to zdecydowanie po to, żeby przylegało do ciała. Był tu niedawno wątek o tym.

Tak więc NIE nastawiaj się na jazdę w samej kurtce.
Stanislav
Świeżak

Postprzez Seba_ER5 » 9/1/2011, 00:36

Ogolnie fajnie ze na zlocie jak upal mozesz zdjac kortke i nic Ci nie dynda z tylu. Ja do jazdy po miescie mam jeszcze textyl.
Seba_ER5
VIP Åšcigacz.pl

Postprzez motoftw » 9/1/2011, 05:04

No ja właśnie mam tekstyla już :D I właśnie wydaje mi się, że skoro i tak nie można smigać w samej kurtce od takiego kombiaka 2częściowego to bez sensu brać 2 częściowy..
motoftw
Stały bywalec

Postprzez witoldjusz » 9/1/2011, 13:04

Najlepiej weź komplecik ze spodniami przypinanymi do kurtki w jakiś łatwy sposób, nie wieje po plerach i nie widać pleców w czasie jazdy itp. Można jeździć w ciepłe i w chłodniejsze dni (mowa o tekstylu gdzie jest wiele suwaków wentylacyjnych i podpinka). Kurtke taką mozna w kazdej chwili zdjać, odpiać i po kłopocie.

co do skóry to mam tylko jedną ciut za małą kurtke więc nie wypowiadam się w temacie
siódmy sezon
na GSX 750 F...i jeszcze nie znudził mi się
witoldjusz
Świeżak

Postprzez Landryss25 » 9/1/2011, 16:14

motoftw napisał(a):Landrys25 z moto.de raczej nie będę ściągał bo się boje :D

Czego? Płatność przy odbiorze a przesyłkę można sprawdzić przy kurierze. Już kilka kombiaków i garnków od nich zamówiłem i nigdy nie miałem nieprzyjemności. A ceny na niektóre rzeczy są bardzo atrakcyjne.
,,De gustibus non est disputandum"(łac.)-O gustach się nie dyskutuje.
Landryss25
VIP Åšcigacz.pl

Postprzez Dr_Acula » 9/1/2011, 20:12

motoftw napisał(a):I właśnie wydaje mi się, że skoro i tak nie można smigać w samej kurtce od takiego kombiaka 2częściowego to bez sensu brać 2 częściowy..

Jak nie można jak można, ale byś musiał założyć sobie pas nerkowy ;). Nery ociepli a i kurtka nie będzie głupio wyglądała, jak poniżej będzie pas i dopiero spodnie.
Dr_Acula
Świeżak

Postprzez witoldjusz » 9/1/2011, 22:51

tylko q przestrodze, kilka lat odpuszczałem sobie spodnie, myslałem że nic mi nie będzie, będę jechał powoli, w końcu jestem ostrożny i jeździłem w dżinach.

...po kilku latach faktycznie nic sie nie stało ale kolana mam tak przewiane że nie mogę chodzić normalnie tylko kuleje bo tak bolą. Wszyscy ortopedzi powiedzieli że to przez motorek. Polecam więc spodnie a przynajmniej nakolanniki lub jakies opaski, bo olewanie zdrowia nie wychodzi na zdrowie
siódmy sezon
na GSX 750 F...i jeszcze nie znudził mi się
witoldjusz
Świeżak

Postprzez luzaczyna » 10/1/2011, 09:25

Potwierdzam, że kurtka od kombiaka 2 częściowego jest strasznie kusa.. Sięga gdzieś do okolic pępka ( No może ciut niżej ) no ale ze spodniami jest idealnie.
Jazda bez spodni do kompletu to jest nieporozumienie :P Całe plery widać, nerki narażone.
Znowu jazda bez spodni to jest lipa.. Można sobie łatwo poprzeziębiać stawy, a z tym słyszałem, że to lipa..

