Wszystko o kaskach motocyklowych, pytania o cenÄ™, opinie
qubus333 napisał(a):W starym Sharku po prostu wrzuciłem wnętrze do pralki i .... to nie był najlepszy pomysł.
Wyściółka nie była już taka miła i mięciutka
Gąbki się zdeformowały. I nie bardzo już chciały się ułożyć.
Qubus333 - a co to za model Sharka? Ja jeszcze swojego S900C nigdy nie prałem, ale pewnie kiedyś przyjdzie ten czas. Do tej pory prałem tylko wnętrze Lazera Bayamo, ale tam jest jasno-szara wyściółka i wymagała prania przynajmniej raz do dwóch razy na sezon. Niemniej tam gąbki były zarąbiste i po każdym praniu wracały do kształtu jak przy zakupie nowego, tak że kask trzeba był na nowo ubijać.
Moto Guzzi V7 - szkoda życia na brzydkie motocykle.
-
Zimny72 - Zimny Drań
Ja prałem bez problemu wyściółki w bayamo, s900c, rpha10+ i nigdy nie było problemu. Może wrzuciłeś na jakis ekstremalny program 60stopni czy coś
-
SlowMotion - Świeżak
Zimny72 napisał(a):Qubus333 - a co to za model Sharka? Ja jeszcze swojego S900C nigdy nie prałem, ale pewnie kiedyś przyjdzie ten czas.
Shark s600 - czyli najniższy z Sharków.
W HJC FG-17 (zakupiony w 2014) też popylam bez prania. Co prawda zawsze w kominiarce ale ... jako, że stałem się szczęśliwym posiadaczem nowej zabawki (też HJC FG-17 z dystrybucji USA - w wolnej chwili się pokuszę o porównanie) a ten chciałem zostawić dla okazjonalnych plecaczków to pomyślałem, że warto uprać.
SlowMotion - nie pamiętam co za program. Po prostu pralka, proszek i jazda
Raczej chyba nie prałem z jeansami
SV650, Monster750, FZ-6 ...
-
qubus333 - Świeżak
Hej. Chciałem napisać o HJC FG-17. Jeżdżę w nim od marca tego roku. Poza wszystkimi zaletami (cena, materiał skorupy) chciałbym uczulić na jedną rzecz którą zauważyłem przynajmniej w moim egzemplarzu a mianowicie fakt wchodzenia kasku w wibracje powyżej 120km/h przy mocno pochylonej pozycji. Podczas wyprostowanej pozycji nie odczuwam tego efektu więc na moto wymuszającym pochyloną pozycję raczej szukałbym czegoś innego. Poza tym fajny kask. Dobrze leży i jakościowo jest ok zwłaszcza w tym przedziale cenowym.
Piotrek
- swor
- Świeżak
Witam
Przymierzam siÄ™ do swojego pierwszego zestawu motocyklowego, i prawdopodobnie mówiÄ…c kolokwialnie strzelam z armaty do komora. Ale do rzeczy. KompletujÄ…c swój ubiór potrzebuje zakupić kask Mój wybór padÅ‚ na dwa (zależy mi na kasku integralnym, lekkim „cichym” i bezpiecznym):
1. HJC RPHA 11
2. SHOI NXR
Z racji braku doÅ›wiadczenia, pytajÄ…c sprzedawców każdy chwali to co ma. Jestem w kropce i trochÄ™ siÄ™ miotam z zakupem (jak to dobrze że jest forum). Kask bÄ™dÄ™ użytkowaÅ‚ jeżdżąc głównie po mieÅ›cie (trudno jeszcze mi dokÅ‚adnie sprecyzować co i jak – pierwsze moto typu neked).
Czy możecie polecić alternatywę dla tych kasków, lub napisać który Waszym zdaniem jest lepszy?
Pozdrawiam
Przymierzam siÄ™ do swojego pierwszego zestawu motocyklowego, i prawdopodobnie mówiÄ…c kolokwialnie strzelam z armaty do komora. Ale do rzeczy. KompletujÄ…c swój ubiór potrzebuje zakupić kask Mój wybór padÅ‚ na dwa (zależy mi na kasku integralnym, lekkim „cichym” i bezpiecznym):
1. HJC RPHA 11
2. SHOI NXR
Z racji braku doÅ›wiadczenia, pytajÄ…c sprzedawców każdy chwali to co ma. Jestem w kropce i trochÄ™ siÄ™ miotam z zakupem (jak to dobrze że jest forum). Kask bÄ™dÄ™ użytkowaÅ‚ jeżdżąc głównie po mieÅ›cie (trudno jeszcze mi dokÅ‚adnie sprecyzować co i jak – pierwsze moto typu neked).
