Ubiór - w czym najbezpieczniej?
• Strona 1 z 2 • 1, 2
Ubiór - w czym najbezpieczniej?
Witam
Jaki byłby najbezpieczniejszy zestaw na motor? Co myślicie o takiej zbroi: http://allegro.pl/buzer-ochraniacz-tsch ... 56739.html i na to jakaś dobra skórzana kurtka (martwi mnie troch że nie ma nic mowy o atestowanych ochraniaczach, czy to to dobra firma?)? Czy już ledwo bym się ruszał w tym? W tym temacie viewtopic.php?t=12320 przeczytałem że trochę użytkowników używa zbroi a do tej pory myślałem, że tylko crossowcy. Generalnie jakoś tak średnio ufam tym piankowym "ochraniaczom" myślę, że znacznie lepiej czułbym się w takiej zbroi i na to jakaś większa kurtka.
Generalnie motorka będę głównie używał w mieście i prawdopodobnie będzie to enduro, wiadomo jak będę jechał na uczelnie to nie będę zakładał zbroi ale w trasę chyba chciałbym. Czy może zamiast zbroi szukać odzieży ze slajderami, której jest jak na lekarstwo...?
A i pytanie odnośnie kasku czy fima THH (kask na enduro) jest dobra? Nie chce za bardzo na ubiorze oszczędzać a ten kask sprzedawca mi dorzuca do motorku.
Jaki byłby najbezpieczniejszy zestaw na motor? Co myślicie o takiej zbroi: http://allegro.pl/buzer-ochraniacz-tsch ... 56739.html i na to jakaś dobra skórzana kurtka (martwi mnie troch że nie ma nic mowy o atestowanych ochraniaczach, czy to to dobra firma?)? Czy już ledwo bym się ruszał w tym? W tym temacie viewtopic.php?t=12320 przeczytałem że trochę użytkowników używa zbroi a do tej pory myślałem, że tylko crossowcy. Generalnie jakoś tak średnio ufam tym piankowym "ochraniaczom" myślę, że znacznie lepiej czułbym się w takiej zbroi i na to jakaś większa kurtka.
Generalnie motorka będę głównie używał w mieście i prawdopodobnie będzie to enduro, wiadomo jak będę jechał na uczelnie to nie będę zakładał zbroi ale w trasę chyba chciałbym. Czy może zamiast zbroi szukać odzieży ze slajderami, której jest jak na lekarstwo...?
A i pytanie odnośnie kasku czy fima THH (kask na enduro) jest dobra? Nie chce za bardzo na ubiorze oszczędzać a ten kask sprzedawca mi dorzuca do motorku.
- AsRocketman3
- Świeżak
witam,
zbrojka prezentuje się całkiem fajnie, ale mimo wszystko jasli masz możliwość to obejżeć ją osobiście. Co do firmy tschul to raczej jest nie najgorsza, mają sporo asortymentu na moto. Zaczekajmy może ktoś miał kombi albo coś innego z tej firmy. Sam jestem ciekaw opini, wieć jak ktoś ma coś tej marki chetnie coś sie dowiem o niej. pozdr
zbrojka prezentuje się całkiem fajnie, ale mimo wszystko jasli masz możliwość to obejżeć ją osobiście. Co do firmy tschul to raczej jest nie najgorsza, mają sporo asortymentu na moto. Zaczekajmy może ktoś miał kombi albo coś innego z tej firmy. Sam jestem ciekaw opini, wieć jak ktoś ma coś tej marki chetnie coś sie dowiem o niej. pozdr
- bobmarlej
- Świeżak
A czy w ogóle coś takiego ma sens? Żeby zakładać zbroje pod skórę? I słyszeliście coś o kaskach THH? Na allegro takie mniej więcej jak tamten zaczynają się od 300zł więc ąż taki bardzo badziew to nie jest a za te pieniądze miałbym zbroję, jak uważacie?
Dodam, że zaczynam dopiero przygodę z motorami mam prawie 20 lat i ostatni raz (poza kursem) jezdzilem na motorowerze z 10 lat temu dlatego bezpieczeństwo ma dla mnie znaczenie...
