kask scorpion
• Strona 2 z 2 • 1, 2
-
mar111cin - VIP Åšcigacz.pl
powiem tylko, że dzisiaj właśnie doszedł do mnie ten kask scorpion exo-1000 wrażenie robi baaardzo dobre, nie moge się doczekać kiedy go wytestuję, to napewno wystawię mu opinię 

<b>Life begins at 200km/h!!!!</b>
było gsx600f, było ZX12R
, jest V-Strom 650 AK8 
było gsx600f, było ZX12R

-
razem wyniósł mnie 177,5 euro, kupiłem w rozmiarze L i dobrze trafiłem z rozmiarem. (zabawa była w kotka i myszke, niby mieli rozmiar L, ale jak zamawiałem to przepraszali ze nie mają (nazbierałem katalogów louisa) raz zamówiłem i przysłali dane do przelewu)
tak że cena nie jest zła.
szybka paruje? no nie wiem, ubrałem kask i zaczełem chuchać i prawie mi płuc zabrakło a na szybce nic xD może z wiekiem się zużyje, ale ogólnie jak nowa to nic do zarzucenia. Szybka robi pozytywne wrażenie, a już troche doświadczeń z szybkami miałem.
Shoei nie ma pompowanych poduszek i blendy przeciwsłonecznej xD
Scorpion jest dość oryginalny, jak pogoda pozwoli to napisze jak się sprawuje w czasie jazdy. Ogólnie wydaje mi się, że bardzo warty ceny którą za niego dałem.
tak że cena nie jest zła.
szybka paruje? no nie wiem, ubrałem kask i zaczełem chuchać i prawie mi płuc zabrakło a na szybce nic xD może z wiekiem się zużyje, ale ogólnie jak nowa to nic do zarzucenia. Szybka robi pozytywne wrażenie, a już troche doświadczeń z szybkami miałem.
Shoei nie ma pompowanych poduszek i blendy przeciwsłonecznej xD

