Akcesoria (kask, kurtka, buty + GoPro)
• Strona 1 z 1
Akcesoria (kask, kurtka, buty + GoPro)
Witam.
Zdecydowałem się na zakup motocykla po dłuższej przerwie w jeżdżeniu, w związku z tym poszukuję nowego zestawu pod tytułem (priorytet kupna jak lista):
Kask
Kurtka (+pas nerkowy...chyba, że zbroja + bluza wystarcza to kupię zbroję)
Buty
Jako dodatek bym mógł analizować swoje błędy, nagrywać widoki z tras i głupich sytuacji na drodze - GoPro
Tutaj już pytanie nasuwa się takie: Ile kosztuje lepsiejszy kask? Chcę mieć osłonę na nos prawie pod oczy by twarzy zbytnio nie było widać, ze szczęką przytwierdzoną na stałe (nie pamiętam jak to się nazywa).
Kurtkę poszukuję dobrą skórzaną (jak będzie trochę kosztowała to po prostu kupię kurtkę a odejdzie mi w czasie kupno innych rzeczy).
Pytanie do GoPro jest takie. Czy opłaca się kupować zamienniki typu Manta mm336 czy też inne? Nie wiem czy GoPro jest, aż tak warte swojej ceny a wolę się o to pytać osoby, które miały do czynienia z jednym jak i drugim sprzętem i mają porównanie).
Z góry dzięki za odpowiedź.
Pozdrawiam i LWG!
Zdecydowałem się na zakup motocykla po dłuższej przerwie w jeżdżeniu, w związku z tym poszukuję nowego zestawu pod tytułem (priorytet kupna jak lista):
Kask
Kurtka (+pas nerkowy...chyba, że zbroja + bluza wystarcza to kupię zbroję)
Buty
Jako dodatek bym mógł analizować swoje błędy, nagrywać widoki z tras i głupich sytuacji na drodze - GoPro
Tutaj już pytanie nasuwa się takie: Ile kosztuje lepsiejszy kask? Chcę mieć osłonę na nos prawie pod oczy by twarzy zbytnio nie było widać, ze szczęką przytwierdzoną na stałe (nie pamiętam jak to się nazywa).
Kurtkę poszukuję dobrą skórzaną (jak będzie trochę kosztowała to po prostu kupię kurtkę a odejdzie mi w czasie kupno innych rzeczy).
Pytanie do GoPro jest takie. Czy opłaca się kupować zamienniki typu Manta mm336 czy też inne? Nie wiem czy GoPro jest, aż tak warte swojej ceny a wolę się o to pytać osoby, które miały do czynienia z jednym jak i drugim sprzętem i mają porównanie).
Z góry dzięki za odpowiedź.
Pozdrawiam i LWG!

-
GaskaBalbinka - Świeżak
Motocykl najpewniej będzie to albo GS albo ER. Ale planuję w schodzić na kolano i raczej mam zamiar poruszać się po mieście. Oczywiście będą jakieś wypady dłuższe typu zlot albo wakacje ale raczej po kraju.
EDIT:
Widzę, że tablica EPA
Aż nie wiem co powiedzieć.
Co do pieniędzy to kask jak już mi tutaj koledzy powiedzieli to raczej kole 800PLN. Zależy mi na tym bym miał osłonięty nos bo powszedni nie miał i było nieco problemów.
Co do reszty to ważne by mnie chroniło. Bezpieczeństwo i zdrowie jest warte dołożenia paru groszy by kupić dobry sprzęt, który mnie nie zawiedzie.
(Oczywiście nie wysyłajcie propozycji kurtki za 10 kafli ... bądźmy realistami
Relatywnie tanie i dobre)
EDIT:
Widzę, że tablica EPA

Co do pieniędzy to kask jak już mi tutaj koledzy powiedzieli to raczej kole 800PLN. Zależy mi na tym bym miał osłonięty nos bo powszedni nie miał i było nieco problemów.
Co do reszty to ważne by mnie chroniło. Bezpieczeństwo i zdrowie jest warte dołożenia paru groszy by kupić dobry sprzęt, który mnie nie zawiedzie.
(Oczywiście nie wysyłajcie propozycji kurtki za 10 kafli ... bądźmy realistami

-
GaskaBalbinka - Świeżak
W takim razie moja propozycja na kask to HJC FG-17. Jeśli jesteś z Pabianic (tak wnioskuję
) możesz spróbować przymierzyć coś z HJC na rogu Sikorskiego i Warszawskiej. Tam też możesz zobaczyć ubrania z RST- w tą firmę proponowałbym pójść (widziałem w innym temacie że fundusz wielki nie jest, ale nie chcesz też specjalnie oszczędzać- wydaje mi się że to dobry kompromis). Zobacz jaki rozmiar, jak się w tym czujesz, a będziemy szukać modelu z tej lub innej firmy.
A jak zdecydujesz co będziesz chciał konkretnie to pogadamy o cenach.