Dodam, że zaczynam dopiero przygodę z motorami mam prawie 20 lat i ostatni raz (poza kursem) jezdzilem na motorowerze z 10 lat temu dlatego bezpieczeństwo ma dla mnie znaczenie...
- AsRocketman3
- Świeżak
AsRocketman3 napisał(a):A czy w ogóle coś takiego ma sens? Żeby zakładać zbroje pod skórę? I słyszeliście coś o kaskach THH? Na allegro takie mniej więcej jak tamten zaczynają się od 300zł więc ąż taki bardzo badziew to nie jest a za te pieniądze miałbym zbroję, jak uważacie?
nie spotkałem się z tym żeby ktoś wsadział zbroję pod skóre i osobiście nie wyobrażam sobie tak jeździć, żółwia pod skórę to tak.
za 250zł widziałem ostatnio na motobazarze HJC R1 i nawet FG14 w jakichs tam dziwnych malowaniach i rozmiarach które ciężko schodzą.
-
Boguc - Świeżak
Boguc napisał(a):nie spotkałem się z tym żeby ktoś wsadział zbroję pod skóre i osobiście nie wyobrażam sobie tak jeździć.
To, ze sie nie spotkales nie swiadczy o niczym, ja spotykam sie z tym czesto, w Mojej grupie na 6 osob w zbroi jezdza cztery, widac mala wyobraznie masz bo nie sprawia to najmniejszego problemu. Jedyne co trzeba uwzgladnic to kupowac ciuchy o rozmiar lub dwa wieksze lub dobierac na juz zalozona zbroje.

- Pat123
- Świeżak
Dobra skóra plus żółw da podobną ochronę jak zbroja + kurtka a komfort dużo większy (sprawdzane). Ochraniacze w kurtkach są na prawdę dobrej jakości i jeśli kupisz odpowiedni rozmiar to będzie ok (musi być dobrze dopasowana).
,,De gustibus non est disputandum"(łac.)-O gustach się nie dyskutuje.
-
Landryss25 - VIP Åšcigacz.pl
Pat123 napisał(a):Boguc napisał(a):nie spotkałem się z tym żeby ktoś wsadział zbroję pod skóre i osobiście nie wyobrażam sobie tak jeździć.
To, ze sie nie spotkales nie swiadczy o niczym, ja spotykam sie z tym czesto, w Mojej grupie na 6 osob w zbroi jezdza cztery, widac mala wyobraznie masz bo nie sprawia to najmniejszego problemu. Jedyne co trzeba uwzgladnic to kupowac ciuchy o rozmiar lub dwa wieksze lub dobierac na juz zalozona zbroje.
Przyznam, że ja słyszałem o takich pomysłach ale co to ma na celu jesli kupuje się dobre kombi z zainstalowanymi protektorami? Kombi ma przylegać do ciała i nie sądzę że kupowanie większego rozmiaru żeby tylko wcisnąć tam jeszcze zbroje zwiększy bezpieczeństwo.
- sebasbox
- Świeżak
Sebasbox - No tak tylko że te protektory to na ogół jakaś pianka/grubszy materiał czy coś w tym styłu i po prostu zbroja jakoś wzbudza we mnie większe zaufanie.
Landryss25 - A zbroja z linku u góry + dobra skóra? Czy to po prostu bez sensu? Co do protektorów w bardzo nie wielu skórzanych kurtkach można je trafić na ogół jest to tylko zgrubiały materiał. Napisałeś coś o rozmiarze, czy to bardzo ważne żeby idealnie pasowała kurtka/kombi ponieważ raczej szukam czegoś dobrego używanego.
Landryss25 - A zbroja z linku u góry + dobra skóra? Czy to po prostu bez sensu? Co do protektorów w bardzo nie wielu skórzanych kurtkach można je trafić na ogół jest to tylko zgrubiały materiał. Napisałeś coś o rozmiarze, czy to bardzo ważne żeby idealnie pasowała kurtka/kombi ponieważ raczej szukam czegoś dobrego używanego.
