Zobacz wątek - Budżetowy Kask Motocyklowy
NAS Analytics TAG

Budżetowy Kask Motocyklowy

Jakie rękawice, kask, gmole?
_________

Postprzez SlowMotion » 4/3/2016, 07:43

kravter napisał(a):Ja mam 1 sezon cs 14, jak na razie polecam ;) lepsze to niz plastik, w koncu to poliweglan ;)

Poliwęglan to również plastik. Ale jeśli marketing sprawia, że czujesz się bezpieczniej to wybacz, że Cię tego pozbawiłem.
SlowMotion
Świeżak

Postprzez A7 x » 4/3/2016, 13:05

Ściślej ujmując- nie "plastik", tylko tworzywo, jeżeli już się wzajemnie pouczamy.
Plastik..., to tak, jak motocykl nazywać motorem, albo energię elektryczną nazywać "prądem" :)
A już nazywanie "plastiku" mając na myśli tworzywo i stawiając je oddzielnie z poliwęglanem... :roll:
No ale nie każdy miał materiałoznawstwo :lol:
A7 x
Świeżak

Postprzez SlowMotion » 4/3/2016, 14:05

Wyszukaj na wikipedii termin plastik. Jest to albo materiał wybuchowy, albo własnie synonim tworzywa sztucznego.
Idąc dalej za wikipedią, tworzywo sztuczne, jest to materiał składający się z polimerów. Poliweglany natomiast, to grupa polimerów.
Ja nie miałem materiałoznawstwa, po prostu czytam i łączę fakty, może źle i chętnie dam się poprawić, ale z obecnego punktu widzenia mam wrażenie że poliwęglan to po prostu jedna z odmian plastiku, którą wiele osób uważa za jakąś kosmiczną technologię która plastikiem nie jest.
SlowMotion
Świeżak

Postprzez lonstar » 5/3/2016, 08:17

a co powiecie na najnowszą propozycje od LS2 model VECTOR?. kask wykonany z wielokompoztu na bazie włókna szkanego występujacy w trzech rozmiarach skorup.do tego ma ogromny wizjer,blende na pokładzie,awaryjne wyjmowanie policzków i system podobny do pinlocka a kosztuje w granicach 550zl
lonstar
Świeżak

Postprzez Zimny72 » 5/3/2016, 08:59

Miałem trzy LS2 - wprawdzie starszego typu (Easy, Ride i Freeway) i może firma LS2 od tego czasu się poprawiła - ale raczej nie wrócę do LS2: kiepskie wnętrze, kiepski wizjer, koszmarnie głośny, ogólnie nic nadzwyczajnego - poza niską ceną. Na tle tamtych LS2, Lazer Bayamo to niebo a ziemia - taki Kałasznikow wśród kasków: niby też nic nadzwyczajnego, ale każdy kto go użytkował jest pozytywnie zaskoczony. Twierdzę, że w swojej prostocie i cenie jest doskonały i nie do zajeb... Niemniej w kasie 500-600 zł wziąłbym Sharka S700S.
Moto Guzzi V7 - szkoda życia na brzydkie motocykle.
Zimny72
Zimny Drań

Postprzez A7 x » 11/3/2016, 12:21

SlowMotion napisał(a):Wyszukaj na wikipedii termin plastik. Jest to albo materiał wybuchowy, albo własnie synonim tworzywa sztucznego.
Idąc dalej za wikipedią, tworzywo sztuczne, jest to materiał składający się z polimerów. Poliweglany natomiast, to grupa polimerów.
Ja nie miałem materiałoznawstwa, po prostu czytam i łączę fakty, może źle i chętnie dam się poprawić, ale z obecnego punktu widzenia mam wrażenie że poliwęglan to po prostu jedna z odmian plastiku, którą wiele osób uważa za jakąś kosmiczną technologię która plastikiem nie jest.

Nie twierdzę, że jest to jakiś karygodny błąd, tylko zazwyczaj tego terminu używają ludzie nie mający zielonego pojęcia o tych kwestiach, a na wikipedii każda bzdura się przyjmie.
Patrząc na rolę, jaką pełni kask, warto wiedzieć coś więcej niż to, że jest z "plastiku"...

Wikipedia-chyba nie ma gorszego źródła- są tam takie błędy, że ludzie mający pojęcie o danych dziedzinach łapią się za głowę.
Czasami warto poświęcić czas na znalezienie bardziej wiarygodnych źródeł, czy zajrzenie do jakiejś książki.