A jak zdecydujesz co będziesz chciał konkretnie to pogadamy o cenach.
-
kravec - Administrator
I ja Ci polecę to samo
Kilka m-c temu zgodnie z rada Kraveca zakupiłem HJC FG-17.
Zalety: lekki, dobra aerodynamika - kask nie 'walczy z wiatrem', kompozyt (powinien być bezpieczniejszy niż ABS czy termoplastik), duży wizjer więc nie ma problemu z 'widzeniem krawędzi', pinlock w zestawie i to pinlock który wypełnia cały wizjer no i wentylacja która rzeczywiście działa!
Ma jeden minus - jest głośny. Ale ja jeżdżę na nakedzie bez żadnej owiewki wiec u mnie wszystko jest albo głośne albo bardzo głośne
Zatyczki do uszu za 3zł załatwiają sprawę.
Im więcej w nim jeżdżę - tym bardziej mi się podoba
Ma deflektor na nos - co jest dla Ciebie istotne. Ale nie ma blendy - nie wiem czy to ważne dla Ciebie bo nic nie wspomniałeś na ten temat.

Kilka m-c temu zgodnie z rada Kraveca zakupiłem HJC FG-17.
Zalety: lekki, dobra aerodynamika - kask nie 'walczy z wiatrem', kompozyt (powinien być bezpieczniejszy niż ABS czy termoplastik), duży wizjer więc nie ma problemu z 'widzeniem krawędzi', pinlock w zestawie i to pinlock który wypełnia cały wizjer no i wentylacja która rzeczywiście działa!

Ma jeden minus - jest głośny. Ale ja jeżdżę na nakedzie bez żadnej owiewki wiec u mnie wszystko jest albo głośne albo bardzo głośne

Zatyczki do uszu za 3zł załatwiają sprawę.
Im więcej w nim jeżdżę - tym bardziej mi się podoba

Ma deflektor na nos - co jest dla Ciebie istotne. Ale nie ma blendy - nie wiem czy to ważne dla Ciebie bo nic nie wspomniałeś na ten temat.
-
qubus333 - Świeżak
DEFLEKTOR NA NOS ! To chcę mieś jak największe by twarz mi zasłaniało
Blenada ? hmmm no cóż niestety mam wadę wzroku uniemożliwiającą mi jazdę jakimkolwiek pojazdem bez patrzałek więc albo szyba przyciemniana albo to...może zainwestuję w soczewki + okulary p.słońce
Jestem z Łodzi i jak widzę waszych kierowców (samochody) to się już odsuwam od nich (wyprzedzam albo zwalniam). Na motocyklistów nie mogę złego słowa powiedzieć z EPA bo po prostu nie miałem z nimi przykrych doświadczeń.
Co do kasku to widzę, że nie ma on normalnego zapięcia tylko na ten zasuw między dwiema sprzączkami. Nie znalazło by się coś na zapięcie? Po prostu jestem przyzwyczajony do zapięć.
Jeszcze co do kwestii pieniężnej. Nie chcę wydać mega dużo na ubranie ale jeśli coś kosztuje złóżmy 500PLN i gówno da w chwili próby i mam coś za 600PLN co jest pewne, że da radę to wolę dołożyć stówkę i być spokojnym. Temu postanowiłem, że nie chcę się zamykać w przedziale cenowym. Najwyżej będę kupował rzeczy wedle priorytetów i część odłożę na później.
Wydaje się to być sensowne.
EDIT:
HJC R-PHA MAX ma taki deflektor jaki chcę ale w cenie pomylili się chyba w postawieniu przecinka
Jest o jedno miejsce za daleko
A tak serio to rozpieścił mnie bayard SP40 pod względem zapięcia i wymiennych szybek (za szybkę zapłaciłem około 15PLN w sklepie
Folia na szybkę była w podobnej cenie więc nie wiem czy się pomylili czy jak ale byłem bardzo zadowolony.

