Problem z dobraniem stroju na motocykl.
• Strona 1 z 1
Problem z dobraniem stroju na motocykl.
Witam. Sezon już coraz bliżej, zamierzam kupić strój na moto, ale moja sytuacja nie jest taka prosta. Na pewno kilka osób miało podobny problem jak ja i mam nadzieję, że dobrze mi doradzą. Otóż przed zimą chciałem kupić kombi, niestety okazało, że nie będzie dla mnie rozmiaru, bo jestem za wysoki. Ok 193cm, a tylko 82kg wagi. Wiem, że jest kilka firm, które szyje na miarę jak np. Redbike, ale chyba odpuszczę sobie kombi aż trochę nabiorę masy (mam w końcu 17 lat) i będzie już na nowe moto. Zdecydowałem się, że kupię kurtkę tekstylną i spodnie (najlepiej komplet modeki), ale czy z tekstylnych znajdzie się coś dla mnie? One mają ściągacze, można w miarę kurtkę dopasować, ale czy będzie to wyglądało w miarę ok? Proszę o szybką pomoc, ponieważ jutro już chciałbym pojechać po strój. I Jeszcze sklep w Warszawie z modeką, który polecacie. Może Olek Motocykle?
Zależy mi na opinii osób, które miały podobny problem i go rozwiązały i innych, którzy mogą doradzić.
Z góry dzięki.
Pozdrawiam
Piotrek
Zależy mi na opinii osób, które miały podobny problem i go rozwiązały i innych, którzy mogą doradzić.
Z góry dzięki.
Pozdrawiam
Piotrek
- Parker
- Świeżak
Ja mam podobny problem jak Ty. Tyle że 184cm i niecałe 70kg. Udało mi się w miarę dopasować kombi z Berika, mierzyłem też Alpinę ale jednak te same rozmiary były tęższe. Fakt może nie jest jeszcze idealnie ale jak dojdzie bielizna termoaktywna i jakaś bluzka pod kurtkę to będzie git. Trzeba trochę przypakować 

,,De gustibus non est disputandum"(łac.)-O gustach się nie dyskutuje.
-
Landryss25 - VIP Åšcigacz.pl
ja mam 188 cm wzrostu a przy tym ważę około 80 kg. Kupiłem kurtkę modeka montana pro. Powiem tak - niby rękawy są ok , na długość jest ok ale po pierwsze:
rzepy na rękawach przy tej kurtce i moich gabarytach to pomyłka - mam za szczupłe łapy nie da się dobrze dopasować , jak jest na full to i tak troche za luźno.
po drugie z tyłu na karku coś sterczy za bardzo ta kurtka. Jak chcesz kurtkę z wypinaną membraną to zdecyduj się czy chcesz bardziej na jesień czy bardziej na lato. w moim przypadku jak wypnę wszystko a pod spodem mam koszulkę to ta kurtka jest po prostu trochę za duża na mnie i wtedy wyraźnie czuć że z tyłu na plecach nie przylega. spodnie mam skórzane - powiem tyle kurtkę ze skóry napewno kiedyś zakupie.Świetnie przylega , wygląda się bardziej elegancko i jest wygodnie.
rzepy na rękawach przy tej kurtce i moich gabarytach to pomyłka - mam za szczupłe łapy nie da się dobrze dopasować , jak jest na full to i tak troche za luźno.
po drugie z tyłu na karku coś sterczy za bardzo ta kurtka. Jak chcesz kurtkę z wypinaną membraną to zdecyduj się czy chcesz bardziej na jesień czy bardziej na lato. w moim przypadku jak wypnę wszystko a pod spodem mam koszulkę to ta kurtka jest po prostu trochę za duża na mnie i wtedy wyraźnie czuć że z tyłu na plecach nie przylega. spodnie mam skórzane - powiem tyle kurtkę ze skóry napewno kiedyś zakupie.Świetnie przylega , wygląda się bardziej elegancko i jest wygodnie.
- Przemysl_17
- Świeżak
No świetnie przylega, ale niestety rozmiarów nie ma za wiele, są szyte na ogół, nie ma w czym wybierać. Na skórę na razie się nie zdecyduję, na pewno będę tęższy za 2/3 lata (w 3 miesiące udało mi się przybrać na wadze 4kg i to nie samego tłuszczu
). Słyszałem wiele dobrych opinii o modece Roma, podoba mi się także Shield Pro, przymierzyłbym i wybrał odpowiednią. Jeździć będę wiosna, lato, jesień. Coś pod spód zawsze będę miał, może na początek jakaś lekka bluza nawet. Boję się, że skoro mam tyle wzrostu to te tekstylne będą w barach tak szerokie jak skóry (nie mam pojęcia na jakich byków są one szyte). Rękawy muszą być w miarę długie, a to ciągnie za sobą jeszcze większe barki. Muszę sobie kupić jakiś strój na motocykl. Nie tylko ja mam taki problem, chyba inni go jakoś rozwiązali 

