Zobacz wÄ…tek - Kask dla poczatkujacego na 125ccm glownie na miasto
NAS Analytics TAG

Kask dla poczatkujacego na 125ccm glownie na miasto

Jakie rękawice, kask, gmole?
_________

Kask dla poczatkujacego na 125ccm glownie na miasto

Postprzez jacnowak » 15/3/2012, 12:05

Witam,

Zapisalem sie na kurs na prawko, cale moje doswiadczenie motocyklowe to 400km na Honda Wave 110ccm (ale nie mialem zadnych problemow z jazda na niej od samego poczatku). Planuje kupic Honde CBF125. Planuje jezdzic nia glownie do pracy (20km, wiekszosc po miescie, mieszkam pod miastem), ale tez na jakies weekendowe wypady w okolice, raczej po malo uczeszczanych drogach. Poczytalem sobie o kaskach integralnych, szczekowych i otwartych. Ze wzgledu na charakter uzytkowania sadze, ze najodpowiedniejszy bylby dla mnie kask otwarty (wygoda w miescie). Pytanie jednak czy to sensowny wybor dla poczatkujacego, bo w sumie przy 80kmh to chyba nie ma az takiego znaczenia czy sie jedzie na 125 czy 1000ccm. Co byscie brali na moim miejscu?
Nie mam jakis strasznych ograniczen finansowych, ale nie chce tez bez sensu kasy wydawac.

Aha - w ogole to jestem nowy na forum, wiec chcialbym sie z wszystkimi przywitac, pewnie jeszcze bede mial wiele pytan, wiec prosze o wyrozumialosc :)

Pozdrawiam

Jacek
jacnowak
Świeżak

Postprzez k9aro3l » 15/3/2012, 12:15

witaj na forum. Napisz ile jesteś w stanie wydać na kask. Bo jak wiesz cenny są zróżnicowane. Co do kasku to tylko i wyłącznie integral. Żaden inny nie zapewni Ci takiego bezpieczeństwa. Pomysl co będzie gdy zaliczysz glebę przy chociażby 50km/h i przywalisz twarzą o asfalt. Przy kasku otwartym może to się skończyć tragicznie.
how low can you go? | www.pajacyk.pl
k9aro3l
Stały bywalec

Postprzez jacnowak » 15/3/2012, 12:43

Pytanie "ile jestem w stanie wydać" jest dość trudne. Na pewno nie więcej niż 1000zł, choć wolałbym się zamknąć w 500zł.
Generalnie bardziej chodzi mi o to, aby zachować rozsądny kompromis między wygodą, a bezpieczeństwem.
A także, aby nie wydawać kasy na alufelgi i skórzaną tapicerkę do malucha, jeśli wiecie co mam na myśli.
Moto chce używać do codziennej komunikacji. Pytanie jak bardzo w przypadku takiego zastosowania się zabezpieczać.
Niemniej z tą twarzą o asfalt trochę mi dałeś do myślenia :D A dlaczego nie szczękowy w takim układzie?
jacnowak
Świeżak

Postprzez k9aro3l » 15/3/2012, 14:03

powiem tak. Nie chce mi się już dyskutować na temat wyższości jednego nad drugim. Jeśli uważasz że chcesz szczękowca- bierz go. Zdecydowana większość osób wybiera je tylko dlatego że nosi okulary, co według mnie jest głupota i brak wiedzy na temat kasków. Zarówno jak i niektóre szczękowce są przystosowane do noszenia okularów tak samo i integrale. Wiele osób zapomina o tym że szczękowce były zrobione z myślą o jeździe turystycznej. A integrale z jazdą sportową.

Jaki planujesz kupić motocykl bo nie powiedziałeś lub może nie doczytałem? Wbrew pozorom to ma znaczenie.

Moim zdaniem odpowiedni kompromis znajdziesz w kaskach od hjc. Sprawdź sobie FG-15, is-16. Pamiętaj że kask należy przemierzyc przed kupnem.
A najlepiej idź do jakiegoś sklepu motocyklowego, przymierz parę kasków, wybierz powiedzmy 5 kasków które Ci się podobają (nie patrz na cene- gdyż sklepowa od tej internetowej może się bardzo róznić, w porywach nawet do 300zł) wróc do nas z ta listą 5kasków które Ci sie podobały. My Ci powiemy co o nich myslimy i wtedy biorac wszystko pod uwagę zamówisz sobie kask przez internet. Pamiętaj tylko że rozmiar kasku kaskowi nie równy. Założmy wielkość skorupy w HJC nie bedzie taka sama jak w AGV pomimo tego samego że obie to są L.
how low can you go? | www.pajacyk.pl
k9aro3l
Stały bywalec

Powrót do Akcesoria motocyklowe

Kto przeglÄ…da forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 6 gości

na górê