Blenada ? hmmm no cóż niestety mam wadę wzroku uniemożliwiającą mi jazdę jakimkolwiek pojazdem bez patrzałek więc albo szyba przyciemniana albo to...może zainwestuję w soczewki + okulary p.słońce

Jestem z Łodzi i jak widzę waszych kierowców (samochody) to się już odsuwam od nich (wyprzedzam albo zwalniam). Na motocyklistów nie mogę złego słowa powiedzieć z EPA bo po prostu nie miałem z nimi przykrych doświadczeń.
Co do kasku to widzę, że nie ma on normalnego zapięcia tylko na ten zasuw między dwiema sprzączkami. Nie znalazło by się coś na zapięcie? Po prostu jestem przyzwyczajony do zapięć.
Jeszcze co do kwestii pieniężnej. Nie chcę wydać mega dużo na ubranie ale jeśli coś kosztuje złóżmy 500PLN i gówno da w chwili próby i mam coś za 600PLN co jest pewne, że da radę to wolę dołożyć stówkę i być spokojnym. Temu postanowiłem, że nie chcę się zamykać w przedziale cenowym. Najwyżej będę kupował rzeczy wedle priorytetów i część odłożę na później.
Wydaje się to być sensowne.
EDIT:
HJC R-PHA MAX ma taki deflektor jaki chcę ale w cenie pomylili się chyba w postawieniu przecinka

A tak serio to rozpieścił mnie bayard SP40 pod względem zapięcia i wymiennych szybek (za szybkę zapłaciłem około 15PLN w sklepie

-
GaskaBalbinka - Świeżak
mówię ci, shark s900 prime c
do wyrwania w spoko kasie, ma blendę, ja dodatkowo kupiłem srebrne lustro (wizjer) za grosze, 220 PLN bodajże, i naprawdę okej jest.
u mnie wygląda to tak:
https://fbcdn-sphotos-g-a.akamaihd.net/ ... b263ce9d40
nie mam zdjęcia samego kasku a nie chce mi się robić
//a zapięcie masz takie:
https://www.youtube.com/watch?v=-jHDtTcqbvg
do wyrwania w spoko kasie, ma blendę, ja dodatkowo kupiłem srebrne lustro (wizjer) za grosze, 220 PLN bodajże, i naprawdę okej jest.
u mnie wygląda to tak:
https://fbcdn-sphotos-g-a.akamaihd.net/ ... b263ce9d40

//a zapięcie masz takie:
https://www.youtube.com/watch?v=-jHDtTcqbvg
white/blue zipp pro 50
Bo Zabija Nas To Co Kochamy Najbardziej ;(
- Kaai
- Mieszkaniec forum
Let me take a selfie
A serio to się zastanawiam nad bayardem...jest o wiele tańszy a ma te wszystkie A testy i inne a koszt już fajnego bodelu nie przekracza 700PLN http://sklep.bemotor.pl/kaski-bayard/15 ... ter_column
Ciężki orzech bo jest to dla mnie sprawdzona firma i już parę gleb z tamtym kaskiem zaliczyłem i spełnił swą powinność.
Chyba sami rozumiecie.
Właśnie czy kask powinien mnie uciskać ? Bo nie wiem czy to kask się zrobił na mnie za mały czy to tak miało być :< Teoretycznie rozmiar (opisane na kasku) zgadza się z pomiarem (57,5 cm).