PS. Przepraszam Autora tematu, że ciut odbiegłem od głównego wątku.
A7 x
Świeżak

Postprzez Aerografit » 13/3/2016, 20:38

Do autora: może zainteresuje Cię MT Helmets Imola. Kosztuje 250zł - czyli dokładnie tyle ile chciałeś przeznaczyć. Sprawa wygląda tak, że mam identycznie wyglądający model (kropka w kropkę) tylko z MDS (rzekomo MDS to ta sama firma co AGV). Osobiście jestem zadowolony, ale poruszam się ostrożnie 125-tką osiągając v-max w granicach 85km/h.

Oczywiście reszta kolegów ma rację, że kask kupuje się dla bezpieczeństwa. Nie mniej jednak jeśli rzeczywiście 250zł to jest górny próg, za jaki możesz kupić kask, to chyba lepiej żebyś kupił sobie ten niż Tigera.

PS: Zauważyłem, że zawsze gdzie pojawi się temat "jaki dobry tani kask" to zawsze pod nim komentarze: "dozbieraj XXXzł i kup se YYY.". Macie oczywiście słuszność, ale kwestia dozbierania kilku stówek nie dla każdego jest taka prosta. A prawda jest taka, że nie zawsze tańsze kaski niż 500zł = igranie ze śmiercią. Często kupując droższy kask płacimy za renomę firmy (czytaj: znaczek), zadziorny kształt, ładne wykonanie plasticzków na wlotach powietrza, dopracowany system wentylacyjny, blendy, pinlocki i inne duperele, które tak naprawdę nie mają nic wspólnego z bezpieczeństwem.
Wierzcie mi, maluję kaski, rozbieram je, zarówno te tańsze i te droższe i nie raz zauważyłem, że w jednych i drugich jest identyczne błyskawiczne zapięcie, takiej samej jakości styropian i identyczny rodzaj tworzywa.

Poza tym nie rzadko te tańsze kaski otrzymują dobre wyniki w testach Sharpa (choć jego wiarygodność też bywa przez niektórych podważana).
Malowanie aerografem kasków i motocykli - bo motocykle i kaski też mogą być piękne (otwórz link)
Aerografit
Świeżak

Postprzez Zimny72 » 13/3/2016, 22:41

Gdybyś się trochę bardziej wczytał to zauważyłbyś, że kaski które polecamy tj. najlepsze z najtańszych to HJC CS-14 (bez blendy) i Lazer Bayamo (z blendą) za raptem 250zł i 350zł. Myślę, że to nie jest jakaś straszna kasa, szczególnie przy ogólnych kosztach moto i fakcie że kask jest najważniejszym elementem ubioru. Dozbierać do tej kwoty, a mieć już całkiem przyzwoity kask - naszym zdaniem warto. Oczywiście jak kogoś stać, to lepiej kupić kask za 500-600zł, taki jak HJC TR-1 czy Shark S700S - bo to już całkiem dobre kaski do jazdy na dłużej, a dla niektórych i docelowo.
Moto Guzzi V7 - szkoda życia na brzydkie motocykle.
Zimny72
Zimny Drań

Postprzez qubus333 » 14/3/2016, 10:27

Aerografit napisał(a): (...) Często kupując droższy kask płacimy za renomę firmy (czytaj: znaczek), zadziorny kształt, ładne wykonanie plasticzków na wlotach powietrza, dopracowany system wentylacyjny, blendy, pinlocki i inne duperele, które tak naprawdę nie mają nic wspólnego z bezpieczeństwem.

Zaparowana szybka, spocona głowa, cieknący pot zalewający oczy lub wkurzające powietrze wiejące z każdej strony ... taaa... nie mają nic wspólnego z bezpieczeństwem. Aaaa.. i zapomniałem o oślepiającym słońcu (to tak odnośnie blendy).
No może poza faktem, że rozpraszają na maxa zamiast pozwolić skupić sie motocykliście na jeździe.
Aerografit napisał(a): (...) takiej samej jakości styropian i identyczny rodzaj tworzywa.

I pewnie jest to taki sam styropian jakim ocieplajÄ… bloki :-)
Potrafisz rozpoznać ilu warstwowy EPS jest w NAXA a jaki jest w SHOEI?
Że o rodzajach kompozytu nie wspomnę.
W jaki sposób?
SV650, Monster750, FZ-6 ...
qubus333
Świeżak

Poprzednia strona

Powrót do Akcesoria motocyklowe

Kto przeglÄ…da forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 5 gości

na górê