Opony na zime ??
• Strona 1 z 1
Opony na zime ??
witam
Panowie musicie mi poradzić jak zwykle
No więc idzie zima a mój ktm w garażu stoi. Wpadłem na pomysł żeby założyć kolce ale właśnie czy to dobry pomysł ?? czy może jeździć na zwykłej gumie ?? gdzie kupić oponę z kolcami?? ile kosztuje ??
proszę o odp :]
z góry dzięki
Bóg Zapłać
Panowie musicie mi poradzić jak zwykle

No więc idzie zima a mój ktm w garażu stoi. Wpadłem na pomysł żeby założyć kolce ale właśnie czy to dobry pomysł ?? czy może jeździć na zwykłej gumie ?? gdzie kupić oponę z kolcami?? ile kosztuje ??
proszę o odp :]
z góry dzięki
Bóg Zapłać

- twitch
- Świeżak
Ceny za opony z kolcami są zaporowe http://www.sklep.motox.pl/index.php?cPath=61_257
Dużo taniej wychodzi zrobić oponę z kolcami samemu z podjechanej gumy.
,,De gustibus non est disputandum"(łac.)-O gustach się nie dyskutuje.
-
Landryss25 - VIP Ścigacz.pl
Opony nie muszą być bardzo dobre. Mogą mieć mniej niż 50% bieżnika. Komplet takich opon powinieneś wyrwać za 100/150zł. Co do reszty kosztów to potrzebne Ci będzie trochę śrub, podkładek i nakrętek plus dobre wiertło (pewnie wyjdzie jakieś 100zł) i jedna sobota.
-
Landryss25 napisał(a):Ceny za opony z kolcami są zaporowe http://www.sklep.motox.pl/index.php?cPath=61_257
Podzielisz sie ze mna informacja jak przy samorobnych kolcach rozwiazesz problem szczelnosci opony ?
Mnie ciekawi jedno, gdzie autor zamierza smigac z tymi kolcami ?

- Pat123
- Świeżak
Pat jak Ty coś palniesz...
Autor mówi o KTM czyli chodzi o koła enduro które oprócz samej opony mają jeszcze coś takiego jak dętka.
Zapewne ma zamiar zrywać asfalt za pomocą tych kolców...
Autor mówi o KTM czyli chodzi o koła enduro które oprócz samej opony mają jeszcze coś takiego jak dętka.
Zapewne ma zamiar zrywać asfalt za pomocą tych kolców...
-
Landryss25 napisał(a):Pat jak Ty coś palniesz...
No niewiem, kto tu palnol.....
Landryss25 napisał(a):Autor mówi o KTM czyli chodzi o koła enduro które oprócz samej opony mają jeszcze coś takiego jak dętka.
KTM to oprocz Enduro rowniez Super Moto. Jakie felgi ma Supermoto ?
Wiedzialem, he, he moze wrocilbys wiec do mojego poprzedniego posta i doczytal do konca a pozniej odpowiedzial co stanie sie z detka przy ekspluatacji gdy pod cisnieniem powiedzmy ca. 2 atm detka bedzie ocierac o sroby i podkladki.
Widziales juz moze opone z kolcami od srodka ? Nie musisz odpowiadac, wiem, ze NIE !
Zadalbym tez sobie pytanie czy uzywanie kolcow na drogach publicznych jest dozwolone ? O zachowaniu sie kolcow na asfalcie nie wspomne, bo kazdy choc polinteligent powinien miec na tyle wyobrazni czym to pachnie.

- Pat123
- Świeżak
Pat123 napisał(a):Wiedzialem, he, he moze wrocilbys wiec do mojego poprzedniego posta i doczytal do konca a pozniej odpowiedzial co stanie sie z detka przy ekspluatacji gdy pod cisnieniem powiedzmy ca. 2 atm detka bedzie ocierac o sroby i podkladki.
Dlatego do opony od wewnątrz wkleja się paski gumy z dętek które mają zapobiec ocieraniu

- Bezem
- Świeżak
haha wszyscy sie kłóćcie :d a i tak to sensu nie ma
i tu i tu mozna zastosowac kolce. tylko po co w SM kolce ? na asfalt ? wiec to pomijam.
sprawa kolcow jest prosta. jak landzio powiedzial :d troche srub nakretek i podkladek plus wiertarka. robimy dziury wkrecamy sruby. potem wypadalo by sie przyciac do odpowiednich rozmiarow. no chyba ze sie tarzamy w wielkich zaspach. na detke nakladamy 2-3 rozciete detki. tak ze jak napompujemy to sruby nie pokalecza detki sprawnej :d i kolejna sprawa nic nie bedzie latalo w srodku bo enduraki generalnie maja trzymaki ktore uniemozliwiaja slizganie sie opony i detki w srodku. wiec wentylkow nie pourywamy.
i tu i tu mozna zastosowac kolce. tylko po co w SM kolce ? na asfalt ? wiec to pomijam.
sprawa kolcow jest prosta. jak landzio powiedzial :d troche srub nakretek i podkladek plus wiertarka. robimy dziury wkrecamy sruby. potem wypadalo by sie przyciac do odpowiednich rozmiarow. no chyba ze sie tarzamy w wielkich zaspach. na detke nakladamy 2-3 rozciete detki. tak ze jak napompujemy to sruby nie pokalecza detki sprawnej :d i kolejna sprawa nic nie bedzie latalo w srodku bo enduraki generalnie maja trzymaki ktore uniemozliwiaja slizganie sie opony i detki w srodku. wiec wentylkow nie pourywamy.
KTM 300 EXC
Yamaha FZ6
GasGas TXT 250
Częsci do motocykli, serwis, tuning.. PW
Yamaha FZ6
GasGas TXT 250
Częsci do motocykli, serwis, tuning.. PW
-
henio12323 - Moderator
Widzę że Pat jest najmądrzejszy.
Kto mądry dałby podkładki od środka? Po to daje się śruby z płaskimi łebkami ,,grzybkami" żeby zmniejszyć ryzyko uszkodzenia dętki i tak jak Henio i Bezem powiedzieli podkleja się lub podkłada starą dętkę.
Supermoto w większości mają felgi dętkowe...
Trzeba być bardzo inteligentnym żeby pomyśleć że ktoś robi kolce do moto z myślą o jeździe po asfalcie...
Twitch jakbyś miał więcej pytań co do samego wykonania napisz w tym temacie : viewtopic.php?t=33740&start=1860 albo do mnie na PW, podeślę Ci kilka przydatnych linków.
Kto mądry dałby podkładki od środka? Po to daje się śruby z płaskimi łebkami ,,grzybkami" żeby zmniejszyć ryzyko uszkodzenia dętki i tak jak Henio i Bezem powiedzieli podkleja się lub podkłada starą dętkę.
Supermoto w większości mają felgi dętkowe...
Trzeba być bardzo inteligentnym żeby pomyśleć że ktoś robi kolce do moto z myślą o jeździe po asfalcie...
Twitch jakbyś miał więcej pytań co do samego wykonania napisz w tym temacie : viewtopic.php?t=33740&start=1860 albo do mnie na PW, podeślę Ci kilka przydatnych linków.
-
• Strona 1 z 1
Powrót do Akcesoria motocyklowe