A serio to się zastanawiam nad bayardem...jest o wiele tańszy a ma te wszystkie A testy i inne a koszt już fajnego bodelu nie przekracza 700PLN http://sklep.bemotor.pl/kaski-bayard/15 ... ter_column
Ciężki orzech bo jest to dla mnie sprawdzona firma i już parę gleb z tamtym kaskiem zaliczyłem i spełnił swą powinność.
Chyba sami rozumiecie.
Właśnie czy kask powinien mnie uciskać ? Bo nie wiem czy to kask się zrobił na mnie za mały czy to tak miało być :< Teoretycznie rozmiar (opisane na kasku) zgadza się z pomiarem (57,5 cm).
-
GaskaBalbinka - Świeżak
Ucisk czuję na skroniach. Nie przypominam sobie bym wcześniej miał taki problem a muszę zaznaczyć, że to był jak na razie jedyny kask kupowany jeszcze jak byłem w gimnazjum. A to było dość dawno.
-
GaskaBalbinka - Świeżak
aha i odnosnie okularow tez uwazaj, bo niektore kaski nie sa takie user-friendly jesli o okulary chodzi, w sharku s900 masz system dla osob noszacych okulary? taki easy-fit, ale nie wiem jak to dziala bo nie nosze oksow.
kurde ale zachwalam ten kask, jak bym ci mial go sprzedac xD
kurde ale zachwalam ten kask, jak bym ci mial go sprzedac xD
white/blue zipp pro 50
- Kaai
- Mieszkaniec forum
Bayard we wszystkich ma takie wcięcia dla osób z dodatkowymi oczyma.
Kurde...teraz to mam dylemat o kupić
A co do zachwalania. A chwal
Tak samo jak by ktoś chciał kupić niedrogie auto to będę chwalił Seicento a już miałem kilka aut i uważam, że to było rewelacyjne. Rdza nie łapie, mało pali, na wakacje do hiszpanii dałem radę, wszędzie nim zaparkujesz. No miód malina, i części tanie więc nawet jak coś się popsuje to koszta są wręcz śmieszne.
LWG
Kurde...teraz to mam dylemat o kupić

A co do zachwalania. A chwal

LWG
-
GaskaBalbinka - Świeżak
Jak chcesz zasłonić twarz to kup kominiarkę z dwoma otworami na oczy (a nie z otworem na całą twarz
)
A swoja droga - jeździsz w okularach więc deflektor będzie powodował parowanie szkieł w okularach na każdym postoju na światłach. Po prostu będziesz sobie 'chuchał nosem' na szkła w okularach. Przetestowane i sprawdzone!
BTW - jak zaciągnę swoją kominiarkę na nos to też mam zaparowane okulary.
A co do blendy - też przetestuj kask czy przy opuszczaniu blendy nie będzie 'haczyć' o okulary.
Napisałes: "Temu postanowiłem, że nie chcę się zamykać w przedziale cenowym. Najwyżej będę kupował rzeczy wedle priorytetów i część odłożę na później.
Wydaje się to być sensowne".
Moim zdaniem jest to bezsensowne. Dlaczego? Jak zetrzesz dobie skore na d... albo rozwalisz kolano jadąc w dobrym kasku i dobrej kurtce ale w zwykłych jeansach to zrozumiesz dlaczego
Lepiej mieć średni komplet ciuchów (ale komplet!) niż tylko drogi kask i kurtkę.
Ale podkreślę, że jest to moje zdanie.

A swoja droga - jeździsz w okularach więc deflektor będzie powodował parowanie szkieł w okularach na każdym postoju na światłach. Po prostu będziesz sobie 'chuchał nosem' na szkła w okularach. Przetestowane i sprawdzone!

BTW - jak zaciągnę swoją kominiarkę na nos to też mam zaparowane okulary.
A co do blendy - też przetestuj kask czy przy opuszczaniu blendy nie będzie 'haczyć' o okulary.
Napisałes: "Temu postanowiłem, że nie chcę się zamykać w przedziale cenowym. Najwyżej będę kupował rzeczy wedle priorytetów i część odłożę na później.
Wydaje się to być sensowne".
Moim zdaniem jest to bezsensowne. Dlaczego? Jak zetrzesz dobie skore na d... albo rozwalisz kolano jadąc w dobrym kasku i dobrej kurtce ale w zwykłych jeansach to zrozumiesz dlaczego