Czy możecie polecić alternatywę dla tych kasków, lub napisać który Waszym zdaniem jest lepszy?
Pozdrawiam
- Åšledziu81
- Świeżak
Polecam Ci po przymierzać te kaski w sklepie, dla mnie shoei jest za ciasny w okolicach skroni a rpha 11 leży bardzo fajnie. Zobacz też Arai axces II leży na głowie podobnie jak rpha tylko ma zaniżoną rozmiarówkę, troche odstaje pod względem wyglądu ale arai jest podobno najbezpieczniejszy.
- 4Kamil
- Świeżak
Ja mam...
Ja kupiłem sobie SCHUBERTH C3
Zawsze chciałem mieć kask szczękowy otwierany, a tylko ten jest wystarczająco duży, żebym zmieścił moją wielką głowę (tylko dlaczego akurat ten musiał być najdroższy ze wszystkich szczękowych...)
Ale pomimo ceny - jestem zadowolony. Ma bardzo dobrÄ… wentylacjÄ™.
Zawsze chciałem mieć kask szczękowy otwierany, a tylko ten jest wystarczająco duży, żebym zmieścił moją wielką głowę (tylko dlaczego akurat ten musiał być najdroższy ze wszystkich szczękowych...)
Ale pomimo ceny - jestem zadowolony. Ma bardzo dobrÄ… wentylacjÄ™.
Yamaha Dragstar XVS650 Custom
-
Baraqda - Świeżak
Może mi doradzicie bo chcę kupić integrala z blendą za 400-500zł. Kiedyś miałem Nolana jakiś niski model i był spoko choć rozmiar za mały. Fundusze niestety ograniczone więc po lekturze wątków skłaniam się ku:
Caberg v2r (faworyt z uwagi na gwiazdki ale sporo negatywnych opinii czytam)
HJC TR-1
lazer bayamo
Ma ktoś porównanie pomiędzy tymi modelami? Przez zimę chciałbym się zaczaić na jakąś promocję (choć noszę L-kę więc z tym ciężko). Mogę kupić za granicą jeśli cena byłaby wyraźnie niższa. Preferuję jednak w kraju bo sobie to w koszty wrzucę.
Caberg v2r (faworyt z uwagi na gwiazdki ale sporo negatywnych opinii czytam)
HJC TR-1
lazer bayamo
Ma ktoś porównanie pomiędzy tymi modelami? Przez zimę chciałbym się zaczaić na jakąś promocję (choć noszę L-kę więc z tym ciężko). Mogę kupić za granicą jeśli cena byłaby wyraźnie niższa. Preferuję jednak w kraju bo sobie to w koszty wrzucę.
-
ded - Świeżak
Pojedź do sklepu, przymierz i wybierz ten który leży najlepiej na głowie. Ogólnie wszystkie wymienione przez ciebie kaski są porównywalne i dobrej jakości.
-
Zimny72 - Zimny Drań
HJC przymierzałem dzisiaj i ogólnie fajny ale mocno naciska policzki i trudno się zdejmuje z uwagi na ten materiałowy "podbródek". Pewnie to kwestia przyzwyczajenia a podczas jazdy się przydaje. Ale zrobię tak jak radzisz, w sumie to każda głowa inna. Czy jest coś innego w tej kasie wartego zainteresowania?
-
ded - Świeżak
Ma się trudno zdejmować, bo inaczej sam się zdejmie podczas wypadku i g**** będziesz miał z ochrony głowy. A poduszki mają cisnąć w policzki, bo to świadczy m.in. o dobrym dopasowaniu. Bylebyś nie miał ust w trąbkę i mógł oddychać. No i oczywiście kask nie może cisnąć na wysokości skroni i potylicy - reszta się uklepie i za jakiś czas kask będzie w sam raz. Ja zawsze polecam Sharki - w tym przypadku model S700S. Mają dużo miejsca przed ustami i są ładne i zgrabne.
-
Zimny72 - Zimny Drań
Wg tego co piszesz to pasował. Z tych co podałem Lazer Bayamo wychodzi najtaniej. Postaram się go przymierzyć niebawem. W razie czego to mój plecaczek ma ten sam rozmiar głowy więc jak przyjdzie chęć zmiany na lepszy to nic straconego.
Triumph Speed Triple 955i 2002
-
ded - Świeżak
Ja kiedyś kupowałem kask w Louis w Niemczech - bardzo fajna obsługa i kask przyszedł w dobrym stanie, a było taniej niż kupiony u nas.
W koszty możesz sobie wpisać gdy zgłosisz do urzędu celnego chęć importu. Nadadzą Ci numer EORI i możesz sprowadzać z poza UE. A w UE to już w ogóle nie ma problemu - po prostu prosisz o wystawienie faktury tak jak w kraju.
