Wszystko o kaskach motocyklowych, pytania o cenÄ™, opinie
Witam!
Panowie prosze o pomoc. Zakupiłem kask Airoh pit one za 570zł rozmiar L i okazuje sie że jest za duży troche (internet). Niby przymierzałem wcześniej ale jak pooglądałem jak to powinno wyglądać to dochodze do wniosku że jest za duży (poduszki policzkowe nie spłaszczają mi samych policzków tylko dotykają, przy machaniu głową na boki kask ma swoje wychylenia. Sam kask jest ok, blenda, nosek, pinlock, osłona na podbródek fajna stylizacja no ale nie o to tu chodzi. Moge kupić na taki sam za 620zł w jakim malowaniu (ja mam mat) tylko nie wiem czy w tej kasie to już nie opłaca sie wziąc czegoś innego? Niby wolałbym poniżej 500zł i tu wpadł mi w oko shark s600 za 430zł i nolan n63 za 440zł...co byście wybrali? Brać tego pit one za 620 czy darować sobie dodatki i normalnie kupić sharka np bo i tak nie bedzie dużej różnicy w wykonaniu a dodatki mi sie tak nie przydadza?
Panowie prosze o pomoc. Zakupiłem kask Airoh pit one za 570zł rozmiar L i okazuje sie że jest za duży troche (internet). Niby przymierzałem wcześniej ale jak pooglądałem jak to powinno wyglądać to dochodze do wniosku że jest za duży (poduszki policzkowe nie spłaszczają mi samych policzków tylko dotykają, przy machaniu głową na boki kask ma swoje wychylenia. Sam kask jest ok, blenda, nosek, pinlock, osłona na podbródek fajna stylizacja no ale nie o to tu chodzi. Moge kupić na taki sam za 620zł w jakim malowaniu (ja mam mat) tylko nie wiem czy w tej kasie to już nie opłaca sie wziąc czegoś innego? Niby wolałbym poniżej 500zł i tu wpadł mi w oko shark s600 za 430zł i nolan n63 za 440zł...co byście wybrali? Brać tego pit one za 620 czy darować sobie dodatki i normalnie kupić sharka np bo i tak nie bedzie dużej różnicy w wykonaniu a dodatki mi sie tak nie przydadza?
Aprilia rx- remont
- hefaistos
- Świeżak
bezpieczny kask za 399? Duchinni
Wiele osób pisze, ze chce kupic kask do 400pln. Ja śmigalem zeszly sezon w kasku Duchinni (brytyjska firma). Ten kask ma 4 gwiazdki w tescie SHARP, wyciagane wnętrze, zapiecie DD czyli wszystko to co powinien miec niedrogi kask, a poza tym 4gwiazdki gdzie niektore markowe szoje itp za 2tysie maja jedynie 3 gwiazdki.
Oczywiscie rzecz gustu ale jak dla mnie kask cichy (jak na miasto), wygodny, dobra wentylacja, wygodne otwieranie szyby nic nie trzeszczy nie skrzypi... generalnie w tej cenie chyba ciezko bedzie cos znalezc lepszego:
http://www.e-szosowe.pl/duchinni-d701-k ... p-992.html
Oczywiscie rzecz gustu ale jak dla mnie kask cichy (jak na miasto), wygodny, dobra wentylacja, wygodne otwieranie szyby nic nie trzeszczy nie skrzypi... generalnie w tej cenie chyba ciezko bedzie cos znalezc lepszego:
http://www.e-szosowe.pl/duchinni-d701-k ... p-992.html
only dead have seen the end of the war- Plato
- Brodi
- Świeżak
Przymierzam się do pierwszego moto i w związku z tym pierwszego kasku. W związku z tym jako świeżak mam parę pytań, które ludziom jeżdżącym na codzień mogą wydać się śmieszne.
Jak to jest z ochroną przeciwsłoneczną. Generalnie widziałem że wiele modeli ma akcesoryjne wizjery i bardzo fajnie to wszystko wygląda jak wizjerek jest przyciemniony albo najlepiej lustro ale jak to jest z jego praktycznością na codzień. Jak jeździcie sobie w słoneczny dzień i to wszystko cacy, a jak zapada zmrok to co wtedy? Wozicie ze sobą wizjer na zmianę czy to jakoś tam specjalnie nie przeszkadza żeby dojechać do domu przez oświetlone miasto?
Pytam, bo nie wiem czy nie dołożyć do takiego szczękowca z blendą i mieć ochronę przeciwsłoneczną pod ręką w razie potrzeby. Tylko w tedy już nie dostanę do takiego kasku wizjerów przyciemnianych i przez to nie będę miał + 5 do lansu
Jak to jest z ochroną przeciwsłoneczną. Generalnie widziałem że wiele modeli ma akcesoryjne wizjery i bardzo fajnie to wszystko wygląda jak wizjerek jest przyciemniony albo najlepiej lustro ale jak to jest z jego praktycznością na codzień. Jak jeździcie sobie w słoneczny dzień i to wszystko cacy, a jak zapada zmrok to co wtedy? Wozicie ze sobą wizjer na zmianę czy to jakoś tam specjalnie nie przeszkadza żeby dojechać do domu przez oświetlone miasto?