Lepiej mieć średni komplet ciuchów (ale komplet!) niż tylko drogi kask i kurtkę.
Ale podkreślę, że jest to moje zdanie.
-
qubus333 - Świeżak
GaskaBalbinka napisał(a):A tak serio to rozpieścił mnie bayard SP40 pod względem zapięcia i wymiennych szybek (za szybkę zapłaciłem około 15PLN w sklepieFolia na szybkę była w podobnej cenie więc nie wiem czy się pomylili czy jak ale byłem bardzo zadowolony.
Nie znam firmy- to pierwsze co daje mi znak że dobra raczej nie jest. Drugie to to co napisałeś- 15zł za szybkę... to nie może być nic dobrego.
Co do zapięcia- idziesz standardowym tokiem- "nie chcę DD bo niebezpieczne, niewygodne itd". Najbezpieczniejsze zapięcie jakie jest w kaskach. Czy najwygodniejsze? Nie wiem, ale na pewno nie jest niewygodne... choć dobra- to jest subiektywne.
Zrobisz co będziesz chciał, ale pytasz o najlepszy kask, polecamy Ci i tak półkę średnią bo fundusz na więcej nie pozwala, a Ty i tak chcesz uderzyć w niską bo tak się przyzwyczaiłeś. Prawdopodobnie do momentu kiedy nie spróbujesz czegoś lepszego nie dostrzeżesz tego jaki był Twój dotychczasowy kask (też przez to przechodziłem- teraz wiem że tanie kaski to złe kaski). Tak jak kolega Qubus napisał- podany FG-17 to kompozyt (jeden z bardzo niewielu w tym przedziale cenowym), Kaai zaproponował S900- co prawda skorupa to termoplastik (chronologia to: ABS-termoplastik-poliwęglan-włókno szklane z domieszkami-kompozyty czyli bardziej zaawansowane mieszanki; 2 ostatnie grupy już właściwie nie są rozróżniane) ale dość dobrze przechodzi testy, użytkownicy też są zadowoleni (mi osobiście nie przypasił ale ludzie sobie chwalą), mamy jeszcze IS-17- też z blendą, z zapięciem microlock, poliwęglan. Masz Nolana N86 w dobrych cenach, do 800zł znajdziesz nawet Bell'a M1.
I jeszcze jedno- też tak jak napisał Qubus- kupuje się komplet, bo skórę z tyłka łatwo stracić, z dłoni tak samo. Nigdy nie wiesz co się wydarzy i na co ewentualnie polecisz.
Co do kierowców- też to widzę- zarówno jak jeżdżę po Łodzi (do Pabianic wracam na weekendy), jak i "w domu".. jak banda dziadków na ulicach.
-
kravec - Administrator
Aha. No to w takim razie jak kupuje się cały komplet od razu to muszę jakoś pogodzić studia i nadgodziny ... będzie ciężko ale czego się nie robi dla inwestowania w siebie ?
Hmm dobra to powiedzmy kask do tych 700-900PLN zaś na resztę (kurtka, spodnie, buty, rękawice) chcę wydać 2'500-3'000PLN. Bo widzę, że raczej nie zejdę poniżej tej wartości (z przyzwyczajenia poproszę o propozycje skórzane).
Co jest godne polecenia? Wiem, że FOX jest dobrą firmą ale to do crossów :/ Słyszałem o RICHA, Alpinestar czy jakoś tak (takie A z gwiazdką) i jeszcze 4SR.
Spodnie to jeśli można takie by można było przypiąć te bloczki na kolana (bloczki dokupię później...jak będą w zestawie to spoko ale i tak nie będę się uczył w pierwszym miesiącu chodzenia na kolano bo muszę znaleźć kogoś kto by mi skorygował błędy).
Z grubsza chyba wszystko
Hmm dobra to powiedzmy kask do tych 700-900PLN zaś na resztę (kurtka, spodnie, buty, rękawice) chcę wydać 2'500-3'000PLN. Bo widzę, że raczej nie zejdę poniżej tej wartości (z przyzwyczajenia poproszę o propozycje skórzane).
Co jest godne polecenia? Wiem, że FOX jest dobrą firmą ale to do crossów :/ Słyszałem o RICHA, Alpinestar czy jakoś tak (takie A z gwiazdką) i jeszcze 4SR.
Spodnie to jeśli można takie by można było przypiąć te bloczki na kolana (bloczki dokupię później...jak będą w zestawie to spoko ale i tak nie będę się uczył w pierwszym miesiącu chodzenia na kolano bo muszę znaleźć kogoś kto by mi skorygował błędy).
Z grubsza chyba wszystko
-
GaskaBalbinka - Świeżak
3k to dasz za samo kombi z alpiny i to średnie
patrz na 4SR, ewentulanie tschula, tanie i dobre.
i raczej odradzam w pierwszym miesiący próbyy schodzenia na kolano. najpierw się naucz chodzić, później biegać

