Zobacz wątek - Miernik grubości lakieru.
NAS Analytics TAG

Miernik grubości lakieru.

Jakie rękawice, kask, gmole?
_________

który model byś wybrał?

pierwszy
3
38%
jeden z drugiego kompletu.
5
63%

Liczba głosów : 8

Miernik grubości lakieru.

Postprzez piotrek1440928 » 18/2/2010, 16:31

Witam mam zamiar zakupu miernika grubości lakieru. zastanawiam się między:

1

http://katalog.dhn.pl/pl/shop/aparatura ... mg101.html

2

http://www.mierniklakieru.pl/

Mam wątpliwości ponieważ ten pierwszy jest uznanej marki lecz ma zamiast wyświetlacza diody (czy takie wskazanie pomiaru wystarczy przy zakupie auta/motoru?). Natomiast drugi jest podobno ,,polski" lecz poza informacjami na allegro i oficjalnej stronie nie znalazłem rzetelnej recenzji (wszystkie strony są zakładane w formie bloga i tam są złudnie takie same recenzje. Także na allegro osoby go sprzedające mają wystawiane po 10 pozytów od jednego konta pod rząd, a następie kolejne 10 z innego konta lecz z taką samą treścią.) Jest jasne że ten drugi ma lepsze parametry lecz sens tkwi czy są one wiarygodne!!!! Bardo proszę o zdanie osoby znające się lub posiadające taki sprzęt.
Ps. W gre nie wchodzÄ… mierniki magnetyczne.
piotrek1440928
Świeżak

Postprzez przpil84 » 18/2/2010, 17:40

ja bym wziął ten drugi ze względu na rozdzielczość pomiaru co 10 mikronów, co da o wiele dokładniejszy wynik pomiaru, a jeśli chodzi o to że nie jest to produkt jakiegoś znanego producenta to chyba nie jest aż tak bardzo ważne bo i tak dają 12 miesięcy gwarancji
przpil84
Świeżak

Postprzez piotrek1440928 » 18/2/2010, 17:55

tak ale gwarancja firmy istniejącej na allegro wiadomo jaka ,,jest" dlatego wole się dowiedzieć się czegoś od osób w temacie (czyli takie które miały z czymś takim do czynienia a nie tylko przeczytały specyfikacje sprzętów, bo od tego to i ja jestem już ekspertem :D )
piotrek1440928
Świeżak

Postprzez navi » 18/2/2010, 18:21

Ja bym brał 2 opcję. Zastanów się jednak nad miernikiem który mierzy też gr lakieru też na blachach aluminiowych, bo tych jest coraz więcej.
Najlepiej kupić i przetestować, jeżeli na całym samochodzie daje taki sam wynik (w przybliżeniu) to jest pewny że jest dobry. :)
VFR 02'
navi
Świeżak

Postprzez Trimix » 18/2/2010, 19:19

Przy obecnym zaawansowaniu technologicznym TYLKO NUMER 2
<B>Yamaha R ONE 2009 and 2010 by Trimix</B>
Trimix
Świeżak

Postprzez piotrek1440928 » 18/2/2010, 22:36

Mi też bardziej się podoba 2 wersja i jest to chyba wręcz naturalne( wyświetlacz, piękna sonda, przystępna cena itp.). Zalazłem też recenzje w auto-świat, co prawda TESTOWANEGO modelu już nie produkują ale firma ta sama. Podane jest tam iż pomiary są zawyżone i pomiar jest niedokładny (np. ogólnie uznane jest że powyżej 200um autko jest już malowane a powyżej 300um szpachla) na zwykłej oryginalnej blasze samochodowej pokazuje 600um!!!! I wtedy ma sens rada:

navi

,,Świeżak Najlepiej kupić i przetestować, jeżeli na całym samochodzie daje taki sam wynik (w przybliżeniu) to jest pewny że jest dobry"
SkÄ…d: Wawa

Tylko nasuwa się pytanie po co jest ten wyświetlacz?? Skoro raz pokaże na całym aucie 300im a drugi raz na tym samym 600um. Ten fakt można by wytłumaczyć że do zestawu nie ma płytki kalibrującej lecz i to jest kolejny minus urządzenia bo niby z skąd ją mamy wziąć ? Całość opowiadania pięknie zamyka fakt że tego miernika nie kupi w fizycznym sklepie (nie wiadomo do kogo pójść z 12 miesięczną gwarancją, no chyba że do sąsiada albo do Internetu :D ) Dlatego poruszyłem ten wątek, na tym i innych forach w poszukiwaniu zadowolonego użytkownika tego urządzenia i jak dotąd nie znalazłem!!! Wiem że może jestem zbyt podejrzliwy ale już raz kupiłem ,,cudo" na allegro i nie chce tego powtórzyć. Sądzę też że osoby poszukujące informacji na ten temat znajdą coś w nasze rozmowie interesującego. Gdyż po całodniowym siedzenia przed kompem mogę stwierdzić że niema żadnej rozmowy na forum użytkowników takich urządzeń. Jeśli ktoś ma jeden z tych mierników proszę niech opisze jak się sprawuje...
piotrek1440928
Świeżak