Pytam, bo nie wiem czy nie dołożyć do takiego szczękowca z blendą i mieć ochronę przeciwsłoneczną pod ręką w razie potrzeby. Tylko w tedy już nie dostanę do takiego kasku wizjerów przyciemnianych i przez to nie będę miał + 5 do lansu
o?o...
-
J.Klops - Świeżak
szczekowce dla mnie to turystyki. Sa ciezkie i mniej bezpieczne. Chyba ze mierzysz w najnowszego shoei. Natomiast ja bym jednak polecil integrala koszt szybki ciemnej na lato ok 200 zl a przezroczysta dostajesz przeciez w pakiecie. Czasami tez producent doruzca za free np. do hjc rpha dostajesz przyciemniana. W nocy niestety trzeba zmienic, lub jechac z otwartym wizjerem tyczy sie to zarowno szybek dark i lustrzanek. Ewentualnie mozesz mierzyc w integrala z blenda np. s900 sharka
- relakzstyle
- Świeżak
@ relakzstyle, Właśnie interesuje mnie coś miejsko-turystycznego. Myślę nad Qwestem ale poważnie rozważam dopłacenie do Neoteca jeżeli jest wart swojej ceny. Przekonuje mnie ta blenda i fakt że nie będę musiał dokładać potem do wizjera. W przypadku Qwesta wizjerek CW-1 to od 200 do 400 w zależności czy zwykły dark czy spectra. No ale qwest to integral wiec jest sporo tańszy i teoretycznie cichszy i bezpieczniejszy.
o?o...
-
J.Klops - Świeżak
a patrzyles na Sharka Speed-R ? lekki, jest blenda fajny design i solidne materialy + atut cena w wyprzedazach koszt. 800 zl a model kasku 2012 taki sport turystyk, wpisz sobie na jutubie shark speed-r review i gosciu w sportbiketrackgear sie wypowiada albo w revzilla. W niektorych (albo we wszystkich nie pamietam) wersjach jest PINLOCK. W mouim sharku rsi jest antifog i dziala bez zazutu ! Sharki sa fajne
- relakzstyle
- Świeżak
Podobne pytanie co kolega wyżej, o kaski na 5sete z tym że interesuje mnie oferta Shoeia. Co będzie bardziej odpowiednie:
<b>Qwest</b> czy <b>XR1100</b>?
Nie mam jeszcze moto ale najpewniej będzie to <b>CB500</b> albo <b>GS 500</b>. W niedalekiej przyszłości planowana przesiadka na <b>Fazera</b>,<b>Bandyte</b> lub <b>Horneta</b>.
Czy Qwest się sprawdzi na tych maszynach? Czy brać bardziej hełm o bardziej sportowej charakterystyce?
<b>Qwest</b> czy <b>XR1100</b>?
Nie mam jeszcze moto ale najpewniej będzie to <b>CB500</b> albo <b>GS 500</b>. W niedalekiej przyszłości planowana przesiadka na <b>Fazera</b>,<b>Bandyte</b> lub <b>Horneta</b>.
Czy Qwest się sprawdzi na tych maszynach? Czy brać bardziej hełm o bardziej sportowej charakterystyce?
o?o...
-
J.Klops - Świeżak
Użytkuję QWEST'a od dwóch sezonów. Bardzo "fajny" hełm Dość cichy, wentylacja daje rade, lekki.
W XR1100 niestety nie jeździłem, ale z tego co wiem jest to również bardzo dobry kask. Ma chyba lepszą wentylacje kosztem wyciszenia (choć nie wiem czy są to tak bardzo zauważalne różnice).
Jest jeszcze jedna różnica - konstrukcja, a raczej aerodynamika kasków. XR jest przystosowany do bardziej sportowej pozycji motocyklisty - więc idealnie sprawdza się w pełnym pochyleniu, natomiast Qwest odwrotnie.
Na te moto co wymieniłeś brałbym Qwest'a, choć nie znaczy to, że XR byłby złym wyborem. Oba kaski są bardzo dobre.
W XR1100 niestety nie jeździłem, ale z tego co wiem jest to również bardzo dobry kask. Ma chyba lepszą wentylacje kosztem wyciszenia (choć nie wiem czy są to tak bardzo zauważalne różnice).
Jest jeszcze jedna różnica - konstrukcja, a raczej aerodynamika kasków. XR jest przystosowany do bardziej sportowej pozycji motocyklisty - więc idealnie sprawdza się w pełnym pochyleniu, natomiast Qwest odwrotnie.
Na te moto co wymieniłeś brałbym Qwest'a, choć nie znaczy to, że XR byłby złym wyborem. Oba kaski są bardzo dobre.
- kozlos
- Świeżak
kozlos napisał(a):Jest jeszcze jedna różnica - konstrukcja, a raczej aerodynamika kasków. XR jest przystosowany do bardziej sportowej pozycji motocyklisty - więc idealnie sprawdza się w pełnym pochyleniu, natomiast Qwest odwrotnie.