- Parker
- Świeżak
tez mam/mialem ten problem i powiem ci ze niesugeruj sie rozmiaramy orginalnymi tylko mierz... ja mam 193 i tylko 70kg i ubieram zolwia bluzke i cos cienkiego pod spodnie jak jest chlodniej i ledwo whodze w kombi 54 1czesciowe i wydaje mi sie ze az tak zle niewygladma jak chcesz to ci podesle na priva foto 

ten co sobie nie żałuje
-
SzpiceR - VIP Åšcigacz.pl
W modece jest specjalna rozmiarówka z dłuższymi rękawami. Podejrzewam że podobnie mają inni producenci. Problemem mogą być jednak sklepy, w których nie mają takich niestandardowych wymiarów a i specjalnie sprowadzić się im pewnie nie opłaca:(
-
Kurt - Świeżak
Znalazłem sklep blisko siebie, a mianowicie to w Sękocinie Nowym, z tego co słyszałem to jest to spory sklep, mają tam kilka ciekawych kombi, które bym przymierzył, tekstylne od modeki i kaski HJC, które mnie interesują.
SzpiceR, bardzo byłbym wdzięczny za te fotki
Musisz mieć problem większy od mojego, wcześniej jak mierzyłem kombi to miałem na sobie tylko bardzo cienki t-shirt, co może było błędem. Co powinienem założyć jak mierzę kombi? Koszulka, bluza, czy coś jeszcze?
Jeszcze odnośnie spodni od kombi to są one szerokie. Nie mam jakichś chudych nóg, ale jak kiedyś mierzyłem to były na mnie trochę szerokie, przez co trochę za długie.
Każdy ma inny metabolizm i tego się nie wybiera
Pzdr
SzpiceR, bardzo byłbym wdzięczny za te fotki

Jeszcze odnośnie spodni od kombi to są one szerokie. Nie mam jakichś chudych nóg, ale jak kiedyś mierzyłem to były na mnie trochę szerokie, przez co trochę za długie.
Każdy ma inny metabolizm i tego się nie wybiera