było gsx600f, było ZX12R
, jest V-Strom 650 AK8 
było gsx600f, było ZX12R

-
ponieważ trochę już czasu upłyneło, to odświeżę temat (tym bardziej że często ktoś mnie pyta o ten kask na gadu)
powiem tak - dobrze że wydałem na niego tyle ile wydałem a nie 1500zł, bo bym się delikatnie wkurzył xD
no to tak:
-od początku irytowało mnie to, że coś świszczy, rozumiem że to jest kask torowy i jest głośny (no to też jego wada), ale to jest zwykłe świszczenie plastików. Już się zorientowałem że odgłos ten dochodzi z prawej strony od mechanizmu szybki. Niestety pojęcia nie mam dlaczego tak. (wystarczy w czasie jazdy rękawicą przykryć i jest spokój, czyli ewidentnie to). Nie widzę żeby to miało jakąś regulację, a szybkę się trochę boję zdjemować, bo droga a widać łatwo nie chce wyjść.
-wentylacja (tak, dobrze że myślniki przypominają minus
) tutaj niestety przerost formy nad treścią.. przy ilościach wlotów i wylotów, przy dużym spojlerze z tyłu itp. spodziewałem się czegoś znacznie lepszego... Nie wiem, ale ja nie czuję różnicy pomiędzy otwartymi wlotami a zamkniętymi... co prawda wewnątrz widać jest dobrze zrobiony system kanalików itp. no ale jednak czegoś brakuje.. podejrzewam że to wina wyściółki która jest miękka i dociska się tak do styropianu, że zatyka te wloty powietrza od wewnątrz.
- szybka, fajna twarda, "wypustki" do zamykania z obydustron (dobrze to wygląda i symetrycznie i zarówno dla prawo jak i lewo ręcznych) , antyfog działa na niej znakomicie i pewnie bym się nie przyczepił gdyby nie.. dwie sprawy, mechanizm otwierania - pierwszy stopien otwarcia jest na tyle wysoko że przeszkadza - granica szybki znajduje się na wysokości wzroku... jest co prawda z boku mały pierdolnik do uchylenia (bądź też zamknięcia - działa jak zamek) szybki, jednak nie lubię go używać, bo nigdy nie pamiętam w którą stronę jest zamknięty, a boję się że go zamknę, pociągnę szybkę w górę i go wyrwę, albo coś połamię.... mechanizm działa na tyle ciężko że nie zamyka się z byle powodu, ale przy dobrej wycieczce po obrotach tak już gdzieś przy 180km/h potrafi się zamknąć. Wracając jednak do szybki, porysowała mi się ostatnio i kurcze nie wiem od czego... co prawda od wewnątrz tych rys za bardzo nie widać, ale jednak od zewnątrz tak, nie wiem co ją skłoniło do przyjęcia kilku rys, ale chyba był to zamek od kurtki... Mało tego, szybka w pewnym miejscu zaczeła się łuszczyć xD mała kropeczka jak po mżawce i chciałem to zmyć, a to farba zaczeła dalej schodzić, niby szybka nie jest przyciemniana ale ma napis "for day use only", możliwe że to jakis filtr UV czy coś.
-blenda, ogólnie fajnie że jest, chociaż przekonałem się że jakby jej nie było to bym też nie miał co narzekać... blenda też ma wady - wycięcię na nos, po co one? ktoś by musiał wyglądać jak pinokio żeby przeszkadzała, a tak ma się głupi obraz przed oczami... dwa - jak dla mnie jest za krótka.. jak już zrobili takie wycięcie to blenda mogła by być spokojnie dużo dłuższa.
co do samej skorupy - bardzo fajna, widać że porządnie zrobiona, do tego kask jest oznaczany jako made in canada czyli już ma plusy (bardziej restrykcyjne normy bezpieczeństwa). Jak się go weźnie do ręki to widać że to jest porządny kask, a nie zabawka.
-zapięcie i paski, o ile musiałem się przyzwyczaić do zapięcia DD , o tyle powiem że jest ono bardzo fajne, szybko się dopasowuje, ponieważ sprzączki są małe nic nie uwiera w szyje (miałem taki problem w jednym z kasków, przez dość duże zapięcie). ale.... znowu ale
powiem szczerze że dość mało jeżdżę, jednak zauważyłem że pasek od zapięcia jakoś dziwnie się machaci... trochę nie ładnie z jego strony.
-wnętrze, przyjemny materiał, ładnie pachnie, wypinane poduchy i reszta do prania, ogólnie ok. ale... (znowu xD) jak dla mnie dziwnie wyprofilowane miejsce na uszy... musiałbym mieć uszy chyba na poziomie czoła, żeby pasowało xD przez większość czasu uszy są uciskane przez gąbki.. co się potrafi odczuć po ściągnięciu kasku. do tego podbrodek - jest przyczepiany za szczękę + dwa zatrzaski, praktycznie za każdym razem przy zakładaniu, ściąganiu kasku jeden się odpina...
-system pompowania xD szczerze? fajnie że jest, fajnie działa ale... ile osób go używa?;)
-wygląd - tutaj zbiera komplet możliwych do osiągnięcia punktów
ok, swojemu przyznaje mały minusik za to że jest w wersji lite, bez żadnego malowania
-waga kasku - ogólnie pomimo zastosowanych materiałów (carbon, kewlar?) nie jest zbyt lekki, ale ja na to nie zwracam uwagę, dla mnie po prostu jest.
tak że za jego wady uważam:
-głośność (szczególnie ten szum plastików)
-ugniatanie uszu
-wentylacja - przerost formy nad treścią
-cena
plusy:
-wyglad
-twarda szybka
-DD
-wyściółka
-masywność (widać że porządna skorupa)
-ogólnie jakość materiałów
-posiada kilka bajerów
-made in canada
jak coÅ› mi siÄ™ jeszcze przypomni, to napiszÄ™
powiem tak - dobrze że wydałem na niego tyle ile wydałem a nie 1500zł, bo bym się delikatnie wkurzył xD
no to tak:
-od początku irytowało mnie to, że coś świszczy, rozumiem że to jest kask torowy i jest głośny (no to też jego wada), ale to jest zwykłe świszczenie plastików. Już się zorientowałem że odgłos ten dochodzi z prawej strony od mechanizmu szybki. Niestety pojęcia nie mam dlaczego tak. (wystarczy w czasie jazdy rękawicą przykryć i jest spokój, czyli ewidentnie to). Nie widzę żeby to miało jakąś regulację, a szybkę się trochę boję zdjemować, bo droga a widać łatwo nie chce wyjść.
-wentylacja (tak, dobrze że myślniki przypominają minus