Czasem za granicą są niezłe promocje i opłaci się nawet z transportem.
Najważniejsze jest, abyś wybrał kask i przymierzył go najpierw. I musi być lekko ciasny, żeby jak założysz i szybko pomachasz głową w lewo i w prawo - nie latał w zwolnionym tempie Tak jak pisałem na mój łeb wchodzi tylko SCHUBERTH C3 i nic na to nie poradzę, choć na papierze inne też powinny być dobre, bo duże. A zakładałem tych kasków masę...
W koszty możesz sobie wpisać gdy zgłosisz do urzędu celnego chęć importu. Nadadzą Ci numer EORI i możesz sprowadzać z poza UE. A w UE to już w ogóle nie ma problemu - po prostu prosisz o wystawienie faktury tak jak w kraju.
Czasem za granicą są niezłe promocje i opłaci się nawet z transportem.
Najważniejsze jest, abyś wybrał kask i przymierzył go najpierw. I musi być lekko ciasny, żeby jak założysz i szybko pomachasz głową w lewo i w prawo - nie latał w zwolnionym tempie Tak jak pisałem na mój łeb wchodzi tylko SCHUBERTH C3 i nic na to nie poradzę, choć na papierze inne też powinny być dobre, bo duże. A zakładałem tych kasków masę...
-
Baraqda - Świeżak
EORI mam ale z DE to chyba musi być VAT EU (ze wspólnoty nic nie importowałem na sprzedaż). Patrzyłem na Louisie i FC-moto ale te modele które mnie interesują to akurat niedostępne lub cena wyższa niż w kraju. Pewnie przy wysokiej półce różnica byłaby warta świeczki.
-
ded - Świeżak
Louis to akurat przykład. Sklepów moto jest od groma. Wiadomo, ceny są różne i trzeba poszukać.
Tak VAT-UE to jeden formularz do zgłoszenia, formalność - u mnie Księgowa wszystko załatwiła . A jak kuriera zamawiasz to Vaty i cło sami wyliczają, masz SAD i czysta sprawa. Zamawiania ze świata nie ma co się obawiać.
Byle cena była dobra
Ja czasem różne rzeczy z Chin sprowadzam, ale tam raczej proste rzeczy - nie techniczne. Elektroniki bym się bał, chociaż ostatnio głośnik z akumulatorem na bluetooth do telefonu i radiem kupiłem za 110 PLN W Dragu przyczepiłem go sobie do kierownicy i mam radyjko Odźiwo - nieźle gra. No i na rzeczy z Chin to z miesiąc trzeba poczekać, ale za to przesyłka za free
Tak VAT-UE to jeden formularz do zgłoszenia, formalność - u mnie Księgowa wszystko załatwiła . A jak kuriera zamawiasz to Vaty i cło sami wyliczają, masz SAD i czysta sprawa. Zamawiania ze świata nie ma co się obawiać.
Byle cena była dobra
Ja czasem różne rzeczy z Chin sprowadzam, ale tam raczej proste rzeczy - nie techniczne. Elektroniki bym się bał, chociaż ostatnio głośnik z akumulatorem na bluetooth do telefonu i radiem kupiłem za 110 PLN W Dragu przyczepiłem go sobie do kierownicy i mam radyjko Odźiwo - nieźle gra. No i na rzeczy z Chin to z miesiąc trzeba poczekać, ale za to przesyłka za free
-
Baraqda - Świeżak
Gdzie mogę szukać tych kuponów? Ja zupełnie nie szprecham i te oferty na stronach to tylko tak mniej więcej kumam.
Wypatrzyłem takiego Lazera odrobinę taniej http://allegro.pl/kask-lazer-bayamo-cup ... 81638.html
W takim malowaniu chyba pierwszy raz widzę. To jakiś starszy model czy coś? Różnica w cenie nie jest duża ale 50zł by mi zostało w kieszeni.
Wypatrzyłem takiego Lazera odrobinę taniej http://allegro.pl/kask-lazer-bayamo-cup ... 81638.html
W takim malowaniu chyba pierwszy raz widzę. To jakiś starszy model czy coś? Różnica w cenie nie jest duża ale 50zł by mi zostało w kieszeni.
-
ded - Świeżak
witam serdecznie, przymierzam sie do zakupu kasku na motocykl typu,, turystyczne enduro" i mam kilka typów. Wiecej czasu spedze na utwardzonej drodze wiec kask musi miec szybę. Bardzo prosze o opinie tych kasków
- NEXX X.D 1
- NISHUA enduro carbon
- Shark explorer
- NEXX X.D 1
- NISHUA enduro carbon
- Shark explorer
-
adampek - Świeżak
Powrót do Akcesoria motocyklowe
Kto przeglÄ…da forum
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 9 gości