Wszystko o kaskach motocyklowych, pytania o cenę, opinie
Szczękowce mają sens chyba tylko po mieście, gdy często zsiadasz z moto, a nie chce ci się rozbierać z kasku. Tak w ogóle to są głośne (powody podał MisieqMP), są też wyraźnie cięższe niż integrale (więcej mechanizmów), mają gorszą wentylację (zazwyczaj ograniczoną do jednego wlotu na czole - inne kolidują z otwieraną szczęką), wreszcie są mniej bezpieczne: szczęka potrafi się otworzyć przy mocnym upadku. Jedyny szczękowiec, który jest polecany to Schuberth C3, ale cena zabija. Jeżeli robisz dłuższe przeloty z większymi prędkościami - tylko integral.
Moto Guzzi V7 - szkoda życia na brzydkie motocykle.
-
Zimny72 - Zimny Drań
Włóż na głowę szczękowca i integrala. Tylko nie żadna NAXA ale cos markowego.
Odczujesz różnicę. W wielkości i w wadze.
Kiedyś też chciałem szczękowca bo to i fajne i wygodnie pogadać można ... ale po pierwszej przejażdżce w Sharku Openline (więc nie żadna 'kupa') odechciało mi się szczękowców. Głośny, ciężki, wieje z każdej strony. A przejażdżka była wokoło komina po okolicznych wioskach z plecaczkiem przy Vmax 90km/h.
Na szczęście był pożyczony więc nie wtopiłem kasy.
Parafrazując Prezesa Ochódzkiego: (...) Kask szczękowy ma być może nawet tam i swoje… plusy. Rozchodzi się jednak o to, żeby te plusy nie przesłoniły wam minusów!

Odczujesz różnicę. W wielkości i w wadze.
Kiedyś też chciałem szczękowca bo to i fajne i wygodnie pogadać można ... ale po pierwszej przejażdżce w Sharku Openline (więc nie żadna 'kupa') odechciało mi się szczękowców. Głośny, ciężki, wieje z każdej strony. A przejażdżka była wokoło komina po okolicznych wioskach z plecaczkiem przy Vmax 90km/h.
Na szczęście był pożyczony więc nie wtopiłem kasy.
Parafrazując Prezesa Ochódzkiego: (...) Kask szczękowy ma być może nawet tam i swoje… plusy. Rozchodzi się jednak o to, żeby te plusy nie przesłoniły wam minusów!

SV650, Monster750, FZ-6 ...
-
qubus333 - Świeżak
Moto będę oglądał w czw/sobotę.
Do jazdy motocyklem będę zakładał okulary.
Obw głowy to 58
Czyli M dla LAZER Bayamo Z-Line Black Mat M
który ciśnie w uszy i raczej nie pozwala na okulary.
Wybrać rozmiar większy L, który raczej będzie okej z okularami?
Proszę o szybką odp bo dzisiaj kask bd zamawiać z allegro.
Ofc kiedyś przyszedł mi Lazer M z wadą to go odesłałem, także nie boję się z odesłaniem kasku
Do jazdy motocyklem będę zakładał okulary.
Obw głowy to 58
Czyli M dla LAZER Bayamo Z-Line Black Mat M
który ciśnie w uszy i raczej nie pozwala na okulary.
Wybrać rozmiar większy L, który raczej będzie okej z okularami?
Proszę o szybką odp bo dzisiaj kask bd zamawiać z allegro.
Ofc kiedyś przyszedł mi Lazer M z wadą to go odesłałem, także nie boję się z odesłaniem kasku