patrz na 4SR, ewentulanie tschula, tanie i dobre.
i raczej odradzam w pierwszym miesiący próbyy schodzenia na kolano. najpierw się naucz chodzić, później biegać
white/blue zipp pro 50
- Kaai
- Mieszkaniec forum
Kaai napisał(a):i raczej odradzam w pierwszym miesiący próbyy schodzenia na kolano. najpierw się naucz chodzić, później biegać
DOKŁADNIE! To samo napisałem post wcześniej. Spokojnie dojdę do celu małymi kroczkami. Jak już w miarę opanuję maszynę to w tedy będę szukał kogoś z okolic, kto by mnie nauczył schodzić na kolano (łatwiej gdy ktoś ci wytknie błędy niż samemu dochodzić).
Czyli sądzicie, że 4RS jest spoko firmą? To już wiem na co patrzeć.
Jeszcze tak BTW bo nie mogę znaleźć tego w innym temacie. Czy rama w ER5 jest wytrzymała? Mam na myśli, że w razie potrzeby to nie będzie jak w hornecie, że jest cała popękana. ER wydaje się by ok a mam jedną na oku niedaleko mnie ze znaną historią bo od pierwszego właściciela (9 lat w jednej rodzinie - 2 kierowców).
LWG!
-
GaskaBalbinka - Świeżak
O motocyklach w dziale motocykle- masz tam swój temat przecież (chodzi mi o zachowanie porządku). Z tego co wiem gs500 i cb500 są "lepszymi" motocyklami od er5.. cokolwiek to znaczy.
Richa raczej nie, 4sr i Alpinestars jak najbardziej tak, ale nie zmieścimy się w takich pieniądzach. Podaj rozmiary. Poszukamy czegoś z RST, Berika, Arlen Nessa- według mnie to będzie najsensowniejsze.
Kask- musisz przymierzyć.
Richa raczej nie, 4sr i Alpinestars jak najbardziej tak, ale nie zmieścimy się w takich pieniądzach. Podaj rozmiary. Poszukamy czegoś z RST, Berika, Arlen Nessa- według mnie to będzie najsensowniejsze.
Kask- musisz przymierzyć.
-
kravec - Administrator
Obiektywnie patrząc to z klasy 500 najlepsza jest cb, potem ciężko stwierdzić er jest bardziej nowoczesną konstrukcją i ma trochę więcej mocy ale gs o wiele lepiej hamuje i ma trochę bardziej sportową pozycję co się może podobać autorowi tematu. W praktyce różnice są tak nie wielkie, że kupuje się to co będzie w najlepszym stanie nieważne czy to cb, gs czy er...
Co do Richy, miałem zestaw tekstylny przez 3 lata, teraz brat używa i nie widać żadnych śladów zużycia, skórzane rękawice(model Shock) po 3 latach zaczęły okazywać ślady zużycia(pęknięcie skóry na od spodniej strony dłoni) ale też zaliczyłem w nich ślizga przy 100 km/h, wyhamowałem do zera opierając się dłonią o asfalt i rękawiczki spisały się bez zarzutu, nie przetarły się, a slajdery z Knoxa spowodowały brak oparzeń(jedynie minimalne na opuszku palca). Więc ja bym nie skreślał tej firmy, jedynie trzeba wziąć pod uwagę, że nie nadają się dla szczupłych(w porównaniu do Dainese i Alpiny) bo są dosyć szerokie.
Co do Richy, miałem zestaw tekstylny przez 3 lata, teraz brat używa i nie widać żadnych śladów zużycia, skórzane rękawice(model Shock) po 3 latach zaczęły okazywać ślady zużycia(pęknięcie skóry na od spodniej strony dłoni) ale też zaliczyłem w nich ślizga przy 100 km/h, wyhamowałem do zera opierając się dłonią o asfalt i rękawiczki spisały się bez zarzutu, nie przetarły się, a slajdery z Knoxa spowodowały brak oparzeń(jedynie minimalne na opuszku palca). Więc ja bym nie skreślał tej firmy, jedynie trzeba wziąć pod uwagę, że nie nadają się dla szczupłych(w porównaniu do Dainese i Alpiny) bo są dosyć szerokie.
Er 5 -> ZX6-R
- Corr
- Świeżak
• Strona 1 z 1
Powrót do Akcesoria motocyklowe