Postprzez piotrek1440928 » 19/2/2010, 12:41

Dziś pogadałem z kumplem który się zna na elektronice i zamówiłem jednak TESTER KAROSERII MG-101 za tydzień ma przyjść. Gdy go dostane opisze jak się sprawuje 8)
piotrek1440928
Świeżak

Postprzez navi » 19/2/2010, 18:49

Chodziło mi o to, że np na jednym aucie może być 120 (z dokł do 10), na drugim 180 i obydwa oryginały. Albo można nawet w tym samym miejscu pomierzyć kilka razy i zobaczyć jaka jest powtarzalność wyników. Wtedy możemy wysuwać wnioski o pewności takiego pomiaru. Bo przeciez nie chodzi o to czy lakier ma grubość 120 czy 160 ale o to żeby na całym było tyle samo, no i nie za dużo :)
VFR 02'
navi
Świeżak

Postprzez Marian_r6 » 23/2/2010, 14:34

Używam w pracy profesjonalnego miernika grubości lakieru, który kosztował kilka lat temu ok 3 tyś, z doświadczenia w pomiarach samochodów wiem, iż rozrzut pomiarów na nowych autach sięga nawet 20-30%, także taki miernik działa bardziej na zasadzie różnicy, niż konkretnego wymiaru. Jednak powinien posiadać wyświetlacz pomiarowy ze wskazaniem grubości w mikrometrach, daje lepszy pogląd całościowy. Powinien też posiadać w zestawie folie o określonej grubości do kalibrowania urządzenia.
Marian_r6
Świeżak

Postprzez piotrek1440928 » 23/2/2010, 18:41

Witam, dziś odebrałem miernik mg-101 :D . Na pierwszy rzut oka jest bardzo mały (ja marker) czerwony i wygląda jak zabawka odpustowa. Po sprawdzeniu czy działa i przeczytaniu instrukcji (w której jest opisane wszystko co się może przydać podczas pomiaru np. gdzie, co, jak, kiedy sprawdzać) zacząłem działać, pierwszym obiektem pomiarowym była lodówka :), mogę powiedzieć że dość solidnie pomalowana bo ponad 250um, tak przygotowany ruszyłem na parking przed domem i obmierzyłem autko sąsiada. Muszę powiedzieć że pomiar pokazuje się szybko 1s i co najważniejsze jest rzetelny (zawsze taki sam i taki jak w tabeli, jeśli jest wszystko ok :twisted: ). Wiedziałem gdzie auto jest poprawiane i w tych miejscach się nie zawiodłem na moim mierniku. Co prawda są lepsze urządzenia z wyświetlaczami ale o niebo droższe. Moje największe obawy były związane z wskaźnikiem diodowym jednak obcziłem go już po 5 min. A jeszcze istotna kwestia, pomiary są podawane co 50um (do auta naprawde nie jest więcej potrzebne!!) i chciałbym tu podkreślić że po ponad 10 dniowym zainteresowaniu w tym temacie rozmowy z 3 elektronikami, pobycie w 4 sklepach i niezliczonej godziny przed kompem mogę z czystym sumieniem go polecić i stwierdzić że jeśli ktoś chce kupić za podobną cene miernik z wyświetlaczem i ,,full opcjon" to niech sobie daruje straty kasy i nerwów chyba że ma minimum 500z. . Na koniec podaje jeszcze informacje która może się przydać jak myślę Marian_r6-owi i początkującym miernikarzom 8) :

http://piotrek1440928.wrzuta.pl/obraz/2 ... c_lakierow

http://piotrek1440928.wrzuta.pl/obraz/a ... c_lakierow

http://piotrek1440928.wrzuta.pl/obraz/1 ... N/dsc01696

Ps. Wiem że moja ocena może wydawać się nieobiektywna i podchodzi trochę pod reklamę jednak przez cały czas szukałem prostej odpowiedzi na temat konkretnego produktu (wypowiedzi użytkownika) , nigdzie jej nie znalazłem dlatego sam to zrobiłem, jeśli ktoś inny zna inne modele niech je także opisze a napewno podamy ją wnikliwej analizie...
piotrek1440928
Świeżak

Powrót do Akcesoria motocyklowe

Kto przeglÄ…da forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 4 gości

na górê