- szybka, fajna twarda, "wypustki" do zamykania z obydustron (dobrze to wygląda i symetrycznie i zarówno dla prawo jak i lewo ręcznych) , antyfog działa na niej znakomicie i pewnie bym się nie przyczepił gdyby nie.. dwie sprawy, mechanizm otwierania - pierwszy stopien otwarcia jest na tyle wysoko że przeszkadza - granica szybki znajduje się na wysokości wzroku... jest co prawda z boku mały pierdolnik do uchylenia (bądź też zamknięcia - działa jak zamek) szybki, jednak nie lubię go używać, bo nigdy nie pamiętam w którą stronę jest zamknięty, a boję się że go zamknę, pociągnę szybkę w górę i go wyrwę, albo coś połamię.... mechanizm działa na tyle ciężko że nie zamyka się z byle powodu, ale przy dobrej wycieczce po obrotach tak już gdzieś przy 180km/h potrafi się zamknąć. Wracając jednak do szybki, porysowała mi się ostatnio i kurcze nie wiem od czego... co prawda od wewnątrz tych rys za bardzo nie widać, ale jednak od zewnątrz tak, nie wiem co ją skłoniło do przyjęcia kilku rys, ale chyba był to zamek od kurtki... Mało tego, szybka w pewnym miejscu zaczeła się łuszczyć xD mała kropeczka jak po mżawce i chciałem to zmyć, a to farba zaczeła dalej schodzić, niby szybka nie jest przyciemniana ale ma napis "for day use only", możliwe że to jakis filtr UV czy coś.
-blenda, ogólnie fajnie że jest, chociaż przekonałem się że jakby jej nie było to bym też nie miał co narzekać... blenda też ma wady - wycięcię na nos, po co one? ktoś by musiał wyglądać jak pinokio żeby przeszkadzała, a tak ma się głupi obraz przed oczami... dwa - jak dla mnie jest za krótka.. jak już zrobili takie wycięcie to blenda mogła by być spokojnie dużo dłuższa.
co do samej skorupy - bardzo fajna, widać że porządnie zrobiona, do tego kask jest oznaczany jako made in canada czyli już ma plusy (bardziej restrykcyjne normy bezpieczeństwa). Jak się go weźnie do ręki to widać że to jest porządny kask, a nie zabawka.
-zapięcie i paski, o ile musiałem się przyzwyczaić do zapięcia DD , o tyle powiem że jest ono bardzo fajne, szybko się dopasowuje, ponieważ sprzączki są małe nic nie uwiera w szyje (miałem taki problem w jednym z kasków, przez dość duże zapięcie). ale.... znowu ale

-wnętrze, przyjemny materiał, ładnie pachnie, wypinane poduchy i reszta do prania, ogólnie ok. ale... (znowu xD) jak dla mnie dziwnie wyprofilowane miejsce na uszy... musiałbym mieć uszy chyba na poziomie czoła, żeby pasowało xD przez większość czasu uszy są uciskane przez gąbki.. co się potrafi odczuć po ściągnięciu kasku. do tego podbrodek - jest przyczepiany za szczękę + dwa zatrzaski, praktycznie za każdym razem przy zakładaniu, ściąganiu kasku jeden się odpina...
-system pompowania xD szczerze? fajnie że jest, fajnie działa ale... ile osób go używa?;)
-wygląd - tutaj zbiera komplet możliwych do osiągnięcia punktów

-waga kasku - ogólnie pomimo zastosowanych materiałów (carbon, kewlar?) nie jest zbyt lekki, ale ja na to nie zwracam uwagę, dla mnie po prostu jest.
tak że za jego wady uważam:
-głośność (szczególnie ten szum plastików)
-ugniatanie uszu
-wentylacja - przerost formy nad treścią
-cena
plusy:
-wyglad
-twarda szybka
-DD
-wyściółka
-masywność (widać że porządna skorupa)
-ogólnie jakość materiałów
-posiada kilka bajerów
-made in canada
jak coÅ› mi siÄ™ jeszcze przypomni, to napiszÄ™
było gsx600f, było ZX12R
, jest V-Strom 650 AK8 
było gsx600f, było ZX12R

-
Ok dzieki. za..biście to opisałeś i wyczerpałeś temat. Pytanie czy cos sie poprawiło od tego czasu czy nie a to można zweryfikowac dopiero przy jeździe. Co bys polecił ewentualnie za ta cenę i co mogłoby pobić scorpiona (ze wszystkimi jego zabawkami typu pompka i blenda)
- mimur
- Świeżak
Ja szczerze polecam Shoei XR. Mam model 1000 ale teraz jest już 1100. Trochę głośny ale reszta jest moim zdaniem super.
http://bikepics.com/members/kbiadun/ | CBR 600 RR4
-
limak14 - VIP Åšcigacz.pl
normalnie celowałbym w arai rx-7 corsair, albo trochę niżej w shoei XR, ale po poznaniu hałasu kasków sportowych zastanowiłbym się nad modelami Bell i schubertha które zbierają wysokie noty za wyciszenie.
było gsx600f, było ZX12R
, jest V-Strom 650 AK8 
było gsx600f, było ZX12R