Na upartego ( raczej bogatego ;) ) można kupić sobie kombiaka na jakieś dalsze wypady, a na miasto kupić jakiegoś tekstyla za ~300zł ( cudów nie ma, ale nie ma co wybrzydzać za takie pieniądze ).
Ja sam stałem przed wybraniem tekstyla/skory i powiem, że wybrałem skórę. Kurde, fajne uczucie w kombiaku. Czujesz się pewnie.
Aha i jakoś nie jestem przekonany do zakupu używanych kombiaków.. Co jak co, ale kombiak układa się do ciała. Jak sobie kupisz nówkę, to kobiak się ułoży do Ciebie, a jak używkę to wiadomo..
Ja osobiście polecam kombiaka Tschula 737 Titanium. Cena ~1100zł, a co do jakości nie mogę mieć zastrzeżeń. Oczywiście nie ma co porównywać do kombiaków o cenie ~2000 ( i więcej ) nie znajdzie się nic lepszego. Jak masz jakieś pytanka odnośnie tego kombiaka to możesz walić PW, odpowiem na pytanka.

Pozdrawiam, Michał
;-)
luzaczyna
Świeżak

Postprzez motoftw » 12/1/2011, 21:53

Powtarzam, mam kurteczkę tekstylną bardzo fajną i się sprawdza w mieście rewelka :wink: Ten Tschul 737 ciekawy bardzo, jeszcze w jakieś sportowe buty(na moto rzecz jasna) będę musiał zainwestować. A ten garb to w ogóle po co on jest? To coś daje?:P
motoftw
Stały bywalec

Postprzez bryk77 » 12/1/2011, 22:03

Ta teoria zdaje się mieć sens:

Jaromir W. napisał(a):garb ma dwojakie działanie:
1. aerodynamika - jak kładziesz się na baku, umozliwia lepszy przepływ powietrza od kasku do pleców (mniejsze opory i zawirowania), jednocześnie perforacja na "wlocie" garbu umozliwia chłodzenie pleców
2. w razie upadku (na plecy) - nie pozwoli na większe odgięcie głowy z kaskiem - kask "zaprze" sie na garbie...

http://www.goldenline.pl/forum/340218/z-garbem-czy-bez-garba (otwórz link)
bryk77
Stały bywalec

Postprzez motoftw » 12/1/2011, 22:30

No to już wiem, że wole z garbem, ale w tym kombiaku tschula jakiś mały ten garb? Widziałem w dainese są sporo większe, więc czym większy tym lepszy? Wiadomo dainese ma swoją cenę ale podaje dla przykładu.
motoftw
Stały bywalec

Postprzez sebasbox » 12/1/2011, 23:21

Ja osobiście zdecydowałem się na jednoczęściowe kombi (z garbem), ale dodatkowo mam też kurtkę skórzaną (normalnej długości a nie taką do pępka) jak gdzieś muszę podjechać coś załatwić lub ew. do pracy.
Jeśli wsiadasz na moto żeby polatać dla przyjemności to jednoczęściowe kombi jest wg. mnie lepszym rozwiązaniem.
Co do garbu to są głosy za i przeciw. Niektórzy mówią, że to śmiesznie wygląda, że niepotrzebny i takie tam.
Jak dla mnie garb przydaje się przy szybkich przelotach tzn. jak jadę w kurtce bez garbu czuje że muszę bardziej walczyć z naporem powietrza na kask. W kombi z garbem wszystko jakoś się uspokaja a wiatr nie próbuje już złamać Ci karku.
sebasbox
Świeżak

Postprzez motoftw » 13/1/2011, 00:26

Dobra, to niech będzie jednoczęściowe i z garbem, jakieś propozycje? Nie nastawiam się na markę ale miło by było do 2 tyś zł :wink: Przeglądając allegro mało jest jednoczęściowych kombi... :/
motoftw
Stały bywalec

Następna strona

Powrót do Akcesoria motocyklowe

Kto przeglÄ…da forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 5 gości

na górê