No właśnie ta różnica mnie interesuje - Qwest to typowy turystyk. XR ma nieco bardziej sportową charakterystykę, więc niby bardziej uniwersalny bo sprawdzi się też na bardziej sportowych maszynach. Ja jednak nie mam zamiaru jeździć na sportach - tak jak napisałem na początek na pewno jakaś pięćsetka (cb, cbf, gs) a potem jakiś Fazer pewnie. Stąd moje pytanie czy Qwest się sprawdzi.
Na czym jeździsz w tym Qweście? Znajoma przesiadła się niedawno na SV600 S z kierownicą typu clip on i już do takiej pozycji mówi że skorupa musi być sportowa wiec w XR celuje. A dla mnie chyba styknie Qwest ale wolę się upewnić.
o?o...
-
J.Klops - Świeżak
Nawinąłem ok 12tys na FZ6 Fazer w Qwest'cie i było spoko.
Obecnie latam na gsxr i też nie zauważyłem problemów przy pochyleniu. Może i wygodniej by było w XR (obecnie na giexie) , ale nie sądzę, żeby były to aż tak wielkie różnice.
Moja opinia : Qwest daje rade i na sportach i na moto "miastowych" typu Fazer. Może dla kogoś często latającego po torze XR byłby lepszym wyborem, ale do "normalnego" użytkowania ja bym wybrał Qwesta drugi raz i Tobie także z czystym sumieniem polecam ten model. Zastrzegając, że nie miałem przyjemności polatać w XR.
Obecnie latam na gsxr i też nie zauważyłem problemów przy pochyleniu. Może i wygodniej by było w XR (obecnie na giexie) , ale nie sądzę, żeby były to aż tak wielkie różnice.
Moja opinia : Qwest daje rade i na sportach i na moto "miastowych" typu Fazer. Może dla kogoś często latającego po torze XR byłby lepszym wyborem, ale do "normalnego" użytkowania ja bym wybrał Qwesta drugi raz i Tobie także z czystym sumieniem polecam ten model. Zastrzegając, że nie miałem przyjemności polatać w XR.
- kozlos
- Świeżak
Co do przyciemnienia to moim zdaniem kompletnie to bez sensu, uwielbiam jeździć w super jasny dzień właśnie dlatego że jest jasno, widoczność jest na kilka kilometrów i widać każdy kamyk na asfalcie A słońce jest problemem jedynie podczas zachodu bo tylko wtedy jest w stanie świecić w oczy (może na moto z wyprostowaną pozycją byłoby pod tym względem gorzej). Jakoś lepiej mi się wtedy obserwuje drogę. Jak jest pochmurnie/ściemnia się to jest mega kupa z widocznościa w przyciemnionej szybie.
-
Invi - VIP Åšcigacz.pl
Witam Serdecznie. Chciałbym zakupić swój drugi kask (wcześniejszy caberg v2 hellracer). Taki do +/- 1000 zł. Ważnym faktem jest to, że noszę okulary, a w cabergu nie ma najmniejszej szansy na założenie ich niestety. Wolałbym też zakupić przyciemnianą szybkę zamiast blendy - jeśli jednak z nią są ciekawe propozycje to też piszcie. Też zależy mi na wytrzymałości szybki, w cabergu po jednym sezonie się porysowała, jednak nie wiem czy przypadkiem jednej dość dużej rysy nie zrobiła mi osoba trzecia. Wolałbym zapięcie DD. Obowiązkiem jest możliwość założenia okularów, bo bez nich zaczyna się robić lipa (kiedy kupiłem caberga miałem dość dobry wzrok).
- krystian801
- Świeżak
klops ja bym mimo wszystko polecał ci sharka speed-r , polowe tanszy a jakoscia nie odstepuje. Shoei sa tak nudne i oklepane ze moze stad moje nastawienie. Ale jesli bedziesz juz zdecydowany na shoei to na motocykl ktorym bedziesz podrozowal to zdecydowanie QWEST on nawet aerodynamicznie stworozny jest do wyprostowanej pozycji jaka bedziesz mial na gs, fazer itd.
- relakzstyle
- Świeżak
relakzstyle napisał(a):klops ja bym mimo wszystko polecał ci sharka speed-r , polowe tanszy a jakoscia nie odstepuje. Shoei sa tak nudne i oklepane ze moze stad moje nastawienie.
Dzieki za rady. No ale Shoei to jednak klasa premium. A o Sharku wcześniej nie słyszałem. Jako motocyklowy świeżak kojarzę praktycznie może ze 2 firmy: Arai i właśnie Shoei. A z tego co poczytałem to Shoei cieszy się bardzo dobrą opinią wśród użytkowników. Qwesta już mierzyłem i jestem na niego praktycznie zdecydowany, a zwłaszcza że można go teraz wyrwać praktycznie za mniej niż 300 Euro.
o?o...
-
J.Klops - Świeżak
Powrót do Akcesoria motocyklowe
Kto przeglÄ…da forum
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 2 gości