-
heh. Cena RX-7 zabija. Powalilo mnie z nóg jak ją zobaczylem i powiem ze jednak cenowo scorpion lepiej wychodzi. chyba jendak sie pomęcze z tym świstem. A jak bedzie mocno przeszkadzał ten hałas to może bedzie kiedys pasował na dziewoję ????? i ona bedzie chciala w nim jeździć .... się zobaczy. Dzięki za info.
- mimur
- Świeżak
Witam, zastanawiałem się nad kupnem exo1000 ale gdy dowiedziałem się że AGV ma wypuscić S4 sv i Stealth sv (czyli z blendami) postanowiłem sę wstrzymać. I bardzo dobrze zrobiłem AGV w niczym nie ustępuje Scorpion, porządne wykonanie dobra wentylacja i największy plus to dużo niższa cena niż scorpion. Jak na razie na nic nie mogę narzekać w AGV stealth sv, jedyny mankament jaki w nim miałem to warstwa anty foog zaczęła mi schodzić dosłownie się rozpuszczała (zaraz po kupnie) , ale szybka została mi na gwarancji wymieniona, i do tej pory nic sie z nią nie dzieje.
- topiciel
- Świeżak
ok, powiem że ostatnio próbowałem gada (a raczej pajęczaka) trochę rozebrać, żeby zobaczyć co tak szumi. Ogólnie to do zdejmowania szybki podchodziłem z mega ostrożnością (po złych wspomnieniach z marką nitro), co prawda nic mi się nie udalo zdziałać i raczej ciężko mi będzie zlokalizować problem (ale myśle nad napisaniem maila do producenta, może mi wyjaśni skąd ten problem i czy coś o tym wiedzą)
jednak przejdźmy do rzeczy, do tego co chciałem tutaj dodać, tą o to recenzje video :
http://www.youtube.com/watch?v=7-xGfjvk8sM
jak zobaczyłem co gość robi z tą szybką od niego, to szczena mi normalnie opadła... (powiem tak, ta szybka na prawde wydaje się bardzo twarda, a na filmiku takie rzeczy... już widzę szybke w nitro przy takiej akcji, gdzie mi pękło mocowanie przy probie wyjęcia z kasku, a do tego na kasku nitro było tak miekkie że irytowało - nie można było dobrze domknąć itp)
Powiem że po obejrzeniu tej recenzji video kupiłbym ponownie scorpiona
a na dokładke jeszcze to :
http://www.youtube.com/watch?v=aAn7iT7A ... re=related
nawet nie wiedziałem że blendy są dostępne w różnych kolorach xD ciekawe czy ta żółta to nie przypadkiem do jazdy nocnej ?
jednak przejdźmy do rzeczy, do tego co chciałem tutaj dodać, tą o to recenzje video :
http://www.youtube.com/watch?v=7-xGfjvk8sM
jak zobaczyłem co gość robi z tą szybką od niego, to szczena mi normalnie opadła... (powiem tak, ta szybka na prawde wydaje się bardzo twarda, a na filmiku takie rzeczy... już widzę szybke w nitro przy takiej akcji, gdzie mi pękło mocowanie przy probie wyjęcia z kasku, a do tego na kasku nitro było tak miekkie że irytowało - nie można było dobrze domknąć itp)
Powiem że po obejrzeniu tej recenzji video kupiłbym ponownie scorpiona

a na dokładke jeszcze to :
http://www.youtube.com/watch?v=aAn7iT7A ... re=related
nawet nie wiedziałem że blendy są dostępne w różnych kolorach xD ciekawe czy ta żółta to nie przypadkiem do jazdy nocnej ?
było gsx600f, było ZX12R
, jest V-Strom 650 AK8 
było gsx600f, było ZX12R

-
• Strona 2 z 2 • 1, 2
Powrót do Akcesoria motocyklowe
Kto przeglÄ…da forum
Użytkownicy przeglądający ten dział: Majestic-12 [Bot] i 67 gości