- AsRocketman3
- Świeżak
ja mam 16kg niedowagi i neiwyobrazam sob zmiescic pod kombi albo kurtke skóre... skor amusi przylegac albo chociarz byc blisko...
ziomek jak sie niewstydzisz to cisnij do lumpexu, moj kolezka wyrwal rekawiczki a'la Berik za 25zł w leszpym stanie niz mooje po 1 sezonie i kurtki tez mają napewno
ziomek jak sie niewstydzisz to cisnij do lumpexu, moj kolezka wyrwal rekawiczki a'la Berik za 25zł w leszpym stanie niz mooje po 1 sezonie i kurtki tez mają napewno

ten co sobie nie żałuje
-
SzpiceR - VIP Åšcigacz.pl
Nie wstydzę się i m.in. szukam po lumpexach i allegro ale po lumpexach ciezko trafić a takie już z prawdziwymi protektorami to masakra, nawet na allegro nie bardzo można je trafić (używane). Poza tym ostatnioo udało mi się dorwać z lumpexu jakąś strasznie starą kurtałe suzuki wygląda jak z lat 60-70
Aż się zastanawiam czy nie nadaję się już jako kolekcjonerska i zabytek
(mogę wrzucić zdjęcia jak jest tu jakiś kolekcjoner suzuki xD:D)
Czyli generalnie zdania są podzielone niektórzy zakładają a niektórym ciężko sobie wyobrazić wsadzanie zbroi pod skórę. Osobiście chyba doszedłem do wniosku jeżeli taki zestaw nie krępuje ruchów to na pewno bezpieczniej mieć zbroje i skórę niż samą skórę i chyba zdecyduje się na kupno zbroi, jak przyzwyczaję się od początku to nie będę miał z tym problemów.

Czyli generalnie zdania są podzielone niektórzy zakładają a niektórym ciężko sobie wyobrazić wsadzanie zbroi pod skórę. Osobiście chyba doszedłem do wniosku jeżeli taki zestaw nie krępuje ruchów to na pewno bezpieczniej mieć zbroje i skórę niż samą skórę i chyba zdecyduje się na kupno zbroi, jak przyzwyczaję się od początku to nie będę miał z tym problemów.
- AsRocketman3
- Świeżak
nie jestem ekspertem, ale generalnie wydaje mi się że skóra to przede wszystkim protektory, a protektory sprawdzą się gdy będą dobrze przylegać do ciała i nie przemieszczać się- nie widzę takiej opcji gdy założysz pod to buzera. (już nie mówiąc o tym, że chyba nie da się w tym chodzić).Poza tym, wg mnie, zwłaszcza gdy finanse są mocno ograniczone, lepiej kupić jedną a porządną skórę bądź jeden porządny buzer, zamiast kupować mocno wyciuchany bądź słaby komplet powyższych rzeczy.
poprawcie, jak siÄ™ mylÄ™
poprawcie, jak siÄ™ mylÄ™

- wh7n0t
- Świeżak
jak dla mnie zbroja to tylko na miasto i jak jest ponad 30C, w innych przypadkach dobra skóra wydaje mi się że spełnia podstawowe wymogi bezpieczeństwa, dla poprawy bezpieczeństwa żółw pod skórę i dla mnie byłoby wszystko
no ale każdy jeździ jak uważa.

no ale każdy jeździ jak uważa.
-
Boguc - Świeżak
nie wiem jak wy ale ja ledwo ubieram sie w swoja kurtalke bo jest tak dopasowana oczywiscie ruchy na biku sa nie skrepowane ale wcisne pod nia ewentualnie jakas bluze termoaktywna i to wsio a w zbroi jezdzi sie dobrze latem ale tylko w zbroi ewentualnie koszuleczka na to jakas luzna 

-
eryk79 - Świeżak
Krmtzzz napisał(a):Jemu chodzilo raczej o to ze jezdzenie w zbori pod kurtka nie jest zbyt wygodne i poreczne.