Pzdr
- Parker
- Świeżak
Pod kurtkę powinieneś mieć tylko koszulkę termalną (taką z długim rękawem) - Ci co jeżdżą wiedzą dlaczego, ewentualnie dokupisz później, mierzysz na koszulkę - żadnych bluz.
Jak to skóra to w chłodne dni zakładasz kombinezon przeciw deszczowy na zewnątrz i jest dużo cieplej.
Jak to skóra to w chłodne dni zakładasz kombinezon przeciw deszczowy na zewnątrz i jest dużo cieplej.
Moto Theodor - nieautoryzowany serwis Ducati
- Raczek_6
- VIP Åšcigacz.pl
Witam. Przepraszam, że piszę post pod postem, ale chcę odświeżyć temat. Otóż wczoraj zakupiłem kombinezon Berik'a 8323. Jak na razie jestem naprawdę zadowolony. Cieszę, się, że udało się znaleźć rozmiar dla mnie (roz.54). Pojeździłem trochę wczoraj i dzisiaj. Nawinąłem jakieś 60km i kombi podczas jazdy jest wygodne. Gdy normalnie idę, to wydaję się jakbym rok jechał na sterydach i nie umiał przestać:P Niedługo postaram się wrzucić jakąś fotkę i ocenicie jak to wygląda. Wg. mnie naprawdę nie jest źle. Kombi dobrze przylega, bałem się, że będzie dużo gorzej. Każdy w rodzinie mówi mi nawet, że za bardzo przylega, ale ja mam jeszcze sporo luzu:P
Na pewno niedługo dokupię pod kombi żółwia, bo naprawdę dobrze się w nim czułem, a ochrona dodatkowo wzrasta. Możecie powiedzieć w rozsądnej cenie jakiego polecacie (mierzyłem dainese, ale 500zł to trochę sporo).
Teraz sprawa butów. Od dwóch dni jak mam kombi i jeżdżę w adidasach czuję się jak małpa i koniec z tym. Jak kupowałem kombi nie miałem kasy, żeby od razu kupić buty ale teraz zdecydowałem, że już jutro pojadę. Mierzyłem sidi vertigo i bardzo dobrze się w nich czułem. Pochodziłem ładne kilkadziesiąt metrów i nie poczułem nagle większego dyskomfortu. Gdy dosiadłem się do moto, to ciężko na początek ze zmianą biegów, ale to zapewne normalne z takiej przesiadki. Myślę, że przywyknę
Vertigo są raczej polecane, więc chyba mogę spokojnie brać się za ich kupno? Widziałem na allegro aukcję tych butów, gdzie ludzie jeździli sezon, dwa i buty wyglądają jak nowe, prawie żadnych śladów użytkowania, a ja właśnie zamierzam je mieć na kilka lat.
Co do kasku to nie wiem, czy nie będę musiał przeprowadzić tutaj małego cięcia funduszu w postaci zrezygnowania z HJC FG-15 i kupienia CS-R1.
Aaaa, jeszcze jedna ważna sprawa
Rękawice. Jakie polecacie tak za 300/400zł (skłaniam się do 300:P), czy berik robi dobre? Muszą być raczej sportowe no i długie, jestem otwarty na propozycje.
W takim stroju mogę na 125ccm wyglądać dziwnie, ale jeszcze rok i zmiana.
BTW. Pamięta ktoś może jaką zniżkę oferuje moto-akcesoria na odzież, która znajduje się już u nich w sklepie? Nie wiem czy to było 9%, czy ile, a to robi różnicę jeśli chodzi głównie o kupno przeze mnie butów.
Sory, że niepoprawna składniowo wypowiedź, ale za dużo pytań na to.
Bardzo proszÄ™ o sugestie i odpowiedzi.
Pzdr i do zobaczenia na drodze
Na pewno niedługo dokupię pod kombi żółwia, bo naprawdę dobrze się w nim czułem, a ochrona dodatkowo wzrasta. Możecie powiedzieć w rozsądnej cenie jakiego polecacie (mierzyłem dainese, ale 500zł to trochę sporo).
Teraz sprawa butów. Od dwóch dni jak mam kombi i jeżdżę w adidasach czuję się jak małpa i koniec z tym. Jak kupowałem kombi nie miałem kasy, żeby od razu kupić buty ale teraz zdecydowałem, że już jutro pojadę. Mierzyłem sidi vertigo i bardzo dobrze się w nich czułem. Pochodziłem ładne kilkadziesiąt metrów i nie poczułem nagle większego dyskomfortu. Gdy dosiadłem się do moto, to ciężko na początek ze zmianą biegów, ale to zapewne normalne z takiej przesiadki. Myślę, że przywyknę

Co do kasku to nie wiem, czy nie będę musiał przeprowadzić tutaj małego cięcia funduszu w postaci zrezygnowania z HJC FG-15 i kupienia CS-R1.
Aaaa, jeszcze jedna ważna sprawa

W takim stroju mogę na 125ccm wyglądać dziwnie, ale jeszcze rok i zmiana.
BTW. Pamięta ktoś może jaką zniżkę oferuje moto-akcesoria na odzież, która znajduje się już u nich w sklepie? Nie wiem czy to było 9%, czy ile, a to robi różnicę jeśli chodzi głównie o kupno przeze mnie butów.
Sory, że niepoprawna składniowo wypowiedź, ale za dużo pytań na to.
Bardzo proszÄ™ o sugestie i odpowiedzi.
Pzdr i do zobaczenia na drodze

- Parker
- Świeżak
• Strona 1 z 1
Powrót do Akcesoria motocyklowe
Kto przeglÄ…da forum
Użytkownicy przeglądający ten dział: Bing [Bot] i 6 gości