- Escape
- Świeżak
Noszę okulary i mam Bayamo i w przypadku mojej bańki nic nie ciśnie. Jeżeli chodzi o kaski dedykowane pod okularników to przyjrzyj się nowym Sharkom, które mają specjalne rowki pod okulary.
-
Zimny72 - Zimny Drań
Witam, zastanawiam się nad dwoma kaskami (przymierzyłem, dobrze leżą - rozmiar M) MT Revenge lub MT Blade. Pan w sklepie wprowadził mnie lekko w błąd ponieważ mierząc Revenge przyniosł mi podobny kask twierdząc że to ten sam, ale z blendą (był to MT Blade).
Widzę, że MT Revenge posiada dużo lepsze oceny, a przy tym ma 5/5 gwiazdek w testach SHARPa (Blade ma 3/5), ale niestety nie posiada blendy przeciwsłonecznej. Który wybrać?
Widzę, że MT Revenge posiada dużo lepsze oceny, a przy tym ma 5/5 gwiazdek w testach SHARPa (Blade ma 3/5), ale niestety nie posiada blendy przeciwsłonecznej. Który wybrać?
- croko23
- Świeżak
W tej półce cenowej albo lazera bayamo lub hjc cs-14
O MT nie słyszałem dobrych opinii, obiło mi się o uszy, że są głośne, mało aerodynamiczne i kiepsko wykonane - żadna przyjemność w nich jeździć.
Co do dylematu blenda/bez blendy to już samemu trzeba podjąć decyzję. Kaski z blendą są zwykle nieco cięższe i gorzej absorbują uderzenia czołowe.
O MT nie słyszałem dobrych opinii, obiło mi się o uszy, że są głośne, mało aerodynamiczne i kiepsko wykonane - żadna przyjemność w nich jeździć.
Co do dylematu blenda/bez blendy to już samemu trzeba podjąć decyzję. Kaski z blendą są zwykle nieco cięższe i gorzej absorbują uderzenia czołowe.
-
SlowMotion - Świeżak
Nie znalazłem tematu o cenach kurtek to tutaj zapytam. Warto?
http://allegro.pl/shima-x-traffic-i6103 ... ml#thumb/5
http://allegro.pl/shima-x-traffic-i6103 ... ml#thumb/5
- pepis
- Świeżak
Scorpion EXO-500 to jest mniej więcej półka HJC TR1 / IS17 albo Shark S700S / Skwal, czyli kaski za 600-800 zł. Z tym, że EXO-500 to jest dosyć stary model - pamiętam, że go oglądałem po raz pierwszy jakieś 5 lat temu jako alternatywę dla wówczas HJC IS16 i Shark S900C. I wtedy wygrał S900C. Niemniej moim zdaniem jest to bardzo fajny kask: blenda, dobre wnętrze, rozszczelnianie wizjera - dla mnie ma tylko jedną wadę: posiada dosyć dużą skorupę i wyglądasz jak byś miał wielką głowę.
-
Zimny72 - Zimny Drań
No z tego co widzę to chodzi za ok 850 zł w internecie a w sklepach stacjonarnych to około 950 zł. Mam możliwość zakupu takiego za 500 zł (nowy chociaż z ekspozycji) i się zastanawiam czy wymienić mojego lazer bayamo który jednak nie do końca spełnia moje oczekiwania.
- PrzemO.
- Świeżak
Witajcie,
rozwazam trzy kaski
Nolan N62, poliweglan, mozliwosc dokupienia pinlocka
Grex G6.1, ponoć to też Nolan, poliweglan, dodatkowo VPS i pinlock
HJC CS-14, poliweglan, goly
co wybrac, macie opinie o nich jakies
wybieram z tych trzech bo tylko je moge kupic do 350zl a chce miec kask z poliweglanu
rozwazam trzy kaski
Nolan N62, poliweglan, mozliwosc dokupienia pinlocka
Grex G6.1, ponoć to też Nolan, poliweglan, dodatkowo VPS i pinlock
HJC CS-14, poliweglan, goly
co wybrac, macie opinie o nich jakies
wybieram z tych trzech bo tylko je moge kupic do 350zl a chce miec kask z poliweglanu
- Arez
- Świeżak
Tak dla tych co szukają taniego kasku do 300zł:
https://www.facebook.com/BikersTech/videos/646684752174384/ (otwórz link)

https://www.facebook.com/BikersTech/videos/646684752174384/ (otwórz link)
-
Zimny72 - Zimny Drań
Rozglądam się powoli za nowym garnkiem jako,że stary mnie już powoli irytuje.
Szukam czegoś od 600 do max 1300 zł(to naprawdę max).
Przeglądam oferty od kilku dni,ale niezbyt mnie przekonuje cokolwiek.Idealnie pasują mi kaski Icon'a, ale brak o nich opinii.
Jazda typowo sportowa, na dłuższą trasę mogę włożyć stopery więc wyciszenie to drugorzędna sprawa.
To co irytuje mnie w moim obecnym garnku to małe pole widzenia.Mocno leżąc na baku jest to naprawdę problematyczne.
Do tego parowanie(brak pinlocka) i kiepska blenda.
Śmignąłem trochę ostatnio w HJC IS-17 i kask mnie szczególnie nie urzekł więc szukam czegoś trochę lepszego.
Czego wymagam:
-"dobra widoczność"- tak by w złożeniu widzieć coś więcej niż mały skrawek drogi
-fajnie gdyby miał pinlocka lub alternatywny system
-blendy nie potrzebuję, wszystkie standardowe są dla mnie zdecydowanie na ciemne i nie potrafię na nich jeździć więc nie używam.Dlatego ważna będzie tutaj dostępność akcesoryjnej szyby lustrzanej do kasku
-dobra wentylacja
-ciekawe malowanie- zawsze miałem nudne kaski.Teraz szukam czegoś fajniejszego,dlatego ICON jak na razie wygrywa.Ewentualniecoś fluo.
-skorupa wyżej niż termoplastik
-powoli dorastam do rezygnacji z microlocka na rzecz zapięcia DD więc takowe mile widziane.
Kojarzycie coś co spełniłoby moje wymagania?
Szukam czegoś od 600 do max 1300 zł(to naprawdę max).
Przeglądam oferty od kilku dni,ale niezbyt mnie przekonuje cokolwiek.Idealnie pasują mi kaski Icon'a, ale brak o nich opinii.
Jazda typowo sportowa, na dłuższą trasę mogę włożyć stopery więc wyciszenie to drugorzędna sprawa.
To co irytuje mnie w moim obecnym garnku to małe pole widzenia.Mocno leżąc na baku jest to naprawdę problematyczne.
Do tego parowanie(brak pinlocka) i kiepska blenda.
Śmignąłem trochę ostatnio w HJC IS-17 i kask mnie szczególnie nie urzekł więc szukam czegoś trochę lepszego.
Czego wymagam:
-"dobra widoczność"- tak by w złożeniu widzieć coś więcej niż mały skrawek drogi
-fajnie gdyby miał pinlocka lub alternatywny system
-blendy nie potrzebuję, wszystkie standardowe są dla mnie zdecydowanie na ciemne i nie potrafię na nich jeździć więc nie używam.Dlatego ważna będzie tutaj dostępność akcesoryjnej szyby lustrzanej do kasku
-dobra wentylacja
-ciekawe malowanie- zawsze miałem nudne kaski.Teraz szukam czegoś fajniejszego,dlatego ICON jak na razie wygrywa.Ewentualniecoś fluo.
-skorupa wyżej niż termoplastik
-powoli dorastam do rezygnacji z microlocka na rzecz zapięcia DD więc takowe mile widziane.
Kojarzycie coś co spełniłoby moje wymagania?
-
Laminator - Świeżak
Powrót do Akcesoria motocyklowe