Jezdziles ? Jak wyzej, jezeli nie dobrales wierzchniego ubioru do zbroi to wogole nie da sie jej pod cokolwiek zalozyc. Jezdze tak ubrany od kilku sezonow i jakos mi nic nie przeszkadza.
wh7n0t napisał(a):nie jestem ekspertem, ale generalnie wydaje mi się że skóra to przede wszystkim protektory, a protektory sprawdzą się gdy będą dobrze przylegać do ciała i nie przemieszczać się-
Zgadza sie, przemieszczanie masz jednak jedynie w niektorych ciuchach tekstylnych, w skorach zadko kiedy ono wystepuje.
wh7n0t napisał(a): już nie mówiąc o tym, że chyba nie da się w tym chodzić.
1.Da sie w tym chodzic, zbroja nie krepuje ruchow
2.uzywajac motocykla jezdzisz czy chodzisz ?
wh7n0t napisał(a):Poza tym, wg mnie, zwłaszcza gdy finanse są mocno ograniczone, lepiej kupić jedną a porządną skórę bądź jeden porządny buzer, zamiast kupować mocno wyciuchany bądź słaby komplet powyższych rzeczy.
Chcesz podyskutowac na temat materialow z jakich zrobione sa protektory do kombinezonow ( bez wzgledu czy tekstylnych czy skor ) ?
Norma EN 1621-1 jest jak lina bungie. Porownaj sobie portektory firmy Rukka z protektorami Alpinestars jakie zamiescil w focie powyzej „ pan wiewiorka “ osobiscie wolalbym sie wyglebic w Alpinstars niz w Rukka'ce. Jak myslisz skad producenci „porzadnych skor“ zakupuja garbowane skory – Pakistan + szycie w Chinach czy nawet w Pakistanie lub jakiejs innej swiatowej potedze ktora jest strzezona tajemnica firmy.
Boguc napisał(a):jak dla mnie zbroja to tylko na miasto i jak jest ponad 30C, w innych przypadkach dobra skóra wydaje mi się że spełnia podstawowe wymogi bezpieczeństwa, dla poprawy bezpieczeństwa żółw pod skórę i dla mnie byłoby wszystko
No wlasnie, wydaje Ci sie, skora ma za zadanie zapobiec przetarciu sie i dawac ochrone przed pedem powietrza. Podstawa to w/g mnie duzo za malo, to tak jakbysmy dyskutowali na temat podstawego zabezpieczenia glowy w przypadku „orzeszka“ a helmu integraknego bo taka jest roznica.
Co do lata to na zbroje czesto zakladam jeans'owa kurtke i tez jest OK

- Pat123
- Świeżak
Pat123 napisał(a):1.Da sie w tym chodzic, zbroja nie krepuje ruchow
Mowisz o jezdzeniu w zbroi, a na niej nalozonej skorzanej kurtce z protektorami ? Czy zwyklej kurtce?
Pat123 napisał(a):Chcesz podyskutowac na temat materialow z jakich zrobione sa protektory do kombinezonow ( bez wzgledu czy tekstylnych czy skor ) ?
Norma EN 1621-1 jest jak lina bungie. Porownaj sobie portektory firmy Rukka z protektorami Alpinestars jakie zamiescil w focie powyzej „ pan wiewiorka “ osobiscie wolalbym sie wyglebic w Alpinstars niz w Rukka'ce. Jak myslisz skad producenci „porzadnych skor“ zakupuja garbowane skory – Pakistan + szycie w Chinach czy nawet w Pakistanie lub jakiejs innej swiatowej potedze ktora jest strzezona tajemnica firmy.
nie rozumiem tej wypowiedzi - chyba nie czytasz ze zrozumieniem - to ma się nijak do tego co powiedziałem. Kolega powiedział, że ma ograniczony budżet, i być może będzie chciał zakupić używki - a to (prawdopodobnie) eliminuje dobrej jakości skórę - poza tym sam mówisz, że wolałbyś się wyglebic w Alpinie niz w Rukka'ce. No i sam sobie przeczysz - wolałbyś wyglebić się w "porzadnej skórze", czyli np Alpinie, a za chwilę - że skóry dla nich są szyte w Pakistanie itd, czyli chciałeś chyba powiedzieć, że jakość wcale nie jest najlepsza.
