Ciuchy po glebie nadają siwe do dalszego użytku?
• Strona 2 z 3 • 1, 2, 3
leć do krawcowej krejzolu;p
Nie no Marcin ale myślę że jeśli jakimś cudem nie uchroniłbyś kasku (w hipotetycznej sytuacji powiedzmy że podobnej do takiej z bajki wyżej:D)- odchylając głowę czy zasłaniając ręką i troche porządniej byś nim walnął to też byś się nad tym zastanawiał. Każdy materiał ma swoje granice a w przypadku sztywnych nie musi być to od razu widoczne... wystarczy go leko osłabić żęby przy kolejnym uderzeniu nie sprawdzał się już tak jak powinien.
Jestem całkowicie świadomy tego że może to być sporo na wyrost ale lepiej robić za wiele niż za mało. Tak samo jest z niektórymi ochraniaczami dainese z metalowymi siatkami typu plaster miodu- podobno po jednym dzwonie są do kosza. Jak jest naprawdę- nie wiem i wolałbym nie sprawdzać na sobie.
W sumie można poszukać czy nie robili testów na maszynach do pomiarów absorbcji siły uderzenia.
Nie no Marcin ale myślę że jeśli jakimś cudem nie uchroniłbyś kasku (w hipotetycznej sytuacji powiedzmy że podobnej do takiej z bajki wyżej:D)- odchylając głowę czy zasłaniając ręką i troche porządniej byś nim walnął to też byś się nad tym zastanawiał. Każdy materiał ma swoje granice a w przypadku sztywnych nie musi być to od razu widoczne... wystarczy go leko osłabić żęby przy kolejnym uderzeniu nie sprawdzał się już tak jak powinien.
Jestem całkowicie świadomy tego że może to być sporo na wyrost ale lepiej robić za wiele niż za mało. Tak samo jest z niektórymi ochraniaczami dainese z metalowymi siatkami typu plaster miodu- podobno po jednym dzwonie są do kosza. Jak jest naprawdę- nie wiem i wolałbym nie sprawdzać na sobie.
W sumie można poszukać czy nie robili testów na maszynach do pomiarów absorbcji siły uderzenia.
-
kravec - Administrator
mlodziak_waw napisał(a):Używałem różne kaski jak i nawet hełmy, więc coś tam wiem. Ale nawet z innej beczki- wspinaczka. Jakoś nikt nie czeka, aż lina się zerwie, uprząż się rozleci, wszystko jest w swoim czasie wymieniane...
bardziej trafnego porównania chyba już nie miałeś

A jak już jesteś taki przepisowy, to mam nadzieję że wiesz, że w samochodzie należy wymieniać poduszki powietrzne. Czas coś około 7lat. Oczywiście nie na używane z giełdy, ale na nowe w salonie. I co wymieniasz?

<b>Life begins at 200km/h!!!!</b>
było gsx600f, było ZX12R
, jest V-Strom 650 AK8 
było gsx600f, było ZX12R

-
mar111cin - VIP Åšcigacz.pl
a kaski według producenta co 5 lat:D... jeszcze odliczyć czas który leżał w sklepie/magazynie to wychodzi że kupujemy i za 2 lata trzeba wyrzucić (NIE DAJ BOŻE SPRZEDAĆ:D)...
o poduchach słyszałem że 10 lat niby ale kto za tym nadąży..
o poduchach słyszałem że 10 lat niby ale kto za tym nadąży..
-
kravec - Administrator
jeśli mój leżał z rok od momentu produkcji skorupy a jest to prawdopodobne to kask ma chyba 4 lata... za rok będzie 5 a nie jest styrany... myślę żę bardzo dużo osób jeździ w kaskach starszych niż 5 lat tak naprawdę
-
kravec - Administrator
mlodziak_waw napisał(a):mar111cin napisał(a):mlodziak_waw napisał(a):Używałem różne kaski jak i nawet hełmy, więc coś tam wiem. Ale nawet z innej beczki- wspinaczka. Jakoś nikt nie czeka, aż lina się zerwie, uprząż się rozleci, wszystko jest w swoim czasie wymieniane...
bardziej trafnego porównania chyba już nie miałeś
A jak już jesteś taki przepisowy, to mam nadzieję że wiesz, że w samochodzie należy wymieniać poduszki powietrzne. Czas coś około 7lat. Oczywiście nie na używane z giełdy, ale na nowe w salonie. I co wymieniasz?
No nie wiem czy tak mało trafne, jak Ci karabinek z wysokości spadnie na skałki to tez nie używasz...
A co do samochodu- nie wymieniam, z prostej przyczyny- nie miałem starszego samochodu nigdy
Kravec- a ile % ludzi ma starsze kaski niż 5 lat? Które rzecz jasna normalnie używa.
Na prawdę jesteś tak głupi, czy tylko udajesz?
A może inaczej należy pytanie zadać - miałeś w ogóle jakikolwiek samochód kiedyś?
Bo jak na razie to jesteś dla internetowym trollem, który ledwo się zalogował na forum, a już wszystko wie najlepiej, na wszystko ma swoje teorie i pełne ręce wyimaginowanego doświadczenia.
A taki pasek rozrządu zobacz, też nie widać oznak zużycia, a po około 40-90tys km się go wymienia, nieprawdaż? To jest właśnie odpowiednik tej Twojej linki do wspinaczki.
A jak otrzesz się samochodem o drugie auto, to pierwsze co, to wymieniasz pasek rozrządu? bo idąc Twoim tokiem myślenia, to należy wymienić.
<b>Life begins at 200km/h!!!!</b>
było gsx600f, było ZX12R
, jest V-Strom 650 AK8 
było gsx600f, było ZX12R

-
mar111cin - VIP Åšcigacz.pl
Co do tego że kask po pięciu latach należy wymienić ten kask w którym zaliczyłem glebę jest z maj 2006 jest napisane na wewnętrznej części skorupy i co jakoś mnie uchronił przed obrażeniami, szczerze powiedziawszy to jak wstałem po glebie to w ogóle wydawało mi się że kask jest cały bo nic nie czułem żeby gdzieś nawet nim zahaczył, czyli kask chyba się jeszcze nadawał do użytku mimo swego posuniętego już wieku
W sumie to już sam nie wiem co rozbić z tym kaskiem jeździć w nim aż nazbieram na takie sam nowy czy kupić jakiegoś Givi za 300zł nowy? Bo z allegro beż przymiarki to nie zamierzam kupować a do HJC i Givi mam dostęp na miejscu.[/u]

- Lucek1234
- Świeżak
• Strona 2 z 3 • 1, 2, 3
Powrót do Akcesoria motocyklowe
Kto przeglÄ…da forum
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 4 gości