Zobacz wątek - OPONY
NAS Analytics TAG

OPONY

Jakie rękawice, kask, gmole?
_________

OPONY

Postprzez radja86 » 12/3/2009, 10:11

Witam uzytkownicy forum. Chciałbym się dowiedzieć w jakie opony sie zaopatrujecie. Nowe czy używane? Jakie marki ?
radja86
Świeżak

Postprzez floreso » 12/3/2009, 12:19

ostatnio usłyszałem, że dobrze można kupić opony "z toru". Mają one zjechane boki ale środek ponoć elegancki. Wiadomo, że nic nie zastąpi opony nowej ale czasami kogoś nie stać i wtedy....
Myślę, że nie warto kupować opon po naprawie, nie wiem też jak jest z leżakami magazynowy...
może ktoś wie więcej na ten temat, a może zna jakiegoś dystrybutora czy sprzedacę?
floreso
Świeżak

Postprzez Pawcio415 » 12/3/2009, 14:05

Rozumiem,ze kogos moze nie byc stac na opony.
No ale badzmy szczerzy...nowe to nowe.
Uzywke kupisz tanio ale po:
pierwsze - nie znasz jej przeszlosci i nie wiesz na ile mozesz jej zaufac,
drugie - ile tak naprwde zaoszczedzisz? Skoro uzywana guma zuzyje sie o wiele szybciej niz nowa i znowu bedziesz musial kupic.
trzecie - jesli kupuje uzywke to tylko po to zeby ja za chwile spalic na jakims zlocie :)
Na motocyklu sadzam swoj wlasny tylek wiec nie pozwole sobie ja takie "oszczedzanie".

Powodzenia!
Pawcio415
Świeżak

Postprzez melvin » 12/3/2009, 14:06

ja kupuję używki, z prostego powodu, komplet nowych gum to zbyt duży wydatek...
a że trafiają się dojścia do używek i torówek to czemu miałbym nie brać?
DUŻO GAZU I SPRZĘGŁO OD RAZU! :twisted:
melvin
PierwszyOkrutny

Postprzez Pawcio415 » 12/3/2009, 14:20

Rozumiem brak kasy ale kto o zdrowych zmyslach wyrzuca dobra opone??!!
Ja nie wierze w zadne uzywki.
Bierzecie gumy z motocykli powypadkowych??
Co z tego,ze uzywka jest tansza jak i tak musisz ja dwa razy czesciej wymieniac i nie masz na nia ZADNEJ gwarancji.hmm???
Pawcio415
Świeżak

Postprzez floreso » 12/3/2009, 15:03

Ma ktoś dojście do torówek?

Myślę, że to jedyne sensowne rozwiązanie pomijając kwestię bezdyskusyjną, że nowe to nowe i najlepsze!!!
floreso
Świeżak

Postprzez palma-r1 » 12/3/2009, 15:37

Tak na marginesie to chyba wlasnie boki sa wazniejsze a nie srodek .... Na prostej drodze chamujesz na przednie kolo tam zazwyczaj jest sporo gumy najwazniejsza jest przyczepnosc na lukach !!!

Mam znajomego co ma kozak opony prawie nowki max do 15-20% zjechane albo jeszcze z liniami np Michelin Power Sport 150-180zł Tył tylko ze wszystkie byly dziurawe i łatane ... dziury nieraz prawie do 1cm ... Ja sie nie skusilem lepiej doplacic 400zl i kupic nowke , Po pierwsze masz pewnosc ze nie ma rozwalonych wlukien, ktorych nawet nie wyczujesz, a po 2. życie jest tylko 1 i oszczedzic 300-400zl jak za imprezowa sobote to zaden koszt . Pozdro
Nie daj się zabić !
palma-r1
Świeżak

Postprzez Konig » 12/3/2009, 16:25

I środek i boki są bardzo ważne, nie ma mniej lub więcej ważnej części w oponie motocyklowej
Konig
Świeżak

Postprzez melvin » 12/3/2009, 16:33

tyle że jak kupujesz oponę na psa to zależy ci właśnie na środku opony, bo boki są zbędne...
DUŻO GAZU I SPRZĘGŁO OD RAZU! :twisted:
melvin
PierwszyOkrutny

Postprzez Kurt » 12/3/2009, 17:01

Torowe gumy są z innej mieszanki i przez to szybko się kończą, czasem też sucha opona nie daje rady na mokrym bo wkońcu zaprojektowali ją do jazdy po suchym. Kupując torowe opony trzeba o tym pamiętać, jednak są to zwykle dobre gumy i mimo wszystko warto się zainteresować. Ja do swojej maszyny zakupiłem niedawno używkę jednak prawie nową, ma ponad 6mm bierznika, myślałem o nowych ale pomijając cenę to wybór w rozmiarze jaki mi potrzebny był mały.
A no i jeszcze jest też kwestia tego jak długo planujemy jeździć na danej maszynie, jak w perspektywie mamy kilka sezonów to inwestycja w nowe napewo będzie dobra. Nie mówię tu o sportowych maszynach tam gumki szybko się kończą a i ważne jest żeby opona dobrze trzymała więc trzeba 2razy przemyśleć tą oszczędność na oponie.
Co do leżaków, to chyba nawet na Ścigaczu był niedawno artykuł i rozmowa z przedstawicielem Pirelli i mówił on, że ich opony nawet kilkuletnie jeśli były dobrze przechowywane zachowują wszystkie właściwości i sprzedawane są jako nowe. Wynikałoby więc, że kupując oponę np na bazarze trzeba obejrzeć ją dokładnie czy nie ma uszkdzeń i nie patrzeć tylko na wiek.
Kurt
Świeżak

Postprzez Pawcio415 » 12/3/2009, 17:21

Niekoniecznie motocykle sportowe szybko zjadaja gumy.
Ja mialem Metzeler Road-Tec Z6 w f4i i zrobilem na nich ponad 20 tys km!
Teraz w Fajerze mam Michelin Pilot sport z przodu i Pilot Road 2 z tylu i juz mam nakrecone na nich 17 tys km? A jeszcze spokojnie na ok.8 tys mi tylu wystarczy.
Ps.Opony sa zamkniete,nie jestem mistrzem prostej,palilem je kilka razy po okolo 10 sekund.
Pawcio415
Świeżak

Postprzez Raczek_6 » 12/3/2009, 21:33

floreso napisał(a):Ma ktoś dojście do torówek?

Myślę, że to jedyne sensowne rozwiązanie pomijając kwestię bezdyskusyjną, że nowe to nowe i najlepsze!!!

Tak, u Julka można zakupić różne torówki cena z montażem i wyważeniem.
A oto namiar: 601230084, http://www.motorakowski.pl/.

Sam zaopatruje się, żywotność zależy od stylu jazdy, i niestety nie nadają się jak jest poniżej +14st. C., przy pierwszym ruszaniu jak są nie rozgrzane i jest zimno można zaliczyć ładną glebę - odjeżdża tylne koło.
Moto Theodor - nieautoryzowany serwis Ducati
Raczek_6
VIP Ścigacz.pl

Postprzez YZF R1 » 12/3/2009, 22:07

Ja tylko nowe niedawno kupiłem pilot powery do swojej R1 muszę sie troszeczkę przyzwyczaić do nich bo wcześniej miałem roady i jeździło sie zdecydowanie inaczej ale są świetne kleją się do asfaltu są mięciutkie no i rasowe do sporta...
YZF R1
Moderator

Powrót do Akcesoria motocyklowe