- wh7n0t
- Świeżak
nie wiem, ale jak dla mnie stosowanie zbroi pod kombinezon to przerost formy nad treścią. Żółw jak najbardziej ale zbroja...?
Nie słyszałem o tym żeby np. profesjonaliści stosowali taką kombinację, raczej lepiej swoje zadanie spełnia dobrze dopasowane kombi + żółw.
Nie słyszałem o tym żeby np. profesjonaliści stosowali taką kombinację, raczej lepiej swoje zadanie spełnia dobrze dopasowane kombi + żółw.
- sebasbox
- Świeżak
wh7n0t napisał(a):Pat123 napisał(a):1.Da sie w tym chodzic, zbroja nie krepuje ruchow
Mowisz o jezdzeniu w zbroi, a na niej nalozonej skorzanej kurtce z protektorami ? Czy zwyklej kurtce?
Kwestia kurtki i jej rozmiarow. Mam kilka skor ( motocyklowych ) gdzie moge zalozyc na zbroje mam tez kombinezon gdzie niestety wchodzi juz tylko zolw.wh7n0t napisał(a): Kolega powiedział, że ma ograniczony budżet, i być może będzie chciał zakupić używki - a to (prawdopodobnie) eliminuje dobrej jakości skórę - poza tym sam mówisz, że wolałbyś się wyglebic w Alpinie niz w Rukka'ce. No i sam sobie przeczysz - wolałbyś wyglebić się w "porzadnej skórze", czyli np Alpinie, a za chwilę - że skóry dla nich są szyte w Pakistanie itd, czyli chciałeś chyba powiedzieć, że jakość wcale nie jest najlepsza.
Nie zrozumielismy sie chyba, wiec wyjasnie, wolalbym kupic zbroje i do tego kurtke z lumpeksu niz jak to nazwales „ lepsza“ skore ( oczywiscie o odpowiedniej grubosci 1,2 – 1,4 mm w przypadku skory wolowej ).
Poszperaj w ncie gdtzie dzisiaj czolowka motocyklowej odzierzy szyje swoje kolekcje.sebasbox napisał(a):nie wiem, ale jak dla mnie stosowanie zbroi pod kombinezon to przerost formy nad treścią. Żółw jak najbardziej ale zbroja...?
Pytanie tylko w jakich warunkach smigaja profesjonalisci ? Z tego co sie orietuje to na ttorze, a wiekszosc z nich prywatnie wogole nie wsiada na motocykl bo jest to dla NICH ( i ich ubezpieczycieli ) za bardzo niebezpieczne. Dla mnie nie jest t przerost formy nad trescia, moze dlatego, ze juz zostalem zgarniety przez puche a wrazenia do dziisiaj pozostaly w pamieci, zdjecia posiniadczonej nogi zreszta tez.

- Pat123
- Świeżak
- fandzoilisz
- Bywalec
Pat123 napisał(a):Pytanie tylko w jakich warunkach smigaja profesjonalisci ? Z tego co sie orietuje to na ttorze, a wiekszosc z nich prywatnie wogole nie wsiada na motocykl bo jest to dla NICH ( i ich ubezpieczycieli ) za bardzo niebezpieczne. Dla mnie nie jest t przerost formy nad trescia, moze dlatego, ze juz zostalem zgarniety przez puche a wrazenia do dziisiaj pozostaly w pamieci, zdjecia posiniadczonej nogi zreszta tez.
a to na torze mają jakiś bardziej miękki asfalt, który nie robi krzywdy w trakcie wypadku czy co?
- sebasbox
- Świeżak
• Strona 1 z 2 • 1, 2
Powrót do Akcesoria motocyklowe
Kto przeglÄ…da forum